Nieuws uit Thailand – 8 december 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
8 december 2014

Zoals altijd is het nieuwsaanbod op maandag mager, alhoewel er in het weekend meer dan genoeg gebeurt, zou ik zeggen, maar misschien heeft de redactie van Bangkok Post dan geen zin om te werken. En met twee postings Uitgelicht blijft er weinig interessant nieuws over.

Maar let wel: dit is geen aansporing om nu te stoppen met lezen. Dus vooruit dan maar, en bij gebrek aan actueel fotomateriaal twee foto’s (homepagina en boven) van de candle-lighting ceremonie vrijdagavond ter ere van de jarige monarch [bij het Siriraj ziekenhuis en op Sanam Luang].

– Het ministerie van Handel wil volgend jaar de Thaise Hom Mali rijstmarkt (jasmijnrijst) in Hong Kong heroveren. Thailand heeft daar zijn plaats moeten afstaan aan Vietnam omdat de Thaise rijst te duur is vanwege het hypotheeksysteem voor rijst van de vorige regering. Verder wil het ministerie haast zetten achter de verkoop van de sinds 2011 17 miljoen ton opgekocht rijst. [In een ander bericht staat 18 miljoen ton.]

Voor volgend jaar stelt het ministerie een framework voor, waarbij de prijs van de te koop aan te bieden rijst afhankelijk is van de kwaliteit. Volgens het ministerie is 14 miljoen van de 17 miljoen ton rijst sub-standaard. Zo’n 700.000 ton is verrot en 200.000 ton is zoek. Slechts 10 procent is van goede kwaliteit.

Het ministerie gaat met rijstpelmolenaars, exporteurs en rijstkwekers over ‘geschikte’ marktprijzen overleggen, zodat de boeren een behoorlijke prijs voor hun rijst krijgen.

– Zowel de premier als het kabinet dienen rechtstreeks door de bevolking te worden gekozen, vindt een meerderheid van de commissie politieke hervormingen van de Nationale Hervormingsraad (NRC, National Reform Council). De commissie distantieert zich met deze opvatting van de meeste politieke politieke partijen, want die houden vast aan een door het parlement gekozen premier.

Ook over het kiesstelsel lopen de meningen uiteen. De politieke partijen vinden het niet nodig daarin verandering te brengen, de commissie daarentegen wil het aantal parlementsleden terugbrengen van 500 naar 350, de landelijke kieslijst afschaffen en per kiesdistrict drie parlementsleden laten kiezen.

De opvattingen van de politieke partijen zijn gebaseerd op een vragenlijst die naar alle partijen is gegaan. Van de 74 aangeschreven partijen reageerden er 23.

– De onderhandelingen met Japan over de mogelijke gezamenlijke ontwikkeling van een spoorverbinding tussen Tak en Mukdahan liggen stil vanwege de politieke veranderingen in Japan. De Japanse premier heeft het Lower House ontbonden en voor 14 december verkiezingen uitgeschreven. Intussen gaan informele gesprekken wel door.

Vorige maand liet een bron nog weten dat snel overeenstemming zou worden bereikt over de aanleg van het dubbelspoor en dat premier Prayut Chan-o-cha de zaak zou beklinken tijdens zijn bezoek aan Japan in december.

Op het spoorwegfront gebeurt nog meer. Het noodparlement heeft een ontwerp-Memorandum of Understanding tussen Thailand en China goedgekeurd over de aanleg van twee andere dubbelspoor tracés, die in afwijking van de spoorbreedte van het huidige net een breedte van 1,43 meter krijgen. Het gaat om een lijn van 734 kilometer van Nong Khai naar industrieterrein Map Tha Put en een van 133 km van Kaeng Khoi naar Bangkok. Naar verwachting begint de aanleg in 2016 en liggen beide spoorbanen er in 2021.

– Bij een vuurgevecht in Mae Fa Luang (Chiang Rai) aan de grens met Myanmar tussen een tiental drugskoeriers en Pha Muang Force rangers is een drugskoerier doodgeschoten. De koeriers openden het vuur en gooiden met granaten toen de rangers hen wilde staande houden. Na een gevecht van twintig minuten, trokken de koeriers zich terug met achterlating van 50.000 methamphetamine pillen, een AK47 geweer en een granaat.

– Vooruitlopend op de te hervatten vredesgesprekken tussen Thailand en het zuidelijk verzet, is het leger begonnen verzetsstrijders, inclusief enkelen die in het buitenland wonen, te bewegen om hun verzet op te geven en hun eisen bekend te maken. Het leger benadert hen via familie en bekenden.

Het Internal Security Operations Command (Isoc) Region 4 Forward Command maakt bekend veertig forums over het zuidelijk geweld te hebben gehouden. De resultaten worden gebundeld en via Isoc naar de regering gestuurd zodat die op de hoogte is van de opvattingen van de lokale bevolking.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Gevluchte zakenman: Politie verdonkeremaant bewijs
Molenaar Parinya: Ozon kan rottende rijst redden

Nieuws uit Thailand verschijnt morgen later dan gebruikelijk.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 8 december 2014”

  1. teun zegt op

    De premier en kabinet rechtstreeks laten verkiezen??? En wie wijst dan de kandidaten aan?? Dat wordt een chaos.

    Gewoon verkiezingen met wettelijk toegelaten partijen, die eigen kandidaatijsten hebben voor de senaat/kamer . Aan de hand van uitslag bepalen winnende partijen welke coalitie er komt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website