Smog Bangkok: Water sproeien vanaf flats

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
15 februari 2019

De gemeente Bangkok heeft weer iets nieuws bedacht in de strijd tegen de smog en fijnstof. Vanaf het dak van honderdvijftig flatgebouwen in Bangkok wordt water gesproeid om fijnstof te bestrijden.

Een adviseur van de gouverneur noemde gisteren bij een inspectie de sprinklerinstallatie op het dak van het dertig verdiepingen hoge Lumphini Suite Ding Daeng-Ratchaprarop Condominium in Ding Daeng een model voor andere gebouwen.

Sinds 15 januari wordt er driemaal per dag water gesproeid. Ruim 150 flats van dezelfde projectontwikkelaar zijn ook van sproei-installaties voorzien.

Op bouwplaatsen heeft de gemeente grote schermen geplaatst tegen verspreiding van stof.

Bron: Bangkok Post

18 reacties op “Smog Bangkok: Water sproeien vanaf flats”

 1. ruud zegt op

  Ze zouden ook filters in de schoorstenen van de fabrieken en energiecentrales kunnen plaatsen.
  Daar heb je het hele jaar plezier van.

 2. tooske zegt op

  Een mooi gebaar, maar ik denk niet dat het werkt tegen dit soort fijnstof dat zich door de lucht verplaatst.
  En wat als het wel werkt en door de waternevel wordt meegenomen naar beneden om vervolgens door het verkeer weer te worden opgedwarreld.
  Ook het sproeien met vliegtuigen heeft geen effect op het fijnstof, en wat te denken van het fijnstof wat door die vliegtuigen wordt uitgestoten dit is mogelijk meer dan wat het oplevert.

  De hele aktie is m.i. een leuk gebaar, zo van kijk eens wat we al niet allemaal doen voor de kiezers.

 3. teun zegt op

  Weer actie die krachtdadig overkomt in het nieuws. Maar de facto geen enkel effect heeft. Men is gewoon bang om harde maatregelen te nemen zoals bijvoorbeeld auto’s die teveel roet uitstoten direct van de weg te halen met een hoge boete. Nu wordt de softe aanpak uitgevoerd:
  1. meten en bij overtreding een boete plus
  2. mededeling dat auto moet worden hersteld en anders niet door de keuring komt.

  Intussen wordt gewoon doorgereden, de keuring overgeslagen en als je dan opnieuw zou worden aangehouden, begint het hele spel weer opnieuw…..

 4. Rob V. zegt op

  555 is er iemand die dit serieus neemt? Zelfs de autoriteiten zelf gaven al eens aan dat dit zinloos is tegen schadelijke fijnstof. Maar blijkbaar is symbolisme de makkelijke oplossing. Ik dacht zelf meer aan filters op schoortenen, uitlaten, controles bij fabrieken en verkeer op uitstoot met boetes en verbanningen enzovoort.

  • nl th zegt op

   555 is jou idee serious? In Thailand dat even voor elkaar te krijgen, als ik om me heen kijk en er bijna geen regel wordt opgevolgd, zoiets als voorbeeld het dragen van een helm, hoe stel je die maatregelen dan voor?

   • Rob V. zegt op

    In Nederland namen we veel zaken zoals met helm op rijden en vervuiling eerst ook niet serieus, beetje bij beetje omdat het van de politie moest en later ook echt het besef (zodat mensen dat uit eigen beweging doen en niet om een boete te ontwijken). Als je na waarschuwingen boetes (of directe voertuig aan de kant laten zetten) en uitlegt waarom de regels in eigen belang zijn dan kom je er wel. Thai zijn net mensen, met voorlichting, straffen en belonen kun je met een aantal jaar goede vorderingen maken. Neem nu al de anti plastic tasjes acties, krijgt ook voet aan de grond. Dan kan met andere dingen ook.

    Nadeel: de mensen die vinden dat Thailand dan Thailand niet meer is (want die bevalt de laissez faire houding prima), zullen niet blij worden.

