Thailand zal snel maatregelen moeten nemen om zich te beschermen tegen cyberaanvallen en hackers. Telecomwaakhond NBTC pleit voor een nationaal cybersecurity centrum dat internetcriminelen moet afschrikken.

“Het ontbreken van zo’n centrum kan een belangrijke reden zijn voor hackers om zich op Thailand te richten”, zegt NBTC vice-voorzitter Settapong Malisuwan. “Omdat Thailand zo’n veiligheidscentrum niet heeft, worden hackers te laat opgemerkt en kunnen er niet snel maatregelen worden genomen”.

Settapong reageert daarmee op de diefstal van 12 miljoen baht uit ATM’s van de Government Savings Bank (GSB). De werkwijze van de criminelen werd pas begin augustus opgemerkt, terwijl de diefstal tussen 7 en 30 juli plaatsvond.

Thailand kent een groot aantal malware infecties, in het eerste halfjaar al 2.400 maal tegen 3.000 in het hele jaar 2015. Volgens een cybersecurity expert is de software van geldautomaten extra kwetsbaar.

Settapong is niet verbaasd over de diefstallen omdat ze in andere landen ook hebben plaatsgevonden. Thailand heeft wel een Technology Crime Suppression Division, maar dat stelt niet veel voor want ze hebben beperkte middelen en te weinig personeel. Juist daarom is een gespecialiseerd centrum noodzakelijk, aldus Settapong.

Banken hebben eerder dit jaar de Information Sharing Group gevormd, waarin vijftien banken in Thailand informatie uitwisselen en de beveiliging willen verbeteren. De banken hebben gezamenlijk 60.000 geldautomaten in bedrijf, waarvan een aantal van hetzelfde type als die van de GSB van het merk NCR.

Nog geen arrestaties diefstal bij GSB

Het onderzoek naar de diefstal van geld uit de geldautomaten van de Government Savings Bank, heeft nog niet geleid tot arrestaties. Het Immigration Bureau gaat na of de 21 verdachten van een soortgelijke kraak in Taiwan ook in Thailand actief waren. De politie verdenkt vijf Oost-Europeanen, die verschillende keren naar Thailand zijn gekomen. Volgens Immigration zijn vorig jaar vier verdachten in Thailand geweest. Sommigen kunnen een valse identiteit hebben aangenomen.

2 reacties op “Thailand kwetsbaar voor cyberaanvallen en hackers”

 1. Piet zegt op

  Hier schrik ik niet van. Ben in Thailand al in verschillende internetshops geweest. Allemaal hebben ze illegaal gekopieerde window-versies op de pc’s staan. Updates zijn dus niet mogelijk. Ook aan virusbescherming doen ze niet. Kortom: OPLETTEN.

  • Bert Schimmel zegt op

   Je kan een internetshop niet vergelijken met een ATM, een ATM is veel beter beveiligd en werkt altijd met legale software, maar daarvoor geldt ook de regel, zoals bij elk software programma: Je merkt pas de fouten in de software als er misbruik van wordt gemaakt.
   Overigens, je opmerking over de internetshops is correct, in Cambodja en op de Filipijnen is het geen haar beter.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website