Nieuws uit Thailand – 27 oktober 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
27 oktober 2013

Om demonstranten te verspreiden beschikt de politie over een voertuig voorzien van een hogedruk waterkanon met een draagwijdte van 65 meter en vijf traangaswerpers, die elk tegelijk vijf granaten kunnen afvuren over een afstand van 100 meter. De wagen is uitgerust met een camera op een mast, een kogelvrije cabine, run-flat banden en een stormram.

En mocht dat nog niet genoeg zijn, dan beschikt de politie over een aantal hightech sonische wapens, die bekend staan als Long Range Acoustic Devices. Ze zijn geïnstalleerd op het waterkanon-voertuig en enkele politievoertuigen. De LRAD (kosten 1,2 miljoen baht) ´lanceren´ uiterst pijnlijke geluidsgolven. Wie daardoor wordt getroffen, loopt gehoorschade op.

Tot nu toe zijn ze niet gebruikt en heeft de oproerpolitie zich beperkt tot het gebruik van traangas, maar zelfs dat wordt in het uiterste geval ingezet, zegt Surayudh Arunchai, inspecteur bij de Protection and Crowd Control Division van de gemeentepolitie Bangkok. De beste manier om een menigte in bedwang te houden, is het vermijden van contact tussen politie en demonstranten middels betonnen platen van 1,6 meter hoogte.

Eerder deze maand werden 20.000 man van de oproerpolitie opgeroepen om de Internal Security Act, die van kracht was verklaard in drie districten van Bangkok, te handhaven, en werden betonnen muren opgetrokken ter bescherming van het regeringscentrum. De politie had de nieuwe speeltjes bij zich. De demonstranten noemen het wapengekletter ‘overkill’, maar de politie zegt dat de uitbreiding van het arsenaal nodig is om de orde te handhaven.

– Boeren zouden 30 procent minder rijst moeten verbouwen. Vooral in gebieden met een lage opbrengst kunnen ze beter overstappen op marktgewassen, zoals rubber, palmpitten, suikerriet en kokosnoot. Dan neem het aanbod af en stijgt de prijs van rijst. Een subsidie van 1.500 baht per rai zou de boeren moeten overhalen die stap te zetten.

Dhanin Chearavanont, hoofd van het agro-industriële conglomeraat Charoen Pokhand Group, zegt dat vandaag in Bangkok Post. Hij verwijt de regering dat ze de ontwikkelingen op de wereldrijstmarkt niet heeft bijgehouden, waardoor gigantische rijstvoorraden zijn opgebouwd en grote financiële verliezen worden geleden.

Dankzij overvloedige oogsten zijn de rijstvoorraden in India en Vietnam sterk toegenomen terwijl tegelijkertijd hun valuta in waarde zijn gedaald. Door het hypotheeksysteem is de prijs van Thaise rijst daarentegen gestegen, terwijl de baht sterker werd.

Dhanin vindt dat Thailand zijn rijst moet gaan verkopen aan landen met een hoge vraag, zoals China dat rijst ook gebruikt bij de productie van ethanol. Wanneer China meer rijst koopt, gaat de prijs omhoog, denkt hij.

– De opvolger van de donderdag overleden Supreme Patriarch van de Sangha (orde van monniken) wordt gekozen, zodra Zijne Heiligheid is gecremeerd en dat is eind januari. De Sangha wet van 1962 schrijft voor dat de koning de Supreme Patriarch kiest uit een groep van oudere monniken met de titel ‘Somdet’.

De Sangha Supreme Council, waarvan de Supreme Patriarch voorzitter is, nomineert de oudste monnik met die titel, tenzij die niet in staat is de taak van Supreme Patriarch te vervullen, bijvoorbeeld wegens ziekte. De nominatie gaat via de premier naar de koning.

De oudste monnik met de titel ‘Somdet’ is thans de 88-jarige abt Phra Maha Ratchamangalacharn van Wat Pak Nam Phasi Charoen. De zes anderen hebben ook eerbiedwaardige leeftijden. De jongste is 66 jaar.

Phra Maha Ratchamangalacharn is lid van de Maha Nikaya sekte, een van de twee grote sektes van het Theravada boeddhisme in Thailand. De meeste monniken zijn lid van die sekte. De andere sekte, Dhammayutti Nikaya, opgericht door koning Rama IV, wordt als strenger beschouwd. Daarvan was de overleden patriarch lid. Doorgaans wordt de patriarch afwisselend uit de ene en de andere sekte gekozen.

