Thai in Lumphini Park staan stil bij het luisteren naar het volkslied (Salvacampillo / Shutterstock.com)

Wanneer je als toerist in Thailand verblijft, zal het je niet ontgaan zijn: klokslag 08.00 en om 18.00 uur hoor je op de radio en tv het nationale volkslied van Thailand oftewel Phleng Chat.

En alsof het nog niet genoeg is dat iedere tv-zender en radio het volkslied laat horen, wordt het ook nog afgespeeld op de skytrain- en metrostations in Bangkok evenals de busstations, parken en vele publieke plaatsen.

De Thaise scholen beginnen iedere dag met het lied. Alle studenten moeten dan aanwezig zijn en het volkslied meezingen. Twee studenten hijssen dan tevens de vlag van Thailand.

Toon respect voor het Thaise volkslied

Wat toeristen moeten weten is dat de meeste Thai de regels bij het horen van het volkslied erg serieus nemen. Van jongs af aan hebben Thai geleerd dat ze respect moeten tonen voor het lied. Dat doen ze door te stoppen met waar ze mee bezig zijn en stil te staan. Dat wordt ook van toeristen verwacht. Dus zit je ergens te wachten en hoor je het volkslied, sta dan even op. Loop je op straat, blijf dan even stilstaan. Het lied duurt maar kort (ongeveer 30 seconden) het kost je daarom niet veel moeite. Thaise mensen waarderen het zeer, wanneer je als buitenlander respect toont voor de tradities in Thailand.

Schoolkinderen in de houding voor het volkslied

The King’s Song

Er is nog een belangrijk ‘lied’ in Thailand en dat is het ‘Koningslied’, beter bekend als ‘Phleng Sansoen Phra Barami’. Dit lied wordt gespeeld bij officiële gelegenheden zoals staatsbezoeken of wanneer een lid van de Koninklijke familie aanwezig is. Wanneer je naar de bioscoop gaat, wordt het lied voordat de film begint gespeeld en zie je beelden van de koning. Ook dan moet je gaan staan. Het negeren van het Koningslied wordt gezien als een ernstige belediging. Je trapt dan een Thai op zijn ziel. Wanneer je disrespect toont voor het Thaise koningshuis kan je zelfs in de gevangenis belanden.

Ernstige beledigingen van het koningshuis worden bestraft met een gevangenisstraf van vijftien jaar per overtreding. In 2007 werd de 57-jarige Zwitser Oliver Rudolf Jufer, wegens belediging van de Thaise koning veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Hij had in dronken toestand vijf posters van de koning met een zwarte spuitbus beklad. Omdat het om meerdere afbeeldingen ging, werden de straffen per incident bij elkaar opgeteld. Dat betekende voor hem vijf maal vijftien jaar gevangenisstraf.

De man in kwestie kwam in aanmerking voor in totaal 75 jaar cel, maar omdat hij bekende kreeg hij forse strafvermindering. Na enige weken in de gevangenis te hebben gezeten, verleende koning Bhumibol hem gratie. De Zwitser die al tien jaar in Thailand woonde werd direct het land uitgezet en mag Thailand nooit meer in.

Phleng Chat

Het volkslied werd officieel ingesteld op 10 december 1939 en is destijds gecomponeerd door Peter Feit (zijn Thaise naam is: Phra Chen-Duriyang) (1883-1968). Hij was de zoon van een Duitse immigrant en de koninklijke adviseur voor muziek. De woorden bij de melodie zijn van Luang Saranupraphan.

Thaise tekst en in het Latijns alfabet

ประเทศไทยรวมเลือดเนื้อชาติเชื้อไทย – Pra thet thai ruam luead nu’a chat chu’a thai
เป็นประชารัฐ ไผทของไทยทุกส่วน – Pen pra cha rat pha thai kho’ng thai thuk suan
อยู่ดำรงคงไว้ได้ทั้งมวล – Yu dam rong khong wai dai thang muan
ด้วยไทยล้วนหมาย รักสามัคคี – Duay thai luan mai rak sa mak khi
ไทยนี้รักสงบ แต่ถึงรบไม่ขลาด – Thai ni rak sa ngop tae thu’ng rop mai khlat
เอกราชจะไม่ให้ใครข่มขี่ – Ek ka raj ja mai hai khrai khom khi
สละเลือดทุกหยาดเป็นชาติพลี – Sa la luead thuk yat pen chat p’hli
เถลิงประเทศชาติไทยทวี มีชัย ชโย – Tha loeng pra thet chat thai tha wi mi chai ch’yo

