Weekend Koh Si Chang

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Eilanden, Reisverhalen, Thailand tips
Tags: ,
17 november 2018

Er zijn in de omgeving van Pattaya veel leuke dingen te doen. Je moet het alleen even weten. Zoals een bezoek aan het eiland Koh Si Chang, dat niet direct een toeristeneiland is.

Erg leuk om te bezoeken en te ontdekken. Ik kan je dit eiland aanbevelen als een leuk uitstapje.

Een verlaten eiland?

Nee, ik zou eerder zeggen een vergeten eiland. Toen vrienden mijn vrienden vertelden dat wij eens naar Koh Si Chang moesten gaan omdat het een gezellig eiland is, ben ik zo eens rond gaan snuffelen. Op internet las ik het volgende:

“Ko Si Chang is een praktisch verlaten eilandje met slechts één stadje. Het ligt voor de kust van de Chonburi Provincie in de Golf van Thailand…”

Een stadje en voor de kust van Chonburi, dat klopt. Maar de rest? Vergeet het maar. Ik heb het ervaren als een levendig en bruisend eiland. Alleen vind je er geen nachtleven en geen bars. Ik was blij verrast en mijn vrienden dankbaar dat ze mij deze tip gaven. Je kunt er naartoe gaan om een dagje rond te kijken dan kan je vanaf 06.00 uur met de boot mee vanaf Siracha en om 18.00 uur weer terug met de laatste boot. Wij hebben gekozen om wat langer te blijven, drie overnachtingen. Een lang weekend is erg leuk. Het is geen aanrader als je vooral van uitgaan houd. Maar als je wilt relaxen en wat wilt rondkijken, dan zeker doen!

De bestemming is ook ideaal om even tot rust te komen met een goed boek, een biertje of een BBQ. Er is genoeg te zien, dat merk je wel aan je spieren in de benen, vooral van de tempel = trappen.

Ons weekendje begon met de taxi vanaf Pattaya naar de haven van Siracha, we zijn daar op de boot gestapt. Geen luxe boot maar gewoon een “Thaise“ ferryboot. Niks mis mee (denk ik?). Een leuke vaartocht. Er was tevens een grote groep Thaise mensen aan boord die ook een weekendje weg gingen. Niet naar Koh Si Chang maar naar een eilandje er vlak voor, Koh Khaam Yai. De boot maakte daar een stop en de meute ging van boord met eten, drinken. tenten, slaapmatjes etc. Maar ook met wokpannen en ander keukenmateriaal. Heel gezellig leek me dat. Die gingen dus een beetje Robinson Crusoe spelen. Nou niet echt hoor. We zagen er ook wat huizen en hutten staan.

Koh Khaam Yai

Als snel kwam ons hotel in beeld. We hadden al een indruk van gekregen via de website. In het echt ziet het er idyllisch uit, vooral de haven is een plaatje. Het belooft een gezellig weekendje te worden.

We werden na aankomst met de boot, opgehaald en naar het hotel gebracht. Het hotel zag er op de foto’s wat mooier uit, maar het was wel te doen. De mensen daar waren heel vriendelijk en behulpzaam. En, naar later bleek, je kon er goed eten. Een uitstekend ontbijt en een goed diner ( à la carte). Een behoorlijk uitgebreide kaart. Het hotel was redelijk groot doch slechts een klein aantal kamers waren bezet. We hadden een prachtig uitzicht vanaf de kamer op de haven. Fantastisch!

Na het eten even een blokje om. Vlakbij het hotel was een leuk klein avondmarktje met levende muziek (karaoke-Thais). Gemoedelijk en gezellig. We hebben er de eerste nacht prima geslapen. ‘s Ochtends gewekt door de plaatselijke omroep die het nieuws, de weerberichten en de files even omriep. Dit alles begeleid met harde muziek. Ja, typisch Thais heb ik me laten vertellen. Komt in veel kleinere plaatsen nog voor.

We hebben er twee dagen rondgereden (motorbike gehuurd) en wat rondgelopen. De eerste dag hebben we het eiland vooral verkend. Het dorp heeft een hele lange straat. Je kunt rondrijden en je ziet er van alles. Je komt langs vele interessante bezienswaardigheden, zoals oude Thaise huizen. Maar ook diverse mooie pieren waar gevist wordt. Ook de natuur is er prachtig. Een linguaan stak vlak voor me de weg over.

Chinese tempel

De Chinese tempel is zeker de moeite waard. Deze is tegen een berg opgebouwd. Wel veel trappen, heel veel. Een echte kuitenbijter. Maar we lieten ons niet kennen en zijn helemaal naar boven gegaan om daar de voetstappen van de Boeddha te zien. Maar liefst 505 traptreden, maar dan heb je ook een schitterend uitzicht over het eiland en de baai van Koh Si Chang. Het is een trip naar de zon, zeggen ze. Soms denk je dat er geschoten wordt met machinegeweren, maar dat is het vuurwerk. Je kunt er vuurwerk aan een paal afsteken. Volgens mij om boze geesten te verjagen.

Tempel

Een andere tempel draagt de naam Wat Tham Yaai Prik. Even het dorp een stukje door en dan rechtsaf naar boven. Kan niet missen. Als je met de boot aankomt, zie je de schitterende enorme gouden Boeddha al van verre. De tempel wordt momenteel verbouwd. Om de kosten te dekken, kun je een tegel kopen en je naam er op schrijven. Daar worden dan de palen mee bekleed. Leuk! Hebben we natuurlijk gedaan.