– Na 19 jaar wegens moord in de cel te hebben doorgebracht, is de voormalige adjunct-politiecommissaris Chalor Kerdthes voorwaardelijk vrijgelaten (on parole). Met hem kwamen zeshonderd andere gevangenen vrij, die aan vier criteria voldeden, waaronder ouder dan 70 jaar en goed gedrag in de lik. Van de straf moet minstens eenderde zijn uitgezeten.

De politieman werd in 2009 veroordeeld wegens de moord op de vrouw van een edelstenenhandelaar en haar zoon. De doodstraf werd later omgezet in 50 jaar. De echtgenoot van de vermoorde vrouw zou enkele sieraden hebben gekocht, die in 1989 door een Thaise werknemer uit het paleis van een Saoedische prins waren gestolen.

Sinds de juwelendiefstal, de moord in 1989 en 1990 op vier Saoedische diplomaten in Bangkok en de verdwijning in 1990 van een Saoedische zakenman, is de verhouding tussen beide landen verzuurd. Saoedi-Arabië verwijt Thailand die zaken op hun beloop te hebben gelaten.

– De politie vermoedt dat er een luchtje zit aan de dollars en ringgit ter waarde van 120 miljoen baht, die begin deze maand uit een geldtransportschip zijn gestolen. Het zou kunnen gaan om phoy kuan (ondergrondse geldtransacties) of geld verdiend met illegale oliehandel.

Bij de diefstal werden de zeven bemanningsleden doodgeschoten. Zes lichamen zijn uit zee opgevist, het zevende ontbreekt nog. Het in brand gestoken schip ligt nog ergens op de zeebodem voor de kust van Pattani. Voor de moord en diefstal heeft de politie tot nu toe zes verdachten aangehouden; twee zijn nog voortvluchtig.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf dat het schip huurde, vervoerde het vaartuig geld van een handelsfirma in buitenlandse valuta in Songkhla naar een ‘heel belangrijke’ klant op het eiland Losin in Pattani. Een van de nog voortvluchtige verdachten, die aan boord was, zou zijn makkers hebben geseind. Die achtervolgden het schip in een speedboot.

– Vandaag worden de messen geslepen op de Tha Prachan campus van de Thammasat universiteit. Zo’n duizend vertegenwoordigers van anti-regeringsgroepen gaan overleggen over de vraag hoe ze het gewijzigde en uiterst controversiële amnestiewetsvoorstel, dat de zegen van oud-premier Thaksin heeft gekregen, kunnen tegenhouden.

Volgens Suriyasai Katasila, coördinator van de Green Politics Group, zijn burgergroepen uit het land bereid zich bij de campagnes tegen het voorstel aan te sluiten. Maar ze krijgen tegengas van de lokale autoriteiten. Die proberen demonstraties te voorkomen en voeden de bevolking met informatie over de zegeningen van het voorstel.

Zowel anti-regerings groepen als roodhemden verzetten zich tegen het gewijzigde voorstel. Oorspronkelijk zou de amnestie niet gelden voor protestleiders, leger en autoriteiten, maar alleen voor degenen die sinds de militaire coup in september 2006 wegens politieke vergrijpen zijn aangehouden. Een kamercommissie heeft, nadat het voorstel in eerste lezing door het parlement was aangehouden, hierin veranderd gebracht.

De roodhemden zijn nu kwaad dat voormalig premier Abhisit en zijn rechterhand Suthep buiten schot blijven. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de slachtoffers die in 2010 vielen. De tegenpartij vreest dat Thaksin zijn gevangenisstraf ontloopt en de 46 miljard baht, die van hem in beslag is genomen, kan terugeisen.

Volgende maand wordt het voorstel in tweede en derde lezing behandeld. Vooralsnog is regeringspartij Pheu Thai vastbesloten het door te zetten.

– Anti-regeringsdemonstranten in Uruphong zeggen dat iemand gisteren ma mui in een tent heeft gegooid, waar ze lagen te slapen. De planten werden vanaf de expressway gegooid, waaronder de demonstranten bivakkeren. Ma mui is een plant die jeuk veroorzaakt (een soort brandnetel?). Volgens een protestleider zijn meer dan vijftig demonstranten getroffen en moesten enkelen voor behandeling naar het ziekenhuis.

De demonstranten zijn er neergestreken, nadat een demonstratie tegenover het Government House werd afgelast wegens het bezoek van de Chinese premier. Ze protesteren tegen wijziging van de grondwet. Inmiddels is daar het vermaledijde amnestievoorstel bijgekomen.

– Premier Yingluck kreeg gisteren een voorproefje van de hogesnelheidstrein, die als het allemaal doorgaat over een paar jaar door Thailand raast. Op de universiteit van Khon Kaen nam ze plaats in een op ware grootte nagebouwd treinstel (foto homepagina). De premier bezocht er de tentoonstelling ‘Building the Future of Thailand in 2020’, een public relations roadshow om de bevolking lekker te maken voor de aanleg van de hogesnelheidslijnen.

