Doden en gewonden in Bangkok

Door Khun Peter

Wederom een trieste dag in de geschiedenis van Thailand. Deze orgie van geweld was te verwachten na kritiek op minister president Abhisit dat hij niet krachtig genoeg zou optreden. Met Songkran in aantocht moest er iets gebeuren.

Het resultaat hebben we kunnen zien. Traangas, rubber kogels, handgranaten en explosieven. Door zowel de Redshirts als de militairen is er tevens met scherp geschoten. De balans: vele doden en nog meer (zwaar) gewonden waarvan velen met ernstige schotwonden. Ieder uur wordt het doden- en gewondental naar boven bijgesteld.

Abhistit verklaarde op de Thaise televisie dat er einde moest komen aan de illegale activiteiten. De bestorming van het Thaise parlement en het Thaicom terrein, de bezetting van het Ratchaprasong kruispunt en de aanslagen met M79 granaten. ‘De Redshirts gebruikte geweld, dus volgens Abhisit bleef er weinig anders over dan hard in te grijpen.

‘The government was under tremendous pressure to deal with unlawful assemblies. Yesterday was seen by the people as the testimony of the government’s weakness in handling unlawful activities. So today the securities personnel were sent to clear the areas to return to the people.

Vorig jaar, tijdens Songkran, vielen er ook doden bij ongeregeldheden, de geschiedenis lijkt zich ter herhalen. Levens worden opgeofferd voor idealen. De prijs voor democratie is hoog en wordt met bloed betaald. De beelden van geweld gaan de hele wereld over, waarbij Thailand het stempel van een instabiel land zal worden opgedrukt.

Ondanks alles groeit de Thaise economie en lijken de recente problemen daar vrijwel geen invloed op te hebben. Wat voor gevolgen 10 april zal hebben op de toeristenindustrie is moeilijk te zeggen. Vooral de Aziatische toeristen annuleren massaal de geboekte reizen.

De grote vraag is: hoe nu verder? Wie krijgt de schuld van dit bizare bloedbad? Wat zal de dag van morgen brengen als de traangas- en kruitdampen opgetrokken zijn. Wat zijn ze er mee opgeschoten? Is dit het begin van nog meer ellende?

Morgen zullen ook familieleden van de slachtoffers het verschrikkelijk nieuws te horen krijgen, dat hun echtgenoot of zoon nooit meer zal terugkeren. In dat geval maakt de kleur van het shirt niet uit, rood of legergroen, het verdriet blijft hetzelfde…

– Update 11 april 08.00 uur Nederlandse tijd: 19 doden en 825 gewonden

– Update 11 april 12.00 uur Nederlandse tijd: 20 doden en 825 gewonden

– Update 11 april 14.00 uur Nederlandse tijd: 21 doden (4 militairen en 17 burgers) en 874 gewonden

.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “De balans van ‘Bloody Saturday’ in Bangkok: 21 doden en 874 gewonden”

 1. Michiel zegt op

  De laatste update uit Thailand van 8.38AM lokale tijd, 18 doden en 825 gewonden.

  Een terechte vraag die je stelde, wie krijgt de schuld? Dat was te verwachten. Volgends de door de elite gecontroleerde propaganda heeft de regering niks gedaan en rood heeft alles gedaan. De BBC video die je eerder hebt gepost bewijst het tegengestelde.

  Een trieste dag. Naar mijn idee is het de schuld van zowel de gele, rode en groene(leger) leiders die alleen maar uit zijn op geld en macht. Zij sturen onschuldige mensen en militairen de staat op hun doelen ten koste van alles te bereiken. Diep triest, de onschuldige Thai is de dupe.

  Hier een paar quotes die ik van Facebook heb geplukt
  van extreem gele figuren, om misselijk van te worden. Toevallig is dit een zoontje van een oud minister, de “educated elite” durft dit soort onzin publiek te schrijven:

  red shirts are like cockroaches.. you can’t hurt them.. u have to kill them.. otherwise they’ll be back with more cockroaches….

  dear god, please take the lives of your brave solders into heaven… and may others burn in hell!

 2. Michiel zegt op

  Hier nog even de link naar de video van een oogetuige op BBC.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8613482.stm

 3. Michiel zegt op

  En een goed artikel in de Bangkok Post voor degenen die zich een beetje willen verdiepen in de achtergronden en de politieke situatie in Thailand.

  http://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/35818/beyond-this-coloured-war-an-uglyocracy-still-squats

 4. Vital zegt op

  De enige oplossing is dat er verkiezingen worden uitgeschreven op zeer korte termijn. Hoewel Taksin zeker fouten gemaakt heeft, was hij wel doro het volk verkozen. De huidige regering heeft geen enkele democratische legitimatie.

  Hoewel ook verkiezingen niet altijd zonder fraude en dergelijke verlopen, is dit toch de enige oplossing. En dan moet er maar een systeem komen waarbij fraude zoveel als mogelijk wordt uitgesloten. Daarbij kan gedacht worden aan het verbieden van het stemmen bij volmacht ed.

  Persoonlijk vind ik het negatieve reisadvies van de Nederlandse overheid totaal misplaatst. Het protest is slechts in enkele straten in Bangkok waar toch al geen toeristen komen. Dus mijn mening is dat Thailand een veilige bestemming is en blijft en dat we ons geen zorgen moeten maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website