Pattaya, 70 plus en 70 min

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Pattaya, Steden
Tags: , ,
24 november 2013

Ruim 16 jaar Pattaya hebben we er op zitten. Althans bijna. Eerst nog een paar maandjes genieten nu. En ik kan jullie zeggen, het was geen “lange zit”. Integendeel, wij hebben al die jaren echt genoten van Pattaya.

Wij zijn begonnen met een rondreis. De algemeen bekende rondreis, Bangkok, Bridge on the river Kwai, Kamphaeng Phet, Chang Mai met raften en olifant rijden etc en dan het strand van Pattaya. Onze eerste kennismaking met Pattaya. Heel wat anders dan Pattaya nu. Maar dan kan niet anders (was in 1998). Daarna nog een rondreis en die was uitgebreider, maar wel richting Noord Thailand, Cambodja en Laos.

Hierna hadden we de smaak te pakken en kozen toen voor Pattaya als basisplaats, waarna we nog heel veel gezien hebben van Thailand. Een geweldig land wat ik ook regelmatig heb laten weten aan het Thailandblog. Ik heb het ook dikwijls moeten verdedigen. Ga je naar Thailand ???? Ja maar mijn vrouw gaat ook mee. Ohhhhhhhh.

Al die verhalen die ik hier op het blog voorbij zag gaan. Ergerde mezelf soms dood. Alle commentaren van mensen die tijdens de rondreis nog vijf dagen Pattaya hadden gedaan en precies wisten hoe het hier toe ging, terwijl ze van d’r bed naar de Walkingstreet gingen en weer terug naar bed. En dan schreven (terug in Holland) Pattaya zit vol met hoeren, seks, drugs en rock and roll.

Natuurlijk zitten er hier ook hoeren. Zou raar zijn als het niet zo was. Maar alle meiden in korte rokjes zijn geen hoeren. Ze lopen hier (bijna) allemaal zo. Ook alle cafés met rode lampen zijn geen hoerententen, maar cafés met sfeerlicht (hihi). Nou ja. !! Je kan het zien zoals je wilt, maar ik schreef wel eens PATTAYA HEEFT MEER. En een heleboel mensen schrijven dat ook.

Er is pas een heel goed stuk hierover geschreven door KHUN PETER op het blog. Dat hoef ik dus niet te herhalen. Exact zoals ik het ook bedoel: www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/zeur-niet-over-pattaya/. Daarin las ik een reactie van iemand die zei: Ik moet altijd uitleggen waarom ik ga, maar ik vind het prachtig.

Ze komen weer in januari las ik er bij. Misschien zie ik ze nog. Dat is zo, je moet het dikwijls uitleggen. Ga je naar Pattaya? (met een vies gezicht)

Pattaya in 2004

Dit stukje is min of meer een afscheid van Thailand en een ode aan Thailand, Pattaya en nog veel meer, en ook een stukje, beetje, afscheid van het Thailandblog. Ik zal het nog wel lezen, maar misschien minder voorzien van commentaar. Je moet er wel zijn geweest, is mijn stelling. Dus 16 jaar ervaring heb ik wel. Dus mag nog wel iets zeggen.

Een stukje afscheid, omdat het er uit ziet dat we hier misschien wel nooit meer zullen komen, maar zeg nooit “nooit”. Mijn vrouw is 70 en ik ga het worden, dus vandaar 70 min en plus. Buiten de kleine ongemakken die je krijgt als je ouder gaat worden, is nu ook de warmte een tegenstander zo langzamerhand en ook het reizen. Vroeger kon je alles, nu moet je inleveren. En als we hier zijn, willen we ook bijna elke dag wel iets ondernemen, al was het gewoon plat op ons bedje op het strand.

We zijn ook gepensioneerd en de centjes zijn ook minder dan de jaren hiervoor. En Pattaya wordt steeds duurder. Dus wel een aantal aannemelijke redenen (voor ons althans). En belangrijk is dat we ook nog graag een paar jaar naar onze kleindochter willen, die geëmigreerd is naar Spanje (Tenerife). Daar willen we nog een paar keer naartoe. Ook een goede temperatuur in de winter. Een kortere reis en waarschijnlijk geen drie maanden verblijf zoals Thailand, zodat we de kerk weer in het midden hebben.

