Zowel het leger als de regering verdedigen de aankoop van 34 Chinese gepantserde voertuigen. Het oorlogstuig kost de staat 2,6 miljard baht. Volgens de regering is de aanschaf noodzakelijk voor de verdediging van het land.

Volgens legercommandant Chalermchai zijn er verschillende aanbiedingen onderzocht, waaronder uit Rusland en de Oekraïne. De keuze viel op de Chinese VN-1’s omdat die het meest kosteneffectief zijn. De nieuwe voertuigen moeten de V150 vervangen die inmiddels 40 jaar oud zijn. Dat geldt ook voor de M113A3 voertuigen die inmiddels 50 jaar oud zijn.

Het beeld bestaat dat het leger goed voor zichzelf zorgt (zie toelichting onder). Er komt dan ook steeds meer kritiek van de bevolking. Het besluit om Chinese onderzeeërs aan te schaffen zorgde ook voor de nodige bedenkingen. Veel Thai begrijpen niet dat ondanks de zwakke economie van het land er zoveel geld wordt geïnvesteerd in defensie.

Legerwoordvoerder Kongscheep is het niet eens met de kritiek op de aanschaf van de VN-1’ voertuigen. Volgens hem bespaart het leger uiteindelijk geld dankzij de lagere onderhoudskosten. Ook komt er extra werkgelegenheid omdat China in Thailand een onderhoudscentrum voor Chinese wapens gaat bouwen, mogelijk in Nakhon Ratchasima.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Regering noemt aankoop 34 Chinese gepantserde voertuigen noodzakelijk”

 1. Gerrit van leur zegt op

  Zowel regering als leger vind het goed ! Welke regering en leger ? Voor zover ik weet is het een militaire dictatuur met maar een baas.

 2. HansNL zegt op

  Gezien de situaties in het zuiden van het land en de zwaar verouderde en absoluut onvoldoende beveiliging tegen explosiveness en zwaardere kaliber kogels, vind ik de aanschaf van nieuwe gepantserde personeelsvoertuigen verdedigbaar.
  Met enige mentale gymnastiek kan ik dat ook vinden voor tanks.
  Dat geldt zeker, in mijn beleving, niet voor onderzeeers.
  Maarrrrrr……..wie ben ik.

  Zeker is voor mij dat elk land zijn Defensie op orde moet houden.
  Dus niet zoals Nederland.

 3. leppak zegt op

  Juist ja, China spant zijn greep strakker op Thailand. De aanschaf bevestigt alle vooroordelen en vooruitkijkend zullen ze wellicht alleen nodig zijn om toekomstige binnenlandse problemen het hoofd te bieden. 1973…l’histoire se repete ???

 4. Ger zegt op

  Het gaat om vervanging van rijdend materieel; 2 types waarvan er 1 type reeds 40 jaar dienst doet en een ander 50 jaar.
  Lijkt Nederland wel: in mijn diensttijd in 1981 gebruikten we ook nog geweertjes uit WO2 terwijl rondom iedereen moderne wapens had. Idem met de uitrusting indertijd van personen: bezuinigen troef en de infanterie had niets eens waterdichte laarzen in mijn dienststijd en reed in open pick-ups want dat was zo goedkoop. Gelukkig is dat later verboden. Idem de missies in Joegoslavie rijden in niet gepantserde trucks oftewel spelen met levens.
  Voor deze keer gun ik het Thaise leger deze voertuigen van harte.

 5. janbeute zegt op

  Het is de laatste tijd alles wat je zoal hoort en leest hier in Thailand , China en nog eens China .
  Horden Chineze kwaliteits toeristen ,bouw van Chineze highspeed trein in aankomst , Chineze tanks , duikboten en nu weer pantservoertuigen .
  Nog maar niet te noemen al die troep die hier verkocht wordt komende uit China .
  Waaronder oa brommers , motoren, gekopieerde vrachtwagens bussen , waterpompen en ander agricultuur gereedschap .
  Zou het niet beter zijn dat Thailand ophoud te bestaan als zelfstandige natie en zich gaat aansluiten als een provincie van China .
  Of is dit proces inmiddels , al geruisloos aan de gang .

  Jan Beute .

