Een groep duikspecialisten hebben het wrak ontdekt van een Amerikaans onderzeeboot, die in de Tweede Wereldoorlog verloren is gegaan bij een Japanse luchtaanval. Vooralsnog wordt aangenomen, dat het om de USS Grenadier gaat, één van de 52 onderzeeboten, die de Amerikanen in die oorlog verloren.

Het wrak ligt op een diepte van 82 meter in de Strait of Malacca, ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Phuket. Het werd ontdekt door een team van 4 duikspecialisten, uit Singapore, Frankrijk, Australië en de Belg Ben Reymenants, die in Phuket woont.

Ben Reymenants

Deze Belgische duikspecialist kennen we nog als één van de duikers, die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de dramatische bevrijding van een groep voetballertjes, die ingesloten raakten in een grot in het Noorden van Thailand.

Reymenants doet al jaren research naar mogelijke ligplaatsen van scheepswrakken. Samen met twee andere duispecialisten volgden zij tips van bijvoorbeel vissers op om op de aangewezen plekken de bodem met sonar-apparatuur te onderzoeken.

De duikploeg heeft nu foto’s en ander bewijsmateriaal, dat verzameld werd tijdens 6 duiksessie van oktober 2019 tot maart van dit jaar naar de United States Naval History and Heritage Command gestuurd ter verificatie.

USS Grenadier

De 1.475 ton wegende, 307 voet lange Grenadier werd door zijn bemanning tot zinken gebracht, nadat bommen van een Japans vliegtuig hen bijna naar een zeemansgraf hadden gestuurd. Alle 76 bemanningsleden overleefden het bombardement en het zinken, maar hun pijn die nog zou volgen, zou aanhouden. Nadat ze gevangen waren genomen, werden ze meer dan twee jaar lang gemarteld, geslagen en bijna uitgehongerd in een Japans krijgsgevangenkamp. Vier Amerikanen hebben die beproeving niet overleefd.

Lees het hele verhaal en dan met name de rapportage over het bombardement en het zinken van de boot, dat uiteindelijk tot het einde van de USS Grenadier leidde op deze link: www.khaosodenglish.com

3 reacties op “Belgische duikspecialist mede-ontdekker van gezonken Amerikaanse onderzeeboot uit Tweede Wereldoorlog”

 1. Eric Smulders zegt op

  nonsense op 75 meter kan niemand duiken met een aqualong ……..

  • nicky zegt op

   Ben is specialist in Extreem diving. Daarvoor duikt hij altijd met mixgas. Hij heeft zelfs een Masterclass 150m. Hij heeft 2 diepte records op zijn naam staan. Dus toch beter eerst informeren alvorens met deze stelling aan te komen

 2. Huib Eerdhuijzen zegt op

  Met een mengsel gas kunnen ze dieper dan 100m


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website