Door Khun Peter

Veel mensen in België en Nederland dragen Thailand een warm hart toe. Ik heb nog nooit iemand gesproken die niet enthousiast terugkwam van een reis of vakantie naar dit prachtige land. Dat bleek onlangs maar weer uit een enquête onder de bezoekers van dit blog, waaruit bleek dat 87% aangaf wederom voor Thailand te kiezen als vakantiebestemming.

Zwijgende meerderheid in Thailand

Wie het nieuws in Thailand volgt kan niet anders concluderen dat het land voor enorme ‘uitdagingen’ staat. Zo noem ik het maar omdat ‘problemen’ gelijk zo negatief klinkt.

Soms vraag ik me ook af of ik er wel wat over moet schrijven, je wilt niet te veel de nadruk leggen op de problemen omdat je buitenstaanders daar misschien mee beïnvloed. In het ergste geval kiezen ze dan voor een andere vakantiebestemming en zullen ze nooit ervaren hoe mooi Thailand is. Dat wil ik zeker niet op mijn geweten hebben.

Aan de andere kant ben ik ook geen uithangbord van het Thais verkeersbureau die alleen maar de positieve kanten benadrukt. Daar komt bij dat de uitdagingen van Thailand aan veel toeristen voorbij zullen gaan, wanneer ze met een koel drankje onder een parasol op het strand van Phuket liggen.

Als we het hebben over die ‘uitdagingen’ dan zijn er een aantal die voor de hand liggen omdat ze continu in het nieuws zijn. Ik noem er een aantal:

 • De politieke verdeeldheid in het land tussen Rood en Geel, maar vlak ook de zwijgende meerderheid niet uit.
 • Het teruglopend toerisme door onder andere de eerdere bezetting van de luchthaven en rellen in Bangkok.
 • De sterke baht die het leven in Thailand duurder maakt.
 • De extreem slechte luchtkwaliteit in het Noorden die zorgt voor een massale uittocht van expats (en toeristen?).
 • De gezondheidstoestand van ZKH Bhumibol, die op zijn minst zorgelijk is.
 • De waterstand van de Mekong rivier en de droogte in vele delen van het land.
 • Het terrorisme in het uiterste zuiden waar moslims aanslagen plegen voor een onafhankelijke staat.
 • De armoede in het Noorden en Noordoosten van het land.
 • De slechte betrekkingen met buurland Cambodja.
 • De bedenkelijke kwaliteit van het onderwijs.
 • De corruptie binnen de overheid en het ontbreken van capabele bestuurders.

Het lijstje zal ongetwijfeld langer zijn dan genoemde zaken.

Het grootste probleem is naar mijn mening, dat juist deze uitdagingen om een krachtige overheid vragen. Maar vooral ook deskundige en integere bestuurders. De problemen benoemen en aanpakken dat is toch waar politici en ambtenaren voor moeten staan? In de dagelijkse praktijk zien we daar weinig van terug. Het lijkt dat partijpolitiek en eigenbelang altijd op de eerste plaats komen.

Om die conclusie te trekken hoef je niet eens naar Thailand toe. Ook in Nederland rollen politici vechtend over straat, terwijl het land de ergste crisis sinds de dertiger jaren kent. Nederlandse militairen geven hun leven in Afghanistan, maar de regering valt en de heren stappen uit de politiek om meer tijd aan het gezin te besteden. Dat kan ook wel met een royale wachtgeldregeling in het vooruitzicht.

Je wordt er dan ook bijna cynisch van om te zien dat zoveel arbeiders in Thailand hun best doen om structureel iets te veranderen in de samenleving. In dit geval geven ze ziel en zaligheid voor nieuwe verkiezingen en democratie. Waarmee ze onbedoeld weer vertegenwoordigers in het zadel helpen die op hun beurt ook weer de zakken zullen vullen en de familie aan mooie baantjes zullen helpen. Of er daadwerkelijk iets in Thailand zal veranderen? Ik heb mijn twijfels. Wellicht zal de wal het schip keren of moeten we hopen op een wonder?

.

