Bloed-voor-democratie

Vandaag zal Bangkok in het teken staan van de volgende stap van de Redshirts. Een bloeddonatie om de protesten kracht bij te zetten. Iedere Redshirt wordt gevraagd 10cc bloed te doneren. Dit zal worden gebruikt om het parlementshuis van de zittende regering onder te dompelen in bloed. Duizenden liters moeten over de straten vloeien zodat de Premier Abhisit en zijn ministers over het bloed van het volk moet lopen. Het getuigt van veel drama en symboliek.

Maar het lijkt op een wanhoopsdaad van de Redshirts, die nog geen enkel succes hebben geboekt in de strijd voor democratie. Ook de Redshirts leiders begrijpen dat ze geen lange adem hebben. Simpelweg omdat het geld opraakt, de betogers eten en drinken moeten hebben en wat dacht je van de hygiënische omstandigheden.

Het is de vraag of deze actie tot enig resultaat zal leiden. Premier Abhisit heeft laten weten bereid te zijn tot een gesprek met Redshirt leider Veera Musikhapong, dit als een gebaar van goede wil. Immers de Redshirts oogsten bewondering voor de geweldloze en beheerste manier van protesteren.

De handreiking van de Premier zal niet voldoende zijn voor de Redshirts, hoewel met elkaar in gesprek gaan ook hoort bij de democratie die de redshirts nastreven.

Het bloedprotest, wat vandaag vorm moet krijgen roept wel veel vraagtekens op. Bloed kan besmettingen veroorzaken. Ook het afnemen en bewaren van grote hoeveelheden bloed zal tot logistieke problemen leiden.

Naast de symboliek is er nog een ander aspect: bijgeloof. De Thai uit het Oosten en Noordoosten hangen het animisme aan. Kortom het geloof in goede- en kwade geesten. Volgens astroloog Chatchaval Paosawat, zou het verspreiden van bloed een ritueel uit de zwarte magie van de Khmer zijn. Dit met als doel de regering te vervloeken.

Mocht deze actie niet tot succes leiden, wat blijft er dan nog over?

.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website