Wie denkt dat junta bezig is de corruptie in Thailand effectief te bestrijden heeft het mis. Thailand is nog nog steeds door en door corrupt. In de regio Azië-Pacific is het na India en Vietnam het meest corrupte land. Deze positie is gebaseerd op een onderzoek onder 21.800 respondenten in zestien landen in de regio, zo blijkt uit onderzoek van Transparency International.

Transparency International is een internationale organisatie die corruptie in kaart brengt, hierbij ook politieke corruptie.

Ter vergelijking, op de lijst van minst corrupte landen staat Nederland op plek 8 en België op plaats 15. Denemarken is minst corrupte land ter wereld en Somalië (176) het meest. Thailand staat op plek 101 en doet het dus nog steeds erg slecht.

Uit het onderzoek blijkt dat 46 procent van de respondenten uit Thailand zegt de afgelopen 12 maanden politie-agenten omgekocht te hebben, 35 procent zegt openbare scholen te hebben betaald voor plaatsing van hun kinderen.

Het onderzoek is slecht nieuws voor de regering Prayut die zegt corruptie hard aan te pakken. Buitenlandse investeerders en bedrijven zijn huiverig om te investeren in landen waar corruptie hoogtij viert.

Prayut zelf heeft al gereageerd en geeft de voorgaande regeringen de schuld van de slechte score.

Bron en meer informatie: Bangkok Post en www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2016


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Onderzoek Transparency International: ‘Thailand nog steeds door en door corrupt!’”

 1. ruud zegt op

  46 procent van de respondenten uit Thailand zegt de afgelopen 12 maanden politie-agenten omgekocht te hebben.

  Wat maar weer eens bewijst hoe corrupt de verkeersovertreders zijn.

 2. FonTok zegt op

  “Buitenlandse investeerders en bedrijven zijn huiverig om te investeren in landen waar corruptie hoogtij viert.” Ja zeg en wat te denken van dat buitenlandse bedrijven bang zijn te investeren in landen waar het leger de macht heeft gegrepen en de democratie ver te zoeken is?

  “Prayut zelf heeft al gereageerd en geeft de voorgaande regeringen de schuld van de slechte score.” Het is altijd makkelijk om naar anderen te wijzen. Als hij het wil stoppen dan moet hij harder optreden. Maar in zo’n groot land lijkt me dit bijna onmogelijk.

  • chris zegt op

   Woorden maar de daden zijn anders. Veel grote bedrijven kijken niet zozeer naar de mate van corruptie of het niveau van democratie in een land. Het belangrijkste argument is hoeveel risico men loopt om de gedane investeringen te verliezen. Stabiliteit en continuering van beleid is dus een veel belangrijkere factor dat het type regering. Die mag autoritair zijn als dat maar niet elke verkieizing verandert.
   Als het echt waar zou zijn zou geen enkel bedrijf meer investeren in China en Rusland.

   • Tino Kuis zegt op

    Dat is allemaal waar maar dit artikel gaat over de invloed van de mate van corruptie in een land bij de beslissing wel of niet investeren. Als alle andere factoren gelijk zijn zal die beslissing uitvallen ten gunste van het minst corrupte land hoewel het afhankelijk is van het soort economie.

    Buitenlandse investeringen in Thailand zijn in de afgelopen 3 jaar behoorlijk teruggelopen en dat is waarom de regering de binnenlandse investeringen probeert te bevorderen.

    Zie:
    ‘As a consequence, the overall
    effect of corruption on investment (which includes the loss of potential investments) may be
    negative. ‘

    http://www2.ku.edu/~kuwpaper/2008Papers/200802.pdf

    • chris zegt op

     “Buitenlandse investeringen in Thailand zijn in de afgelopen 3 jaar behoorlijk teruggelopen” Ja, dat klopt en is de corruptie in Thailand in de laatste drie jaar sterk gestegen? Nee. Is Thailand politiek gezien instabieler geworden de laatste drie jaar? Ja. Zijn bedrijven huiverig om in een land te investeren dat door een militaire staatsgreep een slechte naam heeft? Ja, want daar krijgen ze zelf ook een slechte naam van.
     Het onderzoek dat je aanhaalt is naar mijn stellige overtuiging niet toepasbaar op Thailand; gaat zelfs over werelddelen. Om in Thailand te investeren moet je al met een of meerdere Thais een onderneming oprichten waarvan de Thais de meederheid van de aandelen hebben. En dat is al decennia lang zo.

  • Khun Yan zegt op

   Ik ben het deels eens met U. Maar waar een wil is is een weg, en als de Generaal hard genoeg optreedt kan hij er in slagen, ondanks de corrupte tegenstanders (lees red-shirts)…

   • Petervz zegt op

    Als je denk dat de corruptie ligt bij de ‘red shirts’ dan heb je toch weinig begrepen van dit land.

