Honden in Pattaya

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Maatschappij
Tags: , , , ,
1 mei 2015

Ja, leuk die hondjes. Nou ik vind van niet. Ik zie regelmatig mensen die medelijden hebben met de straathond in Pattaya en die honden aanhalen. Ik krijg koude rillingen als ik het zie.

We komen al heel lang in Thailand en heb al heel wat honden gezien en ook veel zieke honden die je nog niet met een tang kan aanpakken. Je zou er zo doodziek van kunnen worden.

Of je de hond leuk vind of niet, als je in mijn situatie terecht komt word je toch gebeten. De hond vroeg namelijk niet eerst of ik hem aardig vond.

Vertel? Oké! Het is 21 januari (de 28e zouden we terug naar Holland gaan). We maken er nog een leuk dagje van. Overal even naartoe met de fiets. In de morgen van Naklua Road naar Beach Road, Wat winkels bekijken in de Beach Road en de First Road. Via de Markt Pattaya binnendoor naar Carefour om daar nog wat te shoppen en na een biertje daar op het terras weer op de fiets, binnendoor richting ziekenhuis en dan weer naar Naklua Road. Leuke dag, lekker gefietst en gezweet natuurlijk, maar dat hoort erbij. We waren dik tevreden.

Straathond

Totdat we vlak bij huis waren. Ik reed voorop, werd ik ineens ernstig beloerd door een straathond van middelbare grootte. Hmm dacht hij, een lekkere farang en schoot uit z’n startblokken. Hing aan mijn linker been. Ik gaf een gil, want de tandjes stonden er aardig in. Ik probeerde met dat been de hond van me af te schudden en dat lukte. Zocht z’n plekje weer op en ging weer liggen (geen excuses hoor!). Mijn vrouw die achter mij reed had dit allemaal niet gezien en zag mij op de stoep zitten met een bebloed been. In de straat waar het redelijk druk was, was echter niemand die ‘iets gezien’ had. Dat is ook typisch Thais. Willen zich er niet mee bemoeien. En de hond heeft daar geen eigenaar. Tenminste als het een kleine pup is vinden de Thaise jonge meiden de hondjes heel leuk. Worden ze groter dan is het plezier over.

Goed ik zat daar met gaten in ‘n been. Ja, echt waar zowel aan de voorkant als aan de achterkant had ik drie gaatjes waarvan er zowel één voor als één achter erg diep waren. Mijn vrouw heeft het bloed van mijn been gehaald (gelukkig een nat doekje bij ons) en wat pleisters overal geplakt. Nog steeds geen Thai die kwam kijken. We konden kiezen tussen de kliniek op de Nakluaroad of het ziekenhuis. We kozen voor de kliniek.

Kliniek

Ik weer op de fiets (onvoorstelbaar dat dat toen nog kon). Ik kon later namelijk niet meer lopen. Fietsen weggezet bij ons appartement en naar de kliniek. Mijn vrouw even de boodschappen wegzetten. Toen ze bij de kliniek kwam, werd ik al behandeld. Alles netjes schoonmaken en daarna (niet prettig) watjes gedrenkt in de jodium in de gaatjes geduwd. Vervolgens alles afgeplakt met gaasjes en in het verband. Van de dokter kreeg ik nog twee injecties (tetanusprik en rabiës). Ik kreeg een kaartje mee voor nog vijf vervolginjecties in de komende maand. Ik moest iedere dag terugkomen in de kliniek om de wondjes te verzorgen. Was niet altijd prettig, maar wel noodzakelijk.

Toen begon eigenlijk de ellende een beetje want het lopen ging bijna niet. Erg pijnlijk werd het om m’n been te bewegen. Maar zo goed en zo kwaad het ging toch maar beetje gelopen. Goede wandelstok gekocht in Naklua, waar een speciale winkel is voor medische hulpmiddelen. Dat hielp dus wel.

