Onderzoek naar het welbevinden van de werkende bevolking

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Onderzoek
Tags: ,
20 mei 2019

Tussen 19 en 21 april is er een onderzoek gehouden hoe Thai hun werkzaam leven ervaren. Daaruit kwam de wens naar voren dat de regering het dagelijks minimumloon zou moeten aanpassen aan de gestegen kosten voor levensonderhoud. Daarnaast wil men betere medische voorzieningen.

De meerderheid is tevreden met zijn baan, zo blijkt uit een onderzoek van het National Institute of Development Administration (Nida Poll) bij een groep werkenden in de verschillende leeftijdscategorieën.

Een soortgelijk onderzoek met de titel “Happy Work Life” werd uitgevoerd door de Mahidol Universiteit. Zo’n 27, 3 procent is zeer teverreden met zijn werk, terwijl 0,7 procent aangaf zeer ontevreden te zijn. Deze laatste groep kijkt uit naar ander werk. Ook bij dit laatste onderzoek wilde 47,1 procent verhoging van het dagelijks minimumloon en 29,1 procent een verbetering van de medische zorg.

Interessant om te lezen is dat 11,3 procent een betere promotiemogelijkheid wensen, 10,5 procent een oplossing voor het werkeloosheidsprobleem, 6,6 procent een betere bescherming tegen uitbuiting door de werkgevers en 2,07 procent een aanpak van de illegale arbeidsmigranten, die het werk zou innemen van Thaise mensen.

Het eerste onderzoek bevatte slechts 1256 werkende respondenten, terwijl in het tweede onderzoek van de Mahidol Universiteit geen aantallen genoemd werden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Onderzoek naar het welbevinden van de werkende bevolking”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik ben bang dat je het niet helemaal goed hebt gegrepen, Lodewijk. Ik ben even naar de website van NIDA poll gegaan over dit onderzoek:

  http://nidapoll.nida.ac.th/index.php?op=polls-detail&id=652

  Er is maar één poll, die van NIDA maar die maakte gebruik van een vragenlijst ontwikkeld op de Mahidol Universiteit.

  1256 ondervraagde personen is prima mits representatief. Qua leedtijd klopte dat wel, maar ik denk dat er te veel goed betaalde banen bijzaten. Bovendien te veel mensen uit de formele sector (meer betere sociale regelingen) en minder uit de informele sector (geen sociale ondersteuning).

  27.4% zei zeer gelukkig te zijn; 64.8 procent was gelukkig; 6.9% niet gelukkig en 0.7 zeer ongelukkig.

  De vraag was naar ‘geluk’ ความสุข khaamsoek in het Thais. Geen idee of dat verschilt van ‘tevreden’, Kun je gelukkig zijn en toch niet tevreden?

  • ruud zegt op

   Volgens mij betekent “khwaamsoek” plezier.
   Heb je plezier in je werk?

   Verhoging van het minimumloon is uiteraard alleen maar van belang, voor werknemers die het minimumloon verdienen.
   Als je meer verdient dan dat, zul je er niet direct een voorstander van zijn, omdat een verhoging van het minimumloon waarschijnlijk ook een stijging van de prijzen zal veroorzaken.

   Bij die vraag moet je dus eigenlijk ook weten, welk percentage van de ondervraagden belang heeft bij een stijging van het minimumloon.

   Volgens mij hebben ze gesjoemeld met het laatste cijfer achter de comma (maar misschien met alle andere cijfers ook wel) Met afrondingen is het zeer onwaarschijnlijk, dat de som van al die percentages steeds precies op 100.00 uitkomt.

   • Tino Kuis zegt op

    Je hebt helemaal gelijk, ruud. Vertaal khwaamsoek maar als plezier

    Ik haal uit de poll ook nog de samenstelling van de respondenten wat inkomen betreft, dan heeft maar 26% belang bij verhoging van het minimumloon

    verdiensten
    26% minder dan 10.000 bath
    40% 10-20.000
    13% 20-30.000
    6% 30-40.000
    5% meer dan 40.000
    De rest gaf geen antwoord. Ik vermoed dat de wat meer verdieners meer vertegenwoordigd zijn. En dus meer plezier.

