In het Algemeen Dagblad lees ik een verhaal over de jaarlijkse “Dutch Delight-week”, die is aangebroken in de ruim 400 Australische filialen van supermarktketen Aldi. Vanwege de relatief scherpe prijzen en schaarsheid van de Nederlandse delicatessen kan Aldi ‘down under’ deze week rekenen op veel klanten met een Nederlandse achtergrond of lekkere trek.

Ik dacht, dat het misschien wel een goed idee was voor Thailand: een supermarkt of een handige koopman, die een soortgelijke actie start met Nederlandse producten. Eerst maar eens even de folder van Aldi Australië bekeken. Het blijkt voornamelijk om zoetigheid te gaan zoals hagelslag, drop, pepermunt en koekjes. Ik ben zelf geen zoetekauw, maar een tompoes of speculaasje op zijn tijd zou ik niet afslaan. Goed, op de foto staan ook potjes groente van Hak, die zou ik wel in een supermarkt hier willen zien.

Thailand

Wat zou er dan in een “Dutch Delight-week” in Thailand naast die koekjes en snoepgoed moeten worden aangeboden? Ik kon niets bedenken, want wij zijn hier eigenlijk wel een beetje verwend, omdat er – ik spreek dan over mijn woonplaats Pattaya – heel veel typisch Nederlandse of anders in ieder geval Europese levensmiddelen en etenswaren te koop zijn.

Supermarkt

Koffie van Douwe Egberts en cacao en chocola van Van Houten was het eerste, dat mij opviel in de schappen. Natuurlijk prijkt Heineken bier (gebrouwen in Thailand) tussen de vele biermerken. Nederlandse kaas, maar ook Franse kaas is volop verkrijgbaar. Ook koop ik zeer regelmatig weliswaar geen Nederlandse, maar Duitse, Franse of Italiaanse vleeswaren. Italiaanse ciabatta, Frans stokbrood of gewoon Nederlandse kadetjes, u zegt het maar. Nederlandse sigaren en shag tabak zijn ook gewoon te koop in Pattaya..

Restaurants

Er zijn in Pattaya talrijke Nederlandse restaurants, waar ik af en toe een heerlijke stamppot kan eten. Mijn favoriet is stamppot andijvie met uitgebakken speklapjes, met als alternatief originele Gelderse rookworst of een eerlijke gehaktbal. Ook staan kroketten, bitterballen, haring, frikadellen, e.d. regelmatig op het menu en anders zijn die via verschillende websites van Nederlandse ondernemers verkrijgbaar.

Conclusie

In Thailand zijn heel veel Nederlandse en ook Belgische etenswaren te koop, zodat het maar de vraag is, of een “Dutch Delight-week” haalbaar is.

Wat vindt u daarvan?

42 reacties op ““Dutch delight”- week in Thailand?”

 1. ton zegt op

  Ik weet dat er in Pattaya veel farang voedsel te krijgen is. Maar ik verzeker u dat dat in de Isaan absoluut niet het geval is.
  Zuurkoolstamp met worst nooit van gehoord hier.
  Wij kopen veel uit Pattaya maar is altijd een hele heisa om dat hier te krijgen.
  Voor mij zou een Dutch Delight week in samenhang met een webwinkel heel erg welkom zijn.
  Voor een paar maanden inkopen en dan maar weer wachten op zo”n volgende week

 2. Fransamsterdam zegt op

  Ik vermoed dat op de plaatsen waar veel Nederlanders zitten, al veel te koop is (zoals Gringo ook al meldt).
  Op lokaties waar weinig Nederlanders zitten, lijkt het me voor de (groot)grutters niet interessant.
  In het land waar arbeid en vervoer nog steeds bijzonder goedkoop zijn, zou het meer voor de hand liggen om de winkels die de gewenste waren al wel verkopen eens in overweging te geven een maandelijkse bezorgservice voor wat verder gelegen gebieden op touw te zetten.
  Als je een winkel hebt waar ook andere nationaliteiten hun lekkernijen vandaan kunnen halen, moet het toch niet zo moeilijk zijn om een route met pakweg 15 vaste klanten bij elkaar te krijgen. Voor een betrekkelijk luttel bedrag extra moet het welhaast interessant worden.

