De kogel is door de kerk. De grond- en onroerendgoedbelasting is dinsdag door het kabinet goedgekeurd. Het huidige voorstel is iets aangepast: belasting op braakliggend terrein begint nu met 2 procent met een driejaarlijkse verhoging van 0,5 procentpunten tot een maximum van 5 procent.

In een eerder voorstel voor het wetsontwerp bedroeg de belasting de eerste drie jaar 1 procent, van vier tot zes jaar 2 procent en 3 procent voor meer dan zeven jaar tot een maximum van 5 procent.

De belasting is tevens van toepassing op eerste huizen en agrarisch land met een taxatiewaarde vanaf 50 miljoen baht. Tweede huizen worden belast met 0,03 tot 0,3 procent.

Bron: Bangkok Post

Het wetsvoorstel moet nu nog door het parlement worden goedgekeurd wat twee tot drie maanden gaat duren. Premier Prayut wil de belasting zo snel mogelijk invoeren. Een woordvoerder legt uit dat de belasting tot doel heeft de inkomensverschillen te verkleinen en de belastingbasis te vergroten, de belastinginkomsten voor lokale overheden te vergroten en het gebruik van land te verbeteren.

De nieuwe belasting vervangt de oude lokale house and land en de local development belasting. De nieuwe grond- en onroerendgoedbelasting moet in april worden betaald, te beginnen in 2019.

Staatssecretaris Wisudhi van Financiën laat weten dat de belasting geen last is voor degenen die één huis bezitten of voor landbouwgrond voor boeren omdat de belastingdrempel vrij hoog ligt. Vooral de eigenaren van grond met een industriële en commerciële bestemming zullen belasting moeten betalen.

Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Groen licht voor grond- en onroerendgoedbelasting in Thailand”

 1. ruud zegt op

  Rest alleen nog de vraag, of twee stukken land van 25 miljoen Baht net zo worden belast als een stuk land van 50 miljoen Baht.
  Ofwel of de eigenaar wordt aangeslagen voor zijn totale bezit aan grond

  Als hij alleen wordt belast voor de stukken grond met een waarde van meer dan 50 miljoen Baht, voorspel ik veel splitsingen van grote stukken grond in meerdere kleine stukken in de toekomst.
  Alleen administratief op het landoffice uiteraard.

 2. Rob Tha Mai zegt op

  wie bepaalt de waarde van grond en huis? Hier worden weer “handgelden” ingevoerd bij het department van grond van de gemeentes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website