Van alles mis met Rampschip Phoenix

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
18 december 2018

De Phoenix na berging

Er blijkt van alles mis te zijn met het rampschip de Phoenix die in juli in Phuket kapseisde waarbij 47 Chinese toeristen verdronken. Duitse en Chinese scheepvaartdeskundigen hebben het schip onderzocht en komen tot de conclusie dat het schip op veel punten niet voldeed aan de normale eisen en nooit goedgekeurd had mogen worden.

Zo is de boot niet gebouwd op een scheepswerf maar in een machinewerkplaats. Het schip had maar een waterdicht schot, in plaats van vier. De glazen vensterruiten voldeden niet. De motor van de boot was niet standaard. De romp van de boot was niet op de juiste wijze uitgebalanceerd, daarvoor waren betonblokken gebruikt. Verder had er een bouwtekening van 40 tot 50 pagina’s moeten zijn, maar die bestond uit slechts uit 4 tot 5 pagina’s.

Commissaris Surachate van de Immigration Police zegt dat functionarissen en anderen die bij de bouw betrokken waren, hun baan zullen verliezen. Ook het personeel werkzaam bij het Marine Department van Phuket gaat vervolgd worden wegens nalatigheid.

Na de ramp zakte het toerisme uit China fors in, waardoor Thailand serieuze economische schade opliep.

Bron: Bangkok Post

8 reacties op “Van alles mis met Rampschip Phoenix”

 1. ruud zegt op

  En nu volgt een onderzoek van alle andere schepen, die in Thailand rondvaren en mogelijk net zo gevaarlijk zijn?
  Ik vermoed van niet.

  • stevenl zegt op

   “En nu volgt een onderzoek van alle andere schepen, die in Thailand rondvaren en mogelijk net zo gevaarlijk zijn?
   Ik vermoed van niet.”
   Is op Phuket al maanden geleden gedaan, nadat Phoenix was gezonken.

   • Harry Romijn zegt op

    En hoeveel zijn er toch goedgekeurd, m.n. gezien de vele losse inlegvellen met “1000” erop in de documentenmap ?

   • chris zegt op

    En wat waren de resultaten van dat onderzoek? Alleen met de Phoenix was wat mis? Wie heeft het onderzoek uitgevoerd?

    • stevenl zegt op

     De toegang tot de machineruimte via het duikplatform is op alle boten gesloten.

     Ballast is heel normaal, marine ruiten die niet springen is ook standaard, die ruiten zijn erg sterk om de druk van het water te kunnen weerstaan. En een vrachtautomotor is ook geen enkel probleem, alhoewel dat voor nieuwe boten nu niet meer is toegestaan.

     Naar mijn inschatting is er water in de machinekamer gekomen door de deuren op het duikplatform, die deuren stonden altijd open voor ventilatie, te veel voor de pompen. Daardoor zijn de motoren gestopt, en had de boot geen kans meer in slecht weer.

 2. chris zegt op

  Ik zou willen dat de regering zou besluiten om alle schepen in Phuket aan wal te houden en dezelfde experts al deze schepen te laten beoordelen. Als alles ok is dan kan het schip weer in gebruik worden genomen.
  Kost dat niet een hoop geld? Ja, dat kost geld maar minder dan de schade die het land als geheel lijdt door het slechte imago van de (veiligheid van de) vloot. De Thaise overheid moet laten zien aan de toeristen (van welk land ook) dat men de lessen leert van gruwelijke en vermijdbare ongelukken.

 3. rene23 zegt op

  Als ervaren zeezeiler heb ik mij keer op keer verbaasd om de onwetendheid van het personeel op de diverse ferries, longtails, enz.enz.
  Ze kunnen soms niet eens een behoorlijke knoop leggen!

 4. Tino Kuis zegt op

  Het gaat niet om het imago van Thailand of de financiële schade door afname van het aantal toeristen. Dat moet secundair zijn. Het moet gaan over het vermijden van meer doden. Praten over het imago vind ik beslist een belediging voor de overledenen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website