Zeur niet over Pattaya als je er nooit geweest bent!

Er is geen stad in Thailand die zo controversieel is als dit voormalig vissersdorpje. Iedereen heeft wel een mening over Pattaya, die varieert van geweldig tot verschrikkelijk.

Waarom is er zoveel discussie over deze stad? En is het wel terecht? Zijn het niet vooral de vooroordelen die bijdagen aan de beeldvorming? Natuurlijk was Pattaya ooit een exponent van de Thaise seksindustrie. Maar inmiddels kunnen steden zoals Bangkok of Phuket ook een aardig deuntje meeblazen. Bepaalde wijken in Bangkok doen echt niet onder voor de beruchte buurten in Pattaya.

Pattaya heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld en heeft inmiddels veel meer te bieden dan alleen Walking Street of een dubieus nachtleven. Sterker nog: er is naar mijn mening geen stad in Thailand die de verwende toerist zoveel vertier te bieden heeft.

Pattaya: haat of liefde?

Wanneer het over Pattaya gaat, is het zwart of wit. Het lijkt alsof er niets tussen zit. Of je bent een fan of je haat deze plaats. Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn of haar eigen mening, maar laten we een discussie wel zuiver houden. Zo zijn er Thailandgangers en expats die een uitgesproken mening hebben over Pattaya maar er nog nooit geweest zijn. Maar hoe kan je iets beoordelen als je het zelf niet gezien hebt?

En zelfs als je er 10 jaar geleden geweest bent, zegt dat weinig. Pattaya is in de loop der jaren nogal veranderd. Dus als je een mening vormt, wees dan objectief en stop met het opsommen van de bekende vooroordelen. Ga er eens kijken en kom dan tot een oordeel.

Vandaar de stelling van de week: Als je er nog nooit geweest bent en je hebt een mening, stop dan met zeuren. Ga er eerst eens kijken voor je wat roept.

Ben jij het eens of oneens met de stelling? Laat ons weten waarom.


Ingezonden mededeling
Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

61 reacties op “Stelling v/d week: Zeur niet over Pattaya als je er nooit geweest bent!”

 1. Brenda zegt op

  Mee eens ik ga in januari er voor de vierde keer heen en ik moet altijd uitleggen waarom. Ik vindt het er geweldig ik ga samen met mijn man heen en de vorige keren ook met mijn dochter.
  Ik voel mij daar geweldig op mijn gemak en kan mij daar heel goed vermaken.
  Maar waarom laat iedereen elkaar niet met rust en bemoeien ze zich met hun eigen zaken. Dan zal de wereld er een stuk leuker worden

 2. Jacques zegt op

  Mooie stelling Khun Peter, maar als ik met familie en kennissen erover praat blijkt iedereen in Pattaya geweest te zijn. Men ziet wat men wil zien. Dus betwijfel ik of er veel zal veranderen aan de reacties.
  Jouw advies, daar sta ik helemaal achter. Deze winter moet ik er echt gaan kijken. Ik heb inmiddels een hele goede gids leren kennen, de ons alle bekende Hans G. Als dat geen spannend verslag oplevert, zonder vooroordelen, dan weet ik het niet meer.

 3. eric van dijk zegt op

  Ik vind super plek en we gaan januari er 7 weken naar toe.
  Is voor tourist alles wat je nodig hebt prachtig weer,mooi strand, heerlijk eten lieve mensen goedkoop in alle opzichten fasinerend hoe leven daar is.

 4. Tino Kuis zegt op

  Ik herinner me nog goed dat hetzelfde argument gebruikt werd om de apartheid in Zuid-Afrika, en het generaalsbewind in Spanje en Griekenland in de zestiger-en zeventiger jaren van de vorige eeuw goed te praten. ‘Je bent er nooit geweest, dus je kunt er niet over oordelen’.
  Aan de andere kant vind ik ook dat we niet teveel moeten zeuren, dat doe ik ook nooit. Pattaya heeft vast wel zijn goeie en zijn slechte kanten. Ik moet toch eens gaan kijken.

 5. robert zegt op

  Goede stelling ben het er mee eens ik kom zelf al 14 jaar in pattaya ( en volgend jaar ga ik er wonen ) er is in Pattaya echt voor iedereen iets te beleven jong, oud , gezin, vrijgezel, ik zelf ben er al alleen geweest met vrienden met mijn kinderen en ook al diverse keren met mijn ouders ( bijna 80 ) en iedereen vindt het geweldig als je maar weet waar je met de diverse groepen naar toe moet gaan.

 6. Jan Meijrink zegt op

  Heb begrepen en dus gelezen dat Pattaya overspoeld is met Russen en dat deze zo’n beetje het voor het zeggen hebben in voornamelijk de hotels en aanverwante gelegenheden.. Dat, als het waar is, vindt ik, uit ervaring in Goa, een zeer bedenkelijke ontwikkeling,, Waar of niet waar?

 7. diditje zegt op

  Hallo Khun Peter,
  Ik begrijp je betrokkenheid en je lieifde voor Thailand ten volle, Alsook je hekel aan vooringenomenheid tegenover sommige aspecten van het leven in Thailand.
  MAAR : Naar mijn mening zouden plaatsen als Pattaya en Phuket, zonder hun s.xindustrie geen bijzondere aantrekkingskracht hebben voor touristen. De stranden van Pattaya zijn nu echt niet supermooi te noemen, deze van Phuket veel beter, maar gezien het aantal mensen die belazerd wordren, niet echt aan te raden !
  Volgens mij is Thailand een grotendeels prachtig land, met grotendeels prachtige mensen, doch men moet wel het kaf van het koren schijden en blijkbaar zit het meeste van het kaf in Pattaya en/of Phuket.
  Ik ben er zeker van dat een land als Thailand gerust zou overleven zonder deze bijzondere industrie, doch vrees dat Pattaya en Co. vlug in spooksteden zouden veranderen. Wellicht ben ik mis, doch dit is mijn opinie, dus datgene waar je om verzoekt.
  Beste groeten
  Diditje

  • Roswita zegt op

   Ik ben vorig jaar een paar dagen in Pattaya geweest, op de terugreis van Koh Chang naar Bangkok. Ook ik vond dat je eerst ergens geweest moet zijn om er over te oordelen. En ik vond er toch wel erg veel barretjes (buiten Walkingstreet) gericht op het mannen vermaak. Niet dat ik dat allemaal veroordeel, want ik ken aardig wat meiden die in dit soort barretjes werken of hebben gewerkt en de achtergrond van deze dames. Voor mij net iets teveel van deze gelegenheden. Jomtien vond ik wat dat betreft stukken rustiger. Maar ook het strand in Pattaya vond ik niet bijzonder, zeker ten opzichte van andere kustplaatsen als Cha-Am, Hua Hin en Krabi. Er wordt hier ook over Phuket gesproken, als sekseiland, maar dat moet je dan wel terug brengen naar Patong “op” Phuket. De andere plaatsen hebben relatief minder van deze industrie. En wat Bangkok betreft… tja wij hebben de wallen in Amsterdam, zij hebben er daar 3 van.

