Badeend kan levens redden

Door Gringo
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: , ,
8 november 2011

Van de vele dodelijke slachtoffers tijdens de watersnoodramp is een behoorlijk aantal omgekomen door elektrocutie. Van zeker 50 mensen is deze doodsoorzaak bekend, maar deskundigen schatten, dat elektrocutie nog veel meer levens heeft gekost.

Mede naar aanleiding daarvan heeft Professor Dusit Sukawat van het King Mongkut Institute of Technology in Lat Krabang een zogenaamde ‘Flood Duck’ ontwikkeld. Het is een eenvoudig geconstrueerd apparaatje, dat veel weg heeft van een badeend, maar in staat is om een electrische bron van 10 tot 220 Volt in het water op te sporen. De ‘Flood Duck’ drijft in het water, maar kan ook aan bijvoorbeeld een PVC-pijp gebonden worden om als een soort wichelroede te functioneren. Zodra het apparaat een gevaarlijke electrische bron ontdekt, gaat er een LED lichtje branden en wordt een alarmsignaal gegeven. Het is dus een waarschuwingssysteem, maar geeft op zichzelf geen enkele bescherming.

Professor Dusit startte het ‘Flood Duck Project’ een week of drie geleden en inmiddels zijn er door vrijwilligers zo’n 600 ‘Flood Ducks’ geproduceerd. Er is inmiddels wat steun van de overheid voor dit project en er wordt nog gezocht naar een onderneming, die de badeendjes in grotere hoeveelheden kan produceren. De beschikbare ‘Flood Ducks’ worden inmiddels gebruikt door het leger en de politie, maar ook door dokters en andere vrijwilligers, die actief zijn in de hulpverlening.

Mensen, die in de hulpverlening actief zijn en interesse hebben in de Flood Duck kunnen contact opnemen met het Flood Duck Project Team via hun Facebook pagina http://www.facebook.com/floodduck54 of via de telefoon op nummer 088 – 8736859

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Badeend kan levens redden”

 1. nok zegt op

  Badeend kan levens redden, maar een 3e aarde draad naar een buitenstopcontact aansluiten wil ook wel eens helpen.

  Wat een peppi en kokki oplossing zeg, maar het werkt wel. Ik hoop dat de thai nu eindelijk het gevaar van electriciteit eens gaan inzien.

  • hans zegt op

   Hoeveel thaise huizen en hun elektrasystemen hebben aarde denk je.. Ik schat nog geen 5%.

   • nok zegt op

    5% zou goed kunnen. En dan zijn er nog huizen die wel aarde hebben maar dat had somchai vergeten aan te sluiten, of was teveel moeite om 3 draadjes aan te sluiten in het stopcontact.

    Ook zijn er verschillende stopcontacten te koop. Sommigen kunnen maar 1000-1500 watt aan dus die wil je niet in je huis hebben lijkt me.

    Hoe de thai de boiler onder de douche aansluiten is ook zo mooi. Kijk maar eens bij de jouwe voor de zekerheid.

    Het is maar goed dat deze mensen geen kernenergie hebben.

    • hans zegt op

     Zelfs hotels, en niet eens de allergoedkoopste hebben soms de boilers niet geaard.

     Zag vorig jaar wel in een hotel dat ze nadien een aardedraad hadden aangelegd die er het jaar daarvoor niet zat.

   • Hansy zegt op

    Wanneer huis deels onder water staat, helpt aarde op stopkontakten niet, alleen een aardlekschakelaar.

    Wanneer de binnenkomende leidingen (aansluitingen) onder water komen te staan, helpt niets meer.
    Enige remedie is dan elektriciteitsnet afsluiten.

    • kees zegt op

     Hansy als je stopcontacten onder water komen te staan dan knallen de stoppen er van zelf wel uit. Maar opdat moment kan je beter ff niet in het water staan uitkijken dus

     • hans zegt op

      Leuk en aardig, maar die stoppen zijn alleen voor het huis.

      De hoofdleiding komt van buiten en blijft stroom leveren en die aansluiting met het huis liggen de kabels echt niet waterdicht weg?

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Hans: 1 vraagteken is genoeg; 11 te veel! Let op de interpunctie.

      • kees zegt op

       Beste Hans voor zo ver ik weet liggen de electra kabels nergens onder de grond. in Thailand . ze komen meestal boven in het huis binne en gaan dan naar je groepen kast .als het water boven je groepnkast komtdan komt de hoofdleiding in het water als je dan in het water saat gebeurt er niks met je. maar je moet geen gelieder beet paken . bv. een ijzeren paal die in de grond staat. dan word je een geleider. maar voordat het zover is heeft de Thai allang de spaning van het net gehaald. daar kan je wel op vertouwen hoor . ze zijn wel een beetje mi penry eg maar gek zijn ze niet. altijd verstandig Hans als het water hoog komt om je eigen spaning eraf te halen. voor de rest wens ik je sterkte wand ik denk dat je in het gebied zit dat onderwater staat. anders zou je dit niet vragen. groet kees


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website