Steeds minder vrijheid op internet in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
16 november 2017

Thailand scoort slecht als het om internetvrijheid gaat. Het land is voor de vierde achtereenvolgende jaar beoordeeld als ‘niet vrij’ in het laatste Net rapport, van Freedom House uit de VS. De organisatie kijkt naar criteria  zoals toegang tot internet, beperkingen aan de inhoud en schendingen van gebruikersrechten. Landen die social media manipuleren en de democratie ondermijnen, scoren laag.

Thailand krijgt een score van 67, waarbij 0 de grootste vrijheid betekent en 100 de minste. Het land bungelt onderaan op de lijst van 65 landen en de vrijheid op internet is in Thailand net zo beperkt als in Rusland, China, Myanmar, Iran, Saoedi-Arabië, Egypte, Venezuela en Vietnam. China staat al voor de derde keer onderaan.

Volgens Freedom House is Thailand’s de vrijheid op internet sinds de coup in 2014 alleen maar afgenomen. In 2013 was Thailand nog ‘‘deels vrij’, maar dat is nu veranderd in “niet vrij”. Vooral na aanpassingen van de al strenge Computer Crime Act is het met de vrijheid op internet in Thailand ver te zoeken. De overheid controleert wat er gebeurt op  meer controle mogelijk met nauwelijks juridische bescherming.

Thailand is volgens Freedom ook een van de zes landen die vertrouwelijke informatie van personen op internet kan inzien Privé conversaties mogen gevolgd worden zonder dat daarvoor een rechterlijk bevel vereist is.

De regering weigert commentaar op het rapport. De Thaise Journalists Association zegt niet verbaasd te zijn over de conclusies uit het rapport. Sinds de junta aan de macht is zijn er al veel vrijheden ingeperkt.

Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Steeds minder vrijheid op internet in Thailand”

 1. thailandganger zegt op

  Jammer dat Thailand zijn naam niet wat meer eer aandoet; “Land van de vrijen”

 2. Bert zegt op

  Ach een VPN en je hebt nergens last van.

  • Facttester zegt op

   VPN is in een aantal landen al verboden. Hoe lang zal het nog duren voordat dit ook in Thailand verboden gaat worden?

   • Dennis zegt op

    U geeft wel heel makkelijk toe!

    Ik gebruik al jaren VPN, niet omdat ik iets strafbaars doe of wil doen, maar omdat ik mijn internetverkeer voor anderen (u, mijn buurman, overheid, hackers etc. etc) wil afschermen, Strafbaar? Nog niet, dus sowieso tot die tijd te gebruiken en bovendien is het rijden zonder helm ook strafbaar in Thailand. Hoeveel mensen kent u die zonder helm op de motobike zitten?

 3. Rob E zegt op

  Ach dat zecht een amerikaanse organisatie. Als je op hun website kijkt zijn de usa australie de uk en europa helemaal groen. Dit is de bekende 5 eyes die in samenwerking met de nsa en de cia de hele wereld afluisteren en bespieden.

  • thailandganger zegt op

   Ja idd, en in Thailand hebben ze nu minder werk aan het afluisteren en bespieden omdat vele sites geblokkeerd zijn en de Thai zelf al de sociale media manipuleren, scheelt ook weer 😉

 4. Bert Schimmel zegt op

  Vrijwel elke website waar informatie opstaat die Thaise autoriteiten niet bevalt, is geblokkeerd en dat zijn er nu al 10duizenden,

  • Rob E zegt op

   Voel jij je daardoor in je vrijheid beperkt. Meeste sites zijn het werk van trollen.

 5. Sjaak S zegt op

  Bij het downloaden van mijn films en tv series komt telkens een pop up venster, dat heel vaak door de Thaise overheid geblokkeerd wordt en ik dus geen porno hoef te zien. Heb ik geen probleem mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website