Het moraal van dit verhaal: of je de honden aldaar wel of niet leuk vind ze pakken je wel als ze dat willen.

Doordat ik met verband en een stok liep vroeg iedereen natuurlijk (eerste vraag in Thailand) Motorbike? “Nee”, zei ik dan Een hond heeft me gebeten. En dan hoorde je de verhalen van andere mensen die ook gebeten waren of dat wisten van iemand anders. In de kliniek vroeg ik aan de dokter tijdens een van mijn bezoekjes: “Dokter , komt dit veel voor die hondenbeten. Moet U veel mensen daarvoor behandelen?” Het antwoord was verbluffend. Het was een ongeval dat in de top 5 hoorde.

China Airlines

Nog even terug naar het verhaal. Wij moesten dus de 28e naar huis. Taxi naar het vliegveld en daar aangekomen bij de balie van China Airline werden we direct opgevangen door de grondstewardess van China die bracht ons naar de 1e klas balie om daar onze tickets te halen. Daardoor hoefden we niet in de rij. Vervolgens werd ons een rolstoel aangeboden met een “bestuurder” een aardige jongen die bij ons bleef tot het vliegtuig. Hij begeleidde ons door de douane, door de controle, bracht ons naar de bank, het toilet en de coffeeshop. Na een uur werden we opgehaald en naar het vliegtuig gebracht. Overal liep hij de rijen voorbij en werden we als eerste geholpen. Een uitstekende service. We gingen ook als eerste naar binnen en namen afscheid van onze begeleider (met wat Bathjes natuurlijk) nadat onze tickets waren overgezet naar Businessclass.

Er was iets fout gegaan met boeking waardoor we dit kregen. We hebben een pracht vlucht gehad. En ik kon heerlijk m’n been strekken laten liggen etc. etc. Petje af voor China Airlines. In Amsterdam werden we opgewacht door twee schipholmedewerkers, die ons ook weer overal doorheen hielpen. Tot aan de coffeeshop. We zijn alleen naar de trein gegaan maar toen was onze dochter daar om te helpen. Service kan dus wel! Dankjewel allemaal.

Even verder over het been. Ben hier ook weer al vier keer bij de dokter geweest voor controle en voor rabiës injecties. Aanstaande donderdag nog een keer en dan hoop ik dat het over is. Ik kan sinds een week weer aardig lopen zonder stok. Mijn been zit nog wel in het verband.

Pattaya

Zwerfhonden in Pattaya worden een grote zorg voor de Thaise gemeentebestuurders denk ik. Straks blijven toeristen weg vanwege de honden. Naast de kleine criminelen (de gouddiefjes) die ze mijns inziens wel goed aanpakken, is dit ook vervelend. Ik zou zeggen Burgemeester neem maatregelen. Het is goed voor uw stad daar iets aan te doen.

In een ander artikel heb ik er wel eens op gewezen dat ik Pattaya een fijne stad vind. Je moet Pattaya zien zoals het is. Maak je niet druk om anderen, maar probeer er zelf iets leuks van te maken. Ik hou van Pattaya. Laat ieder in zijn waarde. Alleen de hondjes….

Dit stukje stond al eens op de weblog: www.thailandblog.nl/thailand/pas-op-voor-hond/. Het is een goede waarschuwing. Als je gebeten wordt laat je behandelen. Het is een must.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Honden in Pattaya”

 1. Jan van der Vlist zegt op

  Het stukje dat door U geschreven is komt mij heel erg bekend voor. In 2015 werd ik tijdens mijn vakantie ook gebeten door een straathond. Ook dezelfde reacties van de Thai, namelijk geen. In het plaatselijke ziekenhuis werd ik uitstekend behandeld en ook ik moest herhaalde malen terugkomen voor injecties en nabehandeling. In het ziekenhuis keek men niet vreemd op, want toeristen die door honden worden gebeten is schering en inslag. Thuis gekomen deed ook de ziekenkosten verzekering moeilijk, geen uitbetaling en dit zonder een duidelijke verklaring, maar vermoedelijk omdat de fakturen in het Thais waren geschreven.
  Mijn echtgenote en ik komen al 15 jaar in Thailand en wij zien duidelijk dat de lokale instanties niets tegen dit probleem doen.
  Onze conclusie na al die jaren, niet meer naar Thailand.

