Ondanks de zogenaamde strijd van de militaire regering tegen dit kwaad is Thailand nog corrupter geworden dan het al was. Op de Corruption Perceptions Index van Transparency International zakte het land maar liefst 25 plaatsen, van plaats 76 naar plek 101 (van in totaal 176 landen).

Denemarken en Nieuw Zeeland zijn de minst corrupte landen in de wereld. Nederland staat op plek acht en België op op plaats 15. Het meest corrupte land ter wereld is Somalië. Van de Zuidoost-Aziatische landen wordt Cambodja als het meest corrupt beschouwd.

Volgens de initiatiefnemers van de lijst is de corruptie in Thailand gestegen door de repressie van de regering, een gebrek aan onafhankelijk toezicht, diepgeworteld militair bestuur, verslechterde rechten en een verboden oppositie.

Volgens premier Prayut is het allemaal minder erg dan dat het lijkt en wijst vooral naar de vorige regeringen. Hij roept op geen oordeel te vellen over de effectiviteit van het huidige regime om corruptie te bestrijden.

Volgens Bangkok Post komt het nieuws op een ongelukkig moment, recent zijn enkele grote corruptieschandalen onthuld, zoals de aankoop van vliegtuigmotoren van Rolls-Royce door Thai Airways International en de aankoop van kabels en leidingen door drie staatsbedrijven.

Prayut komt ook met het verhaal over astrologen die hebben voorspeld dat 2017 het jaar van de waarheid is. Astrologen hebben voorts voorspeld dat slechte mensen dit jaar worden gestraft. Prayut roept daarom de bevolking ver weg te blijven van corrupte en een goed mens te zijn.

Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Thailand in 2016 nog corrupter geworden”

 1. nico zegt op

  Mmm?

  Verslechterde rechten en verboden oppositie?

  Wat hebben die met corruptie te maken?

  Ik dacht dat corruptie; een (Thaise) politie agent was, die een kleiner bedrag “kreeg” dan de eigelijke boete.
  En hierbij iedereen tevreden was (op de anti corruptie bureau na)

  Groetjes Nico

 2. Daniël M. zegt op

  Die laatste paragraaf over het verhaal van de astrologen zal wellicht toonaangevend zijn, want zoals we weten zijn de meeste Thai (erg) bijgelovig. Voor Prayut misschien het middel om zijn zin te doen en een oproep naar de bevolking en de oppositie om geen poging te ondernemen om hem dwars te liggen.

 3. John Chiang rai zegt op

  Als veel werkgelegenheden zoals strandstoel verhuur,en restaurantjes en het houden van een marktkraam verboden wordt,zonder dat men zorgt voor een alternatieve verdienst mogelijkheid,lijkt mij dit ook niet erg bevorderend om corruptie te bestrijden. Alleen van lucht en liefde kun je ook daar niet lang leven.

 4. peter zegt op

  Deze reactie van de MP is het zoveelste bewijs van zijn incompetentie.
  Een meer dan schandalige reactie met argumenten die kant noch wal raken.
  Recent gaf hij toe niet in staat te zijn het aantal verkeersdoden omlaag te brengen.
  Dat moet dan maar gebeuren door een volgende regering.
  Macht corrumpeert.
  Machthebbers die niet adequaat optreden tegen corruptie zijn zelf corrupt.
  Zonder corruptie zouden heel wat Thai een beter leven hebben.

  • marcello zegt op

   helemaal gelijk peter. wat mij altijd opvalt is dat alles maar bijna alles in Thailand wordt goedgesproken en dit is een punt waar je als toerist / farang mee te maken krijgt. Als Thailand zo doorgaat zouden toeristen wel eens richting Cambodja / Vietnam / Indonesie kunnen gaan en worden ze helemaal economisch getroffen.

 5. jan zegt op

  Corruptie is “ingebakken” in de Thaise mentaliteit…en ja, het wordt helaas steeds erger. Het gaat niet goed in Thailand, ondanks de zogezegde toename in toerisme (het is nog nooit zo verlaten geweest) en de groei in de economie die stagneert als nooit tevoren. En hoe slechter het gaat, hoe méér corrupt ze worden…In grote maar ook in kleine dingen…Op de markt werd vandaag de prijs voor een trosje bananen verdubbeld, omdat het Chinese nieuwjaar wordt, de bananen zijn nochthans niet veranderd….en zo gaat het 3 x/jaar want Thai vieren elke mogelijke nieuwjaar…Onze dochter, afgestudeerd als lerares zou een maandsalaris kunnen “verdienen” van 7.500.-Thb…de rest verdwijnt in de zakken van de schooldirecteur. Ik zou nog uren kunnen doorgaan…Ze fnuiken zichzelf en tuimelen 1000 jaar achteruit…zoals het feodale China van toen…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website