   • Gerard en Cor zegt op

    In Bangkok wonen ook minstens drie keer zoveel mensen dan in Amsterdam. Bovendien heb ik zo maar het gevoel dat Patpong niet voor de Thai is.

  • chris zegt op

   Natuurlijk mag je over van alles zeuren. Ook over Pattaya en ook als je er nog nooit geweest bent. Er heerst vrijheid van meningsuiting. Wat anders is of iemand je gelooft als je over Pattaya zeurt als je er nog nooit geweest bent.
   Ik zeur nooit. Is me te negatief. Dat wil niet zeggen dat ik over Pattaya geen mening heb. Maar dat is niet het onderwerp van de stelling.

 8. Gilliam zegt op

  Mijn bescheiden mening:
  Pattaya / Jomtien heeft werkelijk alles. Een grote verscheidenheid aan restaurants, waaronder de beste vis die je ooit hebt geproefd, eindeloze sport-en recreatiemogelijkheden, een dozijn van wereldklasse golfbanen, value-for-money winkelen, een nachtleven zoals je nog nooit eerder hebt gezien en natuurlijk het strand.
  Last but zeker not least geweldige-, prachtige- en boeiende mensen!
  Ik heb er steeds weer een fantastische tijd!

 9. Hans Struijlaart zegt op

  Je hoeft niet perse ergens geweest te zijn om ergens een oordeel over te hebben.
  Ik ben nog nooit op de Noordpool, Patagonia of bv. Brazilië geweest, maar ik heb er wel een oordeel over. Dat oordeel wordt dan gevormd door verhalen van anderen die er wel zijn geweest, door foto’s en documentaires over dat land die je gezien hebt. Uiteraard is het beste oordeel als je er zelf bent geweest. natuurlijk. En ook dan is ieder oordeel heel persoonlijk: Wat zoek je? Waar is je aandacht op gericht? Ben je een uitgaanstype of niet etc. Bv. de seksindustrie in Pattaya is heel groot en levendig. Als je als vrijgezel daar rond loopt en niet vies bent van vrouwelijk of mannelijk schoon, zit je daar op rozen natuurlijk. Ga je daar met je gezinnetje heen met jonge kinderen, dan vraag ik me af er geen betere stranden zijn waar je terecht kunt. Kom je voor je rust, dan kun je het ook schudden, Pattaya is heel hectisch en druk. Het strand is bij vloed zeer smal, het water is niet helder, je wordt constant lastig gevallen door verkopers en mensen die iets van je willen (geld) Foto met aap of slang. Ik kom regelmatig in Thailand en ga dan vaak een paar dagen naar Tjomtien, dat grenst aan Pattaya. Ik ken daar veel mensen en het is een stuk rustiger dan Pattaya. Meestal ga ik dan 1 of 2 avonden richting Walkingstreet. Buiten het vrouwelijk schoon, heb je daar een fantastisch uitgaansleven: uitstekende (zee)restaurants, discotheken, schitterende optreden van muziekbands in diverse bars, pooltafels. Overdag is het geweldig shoppen in Pattaya en je hebt daar een super groot buitenzwembad etc. Vertier en vermaak genoeg. Maar na 2 dagen heb ik het dan ook wel weer gezien. Hans

 10. math zegt op

  Volkomen mee eens kom er nu voor de 19 keer wat Pattaya en omstreken te bieden heeft is prachtig.Attijd als ik naar Thailand ga ga ik ook een week naar een ander gebied want Thailand is mooi.Maar ben dan ook blij dat ik weer in Pattaya ben.Alleen als ik vertrek uit nederland krijg ik altijd van die kl……….; opmerkingen van ons landgenoten die wel graag willen maar niet mogen.

 11. Pim zegt op

  In Nl, hoor je de meest vreemde verhalen over Pattaya van mensen die er zelf nog nooit zijn geweest .
  Enkel als je zegt naar Thailand te gaan ben je al bevooroordeeld als een hoerenloper.
  Dat hoeft dus niet eens Pattaya te zijn .
  Mijn ervaring is eens en nooit meer daarnaar toe .
  Ik heb er vrienden die het geweldig vinden daar te zijn en er trots op zijn .
  Ik zou zeggen ga er heen om zelf je mening te geven ,de een is de ander niet .
  Geniet of kots ervan .
  Wie weet heb ik pech gehad die keer en is het veel leuker de volgende keer .
  In ieder geval voelde ik mij behoorlijk genaaid door een dame op het strand die mijn nagels ging knippen en een als getuige te zien hoe iemand veel geld moest betalen na het huren van een jetski .
  De Taxi kwam ook zijn afspraak niet na .
  De volgende keer zal ik zeker bij vrienden zijn die daar wonen ,anders nooit meer .

  • Daniel zegt op

   Ik ben vele malen in Thailand geweest en voor lange tijd. Telkens ik iemand zei naar Thailand te gaan zag ik een smile op het gezicht van de aangesprokene. Ik wist reeds wat men dacht, voor de sex. Automatisch werd je zo gezien. Iedereen kent de plaatsen Pattaya en Phuket en hun faam. Mijn antwoord was steeds hetzelfde ” Spreek over iets dat je kent, Thailand is meer dan die twee plaatsen.” Als ik zei dat ik naar CM ging 900 km in het Noorden wist men zelfs niet eens waar het was en hoe groot Thailand wel was.
   Op de stelling kan ik enkel antwoorden “Oordeel niet over iets dat je niet kent.”