 2. bona zegt op

  Moderator: u bent aan het chatten.

 3. richard walter zegt op

  Moderator: Teveel fout en in de tekst, onleesbaar.

 4. bona zegt op

  Als dierenvriend ben ik vrijwel zeker dat deze straathonden, niet zonder reden zullen toehappen.
  Wellicht ware het nuttig om voortaan, alvorens naar gevarengebieden te trekken, de nodige vacinaties bij je huisarts aan te vragen.
  Mijns inziens zal de burgemeester wel wat ernstiger problemenop te lossen hebben dan wat straathonden.

  • Vd Vlist zegt op

   Geachte Bona, als ik alle reacties lees die gaan van het hebben van een zakdoekje, een stok, een omgebouwde vliegenmepper tot aan een taser lijkt het wel of je naar een oorlogsgebied op vakantie gaat.
   U stelt voor vaccinaties te gaan halen, maar dat is niet het probleem. Het echte probleem is de grote groepen zwerfhonden waar niets aan wordt gedaan. Met het nemen van vaccinaties voorkom je dan daarmee de vreselijk bijtwonden of heeft u daar nog niet aan gedacht. Met vaccineren voorkom je misschien dat je ziek wordt of is dat u niet bekend. Dat de burgemeester ook andere dingen te doen heeft is juist, maar ook Thai en toeristen te vrijwaren van deze honden hoort er ook bij. Dus denk aub eerst goed na voor u reageert op een probleem.

 5. Frans zegt op

  Honden in het algemeen waar dan ook hebben het niet op fietsers/brommers/hardlopers en het lijkt of ze speciale aandacht hebben voor mensen die niet van dieren houden. Ik heb al 50 jaar 2 teckels en die reageren ook zonder te bijten in dergelijke situatie en roep ze dan tot de orde. Dieren verstaan heel goed lichaamstaan dus maak er gebruik van.

 6. compuding zegt op

  Beste Ruud,

  Ik heb op 24 november 2014 dit ook meegemaakt dat waren zwerfhonden in een tempel.
  Op de fiets werd ik aangevallen door ongeveer 10 honden.
  Heb 3 maanden antibiotica geslikt en ben bijna 4 maanden iedere dag naar het ziekenhuis geweest.
  Heb in totaal 15 injecties gehad, en vele bahtjes lichter (gelukkig was ik verzekert)
  Het is nu 1 mei en de wond is nog niet helemaal weg.
  De monniken doen niks aan die honden, die mogen ze niet dood maken, en hebben geen geld om het ziekenhuis te betalen.

 7. gerrit Jonker zegt op

  Weer een verhaal over een slechte hond in Thailand,
  Gelukkig heb ik andere ervaringen
  Na de dood van mijn mooie lieve hond was ik dus hondvrij. Maar niet voor lang/
  BIJ ons in de straat was een huis in aanbouw. Iedere dag liep ik daar langs en zag
  op de eerste verdieping steeds.een hond liggen Na ongeveer een week herkende zij mij
  en kwam naar beneden voor een heerlijke maaltijd die ik meegenomen had.
  Na nog een week kwam zij naar mijn huis om te eten en is niet meer weggegaan,
  Wij hebben een fantastische huisgenote erbij die in de nacht goed op het huis past,

  Met de gevaarlijke honden in Pattaya en andere steden heb ik geen ervaring Wellicht
  is een goede benadering de opllossing

  Gerrit

 8. Zwier zegt op

  Ja sommige dingen begrijp ik ook niet.
  Zitten mensen te eten komt er een hond of kat langs,
  gaan ze het dier aanhalen aaien en eten geven.
  daarna rustig verder eten.
  zonder de handen te wassen.

