feelphoto / Shutterstock.com

Multimiljardair en oprichter van Alibaba, de Chinese Jack Ma, is gisteren aangekomen voor een gesprek met o.a. premier Prayut. Zijn bedrijf gaat de komende vijf jaar minstens 93,6 miljard baht in Thailand investeren.

Gisteren tekende Ma vier Memorandums of Understanding ter waarde van 11 miljard baht. Hij wil daarmee stimuleren dat Thaise boeren en het MKB hun producten op het Alibaba platform gaan verkopen. Ook boeren moeten volgens hem digitaal.

Jack Ma wil dat de, bij Chinezen populaire, Doerian en andere Thaise producten beschikbaar komen op de platforms van Alibaba.

De CEO van Alibaba wil ook in de Eastern Economic Corridor (EEC) investeren.

8 reacties op “Jack Ma van Alibaba bezoekt Thailand en wil 93,6 miljard baht investeren”

 1. chris zegt op

  Dit is absoluut geen goed plan, en wel om twee belangrijke redenen:
  1. Het huidige business model van Alibaba past helemaal niet op de Thaise retail. Alibaba verkoopt niet 1 stuks van de op de website afgebeelde produkten (zelfs niet voor E-brommers of hifi apparatuur) maar tenminste 50, 100 of 1000 stuks. Een of twee pakken van 5 kilo rijst zijn – ook straks niet- te koop op Alibaba, maar minstens 500 or wellicht 5000 stuks. Niet interessant voor de individuele consument. Ook niet voor de individuele producent, de boer, die niet zoveel kan leveren. Komt bij dat de prijs van deze grote order de prijs van het pak rijst sterk naar beneden drukt. Alibaba moet ook verdienen en de boeren moeten – al dan niet op termijn – genoegen nemen met een lage prijs.
  2. Het opkopen van de oogst van fruit en groenten door de Chinese groothandel tegen lage prijzen (want grote aantallen) is al aan de gang, zelfs voordat de produkten geoogst kunnen worden. (contract-landbouw: weten we in Nederland alles van). Gevolg: minder aanbod voor de lokale, Thaise markt en dus gaan de prijzen omhoog. Kijk maar eens naar de prijzen van Durian. In een dergelijke constructie verdienen de exporteur en de groothandel, de boer zeker niet

  • tooske zegt op

   Ho ho, niet te snel oordelen.
   Jacky Ma van de baas Alibaba en Aliexpress, is ook sinds 2016 voor ik meen 30% eigenaar van LAZADA
   Zowel Aliexpress als Lazada verkopen wel per stuk.
   Hij is beslist niet dom en zal niet zomaar 93 miljard investeren in Thailand. Natuurlijk wil hij er an verdienen maar dat is niet strafbaar en het levert zowiso werkgelegenheid op al zullen de lonen belabberd zijn.

   • chris zegt op

    Het verkopen van rijst aan individuele consumenten is natuurlijk niet lonend voor de boer als de consument naast de lagere verkoopprijs (dan in de supermarkt of de 7Eleven) ook nog de verzendkosten moet betalen. De boer wordt alleen maar afgeknepen omdat het produkt anders onverkoopbaar is. (zelfde discussie als de prijs die de boeren in Nederland krijgen voor hun melk, notabene van hun eigen cooperatie) Nog afgezien van het ongemak dat je dan een paar dagen op je pak rijst moet wachten. In Nederland koopt ook niemand een halfje wit en een halfje bruin bij Alibaba: wel bij een organisatie als de lokale supermarkt die dat dezelfde dag thuisbrengt. En in Thailand is bijna overal een 7Eleven dichtbij, en 24 uur per dag open.
    De consument zal dus groot moeten inkopen en dan wordt het goedkoper dan de lokale supermarkt. Dat gaat in Thailand niet gebeuren.
    Wat gaat er wel gebeuren, denk ik? Alibaba gaat rijst verkopen met een minimum-order van 2000 tot 3000 pakken. De Thaise boeren krijgen een slechte prijs voor hun produkt. De kopers zijn de kleinhandelaren in China en de rijst gaat per container, vrachtwagen en straks per trein naar de Chinezen. De prijs van de rijst in Thailand gaat omhoog omdat er minder ‘vrij’ aanbod is.
    De Thaise boer en de Thaise consument zijn de dupe. En de regering blij want de Thaise boer is op internet. En Jack Ma komt niet meer bij van het lachen.

    • Henri zegt op

     Chris, Helemaal mee eens dat verhaal, kopen nu al veel in bij papayaboeren b.v, ze krijgen lage prijs , maar ja wel gelijk geld. He beste kun je zorgen dat je zelf genoeg rijst&fruit achter de hand heb. De chinezen kopen alles op en zijn up to date en snel en zakelijk van karakter.

  • Rino zegt op

   Is beslist niet waar je kan gewoon 1 stuks van iets bestellen. Bijvoorbeeld 1 golfhandschoen € 3,65
   Soms moet je wat verzendkosten betalen.

 2. l.lagemaat zegt op

  Los van Alibaba is de huidige Chinese politiek bezig met een economische oorlog.

  Ook in Europa probeert China via de arme oost europese landen toegang te krijgen met o.a. de
  nieuwe zijderoute aan te leggen en niet renderende staalfabrieken op te kopen
  In Rotterdam proberen ze een poot aan de grond te krijgen in het havengebied.
  In Griekenland is al een groot havengebied in handen van de Chinezen.

 3. Jan Hendriks zegt op

  Inderdaad Lodewijk willen de chinezen handel drijven op allerlei gebied.

  Het havengebied in Griekenland wordt omgetoverd tot een uitstekende aanvoerhaven voor hun schepen.
  Tevens worden in het binnenland fabrieken gebouwd. Dit vindt ook in Servie plaats waarvoor vanuit Griekenland een goede treinverbinding door de chinezen wordt aangelegd. Griekenland komt hierdoor waarschijnlijk economisch uit het slop en dat geldt dan ook voor Servie.Van hieruit kunnen de chinzen dan europa van hun produkten voorzien.

  De chinezen zijn geen grote praters maar doeners.
  De nieuwe zijderoute zal sneller klaar en operatief zijn dan men denkt en hiervan zal Rusland misschien ook in zekere mate gebruik van “mogen” maken.
  Deze ontwikkeling zal zeker problemen voor de USA teweeg brengen.

 4. janbeute zegt op

  De manier waarop Chinezen handel drijven staat mij zo wie zo niet aan .
  Geloof me een Chinees wil aan je verdienen en niet andersom .
  Het enige respect dat ik van Chinezen heb is dat het harde werkers zijn .
  Daarom vind ik het geweldig dat de USA eindelijk een leider heeft die tegengas geeft .
  Je gelooft toch niet dat straks werknemers in Thailand top salarisen gaan verdienen .
  Zelfs in hun eigenland worden de mensen uitgebuit , om nog maar te zwijgen over de milieu vervuiling . Zag twee weken geleden nog een paar fotoos van een stad in China waarbij de luchtvervuiling in Chiangmai bij in het niet valt , was overdag gewoon donker .
  Dat deze heer Jack Ma naar Thailand komt is weer een stap dichter om van Thailand een soort van Chineze provincie te maken .
  En Prayuth en China bijten elkaar niet .
  Als we hier niks aan doen zijn we over een paar jaar allemaal knechtje van de Chineze elite .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website