Een merkwaardige vissenkom in Bangkok

Door Gringo
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: , , ,
21 december 2013

In de buurt van Khao San Road in Bangkok, op de hoek van het kruispunt Banglamphu, staat een vier verdiepingen hoog gebouw, dat ooit het winkelcentrum New World was. Het gebouw heeft geen dak, is totaal verlaten en gereed voor afbraak. De kelder van het gebouw is door regenval ondergelopen met water en dient nu als een vissenkom voor duizenden vissen. 

Hoe het komt, dat er zoveel vissen in die kelder huizen is een verhaal apart. In de jaren 80 bouwde de firma Kaew Fah Plaza Co. Ltd. het winkelcentrum New World als een 11-verdiepingen tellend gebouw. Het originele bouwplan voorzag echter in slechts vier verdiepingen, zodat de 7 daarboven gebouwde etages illegaal waren.

Het winkelcentrum werd daarom 1997 van overheidswege gesloten en de eigenaar werd gelast het gebouw in overeenstemming te brengen met het oorspronkelijk ontwerp. Er vonden daarna enkele ongelukkige voorvallen plaats, zoals een aangestoken brand in 1999, waar slachtoffers vielen en een persoon werd in 2004 gedood door een instorting tijdens de sloop van het bovenste gedeelte van het gebouw.

De sloop van de vijfde tot en met de elfde verdieping werd voltooid, de handel op de eerste vier verdiepingen ging nog wel even door, maar uiteindelijk werd het winkelcentrum gesloten en staat sindsdien verlaten en zonder dak te wachten op de dingen, die kunnen komen.

Zonder dak was het niet verwonderlijk, dat er in de kelder een grote vijver ontstond van regenwater. Het was doorgaans stilstaand water, een ideale plaats dus voor muggen en andere insecten. De winkeleigenaars en verkopers in de buurt beklaagden zich over die muggenplaag en om het probleem op te lossen werd vis in dat water uitgezet, die aan de muggen en eitjes een mooie voedselbron hadden. Binnen een mum van tijd vermenigvuldigen die vissen zich en nu leven er letterlijk duizenden vissen van vele soorten, zoals katvissen, koi’s, goudvissen, baarzen, karpers en in deze merkwaardige vissenkom.

Bron: Coconuts Bangkok

– Herplaatst bericht –

Kijk hieronder naar een korte video:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=lK_gj33_Nu8[/embedyt]

3 reacties op “Een merkwaardige vissenkom in Bangkok”

 1. Sjaak S zegt op

  Het ziet er een beetje apocalyptisch uit… de natuur neemt over als de mensheid er niet meer zou zijn. Je ziet in films na de vernietiging van de mensheid altijd de meest bizarre creaturen, verstoppend in kelders. De werkelijkheid is weer veel anders en interessanter… Dit zou je tegen kunnen komen in zo’n wereld.
  Interessant!

 2. Tony Ting Tong zegt op

  Leuk verhaal, moest me denken aan me tripje naar Tjernobyl enkele jaren geleden. Ga deze lokatie proberen te vinden volgende week. Mijn eerste associatie bij het bericht was trouwens traditionele Thaise fishbowl massage, zit vast daar ook in de buurt;)

 3. Davis zegt op

  Tja het is ook een voorbeeld van corrupte bouwwerken uit de vastgoedcrash half de jaren ’90.
  Ken de plek, ga er eens kijken. Als je uit Khao San Road komt, richting tempelcomplex, rechtsaf. Op de hoek met de 3e straat rechts staat dit complex (dacht Kraisi road).
  Het is daar net zoals de bedrading op straat een wirwar van minimarts en winkeltjes, je loopt er snel uit kompas. Maar sowieso leuk om eens te gaan wandelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website