 12. Yuundai zegt op

  Toen ik nog in Holland woonde was ik een fervent VOLKSKRANT lezer en had niets op met de TELEGRAAF. Men vroeg mij wel eens waar is dat oordeel op gebaseerd? Stond ik mooi met een mond vol tanden en had geen argumenten voor mijn standpunt. Ben daarna niet alleen de VOLKSKRANT, maar ook de TELEGRAAF en het AD gaan lezen. Zijn zeker te onderscheiden dagbladen, maar bij de een vind je dit en bij de ander dat. Dat is bij deze opgang gebrachte discussie ook zo. Ik vind je moet er geweest zijn en niet voor een half uurtje, maar de onderhavige steden leren kennen, daarna mag je een oordeel geven van “wat jij er van vindt” niet meer en niet minder. Uitspraken als Pattaya is niets, zouden moeten luiden voor mij is Pattaya niets. Dus niet veralgemeniseren maar jouw eigen mening geven.
  Succes voor al die liefhebbers van Pattaya en Phuket.
  Ik hou het maar op HUA HIN.

 13. Theo zegt op

  Een leuke en prikkelende stelling. Maar waarom moet je een oordeel hebben? Oordeel heeft een negatieve annotatie! Waarom mag je niet een mening hebben?

  Mijn mening over Pattaya baseer ik op twee bezoeken van vele, vele jaren geleden. En ongetwijfeld is Pattaya (samen met de rest van de wereld) nu heel anders dan pakweg 20 jaar geleden. So what?

  Indien je alleen maar een mening (of voor mijn part oordeel) mag hebben over plekken waar je recent geweest bent, dan kletst het merendeel alleen maar over Duitsland en Frankrijk.

  De stelling is m.i. onzin.

 14. Davis zegt op

  ‘The thruth is in the eye of the beholder’.

  Als je als toerist in Amsterdam alleen de wallen en coffeeshops bezoekt, wat ga je dan tegen je vrienden vertellen… Zo iets zegt meer over de boodschapper en over zijn perceptie dan wat je in de standaard reisgidsen leest, niet?
  😉

 15. Sjaak S zegt op

  Thailand is toch voor de meesten het synoniem voor de sex-industrie en daarvan is Pattaya de hoofdstad. Bangkok draait op dat gebied veel langer mee dan Pattaya, maar deze laatste heeft in de loop der jaren Bangkok afgewisseld. Bangkok zelf daarentegen is opgeklommen tot een volwaardige wereldstad.
  Dus wat krijg je te horen als je naar Pattaya gaat? Juist ja. En ik mag meespreken, ik was er vorig jaar een week geweest. Weliswaar in Jomtien, maar dat hoort erbij en natuurlijk kwam ik ook in Pattaya. Ik heb er een paar lange wandelingen gemaakt (van Jomtien tot aan het busstation in Pattaya) en naar andere plekken.
  Voor een korte vakantie was het leuk, maar ik ben sindsdien niet meer terug gegaan. Ik woon nu bij Pranburi in de buurt op het land tussen de ananasvelden. Dit bevalt me beter dan Pattaya.
  Ik voel me er beter bij, omdat je er niet omheen kunt, dat, wanneer je naar Pattaya gaat, je voor “dat ene” gaat. En je bent er dan “zo eentje”. Of je nou het tegenovergestelde beweert of niet, niemand gelooft je. Ik geloof ook niemand, die zegt dat hij voor de geweldige cultuur naar Pattaya gaat.

  • Jan.D zegt op

   Ongelovige Thomassen heb je altijd. Want vooroordelen dat kunnen mensen zeer goed. Ik ervaar het zelf ook. Maar als je door gaat vragen barst het van jaloersheid Hij doet maar en gaat maar. Ja, nou en. Als je gepensioneerd bent moet je van het leven genieten, honderden keren heb ik het gehoord. Ik heb er lak aan die verhaaltjes. Maar mannen die, sorry hoor, die 40 jaar aan het vaste patroon zitten,zouden best een kijkje willen nemen. Als ik vraag ga je dan mee voor 2 of 3 weken dan moet je hun vrouw horen. Dan is Leiden in last. Ze genieten van hun kleinkinderen, gelukkig maar. Maar in hun achterhoofd denk ik dat ze best mee willen. Afgunst is en blijft er altijd.
   Ik wens u het goede.
   Jan D. Tebbes

   • LOUISE zegt op

    HI,

    VERTEL ME.

    De eerste keer dat wij in een “””paal-club”” kwamen, had ik weining aan mijn echtgenot, want al die rechtopstaande, zwabberende, gebakken eieren en “uiers” (sorry hoor) hield hem heel erg bezig.
    Ik vond dat geen afwijking hoor.
    Wel natuurlijk na afloop. ” jij zag mij niet meer zitten enz..

    En inderdaad, vooroordelen en jaloezie.
    Ik kan er ook geen andere benaming voor vnden.
    Ook kan ik vol bewondering naar die lady boys kijken.
    Mijn hemel, wat zijn daar ‘n knappe “vrouwen” bij
    Maar slanke bouw, borsten op elke hoek te koop.
    Moet ik nu om die reden een heel land afkraken?
    Kan er alleen maar stiekem jaloers op zijn.

    LOUISE

 16. marijke zegt op

  Ook voor ons geen pattya meer.Wij gingen in het verleden graag voor een week of 2 daar heen.De laatste keer is 2 jaar geleden dat was ons de laatste keer het word er steeds drukker.Wij vonden het er altijd best gezellig en natuurlijk ieder zijn smaak en pleziertjes daar.Ik heb in het verleden al eens kenbaar gemaakt waarom voor ons geen pattya meer.Dat werd niet in dank afgenomen dus laat ik dat nu maar achterwege.We gaan nog steeds ieder jaar met veel plezier voor een paar weken naar thailand maar dan elders.Want thailand zelf is heerlijk.

