Thailand pompt 200 miljard baht in haar economie

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags:
16 september 2018

Dechapiwat Songkha, directeur van het Budget Bureau, laat weten dat in het nieuwe begrotingsjaar (oktober – maart) ruim 200 miljard baht in de Thaise economie wordt gepompt. 

 
Mede door deze investeringen wordt er een groei van 4 procent verwacht. De Thaise overheid is een grote investeerder met speciale projecten zoals de Eastern Economic Corridor (EEC), Southern Economic Corridor en de Special Economic Zones.

Volgend jaar maken enkele infrastructurele projecten een vliegende start, waaronder de HSL die de drie belangrijkste luchthavens verbindt. Ook begint de bouw van een containerdepot, de aanleg van twee tot drie spoorwegen (metro, light rail of monorail), de bouw van U-tapao aerotropolis (airport-centred urban development) en gaat de derde fase van start van de uitbreiding van de havens van Map Ta Phut en Laem Chabang.

De regering streeft naar een economische groei van 5 procent en een hoger bruto binnenlands product om de armoede te bestrijden. De EEC moet een belangrijke aanjager worden voor de Thaise economie.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Thailand pompt 200 miljard baht in haar economie”

 1. Erwin Fleur zegt op

  Beste Redactie,

  Vind het erg leuk om te lezen maar de armoede zal blijven.
  Zo lang er niks concreet aan de arme bevolking wordt gedaan vind ik
  het gebakken lucht.

  Ben ook blij dat wij hier in toch mee helpen op dit blog om de arme gebieden
  te promoten.

  Het gaat toch al wat beter in de gebieden waar weinig mensen komen.
  Ook mede door de bloggers.

  Wordt heel blij als de verkiezingen gaan uit komen. 60% regering 40% bevolking, nog steeds
  geen 100% voor de bevolking….houd mijn hard vast. Zal nog jaren duren ben ik bang.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 2. Iwan zegt op

  En hoeveel wordt gereserveerd om de salarissen van de normaal en hardwerkende Thai te verhogen?

  • fred zegt op

   Het salaris van de normale Thai is normaal. Reken op een 35.000 tot 40.000 Bht per maand. In een land waar alles gemiddeld een 3 tot 4 X goedkoper is dan in Europa kan je daar heel goed mee leven. Wat we ook zien in het dagelijkse straatbeeld. De normale Thai heeft een een heel normaal leven.

   • Peterdongsing zegt op

    De normale Thai, wat versta je daar onder? Hier in het dorp waar ik kom, gelegen tussen Roi Et en Kalasin, wonen volgens mij normale Thai. Deze normale Thai wonen in de Isaan, hier hebben enkele gezinnen wat te besteden. Er is er één die plukt een nog jonge kerel uit Australië helemaal leeg, en een ander gezin heeft twee dochters in Pattaya wonen. Alle andere hier, behalve mijn kapster, die tevens mijn vriendin is, hebben ongeveer niets te besteden. En zeker geen 35-40.000 baht.

   • Tino Kuis zegt op

    Je hebt de neiging om steeds de welvaart van de Thaise bevolking te overdrijven, fred. Laat ik hier de werkelijke cijfers noemen.
    percentage van de bevolking met het volgende maandelijks huishoudinkomen (baht):

    minder dan 6.000 20%
    6.000 tot 25.000 40%
    25.000 tot 42.000 20%
    42.000 tot 72. 000 13%
    meer dan 72.000 6%

    Het gemiddelde huishoudinkomen ligt ergens rond de 25.000 baht per maand. Maar ruim 20% verdient meer dan dat. Jouw cijfers kloppen niet

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Eerder 39 % dat boven dat gemiddelde van 25 000 Baht zit dan denk ik.

     • Tino Kuis zegt op

      Sorry, je hebt gelijk. 39% is wel wat meer dan ruim 20%.

