Ang Thong: ben je daar al geweest?

Door Gringo
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Thailand tips
Tags:
12 april 2022

Om de schoonheid van het landschap te beleven en de Thaise cultuur te ervaren hoef je niet per se naar de verre buitengebieden van Thailand te reizen. Ook “dicht bij huis”, dat wil zeggen dicht bij Bangkok, ben je redelijk snel in een gebied waar – zoals vele buitenlanders hier graag zeggen – het “echte” Thailand te vinden is.

Neem nu Ang Thong, een prachtige kleine provincie ten noorden van Bangkok in Centraal Thailand. Het is een perfecte locatie om er een paar dagen door te brengen om de rijke geschiedenis en de cultuur te leren kennen.

De provincie

Ang Thong is geografisch gezien een kleine provincie en bestaat vooral uit zeer rijke landbouwgrond, waar de rustige rivier Noi en de beroemde Chao Phraya rivier doorheen stroomt. Het is één van Thailands grootste producenten van rijst van zeer goede kwaliteit. De naam Ang Thong betekent etymologisch “Gouden Kom”, waarmee de kwaliteit van het goudgele rijst wordt gekarakteriseerd. De naam zou trouwens ook betrekking kunnen hebben op het komvormig bassin waarin de provincie ligt.

Geschiedenis

Ang Thong was voorheen bekend als Mueang Wiset Chai Chan. De provincie heeft een belangrijke rol gespeeld in de achttiende eeuw in de glorie van het Koninkrijk Ayutthaya. Als een grenspost werd dit gebied voornamelijk gebruikt om de vooruitgang van het Birmese leger te stuiten tijdens diens Konbaung dynastie, waarmee het voormalige Koninkrijk van Siam verschillende confrontaties heeft gehad.

In al zijn macht, was Ang Thong de laatste provincie die in handen van de Birmezen viel tijdens de tweede Birmees-Siamese Oorlog tussen 1765 en 1767. Het ligt direct naast Sing Buri, waar de beroemde slag om het dorp Bang Rachan plaatsvond. Een gebeurtenis die in de Thaise traditionele cultuur als een demonstratie van heldhaftige vastberadenheid wordt gezien. Met veel liefde wordt het feit genoemd dat Ang Thong de geboorteplaats is van de dappere officieren Nai Dok en Nai Thongkaeo, die de afweer tegen de Birmezen hebben geleid.

Historische monumenten

De provincie is wel het meest bekend vanwege de hoeveelheid prachtige architectonische structuren en monumenten. Het heeft meer dan tweehonderd prachtige en interessante tempels, waardoor Ang Thong alleen daarom al een bezoek waard is om uw culturele en historische kennis van Thailand te verrijken.

Populair is bijvoorbeeld Wat Phinittammasan met zijn oude Viharns, gebouwd in de laatste periode vóór het einde van het Ayutthaya Koninkrijk. Indrukwekkend is de grote zittende Boeddha van 12 meter breed.

Een andere tempel is Wat Muang met een staande Boeddha van wel 92 meter hoog. Het cementen beeld is goudbeschilderd en de bouw ervan duurde maar liefst achttien jaar. Het werd pas in 2008 voltooid.

Nog een beroemde tempel is Wat Saket aan de Chao Phraya rivier. Deze tempel dateert uit het Koninkrijk Ayutthaya. Als Ban Saket wordt het vermeld in de koninklijke kronieken toen koning Naresuan de Grote en Somdet Phra Ekathotsarot er een strijd leverde met Phrachao Chiangmai.

Ekkarat

Er is meer te zien in deze provincie, want een ander hoogtepunt is wel het dorp Ekkarat in het district Pa Mok dat bekend staat als de Drum Making Village. Sinds jaar en dag worden daar drums gemaakt door ambachtslieden die u daar ook aan het werk kunt zien. Er worden vele soorten drums gemaakt zoals de “glong yao” (lange drum), de “taphon” (tweezijdige drum) en nog andere, die in het Thaise klassieke drama en muziek worden gebruikt.

Sang Kra Thai

Dan is er nog de aantrekkelijkheid van Sang Kra Thai, een ruïne van wat ooit een prachtige tempel in de stad Ang Thong was. Bijzonder is dat de natuur er zich verenigd heeft met de architectonische schoonheid van de achttiende eeuw. De ruïne wordt aan alle kanten, langs de muren, binnen en als hemeldak, omgeven door grote bomen en hun wortelstammen. Het ziet er uit als een prachtige relatie van Moeder Natuur en deze heilige plaats.

Tenslotte

In Ang Thong is goede en betaalbare accommodatie aanwezig in hotels en resorts. Overnachtingen kosten u niet meer dan tussen 400 en 800 Baht, maar verwacht niet al te veel luxe. Per slot is de provincie er om vooral buiten te genieten van de ongelooflijke rijke gevarieerde geschiedenis die helemaal terug gaat naar het Koninkrijk Ayutthaya. Het is een provincie waard om te bezoeken.

