Nauwelijks bekomen van de wateroverlast veroorzaakt door de tropische depressie Sonca, komt er nog geen einde aan de zware regenval. De vandaag en in het weekend gaat het weer flink regenen in tenminste dertig provincies van Thailand.

Het Department of Disaster Prevention and Mitigation (DDPM) zegt dat bewoners in het Noorden, Noordoosten, Oosten en het westelijk deel in Zuiden van Thailand rekening moeten houden met overstromingen, waterstromingen van bergen of hoger gelegen gebieden, rivieren die buiten hun oevers treden en grondverschuivingen.

Het DDPM heeft de bewoners van 10 provincies in het Noorden, twaalf in het Noordoosten, 4 in het Oosten en 4 in het Zuiden gewaarschuwd.

Tot nu toe zijn er door overstromingen 23 mensen overleden, vooral in de provincie Sakon Nakhon. In totaal zijn 1,22 miljoen bewoners in 8.183 dorpen in 44 provincies door Sonca getroffen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


17 reacties op “Thailand krijgt te maken met zware regenval in 30 provincies dit weekend”

 1. Harry Romijn zegt op

  Gelukkig hebben ze sinds het debakel in 20102 heel erg veel gedaan om waterwegen open te maken, afwateringskanalen te verdiepen, verbeteren of nieuwe aan te leggen, waterkeringen rondom belangrijke woon- en industriegebieden aan te leggen enz…
  ( schater… net als sinds 1942, ’96 enz.. GEEN ENE SPAT )

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
  • De Inquisiteur zegt op

   Vind dit nogal een gemene reactie.
   Er zit veel lijden onder dat nieuws.
   En trouwens, wij wonen hier ook.
   Schaterlachen met zoiets … . Hoop dat het jou nooit overkomt. Of misschien toch wel.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +19 (obv 19 stemmen)
   • timker zegt op

    Wij wonen ook in de provincie Sakon Nakhon en er valt werkelijk niets te lachen !!! Ons huis blijft waarschijnlijk wel droog, maar het leed voor andere bewoners, de middenstand,enz. in de overstroomde gebieden is groot. De rijst oogst mislukt hoogst waarschijnlijk en er zullen meer gevolgen zijn. Prachtig is om te zien hoe de mensen elkaar helpen !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
    • Harry Romijn zegt op

     Ik heb gezien, hoe het huis van de ouders van een al sinds 1997 zeer goede vriendin onder water liep, en MAANDEN zo bleef. ( een van de zijstraatjes van RamIntra). De oudjes ( toen 77 en 74) werden door bekenden opgehaald. De volgende morgen waren de zandzakken voor de deur weg… Tot 80 cm hoog stond het water. Nu nog zie je de ellende aan de muren, plafond, meubels enz. Hulp van de Overheid: NUL.
     Wat heeft diezelfde Overheid nu gedaan: Ram Intra een 30 cm verhoogd, zodat de elite steeds met de SUV’s over die weg kan. Wat er met de bevolking links en rechts gebeurt… interesseert geen politicus of bestuurder ook maar ene spat.
     Ik geloof, dat ze – na heel erg veel papierwerk – 5000 THB schadevergoeding gekregen hebben, als velen.

     Idem overigens, toen ik in ?? 1996 een leverancier bezocht, aan de westkant van de Chao Praya. Met had een voetpad gemaakt, bovenop op hun kant gezette pallets, een meter hoog boven het water. Honderden meters lang. Sinds die tijd is er geen ene spat gebeurd.

     LACHEN ? Ik dacht, dat het uiterst harde sarcasme er duidelijk uitdroop.
     Ik gun menig bestuurder in TH de behandeling die een weigeraar aan de dijkenaanleg in Holland kreeg: mocht voor eeuwig deelnemen aan de dijk… als vulling.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
     • Ger zegt op

      Ach lekker klagen over de overheid is fijn. Maar als de meeste Thaise burgers geen inkomstenbelasting betalen is het wel allemaal eenrichtingsverkeer. En heeft de overheid niet de middelen om alles re regelen zoals in Nederland. Als he niet of weinig bijdraagt heb je ook geen recht om wat te verlangen, eisen. Het is in Thailand geen vezorgingsstaatm net zoals de meeste landen niet.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
      • Frans Nico zegt op

       In zekere zin heb je gelijk, Ger. Maar de belastinginkomsten van de burger uit arbeid is maar een heel klein percentage van het geheel. De grootste bron van inkomsten voor de staatskas komt uit andere bronnen.

       Het sarcasme van Harry is vooral gericht op de besteding van de belastinginkomsten.