  • rob zegt op

   inderdaad, wij wonen bij Chanthaburi, maar bijna geen Farang eten te krijgen, ook bij Tops niet. Dus Pattaya bij Tops of “Best Supermarket” ook zuurkool in blik.
   Let op andere typische “Nederlandse” produkten, welke NIET in Nederland gemaakt zijn en anders in samenstelling bv. chocolade uit Malysie of Indonesien, meer vet. En Edamer Kaas uit Nieuw-Zeeland

   • Wim zegt op

    Woon in Rayong is dichterbij vanaf Chantaburi dan Pattaya en hier hebben we sinds een jaar een Central Plaza langs de 36 highway en daar bij Tops vele buitenlandse producten te koop.

 3. LOUISE zegt op

  Gringo,

  Wat ik graag zou willen weten is welke groenten men gebruikt in die “andijvie” stampot, wetende dat er in Thailand geen andijvie te koop is.
  Verder kan men in een Foodland of een Big C Extra toch aardig wat kopen.

  Wij blij dat we ontbijtkoek en “speculoos” kon kopen in Big C Extra, maar de laatste keer ons een breuk gezocht en niet gevonden.
  Volgende keer maar iets beter zoeken.

  LOUISE

  • stevenl zegt op

   Mijn vrouw gebruikt een soort sla voor de andijviestamp, sorry, geen idee welke. Weet wel dat het gewoon op de marktt te krihgen is.

   • wil zegt op

    Paksoi is prima om andijvie te vervangen!

   • Wallie zegt op

    Bij MK kun je gewoon spinazie bestellen en dat smaakt heerlijk.

  • Lung addie zegt op

   Louise,

   ik gebruik, net als in Belgie, Chinese kool als vervanging voor andijvie. Andijvie is wel iets fijner van smaak maar Chinese kool, welke je zowat overal in Thailand het ganse jaar door kan kopen, vervangt dit gemakkelijk. De binnenste witte stelen verwijderen en enkel de bladeren ( zoveel mogelijk groene, overhouden. Koken in water met wat zout en je kan er een heerlijke groente van maken. Afwerken in een bechamelsaus en mengen met gekookte aardappels …….
   In het Thais noemt het Pak khaat kaaw

 4. quillaume zegt op

  Prima idee zo’n “Dutch Delight-week”, maar dan niet alleen in Pattaya.
  Ik stel voor dat de twee grote plaatsen in de Isaan ook worden meegenomen ( Kholat en Kon Kaen ) zodat
  de mensen woonachtig in de Isaan er ook wat aan hebben.

 5. paul vermy zegt op

  Van Paul.
  Het valt mij juist heel erg op dat er bijna geen Nederlandse producten in Thailand te koop zijn. En dat van
  een land die de beste voedselproducten van de wereld heeft (officieel). Frankrijk is nr. 2 en Tsaad in Afrika helemaal onderaan.. Neem bijvoorbeeld kaas. Je ziet hier an daar alleen Frigo kaas. Matige fabriekskaas.
  Ja en Edam of Gouda gemaakt in Duitsland of Denemarken. Die landen kunnen helemaal geen kaas maken
  Ik mis het vreselijk de Nederlandse producten. Bijvoorbeeld rolmops, kan je krijgen bij Villa Market uit est-
  land. Duur en niet te eten, ik heb het weggegooid. B. 335. Broodbeleg, het is hier toch allemaal rotzooi.
  Groente, niet te krijgen. Vlees, alleen uit Australie en Nieuw Zeeland. Slechte kwaliteit. Heb hier nog nooit
  een goede Biefstuk van de haas gegeten, ook al betaal je B. 250 een ons. Waarom niet uit Nederland, is
  net zo ver weg als N.Zeeland. Het probleem is dat al die inkopers van Villa Market, Tops, Tesco Lotus en anderen het niet weten. Ik snak naar een Dutch Delight week hier op Phuket. Als ik informatie kan krijgen waar ik in Thailand Nederlandse producten kan kopen, hoor ik dat heel graag. Ik zou daar heel erg blij mee, want ik vind het eten hier maar een armzalige bedoeling.

