Boeren in Thailand klagen over wilde olifanten die hun akkers vernielen. Minister Surasak van milieu had wel een oplossing: ze afschieten. Dat ‘voorstel’ was door de gouverneur van Chachoengsao gedaan tijdens een vergadering van de gouverneurs van de oostelijke provincies. Na veel kritiek van dierenbeschermers nam hij zijn uitspraak terug en zei dat het om een ‘grap’ ging.

De minister was in Trat om het bezoek van premier Prayut op 4 en 5 februari aan Trat en Chanthaburi voor te bereiden waar hij de problemen met de uitdiende olifantenpopulatie gaat bespreken.

Doordat het leefgebied van de olifanten kleiner wordt, gaan de dieren op zoek naar voedsel en komen dan op akkers van boeren terecht waar zij zich soms tegoed doen aan de oogst. Boeren in de provincies Sa Kaeo, Chachoengsao, Rayong en Prachin Buri klagen over de schade die de olifanten aanrichten. In Trat zijn twintig olifanten buiten hun leefgebied gesignaleerd. Eén boer die het zat was, heeft een olifant doodgeschoten.

Dierenbeschermers en milieuactivisten stellen diervriendelijke methodes voor om de olifanten op afstand te houden. Dat zou kunnen door het inzetten van bijen, waar olifanten een hekel aan hebben. Andere oplossingen zoals greppels, bomen, zwakstroomdraden en hekken bleken niet te afdoende.

ln nationaal park Kui Buri in Prachuap Khiri Khan en Kaeng Krachan leven 230 wilde olifanten. De afgelopen 20 jaar is het aantal jumbo’s toegenomen. Na verwachting groeit de populatie naar 600 in 2027.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Wilde olifanten zorgen voor problemen: ‘minister wil ze af laten schieten’”

 1. Rob V. zegt op

  Die minister komt zeker uit hetzelfde klasje als Prayut. Die maakte ook al eens ‘grapje’ dat hij onwelgevallige journalisten ‘die de waarheid niet vertellen’ uit de weg kon laten ruimen doormiddel van executie.

  Het zijn toch echt de mensen die zoveel land van de dieren inpikken voor landbouw doeleinden dat die olifanten nauwelijks nu een te klein leefgebied hebben. Als de populatie toeneemt dan zou ik proberen de leefgebieden uit te breiden. Misschien valt dat te koppelen aan landbouw hervormimgen zoals herverkaveling (in combinatie met boeren coöperaties en schaalvergroting van het boerenbedrijf).

  • Khun Peter zegt op

   Het blijven militairen he. Een probleem los je op met wapens.

 2. Mark zegt op

  Straks hebben we hier nog te veelThaise humor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website