Koffiebonen uit olifantenpoep

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: , ,
8 augustus 2016

Wat heeft koffie en olifanten met elkaar te maken, zal men zich afvragen? Al sinds enige tijd zijn peperdure koffiesoorten op de markt, alleen betaalbaar voor (rijke) liefhebbers. De duurste koffie ter wereld was tot nu toe Kopi Luwak. Nu is er een nieuwe koffie soort op de markt gekomen onder de naam “Black Ivory Coffee”.

Wat maakt het proces zo duur? Olifanten krijgen naast hun gewone voer ook koffiebonen te eten. Na 24-uur komen deze weer in de ontlasting naar buiten. Tijdens die tijd zorgen maag-enzymen dat de proteine in de bonen verminderd wordt en daardoor een bijzondere, chocolade achtige smaak krijgen. Dan wordt met de hand de bonen uit de ontlasting gehaald. Echter van elke 30 kilogram aan bonen blijft er maar een kilogram over. Een ander risico is, dat als de dieren gaan baden, de ontlasting ook in de rivier terecht kan komen en alles weg is. Bovendien mogen de bonen niet beschadigd worden door het kauwen. Daarna worden de koffiebonen grondig gereinigd en gebrand. Deze extravagante koffie is een initiatief van de Anatara Resorts in Thailand.

De olifantenverzorger verdient per maand, omgerekend bijna 400 Euro en 2 Euro per kilogram koffie, die teruggevonden wordt in de ontlasting van de olifant. En een klein deel van de verkoop van de koffie gaat naar de verzorging van de dieren. In o.a. Chiang Saen, Noord Thailand, worden 25 olifanten gehouden voor dit “koffie” proces en een aantal olifanten in de Golden Triangle Elephant Foundation.

Momenteel wordt er tussen de 50 en 70 kilogram koffie op jaarbasis geproduceerd. 35 gram “Black Ivory” koffie kost dan ook 35 Euro en is slechts bij een paar luxe hotels verkrijgbaar of anders gezegd een kop koffie kost 34 Euro.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Koffiebonen uit olifantenpoep”

  1. Edwin Wiek zegt op

    Triest, want die olifanten worden gedwongen die bonen te eten, en worden ook nog elke dag verplicht om ritjes met toeristen te maken. Meer uitbuiting van de dieren, terwijl de mahout er niet eens echt beter van word.

    • l.lagemaat zegt op

      Deze dieren worden niet voor ritjes met toeristen gebruikt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website