  • Lung addie zegt op

   Als ik dit lees dan heb ik wel bedenkingen…. Zelfs in Phuket geen rundshaasje kunnen eten? Ik vrees dat je gewoon niet weet wat je moet bestellen in het Thais. Ik woon hier in een boerengat ( niet in de Isaan ) en ik kan het kopen zoveel ik wil ( op bestelling want anders is het weg ) . Bestel eens bij een slager San nai Wua. Wil je varkenshaasje dan bestel je San nai Muu of Muu deng. Voor filet mignon ( rundshaasje ) betaal ik dan de verschrikkelijk dure prijs van 350THB/kg en voor het varkenshaasje amper 120THB/kg ( zelfs te koop in Makro) . De Thais maken er soep van ha ha ha …. omdat ze dat in fijne reepjes kunnen snijden en het mals is.
   Geen groenten kunnen kopen …. ik vind hier op de markt zowat alles wat ik lust : chinese kool, wortelen, spinazie ( pak hom of pak bum ) , groene bonen …. die lange, als je ze kookt en goed afwerkt smaken die net hetzelfde als sperziebonen …. je moet wel kunnen koken om het lekker te maken.
   Om rolmops te maken moet je geen keukenwonder zijn …. enkel voldoende tijd hebben om het boeltje lang genoeg te laten rijpen en de gepaste vis …. geen enkel probleem ….. maar ja, het vliegt niet allemaal vanzelf op je bord, je moet er ook wat zelf voor doen.

  • NicoB zegt op

   Beste paul vermy, in de reacties staan al aardig leuke dingen zelf te maken of te bestellen, appeltaart, andijvie, droge worst van Christiaan, kroket en bitterbal, etc. bestellen bij http://www.dirkdutchsnacks.com in Chaing Mai, haring bij Kaew http://www.dutchfishbypim.nl, Hua Hin, zuurkool maken, zout oplossen in kokend water, af laten koelen, dan de fijn gesneden thaise witte kool ( kalam ) toevoegen en laten rijpen, alvast een paar appetijtelijke zaken.
   Eet smakelijk.
   NicoB

 6. HansNL zegt op

  Met enig zoeken en smaak testen is ook in de grote steden in de Isan voldoende te koop om diverse stamppotten te fabriceren.
  Of iets op het bord te krijgen dat de Hollandse pot of de Indische pot heel erg benaderd
  Zuurkool in blik, aardappels, prei, spliterwten, rookworst, Nederlandse kaas, sambal, rode bietjes, rode kool, bloemkool, spruitjes, patat, het is allemaal te koop.
  Voor kaas moet je wel naar de Makro, en groot inkopen, maar goed ingepakt prima te bewaren in de koelkast.
  Makro, Tops, Big C, Tesco, overal is wel wat te koop.
  Zoeken geblazen, kost wat tijd, maar ach, het houd je uit de kroeg.

  • jhvd zegt op

   Beste Hans,

   Kaas is zeer goed te bewaren in de diepvries.

   Met vriendelijke groet.

   • Realist zegt op

    Beste jhvd en Hans kaas uit de diepvries is absoluut niet lekker meer.
    Vr Groet.

    • HansNL zegt op

     Inderdaad, als je kaas inderdaad verzet zet veranderd de structure.
     En de smaak.
     In mijn visit niet meer te eten.
     Derhalve zet ik het in de koelkast.
     Inderdaad is het aanbod Nederlandse kaas in Thailand wat beperkt, Frico is het wel zo’n beetje, en tot mijn verbazing kwam de Gouda kaas uit Duitsland.
     Dan hoeft het dus voor mij niet meer.
     De hele Gouda kaas bij de Makro, 4,5 kilo, +/- 1800 baht komt wel degelijk uit Nederland, het kaasmerk geeft dat aan.
     Ook de Edammer kaas, 1,9 kilo, +/- 800 baht komt uit Nederland.
     Alle andere kaas uit de supermarket met de naam Gouda of Edam komt overal vandaan.
     Zag laatst Gouda kaas uit Nieuw Zeeland, bleek proceskaas te zijn, bij de samenstelling stond oa smeltzout.
     Bah.
     In Tops zie ik af en toe ERU goudkuipje, voor de liefhebbers van smeerkaas, kopen……

     Heb ooit contact gehad met Frico.
     Die wil wel!
     Maar de locale partner, de importeur dus, is niet optimaal.