    • Jacob zegt op

     Het loon (wage) is maar een onderdeel van de inkomsten van een Thai arbeider/werknemer

     Bij de productie bedrijven waar ik werk(te) komt er nog gauw een 40% op
     Dat bepaalt je inkomen

     Kort gezegd ook de 40% heeft belang bij een verhoging van het minimumloon waar deze groep merendeels ook onder zal vallen

     Wat ze wederom niet goed snappen is dat een verhoging van het minimumloon zal doorwerken naar a) de andere lonen b) de prijzen van FMCG

  • l.lagemaat zegt op

   In het artikel werd gesuggereerd, dat het inderdaad om de Nida ging en een tweede onderzoek ” Happy Work Life” (Bron: der Farang)

 2. Kees janssen zegt op

  Het lastige is om tevredenheid te meten.
  Veel werkenden zijn tevreden daar ze niet anders weten hoe het anders is. Geen vergelijking met andere landen.
  Echter een groot gedeelte is tevreden wanneer er eten, een mobiele telefoon en collega’s zijn.
  Banen zoals security bij condors zijn tevreden? De gehele dag zitten en af en toe een auto de weg oplaten? Bij de bankkantoren de gehele dag de deur open en dichtdoen?
  Bij een benzine station wachten op de klant en aftanken? Buschauffeurs in krakkemikkige bussen met eveneens de zeer slechte stoelen?
  Zijn de mensen tevreden?
  Ook in de hiërarchie zal er nooit geklaagd worden dat een ondergeschikte ontevreden is over zijn werkzaamheden.
  De straatventer die elke dag maar weer moet sabbelen om zijn centjes bij elkaar te krijgen.
  Indien men tevreden is wat men heeft zal er niet geklaagd worden. Echter de thai zal nooit in het openbaar zijn gevoel laten merken tegenover vreemden hoe het met zijn tevreden gevoel over werk is.
  Acceptatie en berusten is een betere bewoording.

  • l.lagemaat zegt op

   De laatste 3 zinnen slaan o.a. op de gebeurtenisen begin deze maand.

   Drie dagen Hosanna tot kort daarna het vertrek naar het oostelijk buurland van Nederland.
   De mensen waren teleurgesteld, onthutst over deze handelwijze wat zich uitte op F.B. Deze postings werden weer snel verwijderd!

 3. janbeute zegt op

  Ik zie hier elke dag de mensen smorgens zingend en dansend van plezier naar het werk gaan.
  Helaas is dit een utopie , werken om te kunnen overleven tot je sterft is het parool hier, velen werken hier met regelmaat zeven langedagen in de week voor een habbekrats loontje.
  Weer zo ener flut onderzoek gedaan door zogenaamde hoog opgeleide lieden die ver van de werkrlijkheid staan.

  Jan Beute.

 4. LOUISE zegt op

  Het het verhogen van het dagloon, hebben we allemaal kunnen zien hoe het ging met de ondernemers/winkeliers, die weer een vrijbrief kregen om artikelen een belachelijke verhoging van verkoopprijs te geven.
  Totaal niet in verhouding staande met de dan toegezegde vehoging.
  Dus de thai wordt hier totaal niet mee geholpen, mits de overheid paal en perk stelt aan de ondernemers m.b.t. de verhoging van prijzen.
  In de trant van de nu gecontroleerde ziekenhuizen/medicijn prijzen.

  Maar dit zal wel een steeds terugkerend punt van discussie zijn.

  LOUISE

  • Johnny BG zegt op

   Aan de onderkant van de samenleving gebeurt meer dat menigeen weet. Als prijzen relatief te hoog worden dan is daar de (gemeentelijke) overheid die prijzen reguleert zoals motorbiketaxi, eten op straat, eieren e.d.

   Dagloners kopen op de markt en daar is het qua concurrentie lastig om de prijzen meer dan normaal te verhogen.

   Aan de andere kant was u toch ook wel blij dat u of uw levensgezel een jaarlijkse loonsverhoging kreeg met de wetenschap dat daarna ook de prijzen in de winkels omhoog gingen en daardoor er inflatie kon ontstaan zodat de hypotheek relatief steeds goedkoper werd?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website