Genieten van de dingen binnen je bereik en dat hebben we in Thailand gedaan. Verschillende van onze belevenissen in Thailand heb ik al op papier gezet voor het blog. Uitjes naar Koh Larn, naar Koh Si-Chang en naar Koh Chang. Ook belevenissen in en om Pattaya etc. Het stukje “Overwinteren in Pattaya op onze manier“ moet u maar eens lezen. Is op het blog te vinden. www.thailandblog.nl/overwinteren/overwinteren-in-pattaya/

Dat is namelijk wel een punt van mij. Je kan in en om Pattaya ontzettend genieten, ook op onze leeftijd. We verblijven op de Naklua Road. We rijden nog op onze fietsen door de stad. Gaan naar het strand (Dong Tarn Beach, vinden we lekker daar) op de motorbike. Dat doen we al jaren. Als je je aanpast aan het rijgedrag hier, gaat het allemaal best (afkloppen). Maken dikwijls ook ritjes buiten Pattaya tot ca 50/60 km in de omtrek.

Het probleem van de ongelukken etc. zijn dikwijls de mensen die motor gaan rijden en dit nooit eerder deden, en de jongeren. Niet omdat ik de jongeren niet mag, integendeel. Het is de toekomst van de wereld, de jeugd, maar die zijn (soms) nog onbezonnen. Drinken graag een lekkere borrel of biertje, lekker achter de meiden aan en stoer doen. Ja, dan kan er wel eens iets fout gaan.

Ik denk dat ik misschien wel dezelfde fouten zou kunnen maken op die leeftijd. Zou zeker ook lekker achter de meiden aan gaan. Het verschil is nu ook, dat de jongeren heel veel zien van het uitgaansleven in Pattaya en weinig van de rest. En wij zien heel veel van de rest, maar weinig van het uitgaansleven. We zijn en waren geen doetjes hoor. Hebben zelf ook genoten van het uitgaansleven, maar da’s voorbij op de manier zoals het hier gaat. Maar ik ga niet zeggen dat het verkeerd is.

Pattaya heeft een groot deel van zijn bestaansrecht te danken aan dit uitgaansleven. Van kleine vissersstad tot een van de grootste steden van Thailand. Zeker de grootste badplaats. Mede dankzij dit uitgaansleven. Van over de hele wereld komen de mensen hier.

Ook iets waar op het blog zo lekker op gemopperd wordt. Al die Russen, al die Chinezen, al die Duitsers (ik zit er middenin in Naklua Road ) – geen probleem. Ja, echt Hollands. Waarom moeten wij daarover mopperen? Die mensen hebben net zoveel recht als wij om hier te komen. Ja. we zijn het niet altijd eens met hun manier van leven, ik erger me ook wel eens hoor, maar zullen zij ons zo’n lekker volkje vinden?

En dan hebben we het ook nog over “DIE THAI“. Ja, misschien moet ik toch zeggen tegen een aantal mensen, dat die Thai hier geboren zijn en dat die hier wonen en dat dit hun land is. Wij willen Nederland voor ons zelf hebben en als we naar het buitenland gaan, moeten die anderen even niet komen.

Ja, beetje flauw geschreven, maar een “aantal“ van ons kan zo lekker mopperen. Laten we zeker als we hier gaan wonen, c.q. overwinteren en vakantie houden, genieten van dit prachtige land. De eeuwige glimlach is wel eens weg, maar is er wel. Prachtige vrouwen, goede Thaise keuken. Mooie stranden, schitterende eilanden, vermaak voor groot en klein. Goed uitgaansleven. Heel leuk om te winkelen, voor de vrouwen zeker. In de grote steden dan.

Maar als je tijd hebt, verlaat die hele grote stad eens en ga eens ergens anders naartoe. Reizen is heel goedkoop in Thailand. Ga het “andere“ Thailand ook eens bekijken. Ga eens naar het Noorden naar de bergvolkeren, naar Chang Mai, Chang Rai, naar de Isaan. Ik was in Petchabun, ook heel mooi, met soms sneeuw op de bergen. Ga eens naar de eilanden. Ga ook eens minimaal drie kilometer in de omtrek buiten Pattaya kijken, hoe mooi het hier is. Zoek de kleine plaatsjes eens op. Heerlijk genieten op de kleine marktjes en leuke idyllische plaatsen.