 17. LOUISE zegt op

  Hi K.Peter,

  Toch ben jij eigenlijk heel erg sociaal bezig vind ik.
  Iedereen kan zijn/haar frustraties van zich afschrijven.
  Ik kan me Pattaya herinneren de eerste maal dat wij dat op de tv zagen.
  Het werd weergegeven als een grote poels des verderfs, klopte geen hout van de mensen die daar woonden en het ging allemaal en alleen voor de snelle wip. (pardon my french)
  Natuurlijk ook wij kennen 2 heren, die daarvoor naar Pattaya gingen, maar deze waren helass niet echt moeders mooiste.
  En laten we eerlijk zijn, dan kan je er beter hier, lekker in de zon en leuke restaurants, voor betalen als in Den Haag
  Van de 3 uitzending die wi op tv hebben gezien, was er niet een bij die er positieve opmerkingen over maakten.
  ik spreek nu denk ik over zo’n 30 jaar geleden.

  @Sjaak,

  “”Voor dat ENE naar pattaya”””???????????
  Laat me niet lachen.
  En jij vindt dan dat je tegen wie ook verantwoording af moet leggen omdat je die richting uitgaat of ging???
  Er is veel meer te doen hier hoor.
  Alleen bij die mensen met zo’n eng hokjes geest, is Pattaya het sinoniem voor dat “ENE”

  Gek, onze eerste maal Thailand was Bangkok met een dealerreis van onze importeur en natuurlijk ook richting Patpong, inclusief directeuren etc..
  Mijn bekkie vakt niet snel open, maar daar toch even wel.
  Dat gebeuren hebben wij echter nooit op tv gezien.
  Misschien vreemd of raar, maar ik kan me nog steeds opwinden als ik die stomme uitdrukkingen en meningen lees.
  Sorry hiervoor.

  Heel veel gelukkige en vredige groetjes uit Jomtien.
  LOUISE

 18. HaJé zegt op

  Mijn antwoord op de stelling: Mee eens! Zeuren is negatief en waarom zou je dat doen.
  Stelling geldt trouwens niet alleen voor Pattaya! HaJé

 19. T. v. Grootel zegt op

  Vorig jaar een weekje in Pattaya geweest. Niks negatiefs meegemaakt, geweldige plek.

 20. Henk Keizer zegt op

  Begin met je Nederlandse bril af te zetten als je Pattaya bezoekt, dan verveel je je geen minuut. Onze vankantie begint of eo=indigd al 23 jaar in Pattaya, fantastisch….

 21. astrix zegt op

  Volgens mij is het op elke vakantie leuk, ongeacht waar je naar toe gaat, en zie wat je wilt zien.
  Ben 23 jaar geleden daar voor het eerst geweest en 17 jaar op Phuket gewoond, heb het overal naar mijn zin en ga volgend jaar weer eens kijken hoe het is veranderd net als Phuket.

 22. Chris Hammer zegt op

  Vele malen ben ik in Pattaya geweest in de loop van de afgelopen 20 jaar . Er is inderdaad in de loop van de jaren veel veranderd. Er zijn best heel wat plekjes, waar het aangenaam toeven en winkelen is. Maar eerlijk gezegd, het is niet mijn favoriete stad.

 23. alex ouddiep zegt op

  Pattaya ligt in Thailand, maar wat zeurders en klagers liever niet zien, wat aanstoot geeft of wat veroordeeld wordt vindt zijn oorsprong niet in Pattaya maar in Europa – nl. in het grote tekort daar aan mogelijkheden tot niet-verplichtende seks en in de (voor-)oordelen daarover.
  Verder is het strand elders inderdaad breder, het water helderder en kom je daar minder Europeanen tegen.
  Laat iedereen zo zijn keuze maken.

 24. thijs maurice zegt op

  Pattaya is een zeer mooie plaats om te verblijven ,ik kom er nu al bijna 7 jaar.
  Ik huur dan een motor bike en ga zo naar verschillende mooie plekken en kleine strandjes
  zeer goede restaurants ,grote winkel centras ,prachtige vernieuwde boulevard aan de zee
  goede discotheken en verzorgde bars en ik kan nog zoveel dingen op noemen om deze stad te bezoeken ,een aanrader!

 25. Frans zegt op

  Ik ben het helemaal met Astrix eens, zie wat je wilt zien, ik ga regelmatig naar Jomtien, en als ik een avond wil stappen ga ik naar Pattaya en dan niet naar Walking Street er zijn voldoende uitgaans gelegen heden om je te vermaken. En over de vooroordelen die zal je altijd hebben, gooi er nog een extra serie tegenaan op tv en we hebben het allemaal gezien, en zijn er geweest. Over Ibiza e.d. maar te zwijgen.

  Groetjes, Frans.

 26. Eugenio zegt op

  Ik ben er zo een die nog nooit een voet in Pattaya heeft gezet. In mijn geval is het er gewoon nooit van gekomen. De eerste keer (begin 2000) had ik maar een weekje en heb ik voor Cha-am en Hua Hin gekozen. Thailand beviel me zo goed dat ik een paar maanden later alweer 3 weken in Phuket (Patong Beach) vakantie vierde. In Patong had je toen al een goed nachtleven. (Dus de moraalkaart wordt in deze bijdrage niet gespeeld.) Een biertje was 60 baht en de volgende dag kon je voor 1000 baht een trip maken naar een prachtig mooi eilandje met wit zand, waar je heerlijk kon snorkelen. Ik ging twee keer een maand per jaar, maar bij elke terugkomst zag ik de enorme veranderingen die zich in die korte periode weer hadden voorgedaan. Eind 2004 had ik het wel gezien en vertrok ik ook nog een paar weken naar het noorden van Thailand. Een maand later werd de bungalow waar ik altijd verbleef vernietigd door de tsunami…Na 2008 heb ik Phuket nooit meer bezocht. Waarschijnlijk is het in Pattaya nu beter vertoeven dan in Phuket.