    • erik zegt op

     Ik ga mee met de cijfers van Tino. In dit land zijn grote verschillen in inkomen; na 26 jaar Isaan weet ik dat er gezinnen zijn die geen 10.000 b/maand hebben en soms snap ik niet hoe ze rond kunnen komen zonder leningen. Het huis moet dan vrij zijn, er is vaak een stukje land voor rijst of voor groente (5 baht voor een handjevol sla verkoop op de markt; eieren voor de verkoop) en men eet met buren gezamenlijk wat per persoon minder kost. Minimumloon zegt niets als je afgelegen woont; ‘voor jou tien anderen’ hoor je dan.

     • Tino Kuis zegt op

      Even kijken of ik het nu goed doe met de cijfertjes, Erik.

      60% van de huishoudens zit dus onder die 25.000 baht per maand wat ik beschouw als een minimuminkomen voor een fatsoenlijk bestaan. 10% van die 60% zit onder de armoedegrens: 3.000 baht per maand, en ik denk een groot deel van de rest ergens rond de 10.000 baht zweeft, met velen eronder.

    • Ger-Korat zegt op

     Wel een vaag begrip dit huishouden. Er bestaat een diverse opbouw van en het gemiddelde bestaat uit 3,2 personen in Thailand. Dus dan moet alles nog een keer door 3 worden gedeeld voor een bedrag per persoon. Gemiddeld inkomen is USD 6794, dat is ongeveer 18.000 baht per persoon in 2017. Dit bedrag kom je op uit als je het nationaal inkomen deelt door 69 miljoen mensen.

     • Ger-Korat zegt op

      18000 is dan het inkomen per maand per persoon

   • Rob zegt op

    Sorry Fred maar de “normale” Thai die in de industrie werkt heeft een maandsalaris van ongeveer 12 tot 14000 bath bij een 12 urige werkdag, dus lang niet het bedrag wat jij hier schetst.

 3. bob zegt op

  Van deze 200 miljard gaat ernaar het buitenland? Of naar de buitenlandse arbeiders, want Thais werken niet aan dit soort werk. En hoeveel komt er in de reeds rijk gevulde zakken terecht van overheids functionarissen en werkgevers? De gewone bevolking gaat hier weinig van merken op de korte termijn. Wellicht als al deze werken ook daadwerkelijk gaan produceren.

 4. Mark zegt op

  200.000.000.000 Bath.
  Met al die nulletjes lijkt het veel meer 🙂
  Wordt dit dan bijkomende staatsschuld?
  Of staan er inkomsten (lees belastingen) tegenover om de put te voorkomen?
  Zo’n aanzienlijke economische incentieve. Gaat het dan economisch zo slecht en is deze overheidsstimulans nu nodig? Blijkt alvast niet uit de officiële Junta-communicatie, toch?
  Rarara, wat zit er achter deze “glimlach”?

  • Tino Kuis zegt op

   Achter de glimlach zit een grijns.

 5. leppak zegt op

  200 miljard. Nadere bijzonderheden hierover niet genoemd. Uitgaande van geldcreatie(geldpers aanzetten) zal dat het volgende effect hebben. Groot deel van het geld vloeit naar buitenland: materiaal, adviezen, technische ondersteuning en vooral uitvoering. Uitvoering omdat Thai zelf dit soort werk niet doen maar door goedkope buitenlandse krachten laten uitvoeren. Ca. 10% (normaaal percentage) verdwijnt in toch al rijke zakken die hiervan echt nauwelijks meer binnenlands gaan consumeren. Dus wat resteert stimuleert de Thaise economie, een kleine stimulans voor de bevolkingswelvaart. Gevoegd bij het inflatoire effect van deze geldcreatie is het een illusie dat de gewone Thai het hierdoor beter zal krijgen, hooguit een positief effect op de werkgelegenheid. Zijn de investeringen hierdoor zinloos? Nee, Thailand moet mee in de vaart der volken, moderniseren, groeiende bevolking en deels vervangingsinvesteringen. Positief effect op de levensstandaard is er echter nauwelijks te verwachten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website