Mijn verhaal gaat een beetje van de hak op de tak, maar dat komt, als je schrijft en je denkt terug aan al die jaren, wil je alles opschrijven en dat gaat niet, dan wordt het een boek.

Dit was jaren het uitzicht van onze “basis “in Pattaya (erg he).

Ons uitgangspunt was. Als je jong bent, kan je hier echt genieten, maar als je ouder wordt zoals wij, dan geniet je hier ook voor de volle 100 procent. Pattaya is geen Sodom en Gomorra, maar een heel grote stad waar van alles te doen is en waar je veel vertier, vermaak en winkels hebt, maar waar je ook een fijne vakantie kunt houden. Je moet alleen je ogen gebruiken en niet alleen je pi achterna lopen (nee, dat mag ik niet zeggen, sorry).

Met weemoed zullen we afscheid nemen, maar 16 jaar is ook geen kattenpis. Het was heel mooi en we hebben geen spijt van al die tijd. Ik raad iedereen aan: als je Pattaya wilt haten, moet je er eerst eens heeeeel lang verblijven en overal zijn geweest; dan pas oordelen. Misschien denk je wel net als wij dan: Goh, wat is Pattaya veelzijdig. Pattaya bruist!

Wel moet van m’n hart dat Pattaya veel is veranderd. Inderdaad, wat ben je toch veranderd in die jaren, mijn mooie Pattaya. Het zal zo moeten. Ook Pattaya gaat met de tijd mee. En iedere verandering is niet altijd een verbetering. Goed. dat is nostalgisch geneuzel, weet ik wel. De bath en de gulden waren toen ook heel erg aantrekkelijk. De prijzen veel lager en de mensen vriendelijker. Maar het vliegen weer duurder. Maar dat geldt voor iedere stad en voor ieder mens die ouder wordt.

Ik wens iedereen, jong en oud, een leuke vakantie toe in Pattaya en beleef het zoals je het zelf wilt doen en laat anderen hun eigen gang gaan. Je kan achteraf zeggen: Viel me tegen, maar ga een stad niet afkraken als het niet helemaal was, wat jij dacht. Dat verdienen Pattaya en zijn bewoners niet.

Er wonen hier veel Nederlanders (ik was wel eens jaloers, maar mijn vrouw wilde hier niet voor altijd wonen). Die wens ik ook een heel goed leven hier. Een aantal (die ook regelmatig op het blog schrijven) loop ik vast en zeker nu bijna dagelijks voorbij, of zitten een tafeltje naast mij te eten, in de Naklua Road of omgeving, zonder te kennen. Zo gaat dat dus.

We blijven nog een poosje hoor (tot in 2014 ….) haha.

Draai voor mij nog maar een keer het lied Pattaya Pattaya of Sabaai Sabaai.

Groetjes allemaal, ook namens mijn vrouw.

Ruud

Een paar stukjes die ik nog terug vond op het blog van mijn pen. (Misschien) leuk om terug te lezen :


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Pattaya, 70 plus en 70 min”

 1. cor duran zegt op

  Leuk stuk over Pattaya. Mijn vrouw en ik zijn al tweemaal in Pattaya geweest voor een redelijk korte periode. Wij gaan nu van 3 tot en met 22 februari weer naar Pattaya. Wij gaan daar ook fietsen huren. Nu lees ik dat je schrijft over het fietsen in het binnenland achter Pattaya. Heb je daar een speciale plattegrond voor of ga je zogezegd op de bonnefooi. Misschien kun je me daarover iets laten weten.