  • Thallay zegt op

   Is het niet Heineken dat aardig heeft geinvesteerd in Thailand. Chang drinkers lijden er nog onder.
   Wat mij opvalt dat niemand de term corruptie omschrijft. Men heeft het hier over een politie agent die men graag wat geld toesteekt, minder dan de officiele boete. In ons zo geliefde Nederland, daarom zijn we tenslotte hier, vind men het normaal dat banken overeind gehouden worden door de belastingbetalers terwijl de hoge heren hun bonussen opstrijken. Dat een voormalig minister van financien een zeer goed betaalde bvaan aanneemt bij een corrupte bank, waaraan hij zelf de illegale vergunning heeft toegekend. En nu mag hij een nieuw kabinet formeren. Dat doet hij ook niet gratis, maar hij was vrij, hij was verder nergens meer een baan vinden. En Dirkje mag zijn oude activiteiten weer oppakken, hij heeft nog geen dag vastgezeten voor zijn oplichtingspraktijken, die vele mensen tot armoede hebben gedreven. En zo kan ik nog wel meer voorbeelden noemen, ze vallen blijkbaar niet onder de noemer corruptie.

   • marcello zegt op

    Je kunt Nederland echt niet met Thailand vergelijken. Als je zoals ik al jaren in Thailand komt weet je dat Thailand corrupt is.Dat is een keihard feit. Ga geen vergelijking met Nederland maken.

    • Nelly zegt op

     In thiland is de corruptie open en bloot door iedereen vast te stellen. In Europa moet je iets slimmer zijn om het te zien. Maar het is daarom niet minder. Alleen wat meer verstopt

 3. Mister BP zegt op

  Ik geloof niet dat Thailand meer corrupt is dan Indonesië. Als toerist ervaar je de corruptie in Indonesië elke dag terwijl ik dat minder ervaar in Thailand. Er worden zoveel onderzoeken gedaan waarvan je de betrouwbaarheid in twijfel moet trekken.

 4. mat zegt op

  Corruptie is helemaal ingeburgerd in dit land, en als die van vandaag op morgen zou verdwijnen, zou de economie in een storten. Maar als corruptie overgaat in afpersing, wat nu vaak het geval is, is dat veel erger. Niet alleen farang, maar ook Thais met een beetje geld worden afgeperst door de politie en ambtenaren in openbare kantoren. Neem het administratie kantoor in Banglamung, waar iedere bar eigenaar ieder jaar naar toe moet voor een nieuwe vergunning, de vergunning kost maar een schijntje, maar onder de 15000 baht extra kom je niet buiten, grote bars en disco´s betalen nog veel meer. Als je weigert, wordt er meteen gezegd, je bar krijgt binnen 2 dagen inspectie, en als er iets niet in orde is, wordt het gesloten, en er is altijd wel iets mis!!!! Zo zijn er ontelbare voorbeelden van allerlei instanties, de politie voorop, en het ergste is, je kunt nergens naar toe met zo´n verhaal, want niemand doet er iets aan!!!

 5. Joost zegt op

  Het is naïef om te denken dat corruptie in een paar jaar is te bestrijden. Het duurt minimaal een hele generatie (en wellicht zelfs twee generaties) voordat er echt resultaat kan worden geboekt.

 6. Khun Yan zegt op

  Het is helaas geen verrassing…corruptie tiert nog steeds welig. Het vindt plaats in vele middens en op alle niveau’s. De rijken worden er rijker van…de armen armer. Het is ook bijzonder schrijnend te moeten vaststellen dat jongeren die echt hun best doen en echt gemotiveerd zijn om bv “teacher” te worden dan tegen een muur aanlopen waar men zegt: ” je zal 500.000 Thb onder tafel moeten geven om kans te maken op een job”. Hetzelfde bij advokatenkantoren…daar gaat het dan al naar 800.000.- En dan vermeld ik nog niet eens “een politiejob”…Het is niet uit de lucht gegrepen maar aan de werkelijkheid getoetst…In Isaan ken ik zo een familie met 4 kinderen…de ouders werkten zich uit de naad…2 dochters studeerden af…en geraakten nooit aan een job.

 7. Mark zegt op

  Niet enkel buitenlandse bedrijven zijn huiverig om te investeren in landen waar corruptie hoogtij viert.

  Mijn Thaise vrouw leeft en werkt al 35 jaar in de EU. Nu ons pensioen nadert verlangt ze terug te keren naar haar geboorteland. Ik volg haar met graagte, maar de corruptie schrikt mij toch af.
  Vooral bij contact met geuniformeerd volk ben ik op mijn hoede. Slecht voor de gemoedsrust in een overigens prachtig land.