  Volgende dag zit ik er en melden ze zich weer.
  zit ik met de ellende,
  Als ik pech heb dan een astma aanval krijg
  omdat ik allergisch ben voor katte haar.

  Zal er geen mogelijkheid zijn de zwerf katten en honden iets te geven zodat ze steriel worden enzo dus niet voor een volgend nest zorgen.
  Misschien kan de burgemeester of soort dieren bescherming of politie zoiets uit voeren

 9. BramSiam zegt op

  Het probleem zal vrees ik niet spontaan overgaan. In BKK wordt om de zoveel tijd een groot contingent honden afgeschoten als het weer te gek wordt. In Pattaya gebeurt dit niet zover ik weet. De problemen worden verergerd doordat de populatie kunstmatig in stand wordt gehouden. Bij de Khao Phra Yai van Pratamnak worden de honden iedere avond gevoerd door Thais die daarmee kennelijk hun kharma denken op te poetsen. Geen wonder dat het aantal honden daar snel groeit.
  Als hardloper heb ik veel last van deze zwerfhonden. Een stok bij de hand hebben is vaak noodzakelijk. Als je zelf een hond hebt en deze uit wilt laten zijn de zwerfhonden die doorgaans in groepen opereren, bij voorkeur rond zonsondergang, eveneens een probleem.

 10. Henk zegt op

  Zelf hebben wij ook 2 honden en ben gek op die beesten ,maar zij komen niet van ons terrein af en liggen snachts binnen zodat er niemand geen last van heeft en tevens ons huis bewaken .
  Mocht er snachts een inbreker komen dan maak ik de honden wakker en die beginnen me toch te blaffen !!
  Maar ook onze buurvrouw is stapelgek op puppies maar zodra ze wat groter worden mogen ze niet meer binnen en maken ze snachts de hele buurt wakker met hun vechten en blaffen.
  Eigenlijk ben ik er geen voorstander van en vooral niet hoe ze vervoerd worden naar de buurlanden van Thailand maar van mij mag hier dagelijks een auto rondrijden om honden te vangen voor de menselijke consumptie .
  200 meter verder bij de tempel lopen naar schatting 50 honden en je hoeft daar niet langs te rijden zonder een flinke stok.
  De honden die bij ons op het terrein komen verjagen we met een katapult of een luchtdrukpistooltje met die plastic kogeltjes want ik wil ze niet verwonden of doden .
  Wat ons betreft :::een smakelijk eten ,dan zijn ze het eerste opgeruimd !!
  Hoop niet hierbij de dierenliefhebbers tegen hun zere been geschopt te hebben maar jullie een zeer been van het schoppen en wij van de hondenbeten.

 11. Nel zegt op

  Voor ik regelmatig in Thailand kwam had ik weleens een riskante ervaring met een groep straathonden.
  In Bangkok merkte ik pas dat de sullige slaperige straathonden na zonsondergang veranderden in agressieve dieren die je niet de rug toe kon keren. Na die ontdekking nam ik na zonsondergang een flinke stok mee om de honden op afstand te houden. Vooral het tempelterrein blijkt dan door de honden te worden beheerst.
  Ik hou van alle dieren, maar het zou naïef zijn om dan te denken dat dit wederkerig is.

 12. Frank zegt op

  De straathonden zijn wel degelijk een probleem, een groot probleem.zelfs. Ik kom al 10 jaar in Pattaya en het wordt ieder jaar erger. Laatste tijd kijk ik niet alleen naar hoe mooi het hotel is wat ik boek, maar ook de buurt waar ik in terecht kom. Hoe ver lopen naar bathbus, of winkels , strand etc. Die beestjes zijn funest voor het toerisme. Het zou mooi zijn als de politie er iets aan zou doen. maar ja…… denk niet dat dit op het lijstje staat van prioriteiten. (gelukkig ben ik nog nooit gebeten, maar ben wel als de dood voor die krengen en loop gerust straatje om als ik er een zie in smalle steeg)

 13. Ron Bergkotte zegt op

  Moraal van het verhaal; als Ruud deze hond iedere dag had gevoerd was dit niet gebeurd.