Nederlandse vertaling

Thailand omarmt in zijn boezem alle mensen van Thais bloed
Elke centimeter van Thailand behoort aan de Thais
Het heeft lang zijn onafhankelijkheid bewaard
Omdat de Thais altijd verenigd zijn geweest
Het Thaise volk is vredelievend
Maar ze zijn geen lafaards in oorlogsvoering
Ze zullen het aan niemand toestaan om hun van hun onafhankelijkheid te beroven
Ze zullen ook niet lijden onder tirannie
Alle Thais zijn bereid om iedere druppel van hun bloed te geven
Voor de veiligheid, vrijheid en vooruitgang van de natie.

Bekijk hier de video van het Thaise volkslied:

No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Toeristen opgelet: Opstaan voor het Thaise volkslied!”

 1. Eric Donkaew zegt op

  Ik heb het Thaise volkslied altijd nogal apart gevonden. Het klinkt niet Thais en zelfs niet op een of andere manier Aziatisch. Het lijkt eerder op een soort oude Duitse marsmuziek.
  Leuk om te weten is dat de componist van de Thaise ‘Nationalhymne’ feitelijk een Duitser is, iets preciezer geformuleerd: zoon van een Duitse vader en een Thaise moeder. Ook de tekst is van een hoog ‘Blut-und-Boden-gehalte, maar deze is wel geschreven door een Thai.
  Leuk stukje!

 2. Sjaak S zegt op

  Jaren geleden toen ik in Bangkok nog regelmatig naar de bioscoop ging – nu nog steeds – werd/wordt het volkslied voor het begin van de film vertoond. Iedereen staat dan op. Dit deed en doe ik ook altijd, maar toen om de een of andere reden bleef ik zitten. Dat werd dan meteen opgemerkt en zolang het lied speelde werd met een zaklantaarn op mij geschenen. Gelukkig was dit alles, maar sindsdien sta ik netjes op.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Sjaak S, Sorry,
   In de bioscoop wordt bij mijn weten niet het volkslied (Phleng Chat Thai)gespeeld,maar het koningslied (Phleng Sansoen Phra Barami) waar eveneens iedereen voor opstaat.

   Gr. John.

  • theoS zegt op

   Er zijn meerdere landen waar het volkslied in de bioscoop gespeeld wordt. Engeland bijv.

 3. janbeute zegt op

  Ik ken het volks lied ook maar al tegoed .
  Hoor het bijna iedere dag door de dorps luidsprekers zie het op de Tv of op publieke plaatsen zoals winkel centra treinstations oid ..
  Bedankt voor de vertaling in het Nederlands .
  Maar op de vierde regel die zegt .
  Omdat de Thais altijd verenigt zijn geweest .
  Blijkt jammerlijk dat sinds , enige maanden er toch iets veranderd schijnt te zijn .
  Want van een daadwerkelijk verenigt Thailand , valt er tot op heden niet veel meer te bespeuren .
  Zou goed zijn dat alle Thais morgen ochtend om 08.00 uur , eens goed naar hun volkslied en de daar bij behorende tekst gaan luisteren .
  En dat dan allen na afloop van het volkslied , tot bezinning mogen komen .
  Alvorens aan de nieuwe dag te beginnen .
  Misschien dat het dan zal helpen .
  Een verenigt Thailand .
  Ik droom er nog van .

  Jan Beute .

 4. Eugenio zegt op

  Wie van ons kent Plaek Phibunsongkhram beter bekend onder de naam Phibun.
  Phibun heeft er onder andere voor gezorgd, dat Thailand een constitutionele monarchie kreeg in 1932.
  Ook heeft hij het huidige Thaise volkslied ingevoerd en heeft Siam’s naam veranderd in Thailand in 1939.
  Voort heeft hij als eerste minister gecollaboreerd met de Japanners tijdens de tweede wereldoorlog en heeft toegezien hoe de Japanners de Birma spoorweg aanlegden. Ik heb de graven van honderden Hollandse jongens (leeftijd tussen de 18 en 25 jaar) in Kachanaburi mogen bezoeken.
  Thailand heeft in tegenstelling tot Nederland met de persoon Mussert, nooit afstand genomen van Phibun en zijn nationalistisch gedachtengoed. Hij wordt nog steeds door vele Thai vereerd.