  Deze farrang betrapt zichzelf erop preventief al een paar “strategiën” in petto te hebben voor het geval hij weer eens met dergelijk “machtsmisbruik” geconfronteerd wordt. De strategiën lopen uiteen van jezelf zo onopgemerkt mogelijk opstellen in de hoop dat teerak die parasieten kan weren, over dealing and wheeling om de schade voor ons te beperken, tot verwijzen naar hoger geplaatste connecties in de hoop dat dit de premiejagers afschrikt.

 8. Leon1 zegt op

  Moderator: graag de discussie bij Thailand houden.

 9. Jacques zegt op

  Thailand is, zoals wel blijkt uit de cijfers, maar ook met wat we meemaken in de praktijk nog een behoorlijk corrupt land. Dit heeft diverse oorzaken, waaronder de armoede en het feit dat er weinig verdient wordt door de meeste mensen. Ook een bepaalde vorm van gedogen en acceptatie is een belangrijke factor die meespeelt. Ik zou zelfs zeggen dat veel mensen niet beter weten want het is altijd al zo geweest. Zelfs toeristen en de buitenlanders die langer verblijven doen hier aan mee. Wat is er makkelijker om een bekeuring af te kopen voor een deel van de boete. Het gaat om waarden en normen en die zijn vaak ver te zoeken. Vraag en aanbod net zoals bij de prostitutie het werkt als een magneet op elkaar.
  Als de politie meer zou verdienen dan zou dit veel minder spelen en zolang dit uitblijft zullen we dit soort gedrag zien. Toch is er veel veranderd onder het bewind van Prayut. Neem de kuststroken waar de corruptie wordt bestreden op diverse manieren. Denk aan corrupte ambtenaren en het strandstoeltjes- beleid. Neem de afbraak van illegaal geplaatste bouwwerken aan het strand. Laatst nog bij Ton Hack, tussen Na Jomtien en Baan Amphur, waarbij een strand restaurant en daaraan gelegen bungalowhuisjes afgebroken en verwijderd zijn door toedoen van de politie. Enfin voorbeelden te over die bij de vorige regeringen echt niet hadden plaatsgevonden. Maar een ding is duidelijk er is nog veel werk te verzetten in de bestrijding van armoede, welke lijdt tot corruptie en prostitutie.

  • ruud zegt op

   U gooit oorzaak en gevolg door elkaar.
   De mensen zijn niet corrupt omdat ze arm zijn, de mensen zijn arm door de corruptie van de rijken.

   De bestrijding van de corruptie op de stranden, voor zover die corruptie werkelijk bestaat, is niet meer dan show.
   Dat wordt bewezen door het feit dat de corruptie van de jet-ski’s nooit is aangepakt.
   In de jaren dat ik nog naar het strand ging heb ikzelf in ieder geval nooit corruptie meegemaakt.
   Ik ben altijd netjes behandeld en bediend.

   En ja ongetwijfeld zitten er ook bij de stoelenverhuurders een paar slechterikken.

  • Petervz zegt op

   De corruptie die je noemt is het meest zichbare voor de bevolking en de toerist, maar de echte corruptie vindt op een wat andere schaal plaats. Wat denk he van min 30% bij grote overheidsprojecten en militaire aankopen. Dan praten we over honderden miljoenen (Euros geen Baht), en geen briefje van 100 baht om een bekeuring af te kopen.
   Met deze regering is de corruptie niet verdwenen of minder geworden. Het verdwijnt nu in een andere zak.

 10. Chander zegt op

  Ik ben wel eens dat ook India tot een van de meest corrupte landen van de wereld behoorde.

  Maar de tijden veranderen.
  Afgelopen maanden worden de corrupte ambtenaren en belastingontduikers zonder pardon zeer hardhandig aangepakt.
  Dat gebeurt op zo’n manier dat de Thaise junta een voorbeeld van kan nemen.

  Wie het dagelijkse nieuws in India volgt merkt ook dat de corruptie in India volgend jaar met minstends 80% naar beneden zal gaan. Mits de huidige Indiase PM nog aan het bewind blijft.

  Nu hopen dat ook Thailand dit wilt en kan bewerkstelligen!
  Laten we maar voor duimen.

 11. Fransamsterdam zegt op

  Ach ja, cijfers, lijstjes en onderzoeken. Het lijkt me al knap lastig om een representatieve groep deelnemers te vinden waarvan 35% in de afgelopen 12 maanden kinderen op een openbare school heeft geplaatst, of ze daar nu voor betaald hebben of niet.

 12. Peterke zegt op

  De burgervader van Prayuthaya gebruikt ‘corruptiebestrijding’ alleen maar als kapstok om tegenstanders op te kunnen ruimen.
  Ik zie geen (positieve danwel negatieve) verandering en zolang ‘de Thai’ met oogkleppen blijft leven zal er niets veranderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website