Rookverbod op 24 stranden in 15 provincies

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
2 november 2017

Sinds 1 november geldt op 24 stranden in 15 provincies een rookverbod, waaronder het strand van Hua Hin, Phuket en delen van het strand op Koh Tao en Koh Samui. Op overtreding staat een maximum gevangenisstraf van 1 jaar en/of een boete van 100.000 baht.

De komende drie maanden worden overtreders niet bestraft, maar krijgen zij een waarschuwing, zo laat het ministerie van Milieu weten. Wanneer het verbod effect heeft, zal het ook worden toegepast op andere stranden.

De belangrijkste reden voor het verbod is de vervuiling door achtergebleven peuken op het strand. Op een aantal stranden worden rookcabines geplaatst waar verstokte rokers terecht kunnen.

De initiatiefnemers denken niet dat het rookverbod negatieve gevolgen heeft voor het toerisme.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


18 reacties op “Rookverbod op 24 stranden in 15 provincies”

 1. LOUISE zegt op

  De negatieve gevolgen zijn al begonnen met het verbieden van bedjes en parasols.

  Deze gevolgen worden alleen maar riant uitgebreidt met dit rookverbod.

  Op vakantie met vrienden en de ouders, waarvan 1 man die niet kon roken in het vliegtuig en daar niet tegen kon.
  Ik had met liefde de deur voor hem open gedaan daarboven.
  Mijn hemel, niet te genieten tot aan heet onbeschofte af.

  En de bedenkers van dit belachelijke idee zijn in de waan dat dit Thailand niets gaat kosten???

  LOUISE

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Hendrik S. zegt op

   Zal best meevallen. De Thaise stranden zijn over het algemeen niet zo breed, dus sta je zo op de straat/stoep/boulevard te roken. Dit deed ik overigens al daar ik vindt dat mensen van de zeelucht en/of eten moeten kunnen genieten in plaats van mijn rook.

   Tevens snap ik uw vergelijking niet tussen het strand en vliegtuig? Op het strand heeft uw kennis de mogelijkheid om een paar meter verder op te gaan roken. In het vliegtuig niet. Op het strand zal die dus zijn humeur behouden door 5/10 meter te lopen naar de straat.

   Zelfde wat gebeurd in Nederlandse kroegen en cafe’s, naar het rookhok of naar buiten (de straat) lopen. Niks meer niks minder.

   Blijven we nog in conditie ook 😉

   En voor de doordenkers, ja die paar meter op het strand heeft echt nut daar de wind meestal het land op waait en mijn rook dus meestal meegaat over de straat.

   Denk dat een schoner strand en frisse zeelucht veel beter doet voor het toerisme dan dat het roken is zoals het nu is (en ik rook een 10-15 sigaretten per dag)

   Mvg

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
   • Bert zegt op

    Hoeveel cafés en kroegen zijn er al gesloten na het rookverbod ?
    Wil niet zeggen dat het alleen door het rookverbod komt, maar helpt er wel aan mee.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. sjors zegt op

  De initiatiefnemers denken niet dat het rookverbod negatieve gevolgen heeft voor het toerisme, ik denk dat dit een kromme gedachte is ! Ze zullen daar wel achter komen .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
 3. frans zegt op

  prima maatregel, grote klasse om dit te doen. En de straf is niet mals. Hoop dat het werkt en dat thailand schoon blijft van dit soort vies peuken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +15 (obv 15 stemmen)
 4. Jacques zegt op

