BVN, de publieke TV zender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland, vroeg de afgelopen weken aan haar kijkers over de hele wereld wat ze het meeste missen in het buitenland.

Meer dan 10.000 reacties leverden een verrassende conclusie op: we missen ons eigen eten méér dan onze familie!

Haring en friet

Ook het rijtje etenswaren dat we missen is opmerkelijk. Nederlanders in het buitenland verlangen vooral naar zoute haring (9,1%), zelfs nog meer dan kroketten (8,6%) en kaas (8,1%). Vrienden en familie volgen pas op de vijfde plaats (6,7%). Mogelijk zorgen Skype en e-mail ervoor, dat we minder heimwee hebben naar onze dierbaren.

Van onze zuiderburen zegt slechts 2,1% familie en vrienden het meeste te missen. Een groot verschil met de behoefte aan de zak friet, die met 16,9% het meest wordt gemist.

Nederlander in Bangkok

Op de website www.degrotemisverkiezing.com/nl konden deelnemers zelf aangeven wat ze het meeste missen in het buitenland. En dat heeft veel leuke inzendingen opgeleverd. Zoals de Nederlander uit Bangkok, die zo graag weer eens op een heldere winterochtend een laagje ijs van zijn voorruit wil krabben. Of een vrouw uit Portugal, die ‘goede juridische steun’ mist bij haar echtscheiding.

Cadeautjes

Met De Grote Mis Verkiezing onderzocht BVN wat Nederlanders en Vlamingen in het buitenland het meeste missen. In elk geval níet hun favoriete televisieprogramma’s – die kan men via BVN overal ter wereld bekijken – maar wat dan wel? BVN zocht het uit en vervulde enkele wensen. Zo kregen BVN-kijkers in het buitenland al kleine onmisbare dingen, zoals pakketjes met kaas, speculaas, pepernoten, houten wasknijpers, bloembollen en Hema-theedoeken thuisbezorgd.

De website van de BVN Mis Verkiezing is de afgelopen weken door Nederlanders en Vlamingen uit maar liefst 181 landen bezocht, goed voor zo’n 70.000 unieke bezoeken.

Bekijk hier de resultaten Grote Mis Verkiezing:

7 reacties op “Nederlanders in den vreemde: Eten meer gemist dan familie”

 1. I-nomad zegt op

  Ik had ingevuld Chinees eten (Chisuan keuken), maar die categorie is er dus niet bij 🙂

 2. fransamsterdam zegt op

  Waar zouden we zijn, zonder de HEMA?

  Persoonlijk mis ik humor het meest. Niet dat het er niet is, maar door de taalbarrieres wordt het nooit zoals thuis. Als ik hier in Nederland in de kroeg zit, en al gaat het over een serieus onderwerp, dan nog is het toch in ieder geval de bedoeling om minimaal elke vijf minuten een keer blauw onder de bar te liggen. En dat lukt me elders, ook in het Engels, gewoon niet. Hoewel ik een schrijver uit Amerika de vorige keer in Thailand wel een biertje wist te ontfutselen met mijn antwoord op zijn vraag: “What is the best place to live comfortable and cheap in Holland?”. Antwoord, na enig nadenken: “The prison”.

  En verder wil ik graag nog even opmerken dat kennelijk niemand in den vreemde de onderneming met het meest fijnmazige en drukstbereden spoorwegnet van de hele wereld mist: De NS.

 3. Johnny zegt op

  Ja. Eten…. vooral van moeders. Doch andersom is het ook zo, na enige maanden in Nederland te zijn gebleven, snak ik naar Thais eten, vooral path kaprau nua met soep. Dus wat doen we? Eerst sex en daarna eten? Nuehh… eten komt eerst. lol

 4. Koos zegt op

  beste Mensen
  kijk eens bij de Makro daar vind je veel nederlandse groente.
  ik heb zelf spruitjes gekocht ,stampot gemaakt heerlijk.
  en patat is toch ook niet moeilijk

 5. Tino bambino zegt op

  Oh nu ik er over nadenk: ik mis een echte goeie Bios… Is hij ergens in Thailand? Ik zou het graag horen als iemand een aanrader heeft.

  Niet zo zeer droge film festival films maar een beetje diepgang mag best. Ik zag net “Drive” hier in Thailand en dat was voor het eerst (in 2 jaar) een mooi gefilmde film zonder computer ellende en niet te voorspelbaar zoals de standaard Hollywood films. Die films waar het einde dan nooit het einde is en er alleen een deel II komt als er genoeg dollars binnen komen. En dan weer alles kunnen voorspellen. Bah!

  Ik mis de Cinerama Bios in Rotterdam. In Amsterdam zijn er vast nog veel meer leuke filmhuizen.

  Eten komt wel goed meestal!

 6. Bert Van Eylen zegt op

  Het verbaast mij dat zoveel mensen “hun eigen eten van thuis” het meest missen in een land waar je werkelijk bijna alles kan eten. Bovendien is de Thaise keuken van een uitmuntende kwaliteit en kent veel meer variaties dan de onze.
  Ik mis niks wat er niet is in Thailand, behalve dan toch de gezelligheid.
  Groetjes,
  Bert.

 7. Fred CNX zegt op

  Ik mis alleen de drop, als ik in Nederland eet/kook is het vaak Thais. Nederlands eten in Thailand…ik moet er echt niet aan denken.
  Ik heb een Nederlandse partner dus met de gezelligheid zit het wel goed;-)
  Het verbaast mij trouwens dat patat zo hoog scoort, dat is toch wel in elk land te krijgen? en zo niet….zelf maken zoals Koos al opperde


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website