  • HansNL zegt op

   Tja, Jan, China is nu eenmaal erg dichtbij, en er wonen erg veel Chinezen.
   Dus is het enigszins te begrijpen dat niet alleen Thailand, maar ook Myanmar, Cambodja, Laos en Vietnam zich richten op dat land.
   Voor wat betreft de industrieele productie van China, het is nu eenmaal goedkoper.
   Ook Australie, Nieuw Zeeland en Indonesie richten zich meer en meer op China, dat is nu eenmaal handel.
   Spoorwegmateriaal is een geliefd product, inclusief het HSL spul, gewoon omdat het gebaseerd is op Europese producten, doodgewoon gekopieerd, doodgewoon hele fabrieken opgekocht, of hoe dan ook.
   De westerse industrie kan hier niet tegen opboksen.
   En ja, het westen, uit winstbejag, verpatst alles aan en koopt alles uit China.
   Helaas. I

 6. Gerard zegt op

  Je moet je afvragen wie de overheid (militairen) als potentiele vijand ziet dus ook het eigen volk.
  Mij is onduidelijk waarom Thailand onderzeeboten nodig heeft. Is het om eventueel een bijdrage aan een tokomstige ASEAN defensie te leveren of als chinese collaborant rugdenking te geven oa in de Chinese Zee.
  Ik heb de indruk dat de VS al een tijdje geleden is geruild voor China als vriend, een vriend die zich niet of nauwelijks bemoeit met de interne thaise aangelegenheden. ASEAN is (nog) niet echt een eenheid en zal het wat betreft China ook nooit echt worden, het bekende verdeel en heers.Zo wordt Zuid-Oost Azie in de greep genomen door China.

 7. Jacques zegt op

  Een leger, militairen etc., is altijd noodzakelijk ter verdediging van het land. Dat is al sinds de oudheid. Laten we niet naïef wezen. Het op pijl houden van het materiaal is zeker een vereiste wil je serieus genomen worden als het er op aankomt. Zeker met terroristische dreigingen en aanslagen is het goed te zijn voorzien van gepantserde voertuigen. Kijk eens naar de Phillippijnen met IS, er zou zo maar een Thaise tak kunnen opdoemen met alle gevolgen van dien. Dat het een noodzakelijk kwaad is ben ik met een ieder eens. Maar ja er zijn nu eenmaal veel gestoorden op de wereld en daar lezen we dagelijks over. Een grote wereldspeler zal Thailand niet worden en net als Nederland zich moeten scharen onder de grote broeders. De Thaise bevolking bestaat ook uit vele Chinese groeperingen en die bijten elkaar niet. Amerika was het grote voorbeeld, als wereldspeler, maar is goed bezig zich met de huidige bewindhebber om daar minder vertrouwen in te hebben. America first. China speelt handig in op allerlei gebied en zo ook met militair materieel. Goede zet zakelijk gezien en alhoewel politiek verwerpelijk op mensenrechtengebied maar ja waar vind je dit niet. Aan iedere keuze zit een voor- en nadeel.
  Ik ben wel van mening dat met bepaalde maatregelen de bevolking er het beste mee gebaat moet zijn dus de gelduitgave moet wel verantwoord blijven en de perken niet te buiten gaan.

 8. Chris van het dorpje zegt op

  Noodzakelijk voor de verdediging van het land !
  Tegen wie of welk ander land ?

  • Dennis zegt op

   De Chinezen hoogstwaarschijnlijk.

   Maar de Thais kennende zal het wel weer collaboreren worden en kunnen ze trots blijven verkondigen nooit onder de voet te zijn gelopen door een vreemde mogendheid.

  • HansNL zegt op

   Chris, wat dacht je van het zuiden van het land?
   Alles pais en vree daar met de religion of peace?
   En wat dacht je van de west grens met de diverse strijdgroepen die zelfs het militaire bewind van Myanmar niet onder de duim kon krijgen?
   Of de situatie met Cambodja?
   Niets nieuws van het front dan maar?
   Dan heb ik het ook nog maar niet over de diverse bedreigingen tegen de staat die door politici van een bepaald pluimage geuit zijn, en ongetwijfeld nog niet zijn vergeten?
   Een land, zelfs Nederland, heeft een krijgsmacht nodig, al was het maar om diplomatie te ondersteunen.
   Helaas.

 9. Harrybr zegt op

  40- en 50-jaar oud gepantserd personenvervoer vervangen? Wie rijdt er privé/zakelijk nog met zulk oud materiaal ? Ja. die dingen moeten zich ook tegen RPG-s kunnen verdedigen. Doch .. een kanon ( tank) is dan knap zinloos. Ja, is puur tegen terreur milities en ook eigen volk. Met 34 stuks… win je geen oorlog mee.
  Onderzeeërs… met zulke ondiepe wateren behalve dan aan de Phuket-kant.. is weggegooid geld.
  En uit China ? kijk naar uw eigen privé-aankopen en u weet het antwoord.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website