Weer iets waar wij als Nederlanders trots op mogen zijn. Volgens Oxfam Novib is de voedselvoorziening in Nederland het beste ter wereld.

De ontwikkelingsorganisatie vergeleek de voedselgegevens van 125 landen en maakte een ranglijst. Nederland staat bovenaan. Tsjaad is laatste op de lijst. De redactie van Thailandblog heeft nog gezocht op welke plaats Thailand staat maar dat konden wij helaas niet ontdekken. Wel blijkt Thailand het goed te doen als het gaat om de bestrijding van honger. Er is in Thailand voldoende voedsel beschikbaar en maar weinig mensen lijden echt honger (zie: www.nu.nl/files/datajournalistiek/hongerkaart2013.htm).

Nederland

Waarom scoort Nederland zo hoog? Wel, voedsel hier relatief goedkoop, gevarieerd, gezond en van goede kwaliteit. Alleen op het onderdeel overgewicht scoort Nederland slecht. Bijna één op de vijf Nederlanders heeft last van overgewicht.

Top-10

Wat verder opvalt is dat de top-10 gedomineerd word door landen uit West-Europa. Na Nederland komen Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en België. De Verenigde Staten staan op de 21ste plaats. In de VS is het voedsel relatief het goedkoopst, maar obesitas en diabetes komen daar vaak voor.

In Tsjaad is het eten erg duur, met de hygiëne is het slecht gesteld en een op de drie kinderen heeft ondergewicht. De onderste 30 landen op de ranglijst liggen bijna allemaal in Afrika.

Bron: Oxfam Novib – www.oxfamamerica.org/publications/good-enough-to-eat

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “‘Nederland beste voedselland ter wereld en in Thailand weinig honger’”

 1. Jan Dekker zegt op

  Ze zijn dus vergeten om onder andere Duitsland te beoordelen. Ongeveer hetzelfde voedsel als in Nederland en een stuk goedkoper. Of maken ze weer de fout door Duitsland en Nederland met elkaar t verwarren? Iets wat wel meer gebeurd.

 2. Bacchus zegt op

  Ik heb het rapport maar niet bekeken, want ik word – na jarenlang allerlei rapporten te hebben moeten bestuderen – moe van die onzin!

  Ook hier weer eens iets dat ik niet begrijp! Wat heeft obesitas en diabetis met goede voedselvoorziening te maken? Heeft dat niet te maken met de eetgewoonten van de mens? Omdat er relatief veel obesitas en diabetis is, staat de VS op de 21ste plaats? Het voedsel is daar het goedkoopst, maar niet in de verscheidenheid, gezond en van goede kwaliteit als in Europa? Zou gezond en ongezond eten ook niet te maken kunnen hebben met inkomen of bevolkingsdichtheid? Is dat misschien ook de reden dat Afrika zo slecht scoort? Amerika trouwens ook, want obesitas en diabetis is daar echt geen rijke lui ziekte. Zeker in de grote steden van de VS kun je uitstekend gezond eten, maar een hamburger is in vergelijking erg goedkoop en dus per definitie voedsel voor de minder gestelden, net als overal in de wereld.

  Het lijkt mij logisch dat bijvoorbeeld Afrikaanse landen slecht scoren, daar de lokale “super” te maken heeft met (weinig) vraag en aanbod. Een uitgebreide keten van Albert Heijn in Congo of Zimbabwe met een uitgebreid aanbod aan verse, gezonde en gevarieerde producten lijkt mij weinig zinvol!

  Kortom, weer eens zo’n onderzoek waar een hoop bestudeerde mensen erg druk mee zijn geweest en dat waarschijnlijk het nodige gekost zal hebben, maar weinig, of liever gezegd, niets zegt! Een beetje verstandig kind had de resultaten kunnen verzinnen! Maar het geeft ons Nederlanders weer een prettig gevoel! In dit geval waarschijnlijk alleen de weinig nadenkende Nederlanders!