Nadat Yingluck de hogesnelheidstreinstoel (mooi Scrabble woord) had getest, riep ze de provinciale gouverneurs op om de mensen in hun provincie voor te lichten over het plan van de regering om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken.

Yingluck noemde de investeringen essentieel voor de ontwikkeling van het land. Thailand wordt dankzij die werken binnen zeven jaar de ‘leader of Asean’, pochte ze. ‘Parlementsleden en gouverneurs moeten helpen bij het stimuleren van investeringen, want die zorgen voor groei en genereren banen en inkomsten.’

– Ruim achthonderd rubberboeren hebben gisteren hun protest hervat en een weg in Prachuap Khiri Khan gedeeltelijk geblokkeerd. Ze eisen dat de regering met geld over de brug komt voor de ingezakte prijzen van rubber en palmpitten. Het uitdelen van 2.520 baht per rai door de regering komt volgens hen niet tegemoet aan hun behoeftes.

Vorige maand hadden de boeren hun protest opgeschort, toen de regering aan hun eisen leek tegemoet te komen. Maar meer dan die eenmalige subsidie zit er niet in. Bovendien profiteren alleen de grondeigenaren ervan, niet de boeren die het land huren.

– Minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) reist in het gezelschap van vertegenwoordigers van de strijdkrachten naar Cambodja om er te praten over de Preah Vihear zaak. Hij heeft een ontmoeting met zijn Cambodjaanse counterpart Hor Namhong. Na hun gesprek geven ze gezamenlijk aan de grens een persconferentie. Op 11 november doet het Internationale Hof van Justitie een uitspraak over het bij de tempel door beide landen betwiste gebied.

Economisch nieuws

– De export is in september met 7,09 procent op jaarbasis gekrompen, waardoor de groei over de afgelopen negen maanden op 0,05 procent uitkomt. Om de groeitarget van 3 tot 4 procent alsnog te halen, zou Thailand de resterende maanden maandelijke voor US$ 22,1 miljard aan goederen moeten exporteren. ‘Dat wordt erg moeilijk’, zegt Srirat Rastapana, permanent secretaris van het ministerie van Handel, met enig gevoel voor understatement.

Vorige maand exporteerde het land goederen ter waarde van $ 19,3 miljard oftewel 606 miljard baht. Grootste verliezers waren visproducten, garnalen en industrieproducten zoals elektrische apparaten, bouwmaterialen, edelstenen, sieraden en woningdecoratie artikelen. De export van agrarische en agro-industriële producten steeg met 2,7 procent naar $ 2,86 miljard. Het tekort op de handelsbalans bedraagt nu $ 17,7 miljard.

Econoom Somphob Manarungsan constateert dat Thailand vorige maand niet heeft geprofiteerd van het herstel in China. De import en export stegen er met 7 procent. Dit wijst er volgens hem op dat sommige Thaise industrieën niet meer concurrerend zijn.

– Het kan niet als een verrassing komen, maar ook de Bank of Thailand heeft zijn prognose van de economische groei voor dit jaar bijgesteld: van 4,2 procent (voorspelling juli) naar 3,7 procent. De bank zette eveneens het mes in haar prognose van de exportgroei: van 4 naar 1 procent.

De verlaging is te wijten aan de langer durende vermindering van de binnenlandse consumptie. Het consumentenvertrouwen neemt af en de schulden nemen toe. Verder zijn er vertragingen in de bestedingen van de regering en de export neemt af. Allemaal factoren die het groeicijfer negatief beïnvloeden.

Voor volgend jaar rekent de Bank niet op 5 maar op 4,8 procent economische groei. Ze verwacht dat de export aantrekt, waardoor de particuliere investeringen toenemen, gepaard gaande aan de verkoop van duurzame goederen en overheidsbestedingen aan infrastructurele projecten.

De bank schat dat het tekort op de betalingsbalans dit jaar op US$ 6,8 miljard uitkomt oftewel 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Wordt goud buiten beschouwing gelaten, dan staat de balans in de plus met 1,2 procent van het bbp.

– RT Electrified Train Co, de exploitant van de Airport Rail Link (ARL), wil de hogesnelheidslijnen wel gaan exploiteren. Directeur Peerakan Kaewwongwattana zegt dat de treinmotoren, stroomtoevoer en spoorbreedte identiek zijn aan die van de ARL; alleen het controlesysteem verschilt. Het bedrijf heeft zeshonderd in China getrainde technici in dienst en het ministerie van Onderwijs kan in samenwerking met universiteiten voor meer technici zorgen.