  In het begin is er een prachtig strand. Voor toeristen die daar van willen genieten worden een paar bungalows neergezet. Dan komen de project ontwikkelaars en voor je het weet is er van het oorspronkelijk paradijs niets meer over. Over smaak valt niet te twisten. Een grote groep bezoekers heeft hier geen enkele moeite mee. En het toerisme neemt alleen maar meer toe en de betonmassa’s kunnen oneindig blijven doorgroeien. Dit gebeurt helaas overal in de wereld niet alleen in Pattaya.
  Van mij mag iedereen Pattaya fantastisch vinden en iets buiten “de stad” zal het heerlijk wonen zijn voor pensionados. Ik ben echter mijn horizon alweer aan het verbreden…

 27. Paula Klee zegt op

  In 1 woord GEWELDIG en die azijnzijkerds moeten er gewoon niet naar toe gaan, voor ieder wat wils en lekker van allerlei goede restaurants eigenlijk BENIDORM van Azië heerlijk.

  • Jan.D zegt op

   Kijk eens aan de badplaatsen in Spanje wat zich daar afspeelt. Als je niet naar Thailand wilt gaan om wat voor redenen dan blijf dan thuis. Laten we eens heel goed naar ons eigen land kijken, schijnheiligen en gluiperds die zijn er zat.
   Succes

 28. Henk zegt op

  Ik vind het een geweldige plaats om te verblijven. Leuke barretjes, alles 24 uur per dag open en altijd wat te beleven. De stranden wat minder dan op de eilandjes, maar ja ik ben geen strandmens, dus geen probleem. Leuke shoppingmalls. Bv Central Festiva, met het foodcentrum, goedkoop en goed eten.

 29. Stefan zegt op

  Nooit in Pattaya geweest.
  Woon nu op Phuket en bezoek Patong Bangla road nooit.
  Half de wereld gezien.
  Heel veel midden oosten. En juist daar vallen de zwaarste klappen als het om vooroordelen gaat. Geloof, cultuur, gewoontes of geografische ligging maken een plaats anders dan bij ons. Velen hebben iets gehoord, vormen een oordeel, nemen stelling in waar ze nooit meer uit komen uit koppigheid of trots. Zelfs niet als ze er geweest zijn. Pattaya zal hier ongetwijfeld last van hebben. In China viel me op dat de ethiek er duidelijk anders was dan dat ik gewent was uit het westen. Daar leerde ik, dat ik moest leren te accepteren, dat dingen anders zijn. Zeker als het gaat om ethiek. Dus laat de normen en waarden van Nederland in Nederland en stop met toetsen daar aan. Over Sex industrie is al veel geschreven wat ik begrijp is dat de ethiek niet zo heel veel verschild met die van ons. Schaamte en perversiteit zijn niet veel anders.
  Maar men lijkt makkelijker over drempels te stappen in Thailand.
  Ladyboy’s, Tomboy’s, homo of lesbo, ze weten het al als ze 5 zijn. Uit de kast komen is peanuts in Thailand. Het lijkt allemaal niet zo’n punt. En dit is ook zo voor de lady’s en ladyboy’s uit de ladybars of nachtleven. Het hebben van sex, al dan niet voor geld, is een minder groot ding dan bij ons nederlanders in het algemeen. Etisch ietsje anders dus.

  Ik ben erg ouderwets Nederlands maar respecteer gewoon de ethiek van het land waar ik zo graag verblijf

  En zo gaat het met de armoede, criminaliteit en de corruptie net zo.

  Kortom , of je nou in Pattaya geweest bent of niet ,zeuren doe je op je eigen ethiek.

 30. pierre zegt op

  heerlijk , eten bij o.a. beergarden een paar uurtjes rust per dag als mijn vrouw gaat winkelen , mensen kijken op walking street jammer van de smalle stranden , maar ben toch geen strand mens , geef mij maar een zwembad.
  de zoo met zijn versteende bomen en zijn shows de katoei cabarets ,sea world , zowel mijn vrouw als ik vinden het achterlijk dat mijn kaartjes veel duurder zijn als die van haar , maar ja kan het ook zo bekijken ze kunnen ook haar kaartje net zo duur maken als de mijne

  ik kom nu 20 jaar in Thailand maar moet nog steeds uitleggen dat het een heel mooi vakantie land is waar heel veel te zien is met mooie stranden en een bruisend uitgaans leven waar alles nog steeds betaalbaar is .

  waar ik alleen zo moe van word is als mensen een showtje gaan kijken in een go-go dan het helemaal uitkijken en dan om hun gezicht te redden geshockt naar buien komen. ze hebben de vakantie van hun leven maar verdedigen zich voor vrienden wat een Sodom en gamora Pattaya is.

  Pattaya is meer als dat , Pattaya is fun voor iedereen attracties , stranden , goed eten en een bruisend uitgaans leven, Pattaya moet je minimaal eens in je leven gezien hebben.

  Pierre

 31. Rob zegt op

  Moderator: uw reactie is te generaliserend.

 32. hans zegt op

  Zoals mijn moeder me al 50 jaar geleden inprentte: als je ergens niets vanaf weet, maak je dan niet belachelijk er een oordeel over uit te spreken. Het onderwerp doet verder iet ter zake. Dit gezegd de “uitleg” bij de stelling gaat meer in de richting van een vraag wat men van Pattaya denkt (er geweest zijnd of niet).Al meer dan 25 jaar net buiten Pattaya wonend hebben mijn vrouw en ik daarover het hele gamma van commentaar gehoord. Iets origineels zou aardig zijn. Hans from Plutaluang.

 33. Farrang tingtong zegt op

  Maar waarom zeurt men over Patthaya, heeft dat een bepaalde reden?
  Volgens mij word er over elke plek in Thailand gezeurd, het is maar wat je smaak is en waar je je fijn voelt.
  Ik vind wel dat als je ergens over zeurt je kritiek moet kunnen onderbouwen, dus als je niet in Pattaya geweest bent en je hebt alles uit de media vernomen dan is je gezeur denk ik niet terecht, Pattaya is meer dan alleen sekstoerisme.
  Gewoon lekker zelf gaan kijken en dan pas oordelen.

  groet,
  Tingtong

 34. janbeute zegt op

  Vrouwelijk schoon vind je overal in Thailand .
  Dus daarom hoef je niet naar Pattaya af te reizen .
  Waar en in welke provincie wonen de meeste schone vrouwen in Thailand ???
  Een vraag aan u allen .
  Ga maar eens googelen , of sla er maar eens reisboeken op na .
  Kom je tot een leuke verrassing .
  Maar ga je als vrijgezelle man op vakantie naar Pattaya , dan kun je praten als brugman .
  Maar je collegas op het werk en je meeste vrienden die kun je echt niet overtuigen dat je daar heen gaat voor de cultuur alleen .