  Daar sta je dan ‘s ochtends om 8 uur op de luchthaven van Phitsanulok. Het volkslied klinkt ineens uit een TV, die voorheen door iedereen terecht compleet werd genegeerd. Niet echt uit respect, maar veel meer onder dwang sta je daar dan als gast van dit land. Wel dezelfde plichten, niet dezelfde rechten. Het volkslied speelt en ik denk aan Phibun.

  Misschien is het wel goed zo, dat de meeste Thai en Farang geen enkele weet hebben van de Thaise geschiedenis.

 5. kees zegt op

  Respect tonen voor het volkslied is wel het minste wat we kunnen doen.
  De Thai leert het volkslied al van jongs af aan op school.
  Dat we de regels eens goed moeten lezen en dan concluderen dat er iets niet klopt gaat mij te ver.
  Waarom altijd oordelen over Thailand?
  1) We moeten ons schamen dat het merendeel het Nederlands volkslied niet kent
  2) Velen weten niet eens dat elke provincie ook een volkslied heeft en laat staan dat we die kennen.
  3) Dat het oorlogsverleden hier bij gehaald wordt is niet van deze tijd.
  Ik heb o.a. Auswitch bezocht, maar ook Kanchanaburi en in elk land had je goede en foute mensen.
  Ook regeringen hebben hier aan mee gedaan. Echter in welke hoedanigheid dit te maken heeft met het respect tonen voor een volkslied ontgaat mij.
  Een vergelijking is bv dat je op Engelse scholen ook respect toont voor de teacher door op te staan,
  In de kerk als de ouderlingen binnen komen.
  Het zijn geen opgelegde regels maar fatsoens normen.

  Kritiek is goed maar waarom kritiek op een lands lied? Zijn we zo tevreden over het oubollige volkslied van Nederland en het inhoudelijk er mee eens?

 6. Ron Bergkotte zegt op

  Ik heb er ook niets mee, het komt op mij plichtmatig en niet spontaan over. Ook doet het mij denken aan het voormalig oostblok, daar hingen ook overal foto’s van de heerser. Hangen bij ons foto’s op straat van WA ?

 7. wibart zegt op

  Waar ik me zo aan erger is die constante vergelijking met “ons”. Alsof wij het wel weten. Daar gaat het hier helemaal niet om. Dit land met zijn mensen verwacht dat men stopt met wat men doet op het moment dat het volkslied klinkt. Je bent gast in dit land. Is het nu zo moeilijk om gewoon ook even te stoppen met wat je doet voor de korte tijd die dat vraagt. “s-lands wijs, ‘s-lands eer” > Kom op mensen ga nu niet elke keer proberen politieke of morele achterliggende motieven vanuit onze Europese bril op te leggen aan de Thai. het is een ongeschreven regel dat men op dat moment dat doet. En het blijft een feit dat wij gasten in dit land zijn. Als gast eerbiedig je de regels van de gastheer.

  • JP Herman zegt op

   Zoals zovelen hiervoor, een beetje respect voor deze cultuur. Pas je een beetje aan aan de gebruiken van dit mooie land. Kritiek kan iedereen geven op welk land ter wereld ook. Zeker als je hier op vakantie bent, til niet te zwaar aan hun gebruiken, respecteer ze.

 8. Martin zegt op

  Respect voor een ander is normaal. Het geleuter over plichtmatig slaat nergens op. Het is Thailand en niet Nedereland. Ik zou me dood ergeren als iemand (buitenlander of niet) in Nederland ons volkslied zou negeren. Fatsoen heet dat.