   • Nicole zegt op

    kaas uit de diepvries word droog en is niet meer lekker

 7. tonymarony zegt op

  Ja beste Gringo het idee is zeer iedeaal maar het probleem is dat we niet allemaal in pattaya wonen en om nou even van pranburi naar pattaya te rijden is erg omslachtig maar iets dichter bij is zeer welkom hoor

 8. Christiaan zegt op

  Ik ben gepensioneerde vlaming (oud slager) en woon in Samut Sakhon en maak om de twee weken droge worsten voor mezelf en voor een vriend die in Hua Hin woont. Na 3 dagen drogen verpak ik die vacuum en stuur ze op naar hem. Hij hoeft het pakje enkel te openen en nog enkele dagen te drogen hangen. Hij zegt dat ze fantastish smakelijk zijn, ’s avonds bij de film met een biertje erbij. Ik wil gerust een paar kilo’s meer maken en die op aanvraag versturen naar mensen die hier naar vragen. Mail me gewoon naar [email protected] en het komt voor elkaar.

 9. Ad zegt op

  ik zie koopmans het eeuwen out recept is gelijke delen Bloem suiker eieren en boter . in elke supermarkkt kaneel en appelen hebben ze hier ook doe je best gewoon . als je alleen maare nederlands voedsel lust jammer verkeerde lands keuze!

 10. ruud zegt op

  Een Dutch delight week zit ik niet zo op te wachten.
  Ik heb er voor gekozen om in Thailand te wonen.

  Los daarvan, zijn er natuurlijk wel etenswaren die ik wel weer eens zou willen eten.
  Drop van Klene, goede Nedelandse kaas.
  Alison volkorenbrood.(daar zit verhoudingsgewijs weinig lucht in en ik hou niet van een boterham die weg kan waaien, zolang je er nog geen boter op hebt gesmeerd.)
  Vanillevla, met perzik uit een glazen pot, griesmeelpudding.

  Maar goed: kiezen betekent ook verliezen.
  En ik koos voor Thailand en niet voor de griesmeelpudding.
  Het is het me wel waard.

 11. piet zegt op

  Wat niet te koop is ;zelf maken voor zover dit gaat , nu al rookworst ,zuurkool en o.a. gerookte Noorse makreel, zeeuws spek, erwtensoep, snacks zoals kroketten… en veel meer .
  Word ook opgestuurd naar isaarn en hoge noorden op verzoek.

  Soms even zoeken in de supper,maar er is zeker veel te koop alhier.

 12. bram zegt op

  Kijk eens goed waar van Houten chocolade vandaan komt. het antwoord is Zwitserland

 13. Wallie zegt op

  Echte Nederlandse kaas ben ik niet tegengekomen in de diverse grote Thaise Supermarkten, er is wel zgn. Edam kaas gefabriceerd door een bedrijf uit Australie, niet te eten, jakkes wat vies. Alleen bij het ontbijt wil ik een Nederlands tintje en dat is volop verkrijgbaar, behalve “echte” kaas dan. Voor de rest eet ik het zelfde als mijn vrouw en dat vind ik perfect

  • ruud zegt op

   Er is Gouda kaas te koop (Big C, Tops) als blok van 200 gram.
   Uit Australie of Nieuw Zeeland waarschijnlijk.
   De verpakking is oranje/ bruinachtig.
   Dat kan ik niet goed zien bij het licht van de moderne spaarlampen.
   Die kaas smaakt redelijk goed.
   Als je het gebruikt voor tosti’s, moet je er een klein beetje zout overheen strooien, anders zijn ze niet lekker.

   Bij de Makro hadden ze ook kleine bolvormige kaasjes.
   Die smaakten ook goed.
   Die waren echter te groot voor mij alleen.
   Die begon na verloop van tijd te schimmelen.
   Ik kom echter nooit meer bij de Macro, dus of ze ze nog steeds hebben, durf ik niet te zeggen.

 14. janbeute zegt op

  Woon je in de omgeving van Chiangmai .
  Bezoek eens eentje van de Rimping super markten .
  Ook veel Nederlandse produkten , wel duur maar te verkrijgen .