  Jantje .

 35. Peter N. zegt op

  Moderator: uw reacties is discriminerend en beledigend, kortom voldoet niet aan onze huisregels.

 36. Frank v Hamersveld zegt op

  Leuke stelling. Ik kom nu 8 jaar in Pattaya in de maanden januari/februari. Er is veel veranderd in die 8 jaar. Beter of slechter kan ik niet zeggen , maar het is veranderd net als overal. Door de opkomst van de arabische toeristen sinds jaartje of 4 is het straat beeld veranderd en zijn er vele koffieshops bij gekomen. Er worden hele straten opgekocht en de hotels worden uit de grond gestamd. Voor de thaise bevolking is dit niet altijd even leuk, maar verhuizen moeten ze. Sinds 2 jaar hebben de russen hun heil ook gezocht in Pattaya en dat is ook goed te merken. Jammer dat hun gedrag niet helemaal bij mij past en zeker niet al helemaal niet bij de thai. Maar zij doen en moeten wel aardig doen om inkomsten binnen te krijgen. Maar hoor de jongens en meiden een vloeken over dit asociale gedrag die vele vertonen. (in puhket is er zelfs een demonstratie geweest tegen opkomst van de rus die ook nu alles begint op te kopen). Al met al verandert het dus wel degelijk en ook de thai verandert daardoor. Waar vroeger iedereen als koning behandelt werd, moet je het nu “verdienen”. Echter wie zich beleefd opstelt wordt op handen gedragen. Pattaya blijft het voor mij de vakantie stad waar je kunt genieten van rust, leuk strand, dicht bij koh larn en andere mooie bezienswaardigheden in de buurt. Nacht leven geweldig, als je weet waar je naar toe moet. Walking street is niet mijn ding, wordt door thai zelf Fighting street genoemd, dus gewoon lekker rond kijken ergens anders. Ze nemenje graag mee naar andere gelegenheden. Hoop dat iedereen blijft komen en zich net zo thuis voelt als ik.

 37. rob zegt op

  Mijn Vrouw en ik komen nu alweer 16 jaar in Thailand en zo ook in Pattaya , maar elk jaar minder .We hebben zelf een condo in Jomtien en gaan alleen voor de noodzakelijke boodschappen naar Pattaya .Naar Tuk Com de elektriciteit schop voor alle hebbe dingetjes op het gebied van computers.
  Maar inderdaad er zijn erg veel russen die de markt overspoelen .maar zich hoofdzakelijk concentreren aan de kust .Ga je B V de sukunvit road ,Trepasir road, over dan wordt het aantal russen aanzienlijk minder. En 1 k m verder het land in vindt je er geen een meer .Dit is ook in Hua Hin .Phuket, Cha -am ,.Maar op verschillende eilanden kom je ze ook niet meer tegen.!!
  Verder is het wel gezellig in pattaya maar ik hou het voor gezien daar en blijf liever in Jomtien. er worden hier stapels condo s gebouwd ,maar of ze ooit verkocht worden is maar afwachten .Er is hier voor ieders wat wils ,en het belangrijkste is blijf genieten en laat ieder in zijn waarde!!!!!

  gr Rob

  • Jan Meijrink zegt op

   Moderator: geen off-topic discussie graag. U kunt uw vraag insturen als lezersvraag.

 38. Rick zegt op

  Ik ben op meerdere plaatsen in Thailand geweest ook Bangkok en Phuket maar nergens krijg ik meer het gevoel in Zuidoost-Azië te zijn als in Pattaya, Ja het sterft er van dames van lichte zeden oftewel bar of gogo girls en ladyboy. Maar ga eens in bar onbevangen in gesprek het zijn meestal heel aardige nette mensen met humor, alleen zo een gesprek heeft bij hun een relatief open einde.

  Veder vind ik een van de grootste minpunten dezelfde als iedere andere grote toeristenplaats in Thailand en dat is dat er teveel Chinezen, Russen, indiërs en Arabieren zijn. ik zou zeggen bezoek deze plaats eens zonder vooroordeel ik durf te wedden dat je op een avond in de bars en op straat de meest interessante verhalen en mensen tegen komt die je nog een tijd zullen bij blijven.

 39. Kito zegt op

  Ik woon zelf sinds een veertiental maanden in Pattaya, en in die tijd ben ik welgeteld twee keer naar Walking Street gegaan, en heb ik drie keer een a gogo-bar opgezocht (telkens omdat het merendeel van het gezelschap daarop aandrong).
  Hierbij wil ik absoluut geen enkele moraliserende of generaliserende uitspraak doen over mensen die dit soort amusement wél graag bezoeken, maar ik weet voor mezelf wel zeker dat Walking Street in het algemeen noch de shows die in de a gogo’s worden opgevoerd me geen zier interesseren.
  Maar moet ik daar nu om gaan zeuren? Neen toch: het feit dat ik er zelf voor koos om hier te verblijven bewijst toch te voeten uit dat er tegenover die paar minder gesmaakte, tal van aspecten staan die Pattaya net wél aangenaam/leuk genoeg voor me maken om de locatie (althans voorlopig) als woonplaats te kiezen?
  En dié sterkte, de enorme verscheidenheid aan keuzemogelijkheden van Pattaya, maakt Pattaya volgens mij ook zo omstreden.
  Ga maar na: hoe controversiëler iets of iemand overkomt, hoe meer die iets of iemand anderen gaat boeien en aldus verleiden tot het vormen van een mening erover.
  Als Pattaya tot zoveel controverses leidt, kan dat dus alleen maar betekenen dat Pattaya ook niemand onberoerd laat…
  Kito

 40. Pat zegt op

  Ik hoef de Tweede Wereldoorlog niet te hebben meegemaakt om te weten dat die oorlog verschrikkelijk was, dus ik ben het fundamenteel oneens met Khun Peter dat je geen correct oordeel zou kunnen geven over Pattaya als je er nooit geweest bent…

  Verder ben ik het wel grotendeel eens met hem : ben sinds gisteren terug van Pattaya en het blijft voor mij toch wel een stad waar ik me goed voel.

