Uit onderzoek van de Women and Men Progressive Movement Foundation (WMP) onder 1.608 Thaise vrouwen en mannen in de leeftijd van 17 tot 40 jaar, blijkt dat veel vrouwen worden misbruikt, bedrogen en verkracht.

Geweld tegen vrouwen in Thailand vindt vaak plaats onder invloed van alcohol of drugs. Maar vrouwen worden ook mishandeld om ontrouw en uit jaloezie.

WMP woordvoerster Sitthisak verklaart het geweld voornamelijk uit de dominante mannenmaatschappij in Thailand.

Over liefde zei 76,8 procent van de respondenten, dat vrouwen een monogame relatie moeten hebben. Bijna 48 procent zegt dat de man gezinshoofd is. Ruim 43 procent vond dat echtgenotes en vriendinnen gehoorzaam moeten zijn en aandacht moeten besteden aan hun partner. Zelfs 40 procent van de mannen beschouwt vrouwen als hun ‘eigendom’.

Huiselijk geweld een belangrijk maatschappelijk probleem in Thailand. De politie weigert in veel gevallen een aangifte op te nemen, omdat men het  als een familiekwestie beschouwt dat niet door de politie, maar door de familie zelf dient te worden opgelost.

Bron: Bangkok Post

8 reacties op “Alarmerend aantal Thaise vrouwen wordt misbruikt, bedrogen en verkracht”

 1. jan zegt op

  Intriest en bedroevend…helaas…maar waar. En nu wordt het van langsom duidelijker waarom Thaise mannen het helemaal niet hoog op hebben met farangs…want de meesten onder ons zijn het tegengestelde van hen.

 2. Pat zegt op

  Huiselijk geweld is een belangrijk maatschappelijk probleem in Thailand. De politie weigert in veel gevallen een aangifte op te nemen, omdat men het als een familiekwestie beschouwt dat niet door de politie, maar door de familie zelf dient te worden opgelost.

  Dit gegeven bewijst dat Thailand, een land waarover ik toch erg vaak positief praat en dat ik heel vaak verdediger hier op het forum, nog erg ver afstaat van het label ‘beschaafd land’.

  Een land dat huiselijk geweld niet strafrechtelijk vervolgd, loopt serieus achter!!

  In het Westen is er ook veel familiaal geweld, maar daar wordt wel het signaal gegeven dat dit heel verwerpelijk en ook strafbaar is.

  Daar zou Thailand ook maar beter snel werk van maken, net zoals van enkele andere bedenkelijke fenomenen…

  • Tino Kuis zegt op

   Mijn ex kreeg een relatie met een andere man die haar vrijwel dagelijks mishandelde met eenmaal een ziekhuisopname. Zij deed aangifte bij de politie. De eerste drie keer stemde zij toe in een ‘beraad’ waar het slachtoffer, de dader en familieleden op het politiebureau bijeenkomen, hun verhaal doen en beterschap beloven.

   De vierde keer zette ze de aangifte door en de man verdween voor 2 jaar achter de tralies. Na zijn vrijlating had ze nachtmerries maar er is niets meer voorgevallen.

   Dit is een gebruikelijke gang van zaken. Als de vrouw doorzet gaat de zaak altijd naar de openbare aanklager en de rechtbank maar vaak wordt eerst een verzoening geprobeerd.

 3. Ingrid zegt op

  Naar mijn idee wordt onze samenleving voor een groot deel netjes gehouden door de wetgeving en de daaruit voortkomende bescherming door de omgeving.
  Door onze wet kunnen vrouwen (en soms ook mannen) die mishandeld worden de keuze maken om de stap te nemen om uit de relatie te stappen. Er zijn opvang mogelijkheden, de partner dient zijn ex en kinderen financiële bijstand te verlenen, de omgeving vind geweld binnen een relatie niet normaal. Allemaal zaken die bijdragen aan een stuk bescherming van het slachtoffer.
  Wanneer er meer bescherming voor de vrouw zou komen in Thailand en meer (financiële) consequenties voor de man zal ook in Thailand de situatie langzaam gaan verbeteren.