 9. Patrick zegt op

  lijkt inderdaad op Oostblok toestanden. Als toerist kun je toch onmogelijk weten wat de nationale hymne of koningslied is. Dit lijkt me noord Koreaanse toestanden….
  Bovendien lig ik om 8 uur s morgens tijdens mijn vakantie meestal nog lekker in bed.
  bij formele gelegenheden, ja. Maar elke dag ? Dat is toch bij de konijnen af !

  • Dion zegt op

   Je kun je ook even verdiepen in een land waar je op vakantie gaat is een van de eerste regels die je moet weten respect voor koningshuis en volkslied.
   Lekker makkelijk om te zeggen dat je het niet weet of dat het noord korea toestanden zijn als je daar geen respect voor kan hebben ga je toch lekker naar Ameland

 10. Mark Otten zegt op

  Ik heb er persoonlijk ook niets mee, maar ik respecteer het wel. Even stil staan (30 sec) of staan in de Bios. Ik doe het gewoon uit respect. Kleine moeite toch? De vergelijking met Nederland vind ik ook belachelijk, je bent te gast in Thailand en dan heb je je te gedragen. Alleen staan tijdens het volkslied om 8:00 is voor mij vaak wel moeilijk, dat doe ik dan meestal liggend. 🙂

 11. Hendrikus van den Nieuwenhuizen zegt op

  2 Maal per dag via alle media het nationale volkslied is pure Aziatische hersenspoeling, het lijkt wel Noord Korea.
  Door deze hersenspoeling denkt 80% van de Thais dat Thailand het middelpunt van deze aarde is.
  Hou de bevolking dom, dan is het gemakkelijker zakken vullen voor de “heren”politici.
  Stel je voor dat het Wilhelmus in Nederland iedere morgen en s’avonds voor het 6 uur journaal te horen was……lachen,gieren brullen, het zou vlug afgelopen zijn.

 12. Daniel VL zegt op

  Ik heb respect voor het lied en respect voor de Thai. Het lied en de liefde voor de koning lijken ingebakken te zijn in de cultuur. Ik leef hier tussen de thai en kijk ook naar TV en zie praktisch alle dagen en verslag van de bezigheden van de leden van het Hof. Ik en de thai kunnen volgen wat er gebeurd door het koninklijk huis. De mensen leven mee met wat ze zien op TV. Als Belg zie ik ons vorstenhuis zelden dingen doen die hier in Thailand gedaan worden. Persoonlijk vind ik dan meer in het Nederlandse type. de Koning en Maxima hebben meer, zelfs veel meer contact met de gewone mensen dan in Belgie.
  Onze koning gedraagt zich als een stijve hark en er is weinig spontaniteit. Zouden ook beter wat meer onder de mensen komen en op TV. En zich minder bemoeien met de politiek.
  De inhoud van de tekst van het volkslied komt in grote trekken overeen met het Belgische, het land verdedigen tot de laatste druppel bloed en de eenheid van het land.
  Hier in Thailand kennen de kinderen hun volkslied, In Nederland en België moeten buitenlanders ingeburgerd worden. Buiten voetballers die mogen staan te bekketrekken bij internationale wedstrijden
  moeten die dan geen respect hebben.

 13. Rick zegt op

  Ik wil best respect hebben maar vind 2x per dag standaard het volkslied vrij overdreven en Noord Koreaanse trekjes hebben. Iedereen heeft het hier trouwens over respect voor de Thai en hun cultuur tuurlijk heel belangrijk we zijn geen Russen of Chinezen maar ik vind wel dat de farang een beetje meer respect van de Thai terug mag verwachten zeker vandaag de dag.

 14. Jan zegt op

  De schrijver van het Nederlandse volkslied is Filips van Marnix van Sint-Aldegonde.

 15. frank zegt op

  Tijdens mijn jeugd (jaren ’50 en ’60) werd elke dag de radio om 00.00 uur afgesloten met het Wilhelmus. Niks lachen, gieren, brullen! Niemand in Thailand hoeft trouwens te stoppen in het verkeer of tijdens het werk bij het horen van het koningslied. Thuis hoef je ook niet te gaan staan.

 16. Jaak zegt op

  Men moet mijn inziens respect tonen voor iedereen, met verschillende culturele achtergrond of niet. Recht gaan staan in de bioscoop om respect te tonen vind ik echter overdreven en niet meer van deze tijd.

