Door Khun Peter

Inmiddels zijn dag 6 en 7 verstreken van de ‘Rode mars’. Even een korte update van de nieuwsfeiten:

 • Gisteren was er het bloedprotest bij het huis van Abhisit.
 • Vandaag maakte Abhisit bekend om te willen praten met de Redshirtleiders mits de protesten vreedzaam blijven.
 • Het UDD laat weten vooralsnog niet in gesprek te gaan met premier Abhisit.
 • Er zijn discussies binnen de UDD over de wijze van protesteren. De ‘hardliners’ waaronder een aantal ex-militairen willen harde protesten en acties om de regering op de knieën te dwingen.
 • De Redshirts willen zich aanstaande zaterdag verspreiden over Bangkok om te protesteren.
 • In Chiang Mai zijn ongeveer 100 Redshirts de straat op gegaan en hebben een kist met de naam van Abhisit Vejjajiva er op in brand gestoken.

  Protest Chiang Mai (foto: Bangkok Post)

Veel demonstranten zijn inmiddels naar huis teruggekeerd. De Redshirts zeggen dat er nieuwe demonstranten voor in de plaats komen, maar dat betwijfel ik. Wel denk ik dat de achterblijvers de meest fanatieke zijn en ook bereid zijn ver te gaan. Toch nog steeds respect van mijn kant voor het uitblijven van gewelddadigheden. Het lijkt er op dat dit tevens een splijtzwam is binnen de UDD. De ‘hardliners’ willen overgaan tot blokkades en een hardere manier van actievoeren.

Als beloning voor het uitblijven van geweld, liet premier Abhisit wederom weten bereid te zijn om met de Redshirtleiders te willen praten.

Het zal de komende dagen moeten blijken of de Redshirts de gelederen kunnen sluiten en op het pad blijven van ‘vriendelijke’ protestacties. Een blokkade van overheidsgebouwen of het verkeer zou een tegenreactie van de overheid kunnen uitlokken.

Wat mij persoonlijk nogal stoort in de berichtgeving in de Nederlandse pers is dat er structureel over ‘Thaksin aanhangers’ wordt gesproken wanneer het over de roodhemden gaat. Zoals ik al veel eerder schreef over de politieke situatie in Thailand, zijn lang niet alle aanhangers van de UDD ook supporter van Thaksin.

Ongeveer 40% van de UDD sympathisanten willen bij voorkeur niet geassocieerd worden met de persoon Thaksin. We hebben het hier onder andere over studenten, schrijvers, wetenschappers en intellectuelen. Zij staan achter de ideeën van de UDD omdat zij de corruptie, machtsverdeling en heerschappij van de ambtenaren en militairen zat zijn. Zij willen een echte democratie in Thailand met een capabele regering. Het is onterecht en onjuist dat de UDD wordt weggezet als een partij van simpele arme boeren die ‘blind’ achter de miljardair Thaksin aanlopen. In Nederland heeft ook niet iedereen die op het CDA stemt een poster van Jan Peter Balkenende boven zijn bed hangen.

De ideeën en de idealen van de Redshirts gaan verder dan uitsluitend meneer Thaksin weer aan de macht helpen. Wie dat denkt of zegt, snapt naar mijn mening niet wat er werkelijk speelt in Thailand.

.

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Redshirts: meer dan slechts simpele boeren”

 1. Friso zegt op

  Bedankt voor de updates!

 2. bkkhier zegt op

  Nu-heel toevallig verblijf ik net buiten Ratchdamnern=demofestivalgebied. Dag en nacht gaan die ludspeakers door met hun geschuiimbek tegen de rattabal en Abhisit. Om 4 uur snahcts een snoeiharde 3e rangsbeatband die de gelederen (nooit slapen?) nog eens moed komt inblazen.
  NU ik meer en meerervan zie blijf je verbzaen. Die Veera die bijna continue staat te schuimbekken (heel Thai-nooit als chai rawn=hot heart??) en te brullen draagt een Mao-jasje en Mao-pet, soms zelfs met ster.Werd in de 80ies gevangen gezet wegens communist symphathy. En DAT colllaboreert met Thaksin-een bisnistycoon in optima forma? Zou die Thaksin daar gelukkig mee zijn? En dan die speach van Thaksin (elke dag rond 21.00 komt ie op alle screens-hij ziet er wel steeds slechter uit) over Abhisit, Hitler, en de gays die hem zouden omringen/ Thaksin’s zoon zou zelf gay zijn NB! Neemt nou echt iemand dat serieus? (ja hoor-ik weet ook wel dat het een hint is naar die Prem van de privy council). De rancune over de verloren miljardjes druipt er vanaf.
  Inderdaad zijn er af en toe mensen die in het engels hun standpunt weer willen uitleggen. Ook dat blijft alllemaal leeghoofdig papegaaien. Als ik zeg dat democarzy toch is ; geen stemmen verkopen!”-dan wordt er maar wat Thais gelachen. We have no freedom!-oh nee-dacht U echt dat zo’n demo in Cambodia, VNam, Burma of China zou worden toegelaten?
  Ik kan het eigenlijk niet andrs interpreteren als 2 partijen die strijden om hetzelfde been-de corruptiehoofdprijs. De rest wordt er bijverzonnen.

