Een compositietekening van de ontsnapte terrorist

Het is en blijft een vreemd verhaal dat terroristen een aanslag zouden willen plegen in Bangkok. Op zich is de gedachte aan een aanslag niet vreemd; het is een plek waar miljoenen mensen op een kluitje wonen. Maar de gang van zaken rond één opgepakte en één ontvluchte Hezbollah-aanhanger doet de wenkbrauwen fronsen.

De autoriteiten duikelen over elkaar heen met tegenstrijdige en verwarrende verklaringen, uiteraard met vice-premier Chalerm Yubamrung, belast met nationale veiligheid, als gebruikelijke hoofdpersoon. Eerst wordt de waarschuwing gegeven dat een daad van terrorisme ophanden is, gevolgd door de mededeling dat het allemaal niet zo ernstig is.

Als we mogen geloven wat in werkelijkheid is gebeurd, zien we het volgende. Twee Libanezen, met tevens een Zweeds paspoort, houden zich sinds eind vorig jaar op in een hotel bij Khao San Road. Op vrijdag 13 januari (!) doet de politie een inval in hun kamer, waarbij beide mannen weten te ontsnappen. Één van hen wordt op de luchthaven Suvarnabhumi aangehouden, de andere vliegt gewoon weg. Een vreemde zaak. Om te beginnen hoe weten de mannen uit hun hotel te ontsnappen? Ze hebben vermoedelijk hun bagage niet mee kunnen nemen. Dat moet toch argwaan wekken bij het inchecken op SUV? Hadden ze voor die dag al een ticket geboekt? Wilden ze samen reizen?  Hun namen zijn bekend. Dan had Immigration die ene man toch kunnen tegenhouden, zoals ze dat toch ook doen bij een paar dagen overstay?

De gang van zaken levert een vracht aan vragen op, waar vermoedelijk nooit antwoord op komt. Behalve dan dat alles onder controle is en de burgers rustig kunnen gaan slapen. Amerikanen, Israëli’s en Nederlanders  zijn inmiddels gewaarschuwd om drukke plaatsen in Thailand en met name Bangkok te vermijden. Hoe doe je dat? Elke Sky Train is toch een drukke plek? Om nog maar te zwijgen van winkelcentra, musea en zelfs autobussen en  hotels.

Een onmogelijke opgave dus, alleen bedoeld om een vals gevoel van onmogelijke veiligheid te verschaffen. Plekken waar zich veel Israëli’s verzamelen? Dat is er maar één: Koh Phangan. Inmiddels is de bewaking op Khao San Road verscherpt, maar ook in Pattaya. Om maar een drukke plaats te noemen. Over Hua Hin valt niets te melden, want daar gebeurt nooit iets.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Terrorisme in Bangkok? Een vracht aan vragen…”

 1. Fluminis zegt op

  Dit is typisch weer een Amerikaanse/Israelische stunt door van een dreiging te spreken om domme propaganda zieltjes te winnen voor de komende oorlog tegen Iran (want die steunen hezbollah). Niets van aan trekken, bangmakerij van de ‘you naait me steeds’

  • M.C.Veen zegt op

   Ja ik ben het hier wel mee eens. Terrorisme bestaat wel maar het is misschien maar 10 % van dat wat men ons aanpraat en de manier waarop we gebruikt worden in een vies en gemeen spel. Media is een vorm van hersen verlammende Terrorisme.

   Milieuactivisme of zit je schreeuwend op een vliegveld met het syndroom van Down, je valt onder Terrorisme.

   “Ze beschermen ons maar we zijn nog nooit zo bang geweest?”

   Hitler hamerde ook op het Terrorisme van over de grens en stak zijn eigen parlement gebouw ik de fik en gaf de Terroristen de schuld van zijn daad.
   Google eens: Zeitgeis the Movie… Het is erg mooi gemaakt en het kan nooit zo zijn dat dit allemaal onzin is als je een beetje nadekt (begin met deel 1 te kijken en neem de tijd het duurt 2 uur).

   En voor de mensen die het al gezien hebben. Ja ik denk idd: Bush deed het zelfde met de Twin Towers is mijn mening en we slikken en slikken het maar. Inpraten op de massa door het media circus, terrorterrorterror, herhalen en herhalen en 99 % gelooft het op den duur.

   BAH!

   Ik hoor vast bij die 1% die dan gek is. Prima! 😀

   Goeie Groet Tino

   • m. folkerts zegt op

    De vergelijking met een persoon met Downsyndroon slaat nergens op. Deze mensen worden zovaak genoemd in een verkeerde, negatieve context. Als moeder van een kind met Down doet mij dit elke keer weer veel pijn.

    • M.C.Veen zegt op

     Sorry in uw geval maar met elk voorbeeld spreek ik dan wel iemand aan. Ik heb zelf een flinke ongeneeselijke aandoening maar zeldzaam dus heeft het geen zin om te noemen.