 14. Franky R. zegt op

  Ik heb altijd angst gehad voor honden, maar dankzij de programma’s van Cesar Millan begrijp ik beter hoe honden handelen.

  Dus ik negeer straathonden zo veel mogelijk, en meestal negeren ze mij dan ook.

  Ook je houding is van belang. Maar ik heb vrienden, die in Nederland een hond als huisdier hebben, die toch werden gebeten door een Thaise straathond.

  Sommige van die beesten sporen dus niet helemaal en ik zou gaarne ferme actie willen zien. Elk loslopende hond zonder penning/naamplaatje van de eigenaar zou dan meteen naar een asiel moeten.

  Nu is het een volwassen man [Ruud], de volgende keer is het een kind. Ik wil de “dierenvrienden” dan nog een keer horen [blaten]….

  • theoS zegt op

   Is al eens gebeurd in Bangkok. een kind aangevallen en gebeten door 30 straathonden. Heb geen link of weet het jaar niet meer.

 15. leen zegt op

  ik woon hier 7 jaar , als ik een droge zakdoek in mijn hand heb en wapper ermee zijn ze weg,

  groet leen

  • leen zegt op

   Ik loop elkedag +/- 5km verschillende route’s , ze zijn bang en blaffen en grommen , wapper met me zweet doekje en ze weten het niet meer, haha het is een leuke afleiding.

 16. willy zegt op

  Ik zie hier honden rondlopen met teken,schurft,vlooien tussen de plaatsen waar mensen koken en eten.Dit is niet verantwoordt en gevaarlijk.Ik heb mij laten injecteren voor ik naar hier toe kwam voor alle zekerheid.
  Waar ik woon loopt er een hond met uierontsteking die over de grond sleept,zo vies.Ik zie iedere dag hier een hond waarvan de achterkant helemaal openligt.
  Als de straathonden toch van niemand blijken te zijn dan moet het stadsbestuur ze maar ophalen en als dat niet betert een taks heffen op ieder die een hond heeft

 17. theoS zegt op

  Bij mij in de soi zijn 2 straathonden die ik allebei geboren heb zien worden. Zij doen mij natuurlijk niets maaaar! als ik een pet opzet en andere kleren aan heb dan hun gewend zijn willen zij mij toch aanvallen. Maar na het roepen van iets herkennen zij mijn stem en druipen af. Die opmerking van het wuiven met een zweet doekje moet ik hartelijk om lachen, mop van de week. Als ik de soi uit moet (lopend) dan neem ik mijn Thaise vrouw mee want als die er bij is doen ze niks. Ook is het zo dat wij, blanken, een andere lichaams geur hebben en daar reageren alle honden hier op, zien ze je dagelijks doen ze meestal niets meer en laten je met rust, heeft niets te maken met voeren maar het wezen van, in hun bewustzijn, vreemde snuiter, pak ‘m.

  • ruud zegt op

   Misschien moet u lachen om dat zakdoekje.
   Als ik ‘s avonds wel eens buiten loop komt er wel eens een eenzame hond vanui een tuin naar me toe rennen en wil enthousiast tegen me opspringen.
   Aangezien ik dat niet zo op prijs stel, raap ik dan een meestal klein takje op en laat dat zien.
   Dan rent hij bij me uit de buurt.
   Als ik hem dan even later zachtjes roep komt hij met de kop omlaag aanlopen.
   Het is dus niet zo belangrijk wat je in je hand hebt, maar dat je iets in je hand hebt.

   Dominante honden de gewend zijn om te vechten zullen daar overigens niet intrappen.
   Die kunnen zeer goed inschatten of je een knuppel of een takje in je hand hebt.