  Jan Beute .

 15. NicoB zegt op

  Aan een “Dutch Delight-week” niet zo veel behoefte, als het georganiseerd zou worden, eens in de 3 maanden, wel makkelijk veel op 1 plek bij elkaar, maar veel is in Rayong of Pattaya te verkrijgen, wel in eerste instantie wat zoeken. Mijn vrouw maakt zelf ook veel, wat we nog niet hebben kunnen vinden is Appeltaart mix van Koopmans, iemand een adres?
  NicoB

 16. ser kokke zegt op

  Een webshop voor Nederlandse etenswaren, en maar een voor heel Thailand, is denk ik levensvatbaar, wie begint er mee?

  • chris zegt op

   die is er al…https://www.realdutchfood.com/

 17. Realist zegt op

  Misschien kan ik je helpen aan het adres waar de echte Hollandse Kaas te verkrijgen is.
  De echte Gouda Kazen met de echtheid stempel o.a. Gouda Jong,Jong belegen,Belegen en de Gouda Oude,niet van Old Amsterdam te onderscheiden.
  Tevens Komijn belegen Kaas en Boeren gras kaas.
  Het kan verstuurd worden per post of per bus,vaak samen met Hollandse maatjes Haring wat vacuüm verpakt en bevroren gehouden wordt door enkele plakjes droogijs.
  Wilt u meer weten stuur een mailtje naar H.B.H. : [email protected] hier kun je alle info verkrijgen.
  In Chang Mai , Loei ,Phetchabun en Khon Kaen eet men deze kaas al.

  • ruud zegt op

   Is er een speciale reden, waarom die informatie over het aanschaffen van die Hollandse kaas niet gewoon via Thailandblog gedeeld kan worden?
   Dat is het voordeel en het bestaansrecht van zo’n site.

   • Realist zegt op

    Beste Ruud,
    Ja er is een speciale reden maar dat is een geheim.
    Het geheim is dat ik mijn nek uitsteek om sommige mensen van lekkere Hollandse kaas te laten genieten in Thailand.
    Ik schrijf ook ,,misschien kan ik je helpen”,het is ook mogelijk dat de importeur de kaas verkoop helemaal niet verder wil uitbreiden.

 18. Realist zegt op

  E-Mail adres werkt niet van Pinocchio in het vorige bericht.

  Misschien kan ik je helpen aan het adres waar de echte Hollandse Kaas te verkrijgen is.
  De echte Gouda Kazen met de echtheid stempel o.a. Gouda Jong,Jong belegen,Belegen en de Gouda Oude,niet van Old Amsterdam te onderscheiden.
  Tevens Komijn belegen Kaas en Boeren gras kaas.
  Het kan verstuurd worden per post of per bus,vaak samen met Hollandse maatjes Haring wat vacuüm verpakt en bevroren gehouden wordt door enkele plakjes droogijs.
  Wilt u meer weten stuur een mailtje naar H.B.H.per adres : [email protected] hier kun je alle info verkrijgen.
  In Chang Mai , Loei ,Phetchabun en Khon Kaen eet men deze kaas al.

 19. Sjaak S zegt op

  Ik zit niet te wachten op zo’n “Dutch Delight Week”…. want het is niet zo mijn smaak. Een van de weinige dingen die ik uit Nederland mis en die ik bij mijn volgende bezoek aan Nederland zal meebrengen: dropjes.
  Verder NIETS.
  De meeste levensmiddelen uit Nederland die ik ken, zoals “gelderse rookworst”, vla, alle soorten stamppot (ik gooi nu van alles door elkaar) zijn nou niet bepaald dingen die gezond zijn voor een leven in Thailand. Het mag zo zijn dat een noeste Nederlandse Arbeider daar baat bij had en zijn lichaam van de nodige energie voorzag, maar bij een gezapig leven dat je in Thailand vanwege de hitte gaat leiden, heb ik geen behoefte aan erwtensoep of hutspot of rookworst van de Hema (bestaat die nog?).
  Vroeger at ik in Nederland bijna iedere dag een boterham met hagelslag…. de laatste is nu vier jaar geleden. Ik zal het ook niet in mijn hoofd halen om een pak hagelslag naar Thailand mee te nemen.
  Ik at in Nederland heel vaak chocolade. Nu hooguit in een Cornetto…
  Echt, ik kan me nauwelijks iets bedenken dat “typisch” Nederlands is en ook nog eens gezond is…. tot prak gekookte en gestampte groente met een vette jus? Brrrr ik moet er niet aan denken.
  Ik ga niet beweren dat Thais eten nou zo super gezond is, maar je kunt hier wel gezond leven voor een lagere prijs dan in Nederland wanneer je van je traditionele mama-recepten af blijft.

