Artigone Pumsirisawas / Shutterstock.com

De provinciale commissies die gaan over de hoogte van het minimumdagloon, hebben voor dit jaar een verhoging voorgesteld van 2 tot 10 baht. De verhoging moet op 1 april ingaan.

Alleen moeten, volgende maand, de regering en de commissies van werkgevers en werknemers de verhogingen nog goedkeuren.

Permanent secretaris Jarin van het ministerie van Werkgelegenheid ontkent de geruchten dat er een landelijk minimumdagloon van 360 wordt ingevoerd (nu wordt er een minimumdagloon per provincie vastgesteld). Dat is volgens hem niet mogelijk vanwege verschillen in economische groei van provincies.

Bron: Bangkok Post

12 reacties op “Voorstel voor verhoging minimumdagloon in Thailand met 2 tot 10 baht”

 1. Bert zegt op

  Zal in de toekomst wel harder moeten stijgen.
  Mijn ervaring is dat alles duurder wordt en dat de mensen dus meer geld nodig hebben om hetzelfde te kunnen kopen.
  Of de economie echt zo hard groeit als de cijfers ons laten geloven betwijfel ik, overal waar je komt is “SALE” en overal staan ze met auto’s te leuren tegen 0 % rente. MG gaf laatst een korting van 100.000 Thb op een auto, en dat doe je m.i niet uit luxe omdat je zoveel verkoopt. Ok andere merken stunten met de prijs.

 2. Daniel VL zegt op

  Eerste reactie in België zou zijn “t zijn zeker weer verkiezingen.”
  Volgende zou zijn, overal evenveel bij, “solidariteit tussen de gewesten”, De rijkere moeten maar bijdragen voor de armere. En als het niet kan word er gestaakt; Dit is de laatste tijd de gewoonte.

  • Mark zegt op

   @ Daniel VL in België is staken alles behalve een gewoonte, zeker niet in de private sector en ook niet bij de meeste overheden. Niemand verliest graag loon, zeker niet door stakingen. Uitzonderingen zijn enkele overheidsbedrijven waar een specifieke syndicale dynamiek staken bevordert.

   Recent sprong het sociaal overleg af en werd er op grote schaal gestaakt. De belangrijkste het falende sociaal overleg en drijver voor de ruime stakingsbereidheid is het feit dat de bedrijfswinsten flink gestegen zijn, maar dat die voornamelijk naar de aandeelhouders gaat en té weinig naar de werknemers. Weinig extra in het loonzakje en weinig extra fatsoenlijke voltijdse arbeidsplaatsen extra.

   De fiscale hervorming levert extra euro’s in het loonzakje, maar die is budgettair niet gedekt. Na de verkiezingen in mei moet een begrotingsgat van circa 7 miljard euro gedicht. De loontrekkenden zien de bui al hangen. De komende jaren weinig of geen reële loonstijging en op lange termijn een verder uitholling van sociale zekerheid, inzonderheid pensioenen en ziekteverzekering.

   Niemand staakt zomaar zonder gefundeerde reden. Staken kost geld, ook aan de stakers.

   In Thailand hoor of lees ik nauwelijks iets over stakingen. Hoe zit dat eigenlijk in mekaar?

   • l.lagemaat zegt op

    Er staan genoeg Cambodjanen en mensen uit Laos klaar om voor minder te gaan werken!
    Een stakende werknemer kan direct op straat gezet worden zonder verdere konsekwenties voor de werkgever.

    • bert zegt op

     En dat niet alleen, wat denk je van het impact op de economie als de lonen met 30 tot 40% omhoog zouden gaan. Thailand zou dan m.i. veel werk kunnen verliezen. Fabrieken zijn zo geopend in de buurlanden, waar de lonen nog stukken lager liggen. De investeerders hebben er geen boodschap aan of iemand rond kan komen met een beetje luxe of net niet rond kan komen. Het enige dat telt is hun winst.
     Zelfde als 40 jaar geleden in West-Europa is gebeurd, alees verkast naar oost Europa en West Eiropa lang in een recessie, hoge werkeloosheid etc.

     • Tino Kuis zegt op

      Onzin. In 2012 verhoogde Yingluck (ken je haar nog?) het minimumloon met 45% , van 215 bath naar 300 bath, dat was een verkiezingsbelofte. De economie bleef het behoorlijk goed doen.

   • Tino Kuis zegt op

    ‘Bangkok: thousands of workers on strike against illegal fishing regulations’

    Dat was in 2015, beste Mark. En in het verleden is er best heel veel gestaakt in Thailand.

    Maar 40% van alle werkenden zitten in de formele sector. Slechts 5% daarvan zijn lid van een vakbond. Er zijn strenge wettelijke bepalingen waar het vakbonden betreft. Overkoepelende vakbonden van bv alle industrieën zijn verboten.

 3. Daniel VL zegt op

  Moderator: Graag de discussie bij Thailand houden.

 4. janbeute zegt op

  Een loonsverhoging van 2 tot 10 bath voor het minimum dagloon.
  De Thaise minima zullen nu eindelijk een deur kunnen intrappen.
  De economie zal gaan boomen.
  Open de champagne of beter gezegt de SangSom flessen.
  Ik weet wel zeker dat deze dagelijkse maximale 10 bathjes verhoging verdampen als sneeuw voor de zon, alleen al voor de dagelijkse levens behoeften.
  Zet totaal geen zoden aan de dijk voor de bevolking.

  Jan Beute.

  • lung addie zegt op

   Alles moet in zijn perspectief bekeken worden. 10THB/d is idd peanuts maar betekent wel +3%.
   Hoelang is het gelden dat in Nederland en Belgie de lonen met 3% omhoog gingen? Ik spreek dan over loonsverhoging niet als gevolg van een indexaanpassing.
   Loonsverhoging betekent automatisch dat alle producten met een zelfde cijfer zullen duurder worden, dat noemt dan inflatie.
   Geeft bv 100THB/d meer =+30%, ja dat is tenminste al heel wat… maar alles gaat dan ook 30% duurder worden en niet enkel de luxeartikelen, ook de dagelijkse levensnoodzakelijke producten. Wat heb je dan gewonnen? NIETS
   Ik heb totaal niets tegen het feit dat de Thaise mensen een betere verloning voor hun arbeid zouden krijgen, doch ze moeten er wel iets concreets aan overhouden en op vooruitgaan.

 5. Nok zegt op

  Laat eens tot je doordringen welke impact een dergelijke dagloonverhoging betekent. Een optimistische verhoging van 5 baht per dag betekent als je 30 dagen per maand werkt 150 baht maandelijks erbij.
  Onlangs werd in Bangkok Bank gewag gemaakt van de beraadslagingen van betreffende commissie. Onder andere werd gemeld dat door arbeiders uit buurlanden gevraagd was om de te betalen re-entry van 2000 baht jaarlijks vanwege bezoek aan gezin en familie thuis vergoed te krijgen. Dit is geweigerd.
  Laat dat ook eens doordringen: je verdient al amper wat, misschien een loonsverhoging van ettelijke bahts per dag, en minstens 6 dagen werken nodig hebben om je re-entry in dit land aan te kunnen schaffen.

 6. ron44 zegt op

  Als 1 april grap zou dit een giller kunnen zijn. Wanneer gaat men eindelijk eens beslissingen nemen met redelijkheid en zorgen dat er een goed sociaal systeem op poten wordt gezet. Het is hier soms om te huilen. Geboren worden in Thailand is eigenlijk een straf. Als je geen kinderen hebt mag je gaan werken tot je dood valt..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website