  Akkoord, het is een lelijke stad (esthetisch gesproken), de stranden hebben absoluut geen hoog bounty-gehalte, er zitten teveel Russen en voor mij persoonlijk immer teveel moslims, het is een vuile stad, een waanzinnig drukke stad, een stinkende stad, en drie dagen geleden heb ik nog een boete gekregen omdat ik geen helm droeg op m’n motorbike…

  Maar, het is een stad met een ziel, met waanzinnige uitgaansmogelijkheden, goede shoppingscentra, met veel activiteiten voor jong en oud, en vooral een stad met zoveel service aan de mensen die er verblijven (de klok rond kan je alles krijgen en kan je overal voor alles terecht, die service is in het bekrompen westen totaal onbestaande).

  In het slechtste geval durf ik spreken van een liefde-haat verhouding, in het beste geval over een karaktervolle stad die voor ieder wat wils heeft, en als ik Pattaya moet bekritiseren (afbreken) dan durf ik ronduit zeggen dat het verstandelijk niveau van de doorsnee toerist er geen hoge toppen scheert en dat ik te weinig backpackers en gezinnen met kinderen zie.

  Ik ben er zeer graag!!!

 41. Beika zegt op

  Onze jongste zoon is in Pattya gaan wonen met een schat van een (Thaise) vriendin,en wat iedereen denkt…zal wel een jong ding zijn, nee…ze is zelfs 1 jaar ouder dan onze zoon, en hem kaalplukken?? Nee…ze is zelfs zuinig!! Hij is daar zeer gelukkig, en wij bezoeken hun minstens 1x per jaar, en we hebben het daar geweldig, en ik voel me daar erg veilig op straat, of in de taxi!! Nooit problemen gehad, behulpzame mensen allemaal. Op de Russen na….die mogen wegblijven van mij!! Irritant volk!!! We gaan binnenkort weer heen, en we hebben er zin in!!!!!!!!!

 42. marijke zegt op

  De reden waarom wij niet meer naar pattya gaan heeft niets met de dames of ladyboys te maken We vonden de bars met de dames en de walkingstreet altijd wel gezellig.Je weet dat pattya daarom bekend staat dus als je dat niet wilt moet je er niet heen gaan .want het is ook levendig op straat nee wij hebben andere redenen om pattya te mijden .Maar gelukkig is er meer als pattya met de vriendelijke thaise bevolking komen we er graag en dat al 15 jaar dus dat zegt genoeg.

 43. kees1 zegt op

  Wat heb ik allemachtige mooie herinneringen aan Pataya.
  De eerste keer dat ik er terecht kwam is denk ik 40 jaar geleden.
  We zaten in Bangkok op dat moment was er een studenten opstand. En werd de nood toestand afgekondigd en mocht je na 10 uur niet meer de straat op
  We zijn toen uitgeweken naar Pataya. Ik ben niet gelovig. Maar als er al een paradijs bestaat moet het het Pataya van toen zijn.
  Helaas moet ik zegen dat ik het er niet leuker op geworden vind in de loop der jaren
  Bij mij ligt dat vooral aan een bepaalde bevolkingsgroep.
  Die er al om vertegenwoordigt is
  Ze schelden de Thai verrot zijn onbeschoft tegen ze.
  Ik kan daar niet tegen ik word kwaad
  ga me er mee bemoeien en kom dan zelf in de problemen. Dus zul je me er denk ik niet zoveel meer zien. Ik zeg denk ik. Wand wat is er leuker om een dagje op een terrasje in Pataya te zitten.

 44. Richard08 zegt op

  Voor het strand hoef je niet naar Pattaya, dat heft niet veel bijzonders te bieden aangezien naar opinie Thailand veel moeiere stranden te bieden heeft. SeaWorld is een leuke attractie voor het gezien, maar niet echt een reden om een stad te bezoeken. Het al om geprezen nachtleven heeft vooral betrekking op de dames van plezier. Daar heb ik geen problemen mee, maar dit is wel een eenzijdig nachtleven. De clubs of barren die hier geen deel vanuit maken zijn misschien voor de iets oudere vakantieganger erg gezellig, maar je kan niet spreken over een serieus nachtleven. De kwaliteit is erg matig. Overigens dit geldt ook voor andere steden m.b.t. clubs in BKK. Qua uiterlijk zijn deze clubs prima verzorgt, maar de kwaliteit van de muziek laat veel te wensen over. Het zijn veelal niet meer dan platvloerse top 40 clubs, zelfs de betere in BKK. Deze clubs zijn niet te vergelijken met clubs uit bijvoorbeeld onze eigen Amsterdam, Rotterdam of London, New York. Dus voor een verwende muziek liefhebber hoef je niet naar Pattaya of Thailand in het geheel. Golf is misschein een reden, maar dat speel ik zelf niet, maar weet wel dat hiervoor genoeg andere alternatieve zijn in Thailand. Pattaya is geen wereldstad, maar moet het naar mening toch veel hebben van de bardames. Maar voor ieder wat wils.

 45. Gerard en Cor zegt op

  Ik ben het eens met de stelling dat je pas kunt oordelen als je het zelf hebt ervaren.

  Wij hebben een fantastische vakantie gehad in Pattaya en hopen dat komende zomer te hebben in Phuket en omgeving.

  En prostitutie komt overal ter wereld voor. en altijd geconcentreerd.

 46. Henk zegt op

  Ik kwam net als Kees veertig jaar geleden voor de eerste keer in pattaya, voor mij is er in al die jaren geen moer veranderd,het blijft er een gezellige hutspot,zee strand kroegen en lekkere meiden.

 47. Pim zegt op

  Voor de liefhebber .
  Echt goed nieuws uit Pattaya.
  Woensdag is er een haringavond in het Holland België huis van Erik .
  De goede man wil de gasten ten kosten van zijn eigen geld de liefhebber trakteren om ook eens de andere kant van Pattaya te tonen .
  De kwaliteit is zelfs in NL op veel plaatsen niet te evenaren .
  Afgezien van enkele anderen die dit product ook verkopen en er geen verstand van hebben hoe het in de tropen te verkopen gaat Erik dit dus in Pattaya promoten .
  Erik denkt ook om uw gezondheid evenals Enjoy Andre kunt u op hun product vertrouwen om een goede relatie op te bouwen .
  De Telegraaf test heeft het al bewezen ,niet iedereen gaat naar Pattaya om te kezen .