Rama V paleis

Het paleis van Rama V moet je zeker bezoeken. Dit Paleis werd als zomerresidentie gebouwd door koning Chulalongkorn (Rama V) omstreeks 1890. Na de dood van zijn zoon (waarvoor hij het bouwde) kwam de familie er niet meer. Het hoofdgebouw werd verplaatst naar Bangkok waar het nu te bezichtigen is als het  beroemde  Vimarn Mek paleis (het teakhouten paleis). Je kunt hier op het eiland zien waar het stond. De gastenverblijven (woningen in Europees – Franse stijl) zijn opgeknapt en te bezichtigen. Het is heerlijk om hier een paar uur te wandelen en alles te bekijken. Er staan ook hele oude  frangipani bomen.

Op het oostelijke gedeelte van het eiland kom je ineens midden in de “jungle” een schitterend hotel tegen met de naam Malee Blue. Het ziet er apart uit. Het hotel lijkt gebouwd volgens een Mexicaanse stijl. Kijk maar eens op de website.

Als je verder doorrijdt, dan verwacht je niets meer te zien. Maar je komt dan bij een werkelijk schitterend resort aan zee, Malee Blue Hut (heet nu anders, maar ik weet de nieuwe naam niet). Daar kan je echt in prachtige hutten overnachten. Dat moet een belevenis zijn om daar te verblijven. Zoals gezegd wij sliepen in het simpele, maar gezellige Hotel Koh Sichang Palace. Was ook prima hoor!

Wil je prachtige foto’s maken van de ondergaande zon? Er is een leuk restaurantje met een heel mooi uitzichtpunt. Het kan er dan zomaar druk zijn.

Op de vierde dag zit ons weekend er op. Weer met de boot terug naar Siracha. De reeds bestelde taxi staat ons op te wachten en brengt ons naar Pattaya.

Ik kan iedereen aanbevelen dit eiland te bezoeken. Wij hebben er in ieder geval een leuke tijd gehad en genoten. Wij gaan zeker nog eens terug.

Ingezonden door Ruud

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Weekend Koh Si Chang”

 1. Chang Noi zegt op

  Inderdaad ook ik werd een tijdje blij verrast toen 2 NL vrienden hier op vakantie naar dit eiland wilde en ik ben met hun meegaan. Hoewel ik vaak in Sri Racha kom (goede restaurants) was ik nog nooit naar het eilandje geweest.

  Wat betreft het “paleis” (althans de restanten ervan) heb ik begrepen dat de Royal Thai family het eiland heeft verlaten vanuit veiligheids overwegingen (Fransen hadden in die tijd Chantaburi min of meer bezet). Het paleis heeft toen lang leeg gestaan en toen heeft men het “verhuisd” naar Bangkok.

  Ben je ook in de “grot” bij de tempel geweest?

  In het weekend komen er veel Bangkokianen en andere Thai naar het eiland om naar die Chinese tempel te gaan (waarschijnlijk heel veel goodluck).

  Ga ook eens naar Khao Sam Muk en de daaronder aan de voet gelegen Chinese tempel. En ga seafood eten nabij Ang Sila.

 2. Henk van't Slot zegt op

  Ga hier op zeker binnenkort naar toe.
  Heb wat zitten surfen en ben verbaast dat zo iets moois zo dicht bij is.
  Op de site van het eiland wordt geadviseerd dat als je rust wil hebben,het weekend te vermijden,en de maandag is ook geen topdag want dan zijn de restaurants gesloten.
  Blijven er nog 4 dagen over,voor mij genoeg voor een leuk midweekje,weg van Pattaya.

 3. Martin Reijerker zegt op

  Ik ben er met mijn broer in 2008 ook geweest . Was een leuke ervaring. Nachtje geslapen zonder airco alleen met vin, maar dat is niets voor mij. Wij sliepen daar waar de inktvis ‘s morgens aan wal gebracht werd. Leuk eilandje . Scooter huren en het eiland lekker afrijden.

 4. frits Bosveld zegt op

  Inderdaad een prachtig eiland. Sinds drie jaar ben ik getrouwd met een vrouw van dit eiland en ik woon er een aantal maanden per jaar, heb er een huis met prachtig uitzicht over de baai. Ook een leuk strand met goede restaurantjes.
  Kan het verhaal verder alleen maar van harte ondersteunen.

 5. fons zegt op

  10 jaar geleden was ik er voor het eerst elk jaar terug,bezoek aan monnik niet in tempel maar boven op berg hoogste punt van eiland prachtig uitzicht overzee en andere kleine eilanden een aanrader.

 6. l.lagemaat zegt op

  Vroeger werd dit eiland met de bijliggende kleine eilanden “The Dutch Islands”genoemd.

  Koh Si Chang heette toen Amsterdam vanwege de regelmatige bezoeken van de schepen van de “Dutch East India Company” in de 17e eeuw.

  • Frits Bosveld zegt op

   Bedankt voor deze geschiedenisles, nu begrijp ik ook beter dat ik me daar zo thuis voel. Over 2 weken ga ik er weer naar toe om te overwinteren voor 3 maanden. Blijft een prachtig eiland alhoewel het er steeds meer toeristisch wordt. 10 jaar geleden reed er bijna geen auto en nu steeds meer, jammer, maar dat is evolutie, denk ik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website