 3. SevenEleven zegt op

  Ben het met voorgaande reacties eens,dit is weer zo’n onderzoek dat ons als Nederlanders een fijn gevoel moet geven,en een pluim omdat we het weer eens goed doen.Daar kicken we blijkbaar op.
  Alsof ik als Nederlander in een land als Thailand aangekomen terstond belaagd zou worden door scheurbuik,hongeroedeem,of diarree,en veroordeeld zou zijn tot het iedere dag eten van dezelfde kleffe kleefrijst,gelardeerd met wat verpieterde bamboescheuten.Zoiets.
  Zegt weer genoeg over dat hele onderzoek.
  En wat waren de criteria ook alweer?
  Voedsel relatief goedkoop,gezond,gevarieerd,en van goede kwaliteit.
  Nou,dat is in Thailand ook zo,en durf zelfs te beweren dat het voedsel vaak nog verser,gevarieerder,en goedkoper is dan in ons eigen kikkerlandje.
  Op de markt spartelen de vissen soms nog in de bak,zwemmen de garnalen een laatste rondje(in het gerecht “Kung Ten” halen ze zelfs de duikplank nog),hangen de Peking-eenden druipend in de rij,en straalt de enorme selectie groente en fruit je regelrecht tegemoet.Hoe vers of gevarieerd wil je het hebben?
  Je kunt me s’nachts wakker maken voor sommige Thaise gerechten(Tom Yam Kung,mjam!)en zou iedere dag een ander Thais gerecht kunnen proberen,en na een jaar nog niet klaar zijn.
  Conclusie:zelf nadenken blijft noodzakelijk,anders zou je door dit soort onderzoeken gaan geloven dat Nederland het laatste paradijs op aarde was.Toevallig weet ik nog een ander leuk stekje,en wel in Zuid-Oost Azie.

  • Khun Peter zegt op

   Ik zou niet te hard juichen. Er worden regelmatig partijen uit Thailand afgekeurd en mogen Europa niet in omdat er teveel gif op zit. Lees dit nog even: https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/gerotzooid-voedsel-thailand/

   • SevenEleven zegt op

    @Khun peter,
    Oeps,te vroeg gejuichd,dat stukje had ik dus niet gelezen.
    Wist eigenlijk niet dat het zo slecht gesteld was met de controle op voedingsmiddelen,en de productie ervan in Thailand,maar leer iedere dag.
    Zet me toch wel aan het denken,en zal niet meer zo onbezorgd roepen dat alles vers is,of beter dan hier.Jammer genoeg.

    Als enig tegenwicht misschien wil ik nog wel aanvoeren dat wij in Nederland(Europa) natuurlijk ook niet brandschoon zijn,zoals daar zijn:hoog dioxine-gehalte in eieren van scharrelkippen(hobbykippen)paardenvlees verkopen als rundvlees,BSE-ziekte,varkensvlees als biologisch vlees verkopen,plofkippen die na zes weken door hun poten zakken,volgepompt met antibiotica,maar even zo vrolijk nog door A.H verkocht ,bakkerijen waar asbest-lekkende ovens brood besmetten,en de consument weet van niks..tot nu dan.
    Of wat dacht u van E-131(patentblauw)een goedgekeurde kleurstof die fabrikanten gebruiken om snoep te kleuren,of kersen op sap,maar wat dezelfde kleurstof is die gebruikt word bij een inwendig medisch onderzoek,zodat je lymfevaten zo mooi oplichten op de scan.
    Bevat zware metalen,zoals cadmium,lood,en koper.Lees je niks over op de bijsluiter,omdat de fabrikant dat niet verplicht is…
    En zo zijn er nog wel wat dingetjes,zoals het verhogen van de toegestane radioactiviteit in voedingsmiddellen door de EU,dit volgend op de kernramp in japan,waarbij je zou verwachten dat er strengere controle zou plaatsvinden op levensmiddelen uit Japan.
    In werkelijkheid verhoogde de EU de normen,om de handel met Japan niet te frustreren,tel uit je winst.Dus helemaal veilig voel ik me ook niet in Europa,met zulke dingen in het achterhoofd.
    Want wie controleert de controleur?