  Alvast bedankt voor de moeite.

  groet cor en wilna duran

  • ruud zegt op

   met een map van Pattaya kan je aardig uit de voeten hoor. Beetje kaart en een beetje vinger in de lucht. Veel succes. Als er nog vragen zijn hoor ik het graag

 2. Net zegt op

  Nou Ruud het is een heel verhaal geworden.Men stelt ons ook altijd die vraag.Jij hebt het goed en uitgebreid uitgelegd.Daarom komen wij ook al zo lang naar Thailand.Laat alle mensen genieten ieder op hun eigen manier.Groetjes

 3. Henk zegt op

  Ruud ::Ik kan het alleen beamen wat je allemaal schrijft ,het is inderdaad ook het idee wat ik over Pattaya en de rest van Thailand heb .
  Om te beginnen dat je iedereen in zijn waarde laat over de denkwijze over Pattaya en de miljoenen toeristen die hier jaarlijks heenkomen om er een aangename vakantie te mogen vieren op hun eigen manier.
  Heb genoten met het lezen van je stuk en wens je een mooi en gezond leven verder samen met je vrouw maar heb toch wel de indruk dat je Pattaya gaat missen en dat je toch nog wel een keertje terugkomt naar die mooie stad !!

  • ruud zegt op

   heel misschien nog een keertje gewoon vakantie ?????? !!!!!!! zou best kunnen. Nooit nooit zeggen.

 4. Theo zegt op

  Ruud, wat een schitterend artikel, prachtig geschreven, met respect voor alles en iedereen,… Zoals het hoort! Groot compliment.
  Ikzelf kom al sinds 1976 in Pattaya, nu bijna 40 jaar geleden, toen nog een klein dorpje, een kleine badplaats. Ik heb het zien groeien en veranderen… Sinds 2008 woon ik permanent in Jomtien met mijn Thaise partner, en ik geniet nog steeds van iedere dag hier, als de zon weer op gaat.
  Wij gaan 1x per jaar voor 5 weken op vakantie naar Nederland, en zijn dan weer blij als we weer hier terug zijn, in ons appartement met uitzicht over zee, de heerlijke temperaturen, de lieve mensen en het heerlijke eten.
  Ook ik erger me vaak aan al die negatieve berichten over Pattaya, terwijl er zoveel moois en leuks te zien en te beleven is. Hoe sommigen het lef hebben om de Thaise bevolking of het land af te kraken. Het zijn slechts toeristen, die hier voor twee of drie weken komen.
  Jij en ik weten beter… Je hebt het prachtig verwoordt!
  Ook ik heb mijn vaste stekkie op Dong Tan beach, misschien kennen we elkaar wel, misschien niet… In ieder geval wens ik jullie het allerbeste in de toekomst, en geniet voorlopig nog even van al het moois wat Thailand en Pattaya te bieden heeft!

 5. bilko zegt op

  mooi verhaal wat je zo heeft meegemaakt heeft i n pattaya……ik ben ook meer als 25 keer geweest ik weet ook veel te vertellen over de mensen en de vrouwen …nu leef ik al 1 jaar in korat samen met mijn duitse vriendin. wij hebben mooi huisje aan het water…. nee nederland werd mij te duur vandaar ik hier bent gaan wonen mij bevalt het goed op het platte land….om de 4 maanden ben ik dan weg op vakantie zo gezegt in phuket . maar als noch wens ik jou de mooie schrijver van deze blog voor de verdere toekomst een gezond leven samen met jou vrouw gr bilko

