Vaste lezer van dit blog Jan V. bewoont een aardige villa aan de rand van een fraai golfterrein onder de rook van de nieuwe luchthaven Suvarnabhumi.

Als het wassende water de golfcourse bereikt, zou het volgens ingewijden wel eens drie meter diep kunnen worden. De stad Bangkok mag dan aan de kant van de rivier beschermd zijn door wallen en muren, water zoekt altijd het laagste punt op. De kans is groot dat de vloed via de achterdeur de stad en omringende gemeenten binnen stroomt.

Jan is niet voor één gat te vangen en is begonnen met het metselen van muurtjes voor de ingangen van zijn huis. Echter, het buiten houden van het water is één probleem. Dat het zwembad onder loopt is nog tot daar aan toe, ook het pomphuis moet dichtgemetseld. Maar wat als de stroom uitvalt, een gebeurtenis waar je in Thailand op kunt wachten. De koel- en vrieskasten laten het vervolgens afweten. Dan werkt ook de pomp van de watervoorziening niet meer en kun je dus ook niet meer naar het toilet. Dat valt op te lossen door emmers water naast de pot te zetten en de badkuipen met water te vullen. De vraag is echter hoe het vervolgens gaat met de septic tanks. Als die vollopen, kun je de toiletten ook niet meer doorspoelen.

Allemaal vragen zonder antwoorden waar een tijdelijke inwoner van Thailand geen antwoord op heeft. En buiten staan nog een paar auto’s. Waar moet je daarmee naar toe? Tegen de tijd dat het water toestroomt, kun je al niet meer weg. Vluchten kan niet meer, maar pompen ook niet, bij gebrek aan stroom. Op de brede weg On Nut in Bangkok staan pompen 24 uur per dag het water van de weg in een afvoer te pompen. Driehonderd meter verder loopt dat water over de rand van de afvoer weer de weg op…

Mocht het water het huis van Jan V. bereiken, loopt vrijwel zeker ook de luchthaven onder, of in ieder geval de startbanen. Volgens de autoriteiten is echter niets aan de hand en kunnen alle toeristen gewoon het land binnenkomen. De vraag is of ze er ook weer uitkomen als dat moet.

20 reacties op “Het water is nog maar het begin van ‘het einde’”

 1. Nicole zegt op

  Waar woon jij dan Jan V.? wij wonen in Minburi in Perfect place aan de Ramkhamhaengroad.
  Wij wonen hier nog maar net dus wij weten helemaal van niks. Zijn wel volop bezig met alles naar boven te verstouwen. wij staan open voor meer informatie

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Jan V. woont in Bangsaothong, officieel Samut Prakan. Het is het verlengde van On Nut/ Lad krabang Road.

 2. pim zegt op

  Mag ik dan ook eens iets positiefs melden .
  Zoals ieder jaar gaat plots de droge tijd weer in .
  Mijn vriendin zei vanmorgen dat ze dacht dat het nu in Hua hin het geval is .
  Na enige uren dit te hebben afgewacht en mijn ervaringen van de jaren dat ik hier woon op rij heb gezet geloof ik dat zij gelijk heeft .
  De zon schijnt uitbundig en het is er al enkele dagen droog .
  Vannacht gaven de wolken het op met in de verte een donderend afscheid in de richting Bangkok .
  Ik ga nu mijn planten weer even water geven bij de gedachten dat voor iedereen de droge tijd weer spoedig aankomt .

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Niet opgelet terwijl het gisteravond in Hua Hin met bakken uit de hemel viel? Maar inderdaad, vandaag schijnt de zon uitbundig en is het 34 graden….

   • mike v schouten zegt op

    Hallo Hans,

    Jij woont in Hua Hin? Wij gaan daar over 2 weken naar toe,maar ik zie zoveel slechte berichten over al dat water overlast dat ik mij afvraag of dit allemaal nog goed komt in 2 weken,want wij willen veel van de omgeving zien en tot je middel in het water is het niet leuk volgens mij.
    Ik hoor graag van jou hoe het daar is .

    groet Mike.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Ik werk niet voor de TAT, dus krijg je een onafhankelijk antwoord…In Hua Hin is werkelijk niets aan de hand. Vandaag scheen de zon en de regentijd loopt op haar einde. Tot je middel in het water is in HH alleen mogelijk in het zwembad of de zee.

 3. guyido zegt op

  wat beroerd zeg !