  • chris zegt op

   Chocoladehagel is hier gewoon te koop. In een klein potje. Kijk bij de bakspullen. Het heet’ chocolate rice’. Gebruiken ze hier als taartversiering, op ijs en op koekjes, vandaar.

  • NicoB zegt op

   Sjaak, als je eens in de buurt van pattaya bent, drop is te koop bij Foodland, diverse soorten en betaalbaar.
   NicoB

 20. chris zegt op

  Er zitten twee kanten aan zo’n Dutch Delight week.
  1.zijn er genoeg Nederlanders en Belgen geinteresseerd om naar een (of een beperkt aantal) centrale plaats af te reizen om deze kruidenierswaren te kopen?
  2. Kan de betreffende organisator/retailer daar ook aan verdienen naast goodwill bij de Nederlandse en Belgische expats?
  Mijn antwoorden:
  1. Er zijn al een heleboel Nederlandse kruidenierswaren te koop in de winkels in Thailand. Daarnaast kun je een aantal produkten zelf maken (als je ze echt mist), die eventueel ook nog doorverkopen aan vrienden hier zoals dat gebeurt met zoute haring (geen bureacatische rompslomp, Keuringsdienst van Waren, BTW-afdracht e.d hier in Thailand) en er is een online shop met Nederlandse produkten. Er zijn ook nog een aantal restaurants die typisch Nederlands eten (ik bedoel dan de stamppotten, draadjesvlees ed en niet nasi goreng en macaroni) koken en we hebben zelfs een Nederlandse topkok in Bangkok (Henk Savelberg). Een aantal Nederlanders mist ook het Nederlandse eten niet echt. (Ik ben daar een voorbeeld van)
  2. Wij Nederlanders zijn allemaal zelf kruideniers. Dus als we spullen kopen moet het wel echt smaken naar het produkt dat we gewend zijn (zie de verhalen over de kaas en de stamppotten) en – ik schat in – de prijs tijdens de Delight week moet ook nog eens aantrekkelijker zijn dan in de reguliere winkel (terwijl de organisator extra kosten heeft) anders is het geen ‘delight’. Dat wordt hem dus niet.

  Ik kan me nog wel een Nederlandse week voorstellen (in de week van Koningsdag, bv in de Central shopping malls) waarin alle produkten, diensten en merken van Nederland van Philips, Campina Melkunie, Andre Rieu, KLM, tot Heineken (menige Thaise student in mijn klas denkt dat Heineken Duits is !!) centraal staan en waar ook (bv door Savelberg) Nederlands wordt gekookt (incl. kookinstructie voor Thais: hoe maak ik zelf kroketten bv?) en waar de produkten cq ingredienten voor thuis kokerellen te koop zijn. De fabrikanten/distributeurs zouden dan de extra kosten op zich kunnen nemen zodat het betaalbaar blijft.

 21. Nicole zegt op

  Nou, u bent wel erg negatief. Geen groenten te krijgen ??? brocoli, bloemkool, wortelen, rode kool, bleeselder, spruitjes en spinazie in de diepvries, peultjes, enz. broodbeleg lan je krijgen bij villamarkt en topsmarkt. Lekker brood kan je ook krijgen bij bovengenoemde. Heel veel import conserven. Ik weet echt niet hoe U boodschappen doet

 22. Nicole zegt op

  Ik vind dus ook dat er steeds meer import producten te verkrijgen zijn, al komen ze niet allemaal uit Nederland. Veel van deze producten, kunnen toch echt goed als vervanging dienen. Bij de makro kan je ook steeds meer import kopen. Gemalen mozzarela kaas, gouda kaas, Salami voor een redelijke prijs, lekkere achterham bij villamarkt of rimping of Topsmarkt, heel veel groente keus, En met een beetje improvisatie en zoeken kan je echt redelijk europees eten.
  Maar ja, als je echt op originele Nederlandse producten staat, tja dan kan je hier beter wegblijven.