 3. KhunFon zegt op

  Beste Peter, Met een gemiddelde thaise IQ ‘nationwide’ van 88, en dat is minder dan enkele jaren geleden, is een thaise intellectueel een hoogst zeldzaam wezen. Stel dat het IQ in de steden ietsjes hoger is, dan kan je bedenken wat een IQ op het vooral oostelijk platteland betekent. Iemand met een ietwat gave IQ kan het inderdaad niet lang uithouden temidden van de bijna dagelijks dronken ‘humble IQ’s ginder…
  De hele beweging heeft weinig met demokratie vandoen. Het is een centenhistorie. Het land is in handen van de chinezen, die de handel, de industrie en de financien controleren via de ambtenarij en het leger. En dat zijn mensen met weinig voeling met demokratie of met ‘de mensen’. Wanneer het hen niet gaat zoals ze het graag willen, verkopen ze hun bedrijf aan het buitenland (toevallig ook chinzen?), want geld is alles wat telt. Ze hebben geen voeling met de bevolking, waarmee ze wel thais praten, maar binnenshuis en aan de telefoon spreken ze chinees, ze eten chinees, ze sturen de kinderen naar chinese privéscholen, ze zijn verenigd in chinese clubs waar ze hun nepotistische plannen smeden (trouwens nepos betekent kleinzoon).
  Het slinkend IQ-nivo is wel een bewijs dat het zo is georganiseerd -het kan niet enkel en alleen aan de alcohol liggen-: het onderwijs moet slecht, precies om de bevolking te kunnen controleren… Hou ze dom, dan kan je ze manipuleren.. Zolang deze minderheid (15 à17%) het land in zijn macht heeft zal het niet goed gaan. (cfr Rwanda, daar had ook jarenlang 15 à17% van de bevolking de macht, en nu weer. En alleen een dictatuur is daar bij machte de plattelandse gemoederen te onderdrukken. Alhoewel … platteland in het land van de 1000 collines…)
  En inderdaad, de reds zijn niet allemaal kapitalistische aanhanders van de man met het vierkante gezicht. Er bevinden zich ook communisten tussen, en misschien is het daarom dat ze reds zijn. Niet toevallig uit naburige provincies aan communistische regimes, waarvan bekend is dat ze een recent gruwelijk verleden kenden.
  Het ziet er dus dus niet goed uit indien de reds de bovenhand halen.

 4. KhunFon zegt op

  ‘Simpele boeren’ dreigen:
  If the government continues to ignore farmers’ problems they will stop growing commercial rice crops for one or two years and stop making debt repayments, the vice chairman of the Thai Farmers Association, Wichian Phuanglumjiak, said on Friday.
  De prijs van een ton rijst is gevallen tot 6,500 baht.
  “We have asked the government to set its guaranteed price for rice at a minimum of 12,000 baht a tonne, but there was no action from the state,” he said. Farmers threaten to stop growing rice….

  Geen rijst meer, wat dan?
  En rijst aan dubbel de prijs, wat een inflatie staat er dan te wachten?
  Dat zou pas alle rijke thais erg treffen in hun financien…
  Dan zou er kapitaal naar het buitenland vluchten… (eerst het kapitaal, daarna de rijken)
  Zoals ik dus eerder zei het is een centenhistorie.

 5. bastard zegt op

  beste fon,

  lage iq van thaise plattelanders? bron van? betrouwbaar?

  het merendeel van de beweringen van je over de chinezen ben ik mee eens, 🙂

  dat de mensen in taksin zijn voormalige regering en nog steeds geloven kan ik begrijpen omdat die tenminste iets gedaan wat echt tastbaar/waarneembaar was, maar de huidige regering is ook al jaren aan de macht geweest en ik zie nog niet echt wat ze gedaan hebben. wel een ding heb ik gezien ook van die ambtenaren gehoord dat ze meer salaris en vrije dagen kregen. wel heel goed als je een ambtenaar bent. maar als je rijst plant dan schiet je niet echt mee op.

  die roie, daar kan van alles bij zitten, communisten enz. ik weet het niet. maar tot nu toe hebben ze zich kunnen beheersen en hebben nog niet echt economische plaatsen bezet zoals die gele toen de tijd.

  ik stoor mij aan vele hier. zo subjectief als de pest. blijkbaar zijn ze niet goed genoeg op de hoogte of willen het ontkennen. ik weet het niet. ik had gehoopt op meer objectieviteit, onafhankelijke journalistiek/berichtgeving zoals in europa. maar helaas.

  @ robert, tot nog toe ben je naar me mening de enige die van twee kanten bekijjkt, proost man! hoop dat je dit kan lezen voordat het wordt

  groeten

 6. Redactie zegt op

  @ ik stoor mij aan vele hier. zo subjectief als de pest. blijkbaar zijn ze niet goed genoeg op de hoogte of willen het ontkennen. ik weet het niet. ik had gehoopt op meer objectieviteit, onafhankelijke journalistiek/berichtgeving zoals in europa. maar helaas.

  Redactie: beste bastard je bent niet verplicht dit blog te bezoeken. Als je je stoort is het misschien beter om weg te blijven. Iedereen heeft recht op een mening. Ook al is deze in jouw ogen onjuist of niet objectief. Ik denk dat je de functie van een blog niet begrijpt. Wij zijn geen NOS of zo die objectief het nieuws moeten verslaan (wat overigens ook niet altijd gebeurt).
  Alle bloggers hebben een eigen mening en die verkondigen dat. Hetzelfde geldt voor de mensen die reageren. Maar stop eens met je gelijk proberen te halen. Discussiëren is goed maar geeft gewoon een mening op basis van feiten en ga niet de boodschapper bestrijden.

  Zoals je weet gelden er spelregels voor dit Blog, ik verzoek je nogmaals je daaraan te houden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website