China Railway Corporation maakt al een studie van de routes van Bangkok naar Chiang Mai en Nong Khai, hetgeen mij doet denken aan de uitdrukking dat je de huid niet moet verkopen voordat de beer geschoten is. Of is er achter de schermen al wat bekokstoofd? Directeur-generaal Zhou Li zegt dat het project bevorderlijk is voor de werkgelegenheid, het toerisme en het geluk van Thais.

Het Chinese hogesnelheidsnetwerk bestrijkt 9.700 kilometer op 29 routes. China heeft ervaring met de aanleg bij verschillende klimaten en in verschillende gebieden, zoals moerassen en bergen. In 2011 kwamen bij een ongeluk 40 personen om het leven. Niettemin zegt China dat veiligheid bovenaan staat. Het ongeluk was te wijten aan blikseminslag.

– De vraag naar kantoorruimte en appartementen in het tweede kwartaal was robuust, ondanks dat Thailand zich in een zogeheten technische recessie bevond en ondanks toegenomen binnen- en buitenlandse risico’s, aldus het laatste rapport van vastgoedconsultant DTZ over de vastgoedmarkt in Bangkok.

In het derde kwartaal kwam geen verandering in de beschikbare oppervlakte van 1,7 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte op toplocaties. De bezettingsgraad steeg van 89,4 procent in het tweede kwartaal naar 90 procent en de gemiddelde vierkantemeterprijs van kantoorruimte ging omhoog van 685 baht naar 690 baht. Pas eind volgend jaar komt weer nieuwe kantoorruimte beschikbaar. Voor de periode 2014-2017 is 205.000 vierkante meter gepland.

In de detailhandel is sprake van een groeiende concurrentie, waardoor slecht beheerde winkelmalls moeite hebben hun huurders vast te houden en de klantenstroom te vergroten. De totale winkelvloeroppervlakte bedraagt 1,2 miljoen vierkante meter, inclusief twee boutique ontwikkelingen in de binnenstad. Volgend jaar komt er in de binnenstad (downtown) en het centrum (midtown) 192.000 vierkante meter bij. De gemiddelde bezettingsgraad van winkelmalls is respectievelijk 91,1 en 93,6 procent. De gemiddelde vierkantemeterprijs van winkelruimte is 2.310 en 1.570 baht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 27 oktober 2013”

 1. chris zegt op

  Tja, de leider van de AEC in zeven jaar. Economische experts verwachten dat Thailand binnen 20 jaar het Myanmar van de AEC is. Redenen daarvoor zijn dat de economische groei gaat stagneren door het tekort aan voldoende geschoolde arbeidskrachten (recentelijk was hierover ook een mededeling op dit blog; de tekorten tekenen zich nu al af), de enorme achterstand in opleiding van de Thai bevolking (op alle niveau’s: van basisonderwijs tot universitair onderwijs, en nioet alleen in Engels; ook over de kwaliteit van de Thai werkers is al menigmaal op dit blog geschreven) en de hoge mate van corruptie die investeren in Thailand ongeveer 30% duurder maakt dan in andere AEC-landen.
  Tenzij tenzij….de regering Yingluck, Thaksin of Oak kans ziet om binnen zeven jaar tienduizenden goed opgeleide buitenlanders weet te interesseren om in Thailand te komen werken voor een appel en een ei (het start-salaris van een afgestudeerde BBA-er is 15.000 baht per maand), krakkemikkige sociale verzekeringen en het nagenoeg ontbreken van pensioenvoorzieningen in een door-en-door corrupt klimaat. Lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Op dit moment denken de geschoolde Thai alleen maar aan werken in het buitenland, met name in het Midden-Oosten. Qatar wil 30.000 Thai aantrekken voor de bouwsector. Chalerm lacht in zijn vuistje………………

 2. Theo Moelee zegt op

  Het duurt geen 20 jaar voordat Thailand gaat voelen, dat de invoering van de AEC niet in hun voordeel gaat werken, maar slechts 2 tot 3 jaar. De door Chris genoemde knelpunten gaan in die tijd versterkt tot hun volle wasdom komen. Myanmar gaat razendsnel voordeel putten uit de AEC, alleen al, omdat de Birmezen Engelse roots hebben en bovendien hard hebben leren werken als illegale slaven in Thailand. Hun wraak zal zoet zijn.
  Ik houdt mijn hart vast als de 30.000 Thaise arbeiders van Chris naar Quatar gebracht gaan worden. Leuke toestanden daar. Deze mensen zijn nauwelijks geschoold en een makkelijke prooi voor gewetenloze agentschappen, die het wel even voor ze zullen regelen. Dus Chalerm moet niet lachen maar handelen……………..met vr.gr.,
  Theo Thai.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website