   • Bacchus zegt op

    Beste Khun Peter, ik zou over Europa en Amerika ook maar niet teveel juichen! In Europa gebruikt men meer dan 600(!!!) verschillende bestrijdingsmiddelen. Hiermee worden ook nog eens verschillende “gifcoctails” gemaakt die risico’s voor de mens meebrengen. Van sommige middelen kent men het effect op de mens op lange termijn nog niet eens, net als vroeger met bijvoorbeeld DDT. Van de middelen die momenteel in Europa en Amerika zijn toegestaan gaat men niet (direct) dood, maar kan men wel chronisch ziek worden. De alom geprezen en veel gebruikte biologische bestrijdingsmiddelen zijn soms zelfs nog moeilijker af te breken door het lichaam. Daarnaast gebruiken zogenaamde organische boeren ook nog vaak chemische middelen; dus hoezo “organisch”? Ondanks de “strenge” controle, vindt men nog steeds verschillende pesticiden in groenten en fruit, die via het grondwater door de planten worden opgenomen. Goed wassen van groenten en fruit is dus geen garantie dat men geen gif binnen krijgt.

    Uit onderzoek van Milieudefensie is gebleken dat Europeanen veel glyfosaat in het lichaam hebben. Glyfosaat komt voor in bestrijdingsmiddelen tegen onkruid. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit test groenten en fruit niet op dit gif! Dit, terwijl wetenschapper veronderstellen dat schadelijke effecten zullen optreden bij herhaalde of langdurige blootstelling; zelfs bij lage concentraties.

    Kortom, laten we vooral niet doen of dit soort onderzoeken heilig zijn en de mensheid dienen! De meeste onderzoeken – zeker uitgevoerd door de overheid en organisties zoals bijvoorbeeld The World Health Organization of Oxfam Novib – hebben maar een doel en dat is de mindsetting van de mens te veranderen! Veel onderzoeken zijn manipulatief en misleidend en dienen alleen de uitvoerende organisatie of opdrachtgever bij het behalen van hun doelstellingen. Helaas zijn er maar al teveel mensen die ieder onderzoek voor zoete koek nemen en de resultaten als bewezen feiten slikken!

 4. Mathias zegt op

  Valt mij op dat sommigen mensen heel veel leedvermaak hebben om Nederland af te zeiken. Zo als ze meestal zeggen: Weg blijven uit Thailand, laat we t lekker omdraaien, lekker weg blijven uit Nederland en lekker genieten van jullie pensioentje wat jullie in Nederland !!!!! hebben opgebouwd. Ik woon al een hele lange tijd niet meer in Nederland, maar ik kan nu grof leven en mijn Aziatische familie een goed leven geven omdat Nederland mij een goede opleiding gegeven heeft en alle voorzieningen voor later! Denk daar maar eens over na of hebben jullie je rijkdom aan Thailand te danken?

  • Bacchus zegt op

   Beste Mathias, Ik geloof dat niemand Nederland afzeikt, maar slechts commentaar levert op een onderzoek verricht door of in opdracht van Oxfam Novib.

   Ik ben blij voor je dat je een goed pensioen en aow hebt vanuit Nederland en daarmee in Thailand een goed leven hebt met je Thaise familie.

   Je mag van mij rustig chauvinistisch zijn, maar heb jij de zaken wel eens omgedraaid? Heb jij er wel eens over nagedacht dat je jouw huidige status en rijkdom hier in Thailand wellicht hebt te danken aan de armoe die hier heerst? Of was je in Nederland ook zo welgesteld dat je daar ook je hele Nederlandse familie onderhield?

   Vind je het niet triest dat, ondanks al die zogenaamde rijkdom van jou in de westerse wereld, er tot op heden nog nooit een structurele oplossing is gevonden voor de honger en armoe in vele landen? In de westerse wereld wordt voedsel overgeproduceerd en door de consument weggedonderd! Waarom? Omdat er geld, heel veel geld moet worden verdiend om onder andere jouw aow en pensioen te kunnen betalen! Wel eens over nagedacht?

