De Immigratiedienst heeft op Phuket 95 buitenlanders, voornamelijk Indiërs, aangehouden. Het visum van een aantal was al meer dan 10 jaar verlopen.

Het lijkt er op dat steeds meer overstayers de benen nemen naar Phuket. Hoewel er nog geen bewijs is van criminele activiteiten van de Indiërs, denkt de politie dat ze wel deel uitmaken van een criminele organisatie.

Het Immigration Bureau speurt vooral in Phuket, Krabi en Nakhon Si Thammarat naar illegale buitenlandse migranten. Ze komen voornamelijk uit Afrika en het Midden-Oosten.

Corruptie

Opvallend genoeg zijn op Phuket ook twee hoge politiefunctionarissen overgeplaatst. Er is namelijk een onderzoek gaande naar de beschuldiging dat de toeristenpolitie maandelijks 100 miljoen baht aan steekpenningen in haar zak steekt van zogeheten overstayers, personen van wie het visum is verlopen. Daarnaast zouden er ook Thaise burgers, buitenlandse toeristen en migranten in Patong afperst worden.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


14 reacties op “Jacht op illegale buitenlandse migranten: 95 arrestaties op Phuket”

 1. l.lagemaat zegt op

  De Thaise overheid ziet door haar eigen hoeveelheid formulieren en stempels het bos niet meer.

  Hoezo 90-dagen melding bij de immigration?
  Er gaan kennelijk geen bellen rinkelen en gebeurt er niks!
  Kunnen sommige figuren gebruik van maken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 2. janbeute zegt op

  Ik zou wel eens willen weten hoeveel illegalen en personages die overstay hebben er aanwezig zijn in Thailand .
  Ik denk dat het zeker in de duizenden of misschien wel in de honderdduizenden loopt .
  Niemand controleert hier iets , ik heb zelf nog nooit een immigratie medewerker aan de deur gehad in al die vele jaren dat ik hier woon .
  Nog niet eens een lid van de beruchte RTP .
  In theorie en praktijk zou ik hier nog voor vele jaren kunnen wonen ,mits zonder het land te verlaten ook maar een keer mij ergens te gaan melden .
  En ondertussen elke keer weer dezelfde 90 dagen papierkraam weer laten zien .
  Zittend op hun kantoor bij de airconditioning , weer het leven zuur maken voor diegene die net niet aan de inkomens of banksaldo norm komt voor een retirement visa .
  Zo kweek je ook illegalen Jan Beute .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +15 (obv 15 stemmen)
  • Cornelis zegt op

   Wanneer je ‘ondertussen elke keer weer dezelfde 90 dagen papierkraam’ laat zien zou je snel betrapt worden. Overigens, met die ‘papierkraam’ valt het toch wel mee, met 1 simpel formuliertje?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • chris zegt op

   beste janbeute,
   denk je ook zo over de illegalen in Nederland? (de papierwinkel creeert de illegaliteit dus het is min of meer de schuld van de overheid dat mensen al dat gedoe niet meer willen?)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • janbeute zegt op

    Wat ik bedoel met die 90 dagen papierkraam is niet dat ik er zelf problemen mee heb .
    Soms doe ik het een enkele keer met de postoptie .
    Maar denk je nou echt dat eentje die hier illegaal verblijft zich gaat melden om de 90 dagen om dan tegen de lamp te lopen .
    Hij komt gewoon weg niet .
    Waar ik eigenlijk op doel is dat er betere controle moet komen , want alleen met controleren kun je zien of iedereen wel op de plek is waar hij thuis hoort .
    Beste Chris het is naar mijn mening niet de papierwinkel die de illegaliteit creeert .
    Maar de eisen ( en soms plotseling veranderen die eisen ) die men stelt om hier legaal te kunnen verblijven .
    Er zijn er genoeg die net niet aan de inkomens cq banksaldo eisen voldoen en dan hier illegaal of beter gezegt met jaren overstay hier dan rond gaan lopen .
    Met de gedachte we zien wel waar het schip strand .
    Vaak komen ze er pas achter als de overstayer in aanraking komt met de politie , bv bij een verkeersongeval of ziekenhuis opname oid .

    Jan Beute .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. Joshua zegt op

  Beste mensen,

  Het immigratie system in Thailand is zo complex en CORRUPT, dat het veel mensen te gek wordt en naar andere landen verhuizen.
  Als nu geen buitenlanders meer in Thailand wonen of werken of met vacantie komen , dan is die corruptie bij de Immigration kantoren in een klap opgelost, en dan kunnen de Militairen deze corrupte immigration mensen naar huis sturen, want zonder buitenlanders in dit mooie land hebben ze geen immigration dienst meer nodig!!!
  En dan kan men zien hoeveel de buitenlanders naar dit mooie land hebben gebracht, want dan wordt Thailand een ARM land.