     Het slaat niet op u of uw kind maar het slaat wel ergens op, wat ik in het algemeen wil zeggen is dat nu met Terrorisme ze een hoop op één hoop gooien daar slaat het op. Net als een milieuactivist al snel en terrorist is. Zelfs onschuldige mensen zijn al opgepakt en mishandeld, gebruikt als zondebok of gewoon een “foutje” hard werkend tegen Terrorisme.

  • Dirk de Noorman zegt op

   Kijken of je het nog steeds zegt wanneer je onder de puinhopen van de Hezbollah aanslag ligt.

  • HansNL zegt op

   Beste Fluminis, en Dhr/Mw Veen, het lijkt me om een terrorisme dreiging af te doen als een Amerikaans/Israelische stunt is, om het maar eens populair te zeggen, lichtelijk stupide.
   Zeker de Israelische “BVD” is meestal heel zeker van zijn zaak, en heeft het, helaas, vaak aan het rechte eind..
   Meldingen van Mossad/Shin Beit worden door de meeste regeringen, inclusief vele Arabische (jawel) meestal heel serieus genomen.

   Enige voorzichtigheid betrachten na het ontvangen van zo’n waarschuwing is best wel op zin plaats, terwijl het afdoen als een stunt omdat deze melding oorspronkelijk uit Israel stamt niet echt handig is.
   Het lijkt me dat ieder weldenkend mens de combinatie 2 paspoorten, Arabisch, en de overhaaste vertrekpogingen uit hotel en uit Thailand toch wel enige stof tot nadenken geeft.

   Natuurlijk, inderdaad, vele meldingen hoor je nooit, vooral ook omdat het aantal arrestaties van lieden met mogelijk kwade ideeen veel ellende voorkomt.
   Jawel, veel van deze meldingen komen uit Amerika, Engeland, Rusland en Israel.
   Gelukkig zijn er nog mensen die wel serieus met deze meldingen omgaan.

   • M.C.Veen zegt op

    Beste Hans: Ik zou het niet op dezen manier af willen doen. Sterker nog ik twijfel helemaal niet aan deze zaak. Simpelweg omdat ik het niet weet en weet dat ik het niet weet.
    Wel twijfel ik aan de omvang van het Terrorisme en gelukkig ben ik daar niet alleen in.

    Wat ik durf te beweren ik dat als we niks in twijfel nemen en zomaar alles aannemen we gebruikt worden in een vies spel dat al erg lang duurt.
    Ik ken mensen die bij 9/11 waren en de bommen hoorde knallen voordat er een vliegtuig insloeg. Men praat hier niet over. Men praat over heel veel niet en ja ze nemen het serieus allemaal maar niet altijd is alles waar en je kent de opzet niet zomaar van de “BVD” en “CIA” door kranten te lezen. Als we het over Israel en de VS gaan hebben luister ik liever naar een “Noam Chomsky”.

 2. King Frans zegt op

  Mij kan het niet vergenoeg gaan qua beveiliging op vliegvelden of elders. het zou je maar overkomen, dan kan je niet meer zeggen, weer een typische stunt van de Amerikanen.!

 3. Caro zegt op

  Wat mij opviel is het stilzwijgen van de Thaise media, ook nation en bangkok post.
  Censuur of te verstorend voor het toerisme?

  • Friso zegt op

   Ik was voor verschillende mensen in Thailand de eerste die het nieuws bracht. Ze wisten van niks, hoorde van niks en hadden dus geen idee.. Autoriteiten verklaarde dat ze geen paniek wilden veroorzaken. Opzich logisch, maar ik denk dat de waarschuwing van de Amerikanen al genoeg stof heeft doen opwaaien om in ieder geval de rest van de wereld wakker te schudden. Nu Thailand zelf nog.

   • marco zegt op

    De soap op tv gaat voor het nieuws @ Friso. Dat zal nu toch onderhand wel duidelijk zijn?

  • KrungThep zegt op

   In de Bangkok Post werd het toch al vrij snel gemeld….The Nation heb ik niet bekeken…..

 4. Friso zegt op

  Nu is het wel duidelijk ja. Had alleen het idee dat de Amerikanen sneller waren dan de Thaise autoriteiten.

 5. Johnny zegt op

  Wat dit betreft zijn de Thai erg nuchtere mensen. Worden niet snel bang of raken in paniek. Bovendien is er weinig reden om een aanslag tegen de Thai te plegen, die hebben geen echte mening over buitenlandse politiek.

 6. Hans van den Pitak zegt op

  Er zat een contingent Thais in Irak ! (1 dode en een zwaargewonde) En de moslims in het zuiden zouden waarschijnlijk niet vies zijn van enige hulp uit het buitenland op andere plaatsen in Thailand. Kunnen ze zelf gewoon in de omgeving blijven opereren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website