1000 Words / Shutterstock.com

Veel Thai weten niet dat kinderen ook een helm moeten dragen op een motorbike, zij denken onterecht dat kinderen zijn vrijgesteld. Alleen monniken en priesters zijn volgens de Thaise wet vrijgesteld van de helmplicht.

gisteren bezocht een groep verkeersslachtoffers samen met vertegenwoordigers van de ‘Don’t Drive Drunk Foundation’ het politiebureau van Bang Khun Non in Bangkok. Zij wilden de agenten bedankt en steunen die juist op social media kritiek krijgen omdat ze eisen dat ook kinderen op de motorfiets een helm dragen. Veel Thai reageerden verontwaardig nadat een politieagent een vader had beboet omdat zijn 3-jarige dochter geen helm droeg. Ze gaven de politie ook enkele helmen om aan kinderen uit te delen.

Volgens cijfers van het WHO Collaborating Centre en het Khon Kaen Hospital Trauma and Critical Care Centre komen jaarlijks 2.500 kinderen jonger dan 15 jaar om in het verkeer.

Het Bloomberg Philantropies Initiative for Global Road Safety liet vorige week weten vorderingen te zien bij pogingen het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Het aantal bestuurders van motorfietsen in Bangkok een helm draagt is toegenomen van 56 procent in 2015 naar 65 in 2018, zo blijkt uit cijfers van de John Hopkins International Injury Research Unit.

Bron: Bangkok Post

15 reacties op “Veel Thai denken onterecht dat kinderen geen helm hoeven te dragen op een motorfiets”

 1. Yan zegt op

  Zowat 10 jaar geleden vroeg ik aan de dochter in Isaan waarom de scholieren geen helm droegen. Antwoord: er zouden er teveel gestolen worden…En regelmatig werden er ook (sport-) schoenen gestolen…

  • theoS zegt op

   Klopt! Toen mijn nu volwassen zoon nog op de Lagere School ging, Dammasiri school in Sattahip, werd er 2x zijn schoenen gestolen en 1x zijn telefoon uit zijn rugzak die hij even alleen liet. Motorcycles van students werden niet toegelaten op het school terrein.

 2. Daniel VL zegt op

  65% draagt een helm, dus 35% niet; dit is meer dan 1/3

 3. janbeute zegt op

  Gisteren op de terug weg rijdende op een bigbike naar huis van uit Lamphun.
  Reed er een vrouw voor mij op een Honda Wave brommer met een snelheid van rond de 70 km.
  Hield klemmende tussen haar lichaam en arm aan de linker zijde, een kind van naar schating jonger dan een jaar.
  Dusmaar met een hand aan het stuur van de brommer.
  Het kind was gehuld in een deken.
  Zij droeg wel een helm, maar ik denk alleen vanwege angst voor politiecontrole in de provincie hoofdstad.
  Ik passeerde haar en keek om mij heen en op mijn snelheidsmeter, wat ik toen zag en gedacht heb hoef,ik niet nader uit leggen.

  Jan Beute.

 4. Gino zegt op

  Beste,
  Thaise ouders nemen nog geen verantwoordelijkheid voor zichzelf voor het dragen van een helm.
  Waarom zouden ze het doen voor hun kinderen?
  De kostprijs 300 bath overweegt de veiligheid.

 5. teun zegt op

  Niet weten, dat jij wel een helm moet dragen maar niet dat je kind dat ook moet? Wie is hier nu de weg kwijt? Alleen een helm dragen “omdat het moet”? Veiligheid? Wel voor je zelf, maar voor een kind niet nodig?!? Hoezo? Die hoeft geen bescherming?

  De denkwijze van Thais is – zoals wel vaker – onnavolgbaar. Ook ouders die hun kinderen veel te jong op een “brommer” laten rijden. Ook niet te volgen.

 6. theoS zegt op

  Ten eerste zijn het geen brommers maar lichte motorcycles en ten tweede wie brengt deze “kinderen” dan naar school? Vele van deze studenten moeten soms vele kilometers, heen en terug, afleggen en staan om 4 uur ‘s morgens op om op tijd op school te komen en dan is zo’n zgn “brommer” een uitkomst. Mijn dochter reed vroeger ook al motorcycle toen zij 10 jr oud was. En wat jullie daarvan vinden lap ik aan mijn laars.

 7. georgio zegt op

  Hoi, graag ook even reageren,

  Mijn mening, wie zich in het verkeer waagt, moet aan de verplichtingen voldoen, maar de meeste storen zich hier aan voor het dragen van een helm, ik vind dat hier meer controle moet op uitgevoerd worden en beboeten als ze geen helm dragen en geen 100 bath maar duizend, ze zullen het dan wel leren
  Maar de meeste thais zijn eigen wijs en denken mij kan toch niets over komen.

 8. Johan zegt op

  Die denkwijze is helaas niet alleen aan de Thai voorbehouden. Toen indertijd bromfiets helmen en auto veiligheids gordels verplicht werden in Nederland deden veel Nederlanders dat “omdat het moest van de Politie”….. Kwestie van bewustwording neem ik aan.

 9. Herwin Buyl zegt op

  Zie ik hier dagelijks, Thaise kinderen van 12 jaar, amper een 1,20 groot, die hier in de woonwijk rond snorren op die brommers, ik word er misselijk van.!! Mijn zoon is 14 en een 1.65 m en hij mag van mij de brommer nog niet nemen, mijn dochter word 16 jr. op 24 maart, dan pas zal ze mogen de brommer nemen.!! EN MET HELM.!!

 10. massart sven zegt op

  Beste Herwin Buyl,

  Dan ook met een geldig rijbewijs?

  • Herwin Buyl zegt op

   JA, Beste Sven, als ze niet slagen voor het rijbewijs zal de motorbike of motorcycle, zoals je het zelf wil noemen, OP STAL BLIJVEN.!!

 11. pascal zegt op

  Die helmen in Thailand zijn niets waard en die mensen weten dat ook. Geld voor een degelijke helm hebben ze niet.

  • fred zegt op

   Geld voor een brommer en benzine wel maar niet voor een helm ??

   • theoS zegt op

    Weet je wel hoe de meeste Thais zo;n motorcycle kopen? Op afbetaling of lening met een borg enz. Een goeie helm kost minimaal Baht 600- of meer. Dat is 2 dag lonen voor een Thai. Denk eens na.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website