  Maar er is nog een goede oplossing om de corruptie en overstay aan te pakken:
  De militairen zijn NIET corrupt , dus maak een kantoor bij iedere luchthaven en grens overgang waar buitenlanders binnen komen naar Thailand.
  In dit kantoor waar militairen werken , laat de buitenlander zijn paspoort met visa zien, dan wordt hem gevraagt hoelang wil U graag in Thailand verblijven, voor elke maand dat hij hier is betaald hij 2000 baht fee.
  Dit geld komt dan in de Staatskas en niet in de zakken van al die corrupte immigration mensen.
  Voorbeeld: er is maar 1 soort visa voor Thailand te verkrijgen in je eigenland, dat kost ongeveer 50.00 euro, met dit visa kan jij Thailand binnen komen en betaal je iedere maand wat je daar verblijft 2000 Baht, maar kom je 1 keer met de politie in aanraaking voor een zwaar delict zoals: drugs, inbraak, verkrachting, afpersing, mishandeling dan moet je de straf hier in de gevangenis uitzitten , en daarna vlieg je meteen het land uit en mag je de eerste 25 jaar niet meer terug komen.
  En bij deze visa aanvraag moet je wel laten zien dat je een inkomen uit je eigenland hebt, en dat je een ziektekosten/ongevallen verzekering hebt, want anders kom je Thailand niet binnen.
  Dit zou voor vele buitenlanders aantrekkelijk zijn om in Thailand te gaan wonen en dat zou dan weer goed zijn voor de Thaise Economy.
  Ik woon zelf al bijna 20 jaar in Thailand, maar ik wordt er ook dood moe van om ieder jaar mijn visa aanvraag weer in te dienen bij deze corrupte benden in Soi 5 Jomtien.
  Ik ben getrouwd met een Thaise vrouw en we hebben samen 2 kinderen, dus ik snap niet waarom ze het ons zo moeielijk maken om hier te verblijven, want uit eindelijk verzorg ik een heel gezin met mijn inkomen uit Nederland.

  Ik denk dat de regels voor verblijf in Thailand veel makelijker kunnen gemaakt worden , maar op dit moment ontmoedige ze de buitenlanders om in Thailand te gaan wonen of overwinteren.

  Want die belachelijke visa-runs naar Cambodja kunnen ze dan ook afschaffen , want dat spekt alleen maar de Staatskas van Cambodja en van die oplichters kantoortjes die de mini busjes inzetten.

  Mvg,

  Joshua

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  • Cornelis zegt op

   Joshua, je schrijft ‘de militairen zijn niet corrupt’. Waar baseer je dat op?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • chris zegt op

   beste Joshua,
   “Het immigratie system in Thailand is zo complex en CORRUPT, dat het veel mensen te gek wordt en naar andere landen verhuizen”.(citaat)
   Dit is volkomen onzin. Zo complex is het niet en als je je aan de regls houdt (die inderdaad nog wel eens veranderen) is het systeem geenszins corrupt. Wellicht zijn immigratie-ambtenaren wel eens corrupt maar ik ben er in de 10 jaar dat ik hier woon nog geen persoonlijk tegengekomen. Heb ook nog nooit een expat gesproken die vanwege de immigratie-procedures is verhuisd naar een ander land. Ze zullen er best zijn maar wellicht verhuizen ze naar een land in Zuid-oost Azie dat eveneens corrupt is. Lood om oud ijzer dus.
   Thailand wordt ook geen arm land als ALLE buitenlanders zouden verdwijnen. Naast het feit dat dit een utopie is (circa 3 miljoen buitenlanders waarvan maar dan 2 miljoen uit Myanmar, Cambodja en Laos) lekt veel van het geld dat hier wordt uitgegegeven naar landen en bedrijven buiten Thailand. Van elke 100 Baht blijft slechts 30 Baht uiteindelijk in de Thaise economie.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
   • Tino Kuis zegt op

    Goedemorgen, Chris,

    Het immigratiesysteem in Thailand niet complex of corrupt? Las je de berichten uit Phuket niet? Honderd miljoen aan smeergeld per maand! En misschien dat je inderdaad eens met die expats uit Birma, Cambodja en Laos kunt gaan praten, dan weet je wel beter.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
    • chris zegt op

     Beste Tino,
     De immigratiedienst heeft te maken met circa 30 miljoen toeristen. Hun visum is heel eenvoudig. Daarnaast zijn er circa 2,3 miljoen werkenden uit de 3 naburige landen. Die hebben nu een werkvergunning alias visum voor een laag bedrag. Velen hebben zich gemeld. Blijft over een groep van 700.000 buitenlanders die hier min of meer permanent verblijven. Hier doen zich complexe situaties voor, en verschillende regelingen. (gepensioneerden, studenten, werknemers, vrijwilligers, corps diplomatique, ondernemers)
     Systemen kunnen niet corrupt zijn, mensen kunnen dat wel, en zijn dat ook, of het nu de expat zelf is of een medewerker van immigratie of een Thaise werkgever. DE manier op corruptie te bestrijden is om er zelf niet aan mee te doen. En mensen aan te klagen die jou daartoe willen aanzetten. Ik heb in 10 jaar niet 1 Baht betaald aan ambtenaren om iets gedaan te krijgen dat zij mij niet op de voorgeschreven manier en tegen de normale prijs zouden moeten leveren.
     Corruptie begint bij jezelf, de bestrijding van corruptie ook.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • RonnyLatPhrao zegt op