  Ik ben voorstander van campagnes die het stoppen van roken promoten. Het is en blijft een onzinnige bezigheid. Ook dit soort acties levert een bijdrage maar is waarschijnlijk slecht te controleren op zoveel stranden. De boete is buiten proporties en wat gebeurt er als de Thai of toerist wordt gesnapt en de boete niet kan betalen. Opsluiten dan maar, voor maximaal een jaar. Ik kan het niet goed plaatsen zoals het hier wordt omschreven. In Nederland kennen we de overtredingen en de misdrijven. Voor overtredingen gelden minder zware regels en boetes. Dit zijn geringe vergrijpen. Hier ziet men kennelijk het roken op de specifieke stranden als een misdrijf en dat voert veel te ver. Dat de meeste mensen hun longen verpesten door te roken is al een straf die ze zichzelf opleggen, daar hoeft de Thaise autoriteit niets voor te doen. Op het totaal plaatje van afval bestrijding zullen de peuken niet het grootste aan overlast veroorzaken. Maar alle beetjes helpen. Gelukkig komen er voor de verstokte rokers, rokerscabines en dat is dan wel weer te eerbiedigen, want er zijn er velen onder ons die leren het nooit af.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 5. Harold zegt op

  Op het stukje strand waar ik zit , Dongtan beach, Jomtien, mag wel gerookt worden. Volgens de beheerster zou de maatregel nog niet gelden voor pattaya.

  De Bobo’s van de vloot show willen er graag een opsteken, denk ik zo maar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. Jos zegt op

  Goede maatregel, maar moesten ze ook toepassen in a go go en andere gesloten uitgangsgelegenheden. Als je wil roken rook dan buiten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 7. Tino Kuis zegt op

  Prima dat rookverbod. Ik ga mijn pijp wel ergens anders roken. Mijn buurman sprak mij er ook al vriendelijk glimlachend op aan…

  Maar dit heeft niets met peuken en afval te maken. Er is al heel lang een wet in Thailand die verbied afval, waaronder peuken, in de openbare ruimte zo maar weg te gooien. Daar staat zoiets als een boete van 1000 baht op wat onderhandelbaar is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Bert zegt op

   Wetten ontbreekt het niet aan Tino, de naleving en de handhaving schort het aan.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. Dirk zegt op

  Tsonge, tjonge , wat een reactie weer van sommigen. Een sigaret roken op het strand en dan bestempelt te worden als viespeuk. Het leven is een beetje geven en nemen. Weleens achter een slecht onderhouden diesel gereden hier. Of een plekje bezocht waar Thai graag vissen en wel eens om je heen gekeken wat daar achter blijft. Ik houd het hier maar bij, maatregel te gek voor woorden, daar zal ik het maar op houden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +16 (obv 16 stemmen)
 9. John Chiang rai zegt op

  Hoewel ik zelf niet rook,vindt ik een rookverbod op een strand toch wel een beetje overdreven.
  Overdreven,omdat het verbod niet ontstaan is,zo velen denken,om gezondheids redenen,of stank overlast, maar uitsluitend om iets te ondernemen tegen de algemene vervuiling.
  Een algemeen verbod dat men geen vuil,peuken,of plastic dumpen mag,was hier meer op zijn plaats geweest,en zou rustig niet alleen op het strand toegepast moeten worden.
  Het heeft geen enkele zin om op het strand tegen een vervuilende roker voor te gaan,terwijl buiten het strand Thailand op veel plaatsen in afval verzinkt.
  Het rookverbod als middel tegen vervuiling in te voeren,is in thailand hoogstens een druppel op een gloeiende plaat,waar opnieuw alleen de toerist de dupe van gaat worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • LOUISE zegt op

   “”Om iets te ondernemen tegen de algemene vervuiling””??

   Begin dan met de thaise bevolking aan te leren om niet alles achter zich op de grond te gooien of aan de overkant van de straat.
   En tevens hoge boetes invoeren zoals in Singapore.

   Moet je eens kijken hoe schoon het hier wordt.