   We zijn in de westerse wereld bij machte om zwaar vervuild water tot drinkwater om te zetten, maar in donker Afrika kunnen we, ondanks al die rijkdom, nog geen structurele oplossing vinden om miljoenen mensen van hun dagelijks benodigde hoeveelheid schoon drinkwater te voorzien. Miljarden worden er gespandeerd aan ontwikkelingswerk, maar toch verrekken er nog steeds miljoenen mensen van de honger en dorst! Waarom? Omdat ontwikkelingswerk ook een in het westen uitgevonden miljarden industrie is, waarmee heel veel geld wordt verdiend!

   Terug komend op dit onderwerp; heb je wel eens gehoord van marktprotectionisme? Waarom denk je, zoals Khun Peter stelt, groenten en fruit uit niet westerse landen in Europa, waaronder Nederland, worden geweerd? Omdat de westerse boeren hun tent anderes wel kunnen sluiten. Gif? Ik zou de reactie van SevenEleven even goed lezen over plofkippen en dergelijke, dan weet je meteen hoe goed de overheid het met dier en mens voor heeft!

   Rijkdom, beste Mathias? Je weet pas hoe rijk je bent als je de ellende van anderen kent en neem van mij aan, daarvoor hoef je niet ver te reizen! Gelukkig woon je nu in Thailand en weet je nu eindelijk hoe rijk je bent! Maar rijk ben je niet, de ander heeft het alleen veel slechter!!

   • HansNL zegt op

    Beste Bacchus,

    Ik kan me wel ietsiepietsie vinden in je betoog.
    Maar………..
    Wat je zegt over het verdienen van door anderen zodat mijn pensioen en AOW betaald kan worden, daar ga ik in de hoeven hangen.

    Inderdaad, de AOW is begonnen als een omslagstelsel.
    Echter, in de jaren 80 en 90 zat er zoveel geld in de AOW-potten dat de regering van de dag gemeend heeft daar een nogal fikse greep in te doen.
    En voila, daar is dus de reden dat de AOW nog immer een omslagstelsel is.
    Hadden de regeringen van de dag dat niet gedaan, dat graaien bedoel ik, dan had iedereen nu zaling met 60 jaar of na 40 dienstjaren met AOW gekund.
    En aangezien ik 43 jaar lang heb meebetaald aan de AOW, zeg ik dus gewoon, omslagstelsel?
    Mag ik even afrekenen regering, ik heb er voor betaald, wil ik er ook van genieten.

    Mijn pensioen, is zoals bijna elk Nederlands pensioen gebaseerd op het spaarprincipe, jij stort geld (een gedeelte van je loon) en zo doet je werkgever.
    Dat er een voordeel aan wordt gegeven door het niet belasten van deze “spaarregeling” is natuurlijk zo, maar dat neemt niet weg dat er bij de uitbetaling alsnog belasting wordt geheven.
    Dus, ergo, wat ik uitbetaald krijg, is mijn eigen geld, en daar heb ik zelf voor gespaard.
    Zij het dan dat de regring van de dag wederom in de spaarpotten heeft gegraaid, en ik nu dus al 5 jaar niet meer kan genieten van, zoals het mij in 1965 beloofd werd, een waardevast en met de geldontwaarding meestijgend pensioen.
    Ja echt, zo stond het in de folder en het aanmeldingsformulier, waarvan ik nog immer een kopie heb.

    Dus, nee, ik voel geenszins bezwaard.
    Ik heb er voor betaald, en als de regeringen van me hebben gestolen, dan heb ik daar mooi lak aan, net zoals aan al die figuren die nog jaren moeten betalen voor hun pensioen en AOW en nu al lopen te mekkeren dat wij, de ouderen, hun pensioen opmaken.
    Eerst betalen, dan halen.

