De Thaise economie hapert en volgens de Wereldbank kan Thailand met een aantal maatregelen er voor zorgen dat het investeringsklimaat voor bedrijven en particulieren verbeterd. Zo moet het land de de gegevens over grondeigendom openbaar maken. 

De meeste ontwikkelde landen, waaronder Nederland, hebben een kadaster. Dat is een door de overheid bijgehouden openbaar register van onder andere onroerende zaken en de daarop gevestigde rechten.

Wanneer Thailand een kadaster zou hebben, kunnen bedrijven gemakkelijker grond kopen als investering. Zij worden dan in staat gesteld om informatie daarover te verzamelen, zegt minister Apisak van Financiën na een gesprek met deskundigen van de Wereldbank. Volgens de bank verstrekken 140 landen dergelijke informatie.

Het Land Department gaat zich in de zaak verdiepen. Zo wil men eerst onderzoeken of openbaarmaking van de gegevens niet in strijd is met privacy rechten, zegt de minister. Mocht er een kadaster komen, dan is het misschien gewenst om vooraf te bepalen wie wel en wie niet de gegevens mag bekijken, zo denkt de minister. Apisak noemt al voorbeeld de VS waar alleen personen en bedrijven in de vastgoedsector toegang tot de gegevens hebben. In Thailand hebben nu commerciële banken toegang tot een register voor de eigendomsregistratie van hun klanten.

De Thaise regering wil het vestiging- en investeringsklimaat verbeteren. Sinds de militaire regering aan de macht is stagneren de investeringen omdat politiek onzekere tijden veel investeerders afschrikken.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Wereldbank: Thailand moet duidelijk zijn over grondeigendom”

 1. Khun Peter zegt op

  Het lijkt er sterk op dat men in Thailand niet aan de grote klok wil hangen wie de eigenaar is van bepaalde grond. Zouden ze wat te verbergen hebben, vraag ik mij dan af?

  • Tino Kuis zegt op

   In het boekje ‘Unequal Thailand’ van Pasuk Phongpaichit (Nus press, Singapore, 2016) staan cijfers over de verdeling van het grondbezit. Die cijfers komen van het Land Department echter zonder de namen.

   De Gini index voor landbezit in Thailand is een 0,886, een zeer zeer grote, bijna ongekende ongelijkheid. De 20 procent meest bezitters hebben 326 keer zoveel land als de 20 procent minst bezitters! (Voor inkomen is dat verschil in Nederland 3-4 maal en in Thailand 10-11 maal). 50 procent van de bevolking bezit 2 procent van het land, de andere 50 procent dus 98 procent.10 procent van de bevolking bezit 61 procent van het land.
   Een enkele persoon bezit 631,163 rai (1001.002 hect.). Wie die persoon is laat zich raden.

   • Tino Kuis zegt op

    1001.002 moet natuurlijk 102.002 zijn. Sorry

 2. ruud zegt op

  Waarschijnlijk zou blijken, dat de helft van alle voor privebezit beschikbare grond eigendom is van een paar mensen.

 3. nico zegt op

  Tja,

  Ik denk ook, dat heel veel mensen denken, dat ze al vele generatie’s HUN grond bewerken en dan zou blijken dat “iemand” hun grond, een aantal jaren geleden heeft laten registreren bij het landoffice, als zijn eigendom.

  De regering is veel te bang dat er daardoor een volksopstand komt.
  Ik ben er van overtuigd, dat dit vele malen is gebeurt en misschien nog wel gebeurt.

  Amazing Thailand zullen we maar zeggen.

  Groetjes Nico, vanuit Lak-Si

 4. Ronald zegt op

  het is zo als altijd de Thai doen alles op hun eigen manier dat neemt niet weg dat ze wel kijken wat er in het buitenland gebeurd en mocht dat beter zijn zullen ze afwegen of dat in hun voordeel is ongeacht of dit beter is voor de economie van hun land.

 5. Taitai zegt op

  Die opmerking over de VS klopt misschien in sommige States, maar in andere beslist niet. In Cook County in de State Illinois valt van alles op te vragen (wonen ruim 5 miljoen mensen, Chicago ligt erin):
  naam van de huidige eigenaar, het bedrag waarvoor hij het gekocht heeft, welk perceel erbij hoort, enz.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Het privacyaspect is hier niet helemaal uit de lucht gegrepen.
  Zeker niet als een tot op heden niet toegankelijk systeem openbaar wordt gemaakt.
  Als je er even over nadenkt is het natuurlijk van de zotte dat bepaalde bestandssystemen door de overheid zelf niet aan elkaar mogen worden gekoppeld om bijvoorbeeld fraude te bestrijden, maar dat ik in Nederland, ook al heb ik daar totaal geen belang bij, gewoon uit nieuwsgierigheid bij het kadaster op kan vragen hoeveel mijn buurman voor zijn huis betaald heeft en hoe hoog zijn hypotheek is, bij welke bank die loopt en tegen welk rentepercentage die is afgesloten, en of er beslagen liggen op zijn huis.
  Als je zo’n open systeem nog niet hebt zou je heel goed kunnen overwegen om bijvoorbeeld alleen notarissen toegang te geven om de verstrekte gegevens te verifiëren, bijvoorbeeld voor een potentiële koper.
  Dan zou in Thailand meteen een notariaat in het leven kunnen worden geroepen, met alle voordelen van dien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website