   Toen ik de cijfers van je “goede” voorstel zag schrok ik toch een beetje.
   Ik heb het dus eens in getallen omgezet…..
   (Voor het gemak het ik de Euro gelijkgesteld aan 40 Baht).

   In uw voorstel zouden er geen Non-immigranten of Toeristen meer bestaan begrijp ik want slechts één visa, maar ik gebruikt het toch maar even om te vergelijken.

   Als ik juist reken (en anders mag men mij corrigeren) komen we dus tot het volgende.

   Voor een Non-immigrant :
   In uw voorstel zou het voor een Non-immigrant die een jaar blijft dus komen op
   – 2000 B (visa) + 12 x 2000 B = 26 000 Baht

   In de huidige situatie betaalt die voor diezelfde periode
   – 2400 B (visa) + 1 x 1900 B = 4 300 Baht

   Je maakt dus een verblijf van een jaar ongeveer 21 700 Baht duurder voor die Non-immigrant.
   Vermenigvuldig dat maar eens met 20 zoals in jouw geval.

   Voor een toerist :
   In uw voorstel zou een toerist die een maand naar Thailand wil dan het volgende betalen.
   – 2000 B (visa) + 1 (één maand) x 2000 B = 4000 Baht

   In de huidige situatie is het gratis voor die toerist.

   Je schrijft “Dit zou voor vele buitenlanders aantrekkelijk zijn om in Thailand te gaan wonen en dat zou dan weer goed zijn voor de Thaise Economy.”
   Ik betwijfel dit toch hoor…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 4. Jacques zegt op

  Per definitie is iedere handeling verricht door een illegaal, onrechtmatig toch, want ze horen er niet te zijn.
  Het overgrote deel belandt dan ook in een situatie, waarbij men strafbare feiten moet plegen om te kunnen overleven. Ook de uitbuitingsvormen worden hierbij zichtbaar. Feitelijk moeten ze vertrekken, maar vanwege diverse redenen doen ze dit dus niet. Soms is het leven niet redelijk en zouden er andere oplossingen aangedragen moeten worden. Maar hulp is niet altijd iets dat voor zichzelf spreekt.
  Wij hebben zelf mensen in dienst. Huishoudelijke hulp daar hebben we Myanmar dames voor (werken veel schoner en harder dan de thai) en op de markt hebben wij thai in dienst. Dit gaat wel goed. Mijn vriendin heeft een jaarvergunning om 2 Birmese dames in dienst te hebben. Kost 8000 bath een A- 4tje. De boetes die je krijgt voor illegalen in dienst te nemen zijn niet mals en is zeer af te raden.
  Vanuit uitbuitingsperspectief is dit de juiste manier om de boel aan te pakken. Er leven nog zoveel mensen onder erbarmelijke omstandigheden en aangedaan door hun medemens, die veel willen voor weinig. Daar moet paal en perk aan gesteld worden en kan niet op zwakke wijze. Wel is het zo dat er op verschillende terreinen er een tekort is aan personeel en er onder de illegalen ook wel en groep is die hier best in kan voorzien, met hulp van de Thaise autoriteiten om ze legaal te maken is dit zo te verhelpen. Ik hoop dat hier een afgewogen weg in gevonden wordt en hulp aan een deel van deze groep mensen verstrekt wordt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. Gerrit zegt op

  tja,

  Het is precies zoals Corretje zegt; de beerput van de vorige regeringen (meerfout) maak je niet in een paar maanden leeg, er zal een hele cultuur omslag plaats moeten vinden en dat kost jaren.

  Maar de militaire zijn goed op weg. Helaas weer veel te weinig controle. Motortaxi’s, nieuw jasje en rijbewijs registratie. Wat zie je nu; oude jasjes, geen helm, geen geel nummerbord en “waarschijnlijk” ook geen rijbewijs, dus illegaal aan het werk en de officiële jongens zeggen er niets van. Voor hun, is het gewoon broodroof, maar ze zien het niet en zeggen er niets van.

  This is Thailand.
  Gerrit

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Jacques zegt op

  Over criminele organisaties gesproken. Ik zag een tijdje terug dat er in de darksite van Pattaya een bar anex clubhuis is gevestigd van de Bandidos. Het is wel te hopen dat daar in geïnvesteerd wordt door politie en leger, want dat soort klanten wil je hier niet hebben toch.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website