   LOUISE

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
   • John Chiang rai zegt op

    Louise,ben het helemaal met jou eens,vandaar dat ik in mijn reactie reeds aangaf,dat de vervuiling in Thailand iets verder gaat dan de roker die op het strand een sigarettenpeuk wegsmijt.
    Alleen het rookverbod op het strand,dat niets met een gezondheids maatregel te doen heeft, gaat alleen om het feit,om de stranden algemeen schoon te houden,terwijl het werkelijke schoonhouden veel verder zou moeten gaan,als deze stranden.
    De grootste vervuilers zijn o.a de plastic Industrie,die d.m.v. plastic verpakkingen het land overspoelen,en daarbij is een sigaretten peuk nog het kleinste probleem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 10. B.Elg zegt op

  De regelneven slaan weer toe. Alsmaar meer bekrompen regeltjes. Terwijl de meesten van ons dat nou juist zo mooi vinden aan Thailand: de filosofie van “leven en laten leven”.
  Ik rook niet en hou er niet van de stank van sigaretten. Maar ik vind dat het moet kunnen om in de open lucht te roken. Ik ga inderdaad wel ergens anders zitten, dan. Een beetje verdraagzaamheid maakt het leven zoveel mooier!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
 11. Riesol Les zegt op

  De meeste rokers zijn grote egoïsten. Ik vind vervelend als ik op het strand ligt en mijn buurman naast mij konstant te roken ( zowel man en vrouw). Heb wat van gezegd en kreeg als antwoord dat het hier een openbare plaats is en iedereen kan doen wat je maar wil. Dus wij niet rokers moet maar gaan verkassen als je last van hebben. Dus als je geen rokers ben, dan ben je in de minderheid. Ik ben blij als de Thaise overheid dit voor elkaar krijgt om rook verbod voor alle Thaise stranden. Ik denk dat dit een droom wereld is.
  De Thaise overheid ( Lees de militaire junta ) moet eigenlijk keihard met het begin te maken van overal een rook verbod. Ik heb verleden week gezien hoeveel militairen in Bangkok rond lopen, die kan zeker mee helpen met op straat gaan kontrolleren. Wij zijn voorstander van een hardere aanpak en niet zo’n slappe hap als in Nederland.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • LOUISE zegt op

   Beste Riesol Les,

   Nog even geduld en je hebt geen last meer van rokende toeristen naast je, want die gaan niet meer naar Thailand.
   Ja, misschien nog een enkele thai, maar dat denk ik niet.

   Alleen het weekend moet je elders doorbrengen, want dan gaat de thai massaal met 3 generaties naar het strand.
   En boy, die roken met een snelheid, de thai.

   Alleen hoop ik niet dat je hier onroerend goed hebt, want geen toeristen meer naar Thailand, met de daaraan geschakelde gevolgen dat er door buitenlandse ondernemers hier niet geinvesteerd wordt.
   Voeg daar bij de nodige “farngs” die het ook elders gaan zoeken.

   Blijft weinig over dan he?
   En ik ben niet dronken, dus die grijze massa werkt nog steeds, maar na dit mailtje ga ik toch echt een sakeetje inschenken en hopen dat mensen zoals u de tunnel visie een beetje kan miniseren.

   En ja, ik heb ook gerookt maar ben 6 jaar geleden gestopt, maar zal nooit, never iemand verplichten buiten ons huis te roken.
   Gewoon gezellig bij de rest met een neut.

   Leven en laten leven, maar dit is een gezegde wat heel veel mensen niet kunnen accepteren.

   LOUISE.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 12. Chiang Moi zegt op

  Je kan denken en zeggen over de Thaise Junta maar hier hebben ze een verstandige keuze in gemaakt. In het algemeen ben ik voor vrijheid en dat mensen zelf keuzes moeten mogen maken over wat zij wel of niet doen zolang anderen er maar geen last van hebben maar dat kan je van roken toch echt niet zeggen. Je ziet wereldwijd dat de roker steeds aan strengere wetten en regels gehouden worden en terecht denk ik.
  Het is vies en smerig en het stinkt ook nog (ook ik heb recht op mijn mening) dat roken niet gezond is dat is genoegzaam bekend en dat mensen het risico willen lopen op enge ziektes moeten ze natuurlijk ook zelf weten maar val daar een ander die er voor heeft gekozen niet mee lastig en dat heeft niets met tolerantie of solidariteit te maken. Wees nou eerlijk, als je anno 2017 nog rookt ben je toch niet echt verstandig bezig je gaat toch ook geen asbest snuiven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website