7 reacties op “De uitdagingen van Thailand”

 1. Batbold zegt op

  Ik deel je zorgen Peter. Het is jammer dat er geen oplossing is. de huidige regering doet weinig. Wordt niemand beter van. Slechts een poppenkast

 2. guido goedheer zegt op

  onderwijs Peter , net een staaltje van geen , meegemaakt;op de range van een van mijn vriendinnen werken thai en cambodians in de landbouw .
  op zich al vreselijk ; salaris 3 € per werkdag , ik stelde de vraag of de kinderen op de farm ook onderwijs kregen : antwoord was eh nee , de kinderen passen op de kleinere kinderen en de babys want de mammas werken ook op het veld .
  dit is THAILAND lieve mensen , een rood T shirt protest waardig.
  deze week ga ik er een op maat laten maken in Cadmium Rood
  hoe langer ik hier woon hoe meer ik ontstemd raak, dit land is middeleeuws , corrupt , keihard en medogenloos.
  waar komt die smile vandaan ? wanhoop.

  salute de franse revolutie zal hier spoedig een vervolg krijgen , alleen 250 jaar later

  guyido

 3. Hans Bos zegt op

  Guido: de al lang geleden overleden culinaire en wijnschrijver Wina Born heeft ooit een boekje geschreven over Champagne. Vrij vertaald zegt ze daarin over de Franse Revolutie dat de machthebbers van plaats wisselden, maar Champagne bleven ze drinken….

 4. guido goedheer zegt op

  laten we het bij rode wijn uit zuid afrika houden….
  Wina hoeft het niet te weten…..
  maar toch dit is echt een achterlijk land , te primitief voor woorden .
  RENNEN THAI zo hard jullie kunnen……INHALEN niet omkijken .
  daarom zijn wij zo happy hier , alles leeft hier nog een 200 jaar in retour…
  hoe langer ik hier ben , hoe meer vraagtekens en geen antwoorden….
  A demain Hans

 5. Batbold zegt op

  Beste guido vergeet niet dat thailand een ontwikkelingsland is. Wat de toeristen zien heeft niets met thailand te maken. Luxe hotels van internationale ketens.
  De werkelijk machthebbers zijn militairen, een junta dus, die hebben er alle belang bij de mensen dom te houden. Opstand tegen juntas komt altijd van intelectuelen en studenten.

 6. Cyber zegt op

  @Guido 200 Jaar in retour??? Is wel heel erg sterk overdreven…..

 7. huphollandhup zegt op

  Het komt nooit goed in dit land, het zal alleen maar slechter worden. Politiek is een giller, dictatuur komt dichterbij. Machthebbers beheersen alle markten en verrijken zich vrijuit, een groot kartel, daar is niets tegen te doen. Toeristensector staat op ontploffen, eigen schuld, wordt veeel te duur en te veel slechte service. Hoe die baht zo hoog blijft is sowieso een raadsel maar het is killing.Als de koning niet meer is, is de ellende niet te overzien. De Mekong is de doodsteek geworden voor half TH en Laos, maar de chinesen weten van niks, die nemen alleen de voedselmarkt over meer niet. Al die 10 punten zijn op z’n plaats en de nietgenoemde ook. Ik zag iets over vrienden v/d isaan, waar zijn die mee bezig? kansloze actie, geld kun je ook in zee gooien, maar er zullen ongetwijfeld mensen beter van worden….. Dit land wordt geregeld door een flinke hand vol ooit-chinesen en die gaan medogenloos om met mensen, zelfs als het hun eigen volk betreft . Scholen zijn opvangcentra waar systematisch mensen dom worden gemaakt, en als beter, zijn ze onbetaalbaar en nog niet van goede kwaliteit. De upper10 in dit land studeert in Japan, US of AUS of ‘het westen’, maar zeker niet in TH.En anders kopen ze zich gewoon een positie, simpel. Ook als het rood kleurt kom je toch weer in hetzelfde clubje en anders hup je over, want een thai volgt alleen de winnaar.Gebeten worden door hond of kat, het maakt niet uit.Niks mag maar alles kan, amazing thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website