 6. SevenEleven zegt op

  Heel mooi verwoord,en krijg spontaan heimwee,dat zegt genoeg.Herken er veel in..Ook het ongefundeerd afkraken van Pattaya,alsof daar alle slechte dingen van Thailand samenkomen.Wat onzin is.
  Mijn eerste vakantie(93′)in Thailand was ook in Pattaya,en het was beslist geen nachtmerrieverblijf in een rovershol,annex hoerenkast,beslist niet.
  Heb er mijn huidige vrouw ontmoet,nu alweer 15 jaar gelukkig samen,en kom nog jaarlijks in Pattaya,en geniet ervan.Natuurlijk is er ook veel mis in de stad,maar waar is dat niet?
  Die ongefundeerde comments op Pattaya wist zelfs mijn eigen broer te berde te brengen,na een 3-weekse (noem het zelf altijd de Tempel-sleur-tour,omdat het over de welgebaande toeristen-paden gaat)holiday met nog enkele dagen in pattatya als afsluiter,u kent het wel.
  “Dat Pattaya,dat vindt ik helemaal niks” zei hij,en somde allerlei redenen op,teveel vrouwen achter de bar(hoezo,waren ze lelijk?)te druk,te duur,teveel Duitsers,,smal strand,zwemwater niet glashelder,verkopers op het strand,zijn merk sigaretten niet,enz.enz.Ja,de Thaise mensen waren wel aardig,dat was zo’n beetje het enige positieve aan zijn relaas.
  Hoofdpijn kreeg ik ervan.
  Vooral omdat ikzelf mijn hart aan Thailand verpand heb,komt dit soort kritiek altijd extra hard aan.Omdat het gebracht word door mensen die niet verder kijken dan hun gepamperde Nederlandse neus lang is.
  Enfin,ga niet proberen ze te bekeren,want heb eigenlijk net zo lief dat Thailand gevrijwaard blijft van deze klagende meute.Wel zo rustig.

 7. Ingrid zegt op

  Wij hebben in 2001 Thailand en Pattaya ontdekt. Het was voor mijn man en mij liefde op het eerste gezicht.
  Helaas moet je heel vaak verdedigen dat je naar Thailand / Pattaya gaat maar het is ons vakantieland en wie weet kunnen we hier ooit overwinteren.

  Voor al die Thailand / Pattaya gangers: de rest gewoon laten zeuren. Stel je voor dat al die mensen ook nog eens de geneugten van Thailand ontdekken. Word het helemaal druk met zeurende / klagende Hollanders.
  Ruud bedankt voor dit stukje, ik zal zeker de andere linkjes ook nog eens doorlezen. Maar nu gaan we eerst verder met vakantie vieren in ons geliefde vakantieland. Fijn dat jullie met zijn tweetjes ook zo hebben kunnen genieten van Thailand.

  Groetjes,
  Ingrid

 8. Jan Dekker zegt op

  Ik woon nu ruim 9 jaar in Thailand en wil Nooit meer naar Nederland. Ik ben getrouwd met een beaut van een meisje van 49, woon in het noorden. Wij gaan elk jaar ‘op vakantie’ naar Pattaya. Een waar genoegen voor ons maar we zijn ook weer blij als we thuis zijn. Ik rijd daar zelf met de auto naar toe in een rit. Lekker rustig aan, zo’n 14 uur onderweg.
  Voor mij is Thailand juist het land waar ik oud wil worden, ik ben 64 nu. De aandacht en verzorging die ik hier krijg kan ik nergens anders krijgen en zeker niet in een westers land.
  Ook ik heb vanaf volgend jaar een zeer matig pensioen, We hebben dan zo’n 30.000 Baht per maand te besteden, RUIM voldoende om als een vorst te leven hier in de provincie Chiangrai.

  De mensen die zeuren over Thailand zijn meestal toeristen. Thailand is echt anders als je er woont en als je onderdeel uitmaakt van de Thaise gemeenschap. Thailand is mijn thuisland geworden om meerdere redenen.

 9. ruud zegt op

  Wat een leuke en gezellige reacties. Krijg er een brok van in m’n keel. Wat leuk dat een artikel deze gezellige reacties los maakt. Wat hebben we het dan toch goed hier. Lekker hoor. Dank iedereen tot nu toe voor de leuke reacties
  Ruud

 10. Sjaak S zegt op

  Ruud, dit is het beste verhaal dat ik over Pattaya gelezen heb. Ik was er vorig jaar en had ook zo mijn mening, die niet alleen door mij gevormd werd, maar ook gepeperd en gezouten door de meningen van anderen. Geen goede mening dus. Afwijzen, dus zit je wel goed, want dat doet iedereen toch?
  Je verhaal heeft me laten beseffen, dat ik in de week dat ik in Jomtien verbleef, best wel een goede tijd had. Dat ik slechts sommige aspecten minder vond, maar dat ik het leuk genoeg vond om een hele week te blijven.
  Ik zal er nog eens heen gaan. Een kennis van mij heeft een appartement daar en komt in januari weer… dus die kan ik dan even opzoeken..
  Leuk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website