    Overigens, er wordt maar geschermd met het steeds ouder worden van de pensioengerechtigden, het vreemde is dat in de laatste 7 jaar de gemiddelde leeftijd van het beeindigen van het genieten bij mijn pensioenfonds NIET omhoog is gegaan
    Ook niet gelijk gebleven.
    Welnee, de gemiddelde leeftijd van overlijden is bijna een jaar omlaag gegaan.
    En juist dat waanzinnige gebeuren is bij veel pensioenfondsen vastgesteld.
    Het zogenaamde stijgen van de leeftijd, krijg ik toch het idee, is een product van de spindoctoren van de overheid in hechte samenwerking met de verzekeringsboeren.
    Zoals in veel geschriften wordt vermeld: “Een stijging van de gemiddelde leeftijd van overlijden wordt verwacht in verband met…….”

 5. Soi zegt op

  Beste Mathias, als je stelt dat wij pensionado’s in NL gewerkt en gespaard hebbende, nu in TH onze oude dag in TH genieten, zoals jij al vele jaren doet, dan geef ik je helemaal gelijk. Dat is natuurlijk ook zo. Je bent zelfs itt NL in TH dermate welvarend dat je ‘grof’ kunt leven, en zelfs je ‘Aziatische’ familie kunt onderhouden. (Waarom gebruik je niet gewoon het woord: schoonfamilie?) Maar @Bacchus heeft m.i. helemaal gelijk als hij stelt dat de rijkdom, in de zin van welzijn en welvaart, die je nu ervaart in TH, niet aan NL is te danken. Hij geeft een volledige argumentatie.

  We hebben allemaal onze redenen om in TH te gaan wonen en ons leven er verder te slijten.
  En naar het uitziet, kunnen we dat gewoon blijven doen. Ondanks enkele kwaadaardige uitspraken van dito protestleiders in BKK, wijst niets er op dat Thai mensen ons farang niet meer zouden dulden. Het is op Thailandblog al eerder betoogd: TH kent al vele decennia politieke onrust. Het land is verre van stabiel. Een elitair bezittende groep houdt van oudsher af de bevolking arm en op afstand. Deze elite houdt ook niet van inmenging en bemoeienis, zeker niet van in die zin zich gedragende farang.
  Echter: tussen de armere mensen, die op afstand zijn gezet van groei en ontwikkeling, kunnen wij ons profileren en vrijelijk bewegen. Dat is te danken aan de TH tolerantie en mentaliteit. (Gelukkig dat nu, zoals bv in de straten van BKK blijkt, er een steeds grotere maatschappelijke middenveld ontstaat, dat hopelijk op termijn een burg slaat tussen arm en rijk.) Dat wij de neiging hebben de TH samenleving, gebaseerd op ongelijkheid en onthouden van groei en ontwikkeling, in al haar facetten de maat te nemen volgens onze NL norm, hetgeen sinds afgelopen 3 maanden een hoge vlucht heeft genomen, is niet alleen maar arrogant, het is tevens een eigenschap waardoor WIJ ons zelf ontevreden maken met een aantal gebeurtenissen in de TH samenleving.

  Onze ontevredenheid en onbegrip met de TH samenleving veroorzaken wij dus zelf, waardoor de overtuiging ontstaat NL te moeten ophemelen. Vreemd, want het aantal pensionado’s dat TH verkiest boven eigen geboortegrond zal enkel toenemen. In de afgelopen 10 jaar is dat idem gebeurt, ondanks dat het leger in 2006 en 2010 in de straten van BKK verscheen, ondanks de natuurrampen van 2004 en 2011, ondanks de politieke onrust gedurende het hele afgelopen decennium. En ondank alle geroep en geoordeel van nu dat TH een catastrofe over zich afroept omdat 2 elkaar bestrijdende partijen in extremis aan het bekvechten zijn. Hoe daarmee om te gaan toont TH zelf. Staat ons niet aan, maar ’t is wel zo!