 48. RonnyLadPhrao zegt op

  Als je er nog nooit geweest bent zal je bron en ingesteldheid natuurlijk bepalen welk beeld je van Pattaya hebt.

  Dat hoeft echter niet altijd negatief te zijn. Het kan ook zonder zeuren.
  Ik heb verscheidene vrienden die Pattaya alleen maar kennen van reisgidsen, tv-beelden of toogpraat, maar wel wat al te graag eens naar Pattaya willen komen. Door omstandigheden zijn ze hier echter nog nooit geraakt. Ze zijn heel enthousiast en zien het dikwijls als een nog te verwezenlijken jongensdroom die (laat ik het met hen hopen) er ooit nog wel eens komt.

  Langs de andere kant hebt je natuurlijk ook de zeurpieten. Jaloersheid op andere, die het al wel mochten meemaken, ligt dikwijls aan de basis. Eigenlijk zouden zo ook maar al te graag gaan, maar om dit te verbergen halen ze alle immorele zaken erbij die ze kunnen bedenken om het toch maar zo negatief mogelijk voor te stellen. (alsof die alleen maar in Thailand en dan in het bijzonder Pattaya bestaan. Zelfs Thai die in hun land komen wonen vinden geen genade want die vinden ze ook allemaal “zo”).

  Om op de stelling te antwoorden.
  Natuurlijk mag je een mening hebben over Pattaya, zelfs als je er nooit geweest bent, maar zeur er niet over.
  Ik ben echter wel voorstander om te wachten met een oordeel te vellen tot je er geweest bent.

 49. Roger Dommers zegt op

  Pattaya, ik heb er ook tientallen malen geweest. Ik ben heilige, heb mij ook laten gaan met s.x industrie. Maar nu, ben ik een man op leeftijd en heb besloten om me terug te trekken in een kalm en vredig stadje (Kantharalak – Provincie Sisaket). Daar heb ik een vrouwtje leren kennen enz… Mijn besluit is nl. : over Pattaya ga ik niet zeuren, maar met mijn pensioentje is te klein om te kunnen leven in Pattaya.

 50. Henk van Berlo zegt op

  Kennissen van mij hebben ook een oordeel over thailand,terwijl ze er nooit zijn geweest.
  Ze zeggen er zijn veel(hoe…)en er worden kinderen misbruikt.
  Dat zal ook wel,maar waar gebeurd dit niet,ik zelf heb dit echter nog nooit gezien.
  Ik denk dat je dat op moet zoeken anders zie je dat niet.Als ik naar AMSTERDAM ga hoef
  ik toch ook niet perse naar de WALLEN.Na 13 keer te zijn geweest heb ik nog nooit iets verkeerds meegemaakt.Die kennissen van mij willen niet meegaan alleen omdat,wat ik
  ik in het begin melden.(hoe…)en kindermisbruik.
  Ik heb hun gevraagd waar ze willen gaan wonen,want ik ken geen land waar zoiets niet
  gebeurd.En er zijn best vele leuke dingen te doen zoals(stonepark,sanctuari of truth,
  floating market,en nog veel meer.Febr 2013 voor de eerste keer een bungalow gehuurd
  DE DRIE OLIFANTEN geweldig zwembad in de tuin, je kunt zo laat eten als je wilt,je hebt echt vakantie.Mijn advies,Laat iedereen doen waar hij of zij zin in heeft,en meld kindermisbruik bij politie.

 51. Riet zegt op

  Ik was in 1990 voor het eerst in Pattaya om dat mijn broer er ging wonen en vind het heerlijk. Zoals eerder beschreven je hebt alles. Goede hotels, strand en shoppen. Wil je naar bangkok pak je de bus of taxi en gaat 1 dag of een paar dagen daar heen of elders in thailand. Ik ben in augustus weer geweest en heb genoten.
  Maar ook ik hoor vaak om mij heen voor oordelen en die mensen zijn nog nergens geweest. Ik heb ook al veel gezien van andere landen maar vind het daar toch altijd gezellig.

 52. T. van den Brink zegt op

  Waarom zoekt men toch altijd naar ergernis als men met vakantie naar het buitenland gaat? Je gaat toch om je te vermaken ! En er is vermaak voor elk wat wils, als er alleen maar een schaakbord te vinden is op de boulevard dan komt er waarschijnlijk niemand naartoe. Als er iets is dat je niet bevalt in een land, dan moet je er gewoon niet heen gaan en niet gaan kijken of je je wel genoeg kan ergeren op plaatsen waarvan al van te voren vast staat dát je er veel ergernis van hebt! Ik ben met mijn partner naar Phuket én naar Pattaya geweest en we hebben ons in beide plaatsen geweldig geamuseerd, en we hebben beide ruimschoots onze A.O.W.! zowel mijn vrouwelijke partner als ik gaan écht niet voor de seks! We hebben geleerd dat er een oneindig aantal soorten van vermaak en amusement te vinden is in deze wereld en de dingen die we niet waarderen daar gaan we gewoon niet meer heen! Ook wij hebben Walking Street gezien, ons hotel lag 2 straten verder, we hebben er 3 weken gezeten maar Walking Street hebben we maar één keer gezien en dat was meer dan voldoende! Als de exploitanten van vertier een gaatje in de markt zien dan haken ze daar onmiddellijk op in, ook dat is een manier om je geld te verdienen en je kunt het ze niet kwalijk nemen, toen wij er waren was het behoorlijk druk in Walking Street en kon je over de hoofden lopen! Natuurlijk heb je bepaalde uitwassen die nu eenmaal een bepaald soort mensen aantrekt van mijn partner is in Pataya haar horloge gestolen door een zeer gewiekste dief. Maar dat is geen reden om Pattaya af te kraken! Ik kan alleen maar zeggen WIJ HOUDEN VAN THAILAND!!!!!!

  • David zegt op

   Dat is mooi gesproken!

   Objectiviteit en subjectiviteit zijn 2 verschillende zaken en daar gaat het wel even over als men naar ervaringen peilt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website