 18. dirk zegt op

  In de tijd dat ik in Pattaya/Jomtien woonde had ik er een prima zelfgemaakte oplossing voor. Je neemt een elektrische vliegenmepper en die schroef je open. Draadjes die naar het gaas lopen losmaken en dat hele gaas inclusief de plastic rand verwijderen. Een klein metalen plaatje op het uiteinde van de steel schroeven en die verbinden met de draadjes die anders met het gaas zijn verbonden. Daarna schroef je de hele handel weer dicht. Het weegt niks en hij paste mooi in mijn vriendin haar tas. Het is gewoon even de optater die ze krijgen en ze weten niet hoe vlug ze weg moeten wezen. Diervriendelijk wel/niet ? Ik zou het niet weten. Je kan ook wachten tot ie je pakt, Thais antwoord: ” up to you”.

  • Koetjeboe zegt op

   Ik doe niet zo moeilijk.Ik ga hier naar de markt.Koop een Taser voor 200 baht die je ook nog als zaklamp kan gebruiken.Prima tegen honden of vervelende mensen.

 19. bona zegt op

  Is Pattaya de enige stad ter wereld met straathonden ? Antwoord ; Neen !
  Zijn deze straathonden het enige of het grootste probleem in Pattaya ? Antwoord ; Neen !
  Ander ongedierte dat welig tiert in Pattaya zou voorrang moeten krijgen.
  De rest laat ik aan jullie over, zoniet zou dit chatten worden.

 20. Hans zegt op

  Als je ze niet begrijpt, of als je bang voor honden bent, verdiep je er dan in. Als je bang bent probeer niets te laten merken en negeer ze. Focus je ergens anders op.
  Straathonden horen ook bij Thailand!
  Al dat klagen helpt niet. Pleeg dan maar zelfmoord. Dan is zowel de hond als ik van het gezeur af.
  Mvg

 21. Lex K. zegt op

  Ik zal wel de nodige dieren liefhebbers tegen de schene schoppen, maar dat risico neem ik maar
  1st mijn eigen 1ste ervaring mijn zwerfhonden in Thailand, mijn eerste keer Thailand vond ik ook zo’n zielig beestje, ik gaf hem wat te eten en de volgende dag had ik hele roedel bij mijn bungalow, constant vechten om de hiërarchie natuurlijk en het beestje wat ik te eten gegeven had was het eert verjaagd ook, de rest van mijn vakantie last gehad van die groep honden, s ‘nachts janken en vechten en overdag constant om mijn bungalow zwierven, het personeel durfde niet eens meer in de buurt te komen, de eigenaar van het resort heeft ze op een gegeven moment door de politie laten afschieten want ze vormden gewoon een gevaar voor de andere gasten en de kinderen, ik geef dus nooit meer een hond te eten in Thailand
  2e: ik heb honden rond zien lopen met zware verwondingen van vechtpartijen, bij eentje hing zelfs een oogbal uit zijn kop, grote ontstoken wonden over hun hele lichaam en onder de luizen en vlooien.
  Aan iedereen die met goede raad komt hoe met honden om te gaan zodat ze geen overlast meer veroorzaken; Er bestaan gewoon valse krengen die niet voor ( her) opvoeding geschikt zijn, ik heb zelf 3 bouviers gehad waarvan ik er met 2 training tot waak en verdedigingshond gedaan heb en ben ik dol op honden maar niet in Thailand, het beste is al die beesten steriel te maken en ( heel hard) gewoon een aantal “hondenmeppers” aanstellen en opleiden, die de ergste en ziekste gevallen mogen afschieten, liefst humaner natuurlijk, maar als uiterste middel zouden ze afgeschoten moeten mogen worden.
  het spijt mij voor deze harde woorden maar ik he teveel slechte ervaringen met , verwilderde en valse honden in Thailand, ondanks mijn ervaringen met mijn eigen honden in Nederland.
  met vriendelijke groet,

  Lex K.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website