  • Peter V. zegt op

   Ik heb het idee dat veel Thai het met je eens zijn, maar niet durven blijven zitten.
   Mijn indruk is in ieder geval dat er veel meer Thai om zich heen kijken en pas opstaan als anderen dat ook doen.

 17. Art zegt op

  Ik weet nog dat ik in Korat door het park liep s`avonds terwijl het volkslied door de speakers klonk.
  Er werd me duidelijk gemaakt dat ik niet mocht doorlopen, ik moest blijven staan totdat het volkslied afgelopen was.

 18. ruud zegt op

  De meningen van de Thai over dit onderwerp zijn verdeeld.
  De Thai is vanaf kinderleeftijd geleerd om te gaan staan bij het Thaise volkslied.

  Opgevoed, of geindoctrineerd, kies maar een woord uit.
  Ze betekenen toch hetzelfde.

  Ik moet constateren, dat in het dorp niemand opstaat als het volkslied op TV klinkt.

  Ik heb het lang geleden wel eens aan een Thaise vriend op Phuket gevraagd, over opstaan in de bioscoop.
  Die moest er even over nadenken en zei toen.
  Thailand is jouw vaderland niet en de koning is jouw koning niet.
  Er is dus geen enkele reden om te gaan staan.

  Maar er zijn ongetwijfeld Thai die daar anders over denken.

 19. Slagerij van Kampen zegt op

  In een park in Bangkok bleef ik eens gewoon zitten. Dit terwijl iedereen verstarde. De vele joggers bleven abrupt op de plaats staan. Mijn vrouw ging ook staan. Alleen ik bleef pontificaal zitten. Waarom? Slecht humeur dat moment. Anders ga ik altijd staan. Men loopt anders het risico dat het wordt gezien als afkeuring. Geen neutrale houding dus maar actief verzet. Tenminste zo voelt dat aan als je je manifest anders gedraagt dan de rest van de aanwezigen. En zo voelde ik mij op dat moment ook herinner ik mij. Had weer eens de pest in Thailand. Waarschijnlijk, ik herinner het me niet, had ik weer ergens voor familie moeten betalen.
  Overigens gaf niemand ook maar enig blijk van afkeuring. Men keek zelf niet naar mij. Daar lette ik op! Zeker 50 mensen die zouden kunnen constateren dat ik was blijven zitten! Toch was ik opgelucht dat het voorbij was en iedereen weer verder ging met hetgeen hij of zij bezig was. En ik verder kon gaan met zitten en mokken.

 20. rob zegt op

  Respect and discipline are different things. Some people don’t realise. Deze tekst laat ik op een T-shirt zetten. Dan sta ik op, zonder mezelf te verraden, door mezelf te verraden. Wie dit niet begrijpt: denk er nog es over.

 21. theoS zegt op

  Het is, voor een buitenlandse tourist, niet verplicht om in de houding te gaan staan of stil te staan bij het afspelen van het volkslied. In 1976 beslist. Ik was op 05 december 1976, met mijn toenmalige Thaise vriendin, bij het paleis om de koning te zien. Ik kon gewoon, bij het afspelen van het volksgezang, rondlopen maar mijn Thaise vrouw niet. Deed zij toch en we werden alle twee gearresteerd en naar het politie bureau vervoerd. Daar kreeg ik te horen dat ik niet gearresteerd was maar mijn “girlfriend” wel. Wou ik haar vrij hebben moest ik een document ondertekenen dat zij zich in het vervolg zou gedragen. Wat ik dus deed. Geen bekeuring of donaties of wat dan ook.

 22. rob zegt op

  Ik zit een soepje te eten aan het straatje van het station van Ayutthaya naar het veerpontje naar de oude stad, toch niet het achterland zou ik zeggen. Het volkslied weerklinkt. Ik zie iedereen opstaan, behalve een jochie dat achter me zit, en een schoolkind dat voorbij loopt. Opeens klinkt een barse stem achter me: “Falang !”. Ik kijk achterom, en zie een man boos met zijn hand gebaren, dat ik op moet staan. Weer wat geleerd: dat de gebruiken per streek verschillen, mogelijk ook van wat er wettelijk bepaald is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website