  • RuudRdm zegt op

   Maar daar zit ‘m nou juist de kneep. Vrouwen in Thailand krijgen geen bescherming, en mannen worden afgeschermd van consequenties van hun gedrag. Dat begint al in de opvoeding. Jongetjes in Thailand worden vrij gelaten: niet in vrijheid, slechts in vrijblijvendheid. Daarentegen krijgen meisjes in Thailand wel te horen dat voor hen er verplichtingen gelden. Onder andere dat ze zich dienstbaar opstellen. Meisjes krijgen dringende aanwijzingen van vader, opa, broer, oom, neef, enz. Later van vriendjes. Dat verklaart ook het hoge aantal pubermoeders. Dat verklaart ook waarom later vrouwen een farang zoeken. De uitleg van de WMP woordvoerster in het artikel dat de Thaise samenleving is gebaseerd op mannendominantie is veelzeggend, niet het resultaat van onderzoek, maar een constatering door de eeuwen heen. Thailand is een land die in geen enkel opzicht bereid is om te veranderen. Er zijn geen signalen waaruit blijkt dat de samenleving wil democratiseren, noch dat de bevolking zou willen emanciperen. Die enkele die dat wel proberen worden direct de mond gesnoerd. De heersende klasse wil dat zo, de rijkere middenklasse vaart er wel bij, de lagere klasse schikt zich. En de klappen vallen bij de zwakkeren. Arm Thailand.

 4. Fransamsterdam zegt op

  In het oorspronkelijke artikel staat dat het 1608 ‘female respondents’ zijn.
  Verder is het jammer dat de cijfers niet worden afgezet tegenover dergelijke onderzoeken in andere landen.
  Zonder te willen beweren dat alle farang even lief zijn, staat wel vast dat de Thaise man mondiaal geen beste naam heeft en daar zit vast wel een kern van waarheid in.
  De indruk als zou de Thaise overheid hier blind voor zijn is niet juist, in 2007 is de ‘Domestic Violence Law’ uitgevaardigd, die niet alleen tot doel heeft daders te straffen, maar ook om ze te ‘heropvoeden’, in de positieve zin des woords. Zowaar een redelijk moderne kijk op de zaak.
  Organisaties als de WMP houden een vinger aan de pols en dat is een goede zaak.
  De cijfers uit het onderzoek, daar kun je af en toe wel vraagtekens bij zetten (zo meldt 20% dat manlief wel eens seks heeft zonder dat er iets aan anticonceptie is gedaan, terwijl 40% meldt tot een abortus te zijn gedwongen, dat lijkt niet helemaal met elkaar verenigbaar), maar simpel het onder de aandacht brengen van deze problematiek lijkt vooralsnog nog steeds noodzakelijk.
  .
  http://www.siam-legal.com/thailand-law/domestic-violence-law-in-thailand/

  • RuudRdm zegt op

   In bovenstaand artikel van Thailandblog wordt aangehaald dat de Thaise WMP meldt dat: veel vrouwen worden misbruikt, bedrogen en verkracht. WMP meldt dit na gesprekken met 1608 vrouwen. Al hadden het er 16080 geweest: de resultaten waren vermoedelijk dezelfde of nog erger. Het artikel zegt niets over huiselijk geweld, maar legt een verband met een heel ander maatschappelijk probleem, namelijk de dominante houding van mannen jegens vrouwen in Thailand. Een dergelijke houding is niet enkel Thailand vreemd. Het komt in vele andere landen en in vele andersoortige samenlevingen. Er zijn vele voorbeelden te noemen van op religie gebaseerde samenlevingen waarin mannen zeer vooraanstaande posities bekleden, tot het volledig uit het straatbeeld doen verdwijnen van vrouwen aan toe. In Thailand speelt dit niet. Thailand is wel een op ‘religie’ gebaseerd land. Makha Bucha is daar een voorbeeld van, en de komende inauguratie van het nieuwe 20ste Supreme Patriarch vandaag, een andere. Waar het in de melding van WMP nou om gaat is dat het toch zeer bevreemdend is dat in een land als Thailand, doordrongen van het boedhisme, er alleen al tussen mannen en vrouwen zoveel geweld is, laat staan in gezinnen en andere huishoudens, nog niet gesproken over verkeersgeweld, en gezwegen over alle dodelijk geweld na gezichtsverlies. Onlangs verloor hierdoor een 17 jarige zijn leven. Ach, TIT! Toch?

 5. niek jansen zegt op

  In veel Thaise soaps en tv-series komt geweld tegen vrouwen maar ook tegen kinderen regelmatig voor.
  Dit zal ongetwijfeld bijdragen aan de idee dat dergelijke praktijken als ‘normaal’ worden gezien.
  Overigens is ook in Europese landen huiselijk geweld een veel voorkomend misdrijf onder alle lagen van de bevolking, dus Thaise mannen zijn in deze niet zo verschillend als andere mannen en niet alleen in Europa .
  De vraag of Thaise mannen gewelddadiger zijn dan niet-Thaise mannen blijkt niet uit de cijfers en was ook geen onderwerp van onderzoek.
  Zolang die cijfers niet bestaan is het voorbarig te concluderen dat ‘farang’ beter zouden omgaan met (Thaise) vrouwen dan Thaise mannen, zoals enkelen aannemen blijkens hun reacties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website