    Nb: spreekt voor zich dat je dit dus niet van dag 1 op 2 doet. Zo moeten mensen nog wel van A naar B kunnen komen en voldoende inkomen vergaren. Zaken rol je dus uit zodat men stapsgewijs er in groeit.

    • nl th zegt op

     Dit is gewoon gezwam, In Nederland zijn de zaken af te dwingen, maar in Thailand schijnbaar niet. Die anti plastiek tasjes wordennog even veel gebruikt , hier en daar een enkele die wat minder gebruikt , misschien is het je ontgaan of komje nooit in supermarken.
     Hoeveel jaar zijn ze met het verkeer bezig, boetes aan de kant ? dat wordt allang gedaan kijk om je heen dan zie je hoe het gaat.
     Nb: gaat zeker niet snel veranderen, niet iedere Thai heeft een farang atm dat ze de oude zaken kunnen vervangen

 5. GeertP zegt op

  Gewoon voor de zelfde aanpak kiezen (thaise aanpak) als met de overstromingen,wachten tot het weer omslaat, dus bij de eerste regenbuien is het probleem opgelost.

 6. Nicky zegt op

  En wij waren een week te laat met de keuring en krijgen gelijk een prent.
  Vraag me af hoe die grote luchtvervuilers door de keuring komen

 7. gerard zegt op

  Gisteren stond ik bij de jaarlijkse keuring van mijn auto, en voor mij was een oudere pickup die stond te roken alsof het een schoorsteen was.
  Na de summiere controle ging ook hij weg met de benodigde stempels en kan weer een jaar verder.
  Ook het verbranden van rijstvelden gaat vrolijk verder maar dan wel in de ochtend zodat de dienstdoeners nog niet wakker zijn.

  • nl th zegt op

   Dit is nu net wat ik probeer uit te leggen, zo gaat het hier overal en het is hardneckig heel moeilijk uit te roeien.
   Zal er wel weer gezegt worden in Nederland wilde men er ook niet aan , maar daar is het wel door de overheid af te dwingen.
   Ook in bang saray wordt er gedurig op de velden verbrand met gevolg hele avonden in hujs in stank zitten.
   Uitlegggen is ook een optie maar dat wordt ook gedaan alleen wordt het schijnbaar niet begrepen en gaat vrolijk verder, belonen is ook een optie alleen hoe wil je dat doen?

 8. janbeute zegt op

  Hier in Chiangmai en omgeving was de lucht gisteravond te snijden.
  Toen ik rond een uur of achts avonds planten aan het water geven was met op mijn hoofd bevestigt een led lamp.
  Zag je de lichtbundel door de smog heen schijnen , net als je auto rijdt in de mist met mistlampen aan.
  Ook de heerste er een brandlucht.
  Vandaag was het niet veel anders, vanaf mijn huis op de bovenverdieping zie je de toppen van de loganbomen in de smog op nog geen 100 meter afstand.
  De hele lucht is grijs gekleurd.
  En ik woon 45 km ten zuiden van CM op het platteland.
  Niks is er veranderd, wordt alleen maar erger, waar zijn de grote leiders om de deze zaak eens grondig aan te pakken.

  Jan Beute.

  • Roland zegt op

   Grote leiders ?… Aanpakken?….. één grote illusie!

  • Tino Kuis zegt op

   Zolang vrijwel alleen het plebs er last van heeft, jan, zullen de grote leiders het niet aanpakken.

   • chris zegt op

    Zeker de helft van mijn Thaise collega’s op de universiteit (zeker geen plebs) komt met openbaar vervoer en draagt nu steevast een mondkapje…..

    • Tino Kuis zegt op

     Toch wel met de trein hoop ik, Chris, en niet met die gratis stinkbussen?

     • Chris zegt op

      Inderdaad met de trein, maar ook met de aircon bussen, de songteaw en met de boot sinds onze faculteit verhuisd is naar de CAT tower aan de choa phraya.

 9. Roland zegt op

  Te zot voor woorden…….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website