  Dat men eigen geboorteland verlaat, komt niet op de context van TH. Wel dat TH hen in staat stelt een goed, rijk en welvarend leven te leiden, dat er als volgt uitziet: een in tegenstelling met NL (meer dan) voldoende koopkrachtig inkomen, een zorgende en liefdevolle relatie, vaak een nieuw gezin met een zingevende (groot)vaderrol, vertroosting bij ziekte en gebrek, een ruime woonplek en dito tuin, soms tot rijstvelden en rubberplantages toe, een achtenswaardige plek in de schoonfamilie, en ga zo maar door, met als meest belangrijke wat meeste pensionado’s aangeven: de erkenning door Thai mensen er te mogen zijn en iets te betekenen. Kortom: zonder meer is alle rijkdom, meer dan geld en goed, aan TH te danken.
  Jouw stelligheid dat wij rijkdom juist aan NL te danken hebben deel ik dus niet. Beste Mathias, ik heb geen wijsheid in pacht, zoals je elders vroeg. Wel meen ik dat met enkele nuances meer, het enorm scheelt in je beleving hoe waardevol het leven in TH zijn kan. Soi.

  • Mathias zegt op

   Moderator: U bent aan het chatten. Alleen reacties over het onderwerp graag.

 6. SevenEleven zegt op

  Ik hou het er maar op dat zowel Nederland als Thailand flinke steken laten vallen als het op voedselveiligheid aankomt,wat de onderzoekers ook mogen zeggen,en zeker na dat ik dat stukje van Khun Peter gelezen had.Had niet verwacht dat het zo slecht gesteld zou zijn op dit gebied.

  En @ Mathias,gefeliciteerd met je fijne leven in Thailand,maar het gaat volgens mij niet over het “afzeiken”van Nederland,want in dat geval doe je daar zelf ook aan mee,simpelweg omdat je wel stelt je rijkdom aan Nederland te danken te hebben,maar toch niet genegen bent er te blijven wonen,en daar je “rijkdom”te spenderen.Toch?
  Als men dan al dankbaar is richting Nederland,en zijn voorzieningen,waarom emigreert men dan toch zo graag naar Thailand? Denkdaktweet.
  Omdat het vaak lekker goedkoop is,de zon zowat altijd schijnt,en de mensen meestal een stuk voorkomender en vriendelijker zijn dan hier in kikkerland.

  Ik hou van Nederland,maar zodra ik kans zie,zowel wat leeftijd,als financieel betreft,zal ik ook samen met de vrouw de koffer pakken,en op Suvarnabhumi landen voor een heeeeeeel lang verblijf in Thailand.
  En dan zal ik zeker mijn schoonfamilie niet vergeten,al weet ik niet wat “grof” leven eigenlijk betekent.
  En als die rijkdom dan al aan Nederland te danken is,dan is dat omdat we er samen ook keihard voor gewerkt hebben,en niets cadeau gekregen.

 7. Simon Sloototter zegt op

  Het onderzoek van Oxfam Novib is een onderdeel van marktbewerking. Een half jaar geleden wisten ze nog te melden dat van de 23 donorlanden Nederland naar de 16 plaats was gezakt.

  Door nu met dit onderzoek te komen, zullen de mensen die door het nieuw (dat Nederland de beste voedselvoorziening heeft) nu in een euforische stemming zijn.

  Je zal versteld staan hoe groot het deel van de bevolking is die zich niet bewust is dat de melk van de koe komt, het ei niet van de kip. en ga zo maar door. Misschien dat ze er wel van gehoord hebben, maar ze kunnen er zich daar niks bij voorstellen. Maar dit laatste dus even terzijde.

  Dus door na deze berichtgeving, een of andere campagne te starten zullen die zelfde mensen, geplaagd door schuld gevoel (wij hebben het zo goed), weer makkelijker gaan geven.

  Valt nog even op te merken dat ik vier dagen eerder het programma Zembla “Bodemprijzen en kiloknallers” had gezien 09 jan. 2014. Voor een goede beeldvorming zou ik willen aanraden ook dit programma te bekijken.
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1388664#0

 8. Simon Sloototter zegt op

  De data van het onderzoek, die ik via de de site van Oxfam Nova heb gehaald, is niet beveiligd en bevat ook geen eigenaars kenmerken. Ze kan dus naar goed dunken worden aangepast. Mag ik daar conclusies uit trekken?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website