  Alle sterkte Jan , van Nin en mij !

  hier in Chiang mai nu 3 dagen vrijwel droog en zon , maar dat zal jullie niet helpen…

  hou de kunst droog heh….

  guyido

 4. GerG zegt op

  We hebben hier ( Bang Phlat) een condo, ongeveer 100 meter van de rivier.
  Op de begane grond, dus een winkelpui aan de voorzijde. De ramen zijn behoorlijk dik. Van de deur in ieder geval 1 cm. Vanmorgen alle kieren rondom goed schoongemaakt en gekeken of er kieren zijn. Als alles straks droog is ga ik de voorzijde dicht kitten met siliconen. Ook de deur. Deze zal ik eerst binnen afplakken en dan vanaf de buitenzijde dichtkitten. Aan de achterzijde hebben we aluminium schuifdeuren. Heb nog een dikke rol zeil liggen die ga ik met de siliconen over de volle lengte van de pui op het aluminiumframe vastkitten. Als het water komt schuiven we de metalenbuitenluiken dicht en dan maar hopen dat het binnen droog blijft. Alles binnen in de condo wel op stellingen gezet natuurlijk. Ook de vriezer en de koelkast.

 5. Hans Bos (redactie) zegt op

  De muren rond de ingangen van Jan’s huis zijn inmiddels klaar. Better safe than sorry. De auto’s staan hoog en droog in een parkeergarage, de badkuipen zijn gevuld en Jan heeft voor drie weken drinkwater ingekocht. Nu maar afwachten of het water komt en tot hoe ver het stijgt. Grootste probleem zou het uitvallen van de elektriciteit zijn.

 6. Jaap zegt op

  Tja Waar is het laagste punt. Ikzelf woon in Samut Prakran. Een oud moerassig gebied. Is dat het diepste punt? Ik zou het niet weten. Ik houd mijn hart vast. Ga vandaag of morgen toch maar 2 muurtjes metselen. Mijn auto gaat naar Savurnaphum. Het water komt hier vermoedelijk de komende dagen. De stress begint aardig op te lopen. Klein elektra kunnen we wel naar boven brengen, maar wat doe je in vredesnaam met de wasmachines (2) koelkasten(2) wasdroger, vaatwasser. Wachten? Het aankijken? In ieder geval blijven we heel alert.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik heb begrepen dat de parkeertorens op SUV vol zijn.

 7. Frank zegt op

  Al eens aan een agregaat gedacht ? Kosten heel weinig in Thailand.

  Wel met voldoende capaciteit b.v. 5-10 Kwh.

  Frank

 8. Jaap zegt op

  Dat klopt, maar er is genoeg ruimte op de grote parkeerplaatsen bij het vliegveld. Ik heb zojuist mijn auto daar heen gebracht. Veilig en wel de komende dagen.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik help het je hopen Jaap. Die parkeerplaatsen liggen op het maaiveld. Eerst over die 3,5 meter hoge aarden wallen gereden?

 9. jan maassen van den brink zegt op

  over siliconen kit kan je niet schilderen het is troep en op verf laat het los .

  • pim zegt op

   Als je de gebruiksaanwijzing volgt lijmt het uitstekend ,
   Het dicht alle gaten en is zo droog .
   Als het aan je vingers blijft plakken is het troep .
   Dus als je het met je vingers in de juiste vorm wilt doen moet je die even met wat zeepsop nat maken .
   Vakmanschap is meesterschap .

 10. jan maassen van den brink zegt op

  nu dan gebruik het maar kijk maar hoe het werkt.kringen enz . het gaat zelfs in de verf zittenik ben schilder al 40 j.heb genoeg ervaring.en weet hoe het werkt.ik ken het al 40 jaar.wat hebben de schilders mij vervloekt in den haag . ik hoop dat ik de volgende keer een advies krijg van een vak man.en niet van een verkoper

 11. pim zegt op

  Wij hebben het hier over een noodsituatie in Thailand waar iemand iets snel waterdicht wil hebben .
  Daarbij neem ik aan dat je dan niet denkt welk kleurtje het beste staat.
  Het is niet erg slim als je weet dat de schilder het af moet werken om het dan toch te gebruiken .
  45 jaar geleden heb ik al eens op de verpakking zien staan dat het niet overschilderbaar is .
  Maar beste Jan ,misschien heb je toch een advies voor mij .
  De laatste tijd komt er nogal veel water in mijn auto naar binnen.
  Eerst dacht ik dat het door mijn voorraam kwam en heb er toen acrylkit tussen gedaan ,nu lekt het echt .
  Volgens mij komt het door de deuren naar binnen .
  Weet u misschien welke kit ik moet gebruiken om mijn deuren dicht te maken ?
  Bij voorbaat dank voor uw advies .

 12. siamees zegt op

  Hier in het verre Isaan al meer dan anderhalve maand geen druppel meer gezien.

  • Michiel zegt op

   In Nong Khai regende het dinsdag avond even flink (na een maand droogte), en hier in Vientianne 25km verderop regende het woensdag avond een tijdje na een maand droogte.

   # goed voor de planten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website