 23. Nicole zegt op

  Wij hebben een heel goed vacuum apparaat om kaas te sealen. Dit is toenderijd meegekomen in de container. Ik denk dat het hier ook wel te verkrijgen is. Als wij een 5 kg. kaasbol kopen bij makro, word hij direkt gesneden in 5 of 6 stukken en vacuum verpakt, dit werkt heel goed en de kaas blijft zo toch verschillende maanden houdbaar in de koelkast. Ook salami doe ik snijden en vacuum verpakken
  misschien toch een idee voor mensen die graag kaas eten.

 24. Lung addie zegt op

  Lekker eten is voor de Vlaming iets wat hoog aangeschreven staat. Wij worden niet voor niets “Bourgondiërs” genoemd. Ik ben al op vele plaatsen Farangfood gaan eten in Thailand en enkel, als ze echt beschikken over een Farangkok, mag je zeggen dat het in orde is. Voor de rest is het veelal iets wat erop trekt, maar amper ooit wat het echt zou moeten zijn. Dat is gewoon normaal te noemen. Hetzelfde in Europa met Thaise restaurants: geen echte Thaise kok in de keuken en je zal ook iets hebben wat er op lijkt.

  Voor mij hoeft zo een “Nederlandse producten” week totaal niet. Zelfs als Belg hoeft voor mij geen Belgische producten week. En beweren dat de Nederlandse producten de beste in de wereld zijn ….? Daar kunnen we lang over redetwisten.

  Ik woon reeds geruime tijd in Thailand en ja, in den beginne was het niet eenvoudig om alles te vinden wat ik eigenlijk wou hebben. Er is maar één manier: zelf winkelen en zelf op zoek gaan. Vooral proberen de Thaise benaming van het gewenste product te kennen. Dat brengt je al een heel einde verder. Zelf koken en het niet overlaten aan “tie rakje” want bakt er, wat farangfood aangaat, meestal niets van, net zoals een farang er meestal niets van bakt als hij Thaifood klaarmaakt. Sommigen zullen mogelijk beweren dat ze het wel kunnen, tot ze hun kooksel voorschotelen aan Thaise mensen …. er zal wel altijd iets aan de finesse ontbreken.
  Groenten is echt geen enkel probleem in Thailand. Lokale Thaise groenten in overvloed. Soms eens uitproberen en dan ben je veelal verbaasd dat het overeenkomt met de groenten welke wij in Belgie kennen.
  Het grootste probleem, doch niet onoverkomelijk, is rundsvlees. Het grootste probleem is dat het vlees gewoon te vers, te jong is. Een koe wordt geslacht en dezelfde of de volgende dag kan je het vlees reeds kopen. Dat vlees is niet “rijp” en zal dus hard zijn. Dat kan je zelf wel oplossen.
  Goed gehakt: koop varken- en rundsvlees en kruid het zelf, het fijn hakken of malen …. niet moeilijk hoor.

  Dan allemaal die zaken welke ik hier lees die niet te vinden zijn… vele hiervan kan je gewoon zelf maken. We gaan toch niet zeuren dat je hier geen lekkere appeltaart kan kopen. Wat heb je hier voor zo speciaal nodig om er zelf een te bakken? Geen goed brood? Koop een broodmachine, bloem, zowel witte als volkoren, gemakkelijk aan te komen en gist is ook geen probleem. Je maakt je eigen mix en hebt elke dag een degelijk lekker brood en geen “water en wind” zoals het 7/11 brood.
  Natuurlijk zijn deze zaken niet altijd weggelegd voor de kortverblijver. Deze beschikt meestal niet over een deftige keuken, net zoals ook vele langverblijvers enkel over een Thaise keuken beschikken en dat stelt dan ook niets voor.

  Neen, voor mij hoeft er geen Dutch Delight te komen …..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website