       VA:F [1.9.22_1171]
       Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
       • Harry Romijn zegt op

        Juist, aan vliegdekschip, duikboten e.d. en heel erg veel onder de armen ( oksels)…
        Bovendien: heel erg veel van die afwateringsklongs liggen er al eeuwen, doch zijn op nogal wat plaatsen voor een deel dichtgegooid omdat een heel belangrijke en erg grote auto rijdende bewoner er een stuk ommuurde tuin bij wilden hebben. Geen normale ambtenaar, die daar iets tegen kan of durft te ondernemen. Verder is er nogal wat groot afval ingedumpt, die ook tot verstoppingen leiden. En een “schouw” als door de NLe Waterstaat … zie ik in TH nog niet gebeuren. DAAR zitten de allergrootste problemen. Tone de dijken en weteringen in wat nu Nederland is, werden aangelegd vanaf de 11e eeuw, bestond er ook geen “belastingen”, en met een grond, die net zo drassing als Bangkok was. Het verschil heet: “planning en vooruitziende blik”.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
        • Frans Nico zegt op

         Sorry Harry, belastingen bestaan al sinds mensenheugenis. Ook in de Lage Landen.

         VA:F [1.9.22_1171]
         Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Francois Nang Lae zegt op

   Er is hier rond Lampang een enorm irrigatiekanaal aangelegd. Het dorp waar ik woon heeft sind dat klaar is geen overstromingen meer gekend. Het is makkelijk lachen als je in een stinkend rijk land geboren bent, dat plat genoeg is en met grond die zacht genoeg is om ermee te den wat je wilt, en waar overal geld voor is om het meteen maar aan te pakken. (En vervolgens natuurlijk wel te klagen dat “ze” jouw geld maar overal aan uitgeven.)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Leo Bossink zegt op

   Ik kan deze reactie niet zo op prijs stellen. Waar baseert Harry zich op? Ik denk dat er wel terdege verbeteringen zijn aangebracht. Maar tegen dit natuurgeweld is geen kruid gewassen. Ik voel mee met de mensen die het echt raakt, de mensen die hun rijstoogst verloren zien gaan, hun huizen onder water. Ook in Nederland zou men een dergelijke zware regenval niet kunnen verwerken.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
   • Frans Nico zegt op

    Een ongefundeerde zienswijze. Er is wel degelijk alles aan te doen om overstromingen te voorkomen. Het is maar net waaraan de overheid het geld wil of kan besteden. Nederland, met zijn delta van diverse grote rivieren, laat juist zien dat overstromingen wel degelijk te voorkomen zijn. Internationaal loopt Nederland daarin voorop en is een voorbeeld voor veel landen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Hans Pronk zegt op

   Beste Harry, helaas heb ik niet zo’n goed overzicht over heel Thailand als jij, maar wat ik hier in een straal van 25 km om mij heen met eigen ogen zie geeft een heel ander beeld: In een zijrivier van de Mun is een dam gebouwd, er zijn irrigatiekanalen gegraven en voor de Mun rivier zelf is er een overloopgebied aangelegd. Hier en daar zijn er wel wat problemen maar veel minder dan zes jaar geleden. Gelukkig maar.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Harry Romijn zegt op

    Wees zuinig om zo’n goed locaal bestuur.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. willem Kalasin zegt op

  Ik was woensdag in Nakon Sakhon en daar stonden nog delen van het centrum onder water. Geen enkele reden tot lachen. Vanmiddag bij de Lampao dam geweest, 5 km hiervandaan en deze dam heeft het zwaar. Er wordt nu veel water gespuid maar dat heeft weer tot gevolg dat het achterliggend gebied weer onder water komt te staan. Ik heb het met tranen in de ogen aangezien, want weer de armsten onder ons hebben het zwaar. Hoop dat de voorspelde regens uitblijven want dan is de ramp helemaal niet te overzien, althans voor de mensen in deze streek. Vanaf een zes sterren hotel op de tiende verdieping valt er misschien nog iets te schaterlachen maar hier niet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. Rob E zegt op

  Makkelijk praten. Nederland heeft er na de watersnoodramp van 1953 tot 1997 over gedaan om het gehele project af te ronden met de europoort kering. En dan hebben we het nog maar over een klein stuk van nederland wat daardoor beschermd is.

  Dus in thailand zal het ook nog de nodige tientallen jaren duren om de overstromingen op te lossen. Het werk wordt ook nog eens bemoeilijkt door die jaarlijkse overstromingen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Harry Romijn zegt op

   Tijdens de IJzertijd, rond 500 v.Chr., werd in het kustgebied van Friesland-Groningen begonnen met de bouw van terpen: kunstmatige heuvels waar de dorpen op werden gevestigd.
   De aanleg van dijken is in wat we nu Nederland noemen, al voor het jaar 1000 begonnen zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Strijd_tegen_het_water . Dijkenbouwers uit “Holland” werden in 1135 al naar wat we nu Bremen en Hamburg noemen, gehaald om dijken aan te leggen. Die dijken zijn niet vanaf het Deltaplan, maar vanuit de middeleeuwen. Aangelegd met mandjes bagger en stenen op de rug, want zelfs kruiwagens bestonden toen nog niet.
   Wel vanuit een OVERHEID, die iets voor de bevolking (wilde) betekenden. En DAT mis ik iedere keer in Thailand. Overigens OOK samenhorigheid en vooruit kijken de toekomst in om mogelijke problemen voor te zijn. Plannen voor de toekomst… is nu ook niet de sterkste eigenschap van Thais. En ook niet met wat er 100 mtr verderop gebeurt.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 4. FonTok zegt op

  Potverdorie die amensen hebben het al zo zwaar en dan dit weer. Diep triest !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website