Een kopje olifantenkoffie van 50 dollar

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: ,
18 september 2015

Kopi Loewak of civetkoffie heeft er sinds kort een geduchte concurrent bij van een ander dier, de olifant. Een kopje koffie kost 50 dollar maar koffielovers zijn laaiend enthousiast.

‘Er hangt een zweem van wild omheen waar ik geen woord voor kan bedenken’, zegt een Amerikaan die de koffie proefde. De Canadees Blake Dinkin (42) roemt de zachte smaak van de koffie die hij ontwikkelde – zonder de bitterheid van gewone koffie.

De olifantenmaag fungeert als stoofpot

Evenals bij de katachtige civet worden de koffiebonen uit de ontlasting gehaald. De olifanten krijgen een maaltje van arabica koffiebessen. In de maag wordt de proteïne afgebroken, die de bittere smaak van koffie veroorzaakt. De olifantenmaag fungeert als een soort van stoofpot: het duurt ongeveer 15 tot 30 uur om de bessen te verteren en andere ingrediënten uit de maaltijd trekken in de bessen, zoals bananen en suikerriet. Daardoor krijgt de koffie een licht gronderige en fruitige smaak.

Nadat de koffie uit de ontlasting is gehaald, wordt ze grondig gewassen, de koffiebessen worden bewerkt om de bonen eruit te halen en in Bangkok wordt de koffie gebrand. Daarna verhuist ze onder de merknaam Black Ivory Coffee naar enkele luxe hotels, onder andere op de Malediven, in Abu Dhabi en naar enkele Antara resorts in Thailand, waaronder het Antara Golden Triangle Resort in Chiang Rai. Erg efficiënt zijn de dieren niet, want om 1 kilo koffie te produceren, is 33 kilo koffiebessen nodig.

Aanvankelijk waren dierenbeschermers sceptisch

De twintig olifanten, die de koffie produceren, wonen in een kamp van de Golden Triangle Asian Elephant Foundation, een opvang van geredde olifanten. Aanvankelijk waren dierenbeschermers sceptisch, maar inmiddels is uit bloedtesten gebleken dat de cafeïne niet in het bloed wordt opgenomen. En de jumbo’s raken ook niet verslaafd aan koffie. Dus nu zijn de sceptici om, ook al omdat 8 procent van de omzet naar de verzorging van de dieren gaat.

12 reacties op “Een kopje olifantenkoffie van 50 dollar”

 1. YUUNDAI zegt op

  Toen ik nog in Nederland woonde heb ik ook dit soort koffie gedronken, niet een prijs die de 50$ benaderde maar wel 8 euro maar de Kopi loewak of civetkoffie is van één van de duurste koffiesoorten ter wereld. De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces. Kopi is het Indonesische woord voor “koffie” en loewak[1] is de lokale naam voor een civetkatachtige die de rauwe rode koffiebessen eet.

 2. albert zegt op

  Als koffiehandelaar in Thailand (Chiangmai) heb ik uiteraard beide coffees al wel geprobeerd
  maar ik was er niet van onder de indruk. Niets bijzonders en veel te duur voor
  de dagelijkse koffiedrinker. Een bestseller zal het nooit worden.

  Onze Alti coffee is van uitstekende kwaliteit, wordt dagelijks vers gebrand
  en kost slechts Baht 430 per kg.
  (tel uit je winst)

  • YUUNDAI zegt op

   Die uitdaging ga ik graag aan. Ik ben liefhebber van espresso, kleine kopjes en héérlijk sterk.
   Kan ik de koffie gemalen krijgen en wat moet ik dan aanschaffen qua installatie om te kunnen genieten van jouw koffie, opschenkkoffie, ik heb al een apparaat voor speciale cups.
   Graag verneem ik van je Hans.vliege@ gmail.com alias Yuunda (schrijver op dit blog)

  • Evert zegt op

   Kan je deze koffie ook bestellen en op sturen naar b.v. Pattaya

  • Viviane zegt op

   Kan beamen wat Albert schrijft. Zijn koffie is heerlijk. Als we in Chiang Mai zijn gaan we zeker altijd langs bij hem voor een heerlijke koffie en voor we vertrekken nemen we een paar kilo mee naar huis.

  • Wim van Beveren zegt op

   De koffie is voor mij ook te duur
   Doe de groeten aan Tim van Mam

  • Soi zegt op

   Eind van het jaar ben ik in Chiangmai en kom ik jullie koffie proeven. Vooralsnog prefereer ik Douwe Egberts Special (snelfiltermaling) te koop bij de Makro voor 338 baht per kilo.

 3. albert zegt op

  Bedankt Viviane

 4. albert zegt op

  Dagelijkse en over heel Thailand sturen wij per post
  onze Alti coffee naar coffeeshops en/of voor prive gebruik.

  Geen probleem om koffie te verzenden naar Pattaya.
  (zie onze website http://www.alti-coffee.com)

 5. luc zegt op

  waar in chiang mai zit albert ergens. Kan u mij een adres geven of waar is zijn koffie te koop.

 6. kjay zegt op

  Een goede koffieboon is een goede koffieboon net zoals een goed stuk vlees een goed stuk vlees is. Wat een onzin om een goede koffieboon te verzieken of de koffieboon is zo slecht dat de olifant hem moet redden…..En dan die prijs…..Pfffff.

 7. albert zegt op

  We zitten in Hangdong juist buiten Chiangmai.
  tel. 089-6354490


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website