Bron: deels HOT Magazine Hua Hin


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

13 reacties op “Ang Thong: ben je daar al geweest?”

 1. henry zegt op

  Centraal Thailand op Ayudhaya na, is totaal onbekend bij de toerist, alhoewel het de bakermat van de de Thaise cultuur, en de ziel van Thailand is. Is ook veruit de meest welvarendse streek van Thailand.

  • Ger-Korat zegt op

   Wat grote betreft is het de 71e provincie met een oppervlak van 968 vierkante km. Stelt dus niets voor, even groot als vele districten elders dus waarom het een provincie zou moeten zijn is onduidelijk en lijkt me bestuurlijk inefficient. Met een inkomen per hoofd van de bevolking van 98.000 baht per jaar ( 2013) is het de armste provincie in Centraal Thailand en behoort tot de arnste provincies in Thailand. Dus hoezo welvarende streek ? En de bakermat van de Thaise cultuur; ja als je rijstverbouw als Thaise cultuur ziet dan klopt het wel een beetje maar dat wordt in elke andere provincie ook gedaan, daarnaast zijn er geen historisch overblijfselen of wat dan ook wat het rechtvaardigt tot “bakermat”.

 2. jacob zegt op

  ik woon in Ayutthaya en ken de omgeving redelijk goed, Mijn vrouw is van Ayutthaya. Ben idd al eens in Ang thong geweest. Je hebt daar hemelse plekjes als je van natuur en wat historie houdt.

  Een linkje naar de historie van Ayutthaya met wat ruimte voor de varende hollanders
  http://www.chiangmai-chiangrai.com/glory-of-ayutthaya.html

  Ik bezocht een van de locale watermarkten en daar was een klein ‘museum’ ingericht met zaken uit de gouden tijd van Ayutthaya. Ik zag een schilderij met daarop een schip met de nederlandse vlag en zelfs nog wat ingelijste VOC munten… dat was een grappige ervaring.
  Ook de ruine van een dan eerste NL ‘factorij’-en bezocht aan de rivier, niet veel te zien maar toch weer een ervaring rijker.

  • Edwin zegt op

   Hoi Jacob, wij willen in mei ook Ayutthaya bezoeken en evt ook Ang Thong! Heb jij nog tips of ken jij iemand die ons een rondleiding kan geven? Groet, Ed & Nu

 3. ruud tam ruad zegt op

  Lijkt me leuk . Heb ik ter plekke wel vervoer nodig denk ik om de genoemde plaatsen te bezoeken. Is dat eenvoudig, of moet ik iets huren ??

  • conimex zegt op

   Het beste iets huren, of je moet een tuk-tuk willen nemen.

 4. Mark zegt op

  We zijn er dit jaar geweest.
  Grootste Buddha van Thailand gezien.
  Ben er echt geen enkele farang
  Tegen gekomen. Heel mooi daar.

  • Sir Charles zegt op

   Ben er onlangs nog geweest, je kon er ‘struikelen’ over de farang. Eh nee dat waren niet alleen maar Chinezen en Koreanen maar hoofdzakelijk blanke Europeanen.

 5. conimex zegt op

  Ben al een aantal keer in Wat Muang geweest, de glazen tempel is ook heel mooi, de enige in Thailand. Wel verstandig om iemand mee te nemen die je iets kan vertellen over o.a. de betekenis van de verschillende beelden.

 6. Herman buts zegt op

  Mijn vrouw is van Ang Thong en ben er zodoende wel enkele keren geweest.Ik kan bevestigen dat het niet bepaald de meest welvarende streek in Thailand is en dat je er inderdaad niet over de Farang zult struikelen.
  Een upgrade hotel moet je er inderdaad niet gaan zoeken en voor diegenen die de regio willen bezoeken kan ik Dr Steak restaurant aanbevelen, zij hebben een menu in het engels.
  En er is inderdaad buiten Wat Muang nog wel iets te bezichtigen.

 7. Willy zegt op

  Ik woon in Ban Rachan, is een 30 km voorbij Ang Thong en zover ik weet de enige farang in het “dorp”

 8. AHR zegt op

  Mis wel een paar locaties hier: de grote Boeddha van Wat Ket Chaiyo in Chaiyo district, de liggende Boeddha van Wat Pa Mok in Pa Mok district, het koninklijk paviljoen in Kham Yat, de liggende Boeddha van Wat Khun Intha Pramun en de stupa van Wat Tha Ittharam in Pho Thong district; Wat Ton Son in Samko district en tenslotte de helden van Wat Si Roi en de muurschilderingen in Wat Khian in Wiset Chai Chan district. Kleine provincie maar veel te zien.

 9. Johan zegt op

  Mijn vrouw komt uit Ang Thong en ken die provincie dus behoorlijk goed. Voor touristen niet een echt spannende omgeving, maar och… alles heeft zijn eigen charme. De highlights staan hierboven al beschreven. Een typisch Thaise provincie waar je het aantal “farangs” inderdaad op 1 hand kunt tellen. In de minibus naar Bangkok zie je de locals al denken “hoe komt die hier terecht” 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website