Het Thailand Development Research Institute (TDRI) is van mening dat de regering de BTW moet verhogen om zo inkomsten te genereren die gebruikt kunnen worden om de minima te ondersteunen.

Sinds 2014 heeft de regering 400 tot 500 miljard baht uitgetrokken voor de ondersteuning van minima en armoedebestrijding. Desondanks is het effect gering. Het budget is te gering en het komt niet aan bij de mensen die het nodig hebben. Thailand geeft slechts 7,8 procent van het BBP uit voor armoedebestrijding. Het TDRI vindt dat dit percentage omhoog moet naar 10 procent, zodat er 350 miljard baht extra beschikbaar is.

Om dit bedrag op te hoesten moet de regering bezuinigen op defensie, maar ook de BTW en vermogensbelasting moet verhoogd worden.

Bron: Bangkok Post

11 reacties op “Financieel deskundigen pleiten voor verhoging van BTW in Thailand”

 1. Bezuinigen op defensie? Dat is voor de junta vloeken in de kerk.

 2. Tino Kuis zegt op

  Niets nieuws onder de Thaise zon. Ik pleitte er al eerder voor in een stelling ‘Thailand moet toegroeien naar een verzorgingsstaat’. https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/thailand-toe-groeien-naar-een-verzorgingsstaat/

 3. chris zegt op

  In de Thaise situatie vind ik dit geen goed idee. Die BTW moet iedereen betalen, jong en oud, rijke en arm. Het is wellicht en beter idee om de inkomstenbelasting te verhogen, zeker voor de hogere inkomens en bv. een verhoging van de winstbelasting.
  De sterkste schouders moeten volgens mij zwaarder worden belast om de zwakke schouders te helpen.

  • Jacob zegt op

   Belasting tarieven hier zijn al progressief

 4. Wim Feeleüs zegt op

  Die minima moeten toch ook btw betalen over hun aankopen?
  Die krijgen het alleen maar slechter bij een verhoging van de btw…

 5. Bacchus zegt op

  Je zou bijna denken aan een Ruttiaanse oplossing: “De btw verhogen om de minima te ondersteunen”…..Met de linkerhand geven om het met de rechter gemultipliceerd weer af te pakken!

 6. janbeute zegt op

  Wat dacht je om de elite in Thailand eens echt belasting te laten betalen.
  Geld genoeg voor racingteams en buitenlandse voetbalclubs.
  Verhoging van de btw helpt niet en werkt alleen maar averechts daar de armen bij aanschaf van iets of wat dan ook, hier ook meer btw zullen moeten betalen.
  Jan Beute

  • Sjaak S zegt op

   Wat heeft het ermee te maken dat de rijken in Thailand geld genoeg hebben voor racingteams en waarom zouden ze met hun geld niet mogen doen wat ze willen?

   Het betreft mij niet en ik ben niet rijk, maar dat Nederlandse principe waarbij de rijken percentueel meer moeten betalen dan de armeren is in mijn ogen crimineel.
   Wanneer iedereen 10% belasting betaalt op zijn inkomsten (is maar een voorbeeld), dan is het voor iemand die 19.000 Baht verdient 1900 Baht en iemand die 190.000 verdient 19.000 baht. Dat is toch al een hoger bedrag. Waarom moet ie dan 15 of 20% afgeven?
   En als hij van zijn verdiende inkomsten een racingteam kan bekostigen, waar is daar het probleem?

   • janbeute zegt op

    Beste Sjaak, wat ik hier mee bedoel is dat men het geld beter in Thailand hun eigen geboorte land kan besteden.
    Want veelal wordt dit geld ook hier grotendeels vergaard over de ruggen van de armen .
    Want hier zijn grotere noden, denk alleen maar aan de farmers.
    Waarom miljarden aan geld steken in een voetbalclub in de Engelse premier league, als je het geld ook kan besteden in de ontwikkeling van het Thaise voetbal .
    Maar de uiterlijke show must go on.

    Jan Beute.

 7. ruud zegt op

  Een grondbelasting over het totale grondbezit zou het beste zijn.
  Vermogen kun je verbergen, met grond gaat dat wat lastiger.

  Wel met een drempel, om te voorkomen, dat de kleine rijstboer voor zijn akker wordt belast.

 8. Sacri zegt op

  Het probleem van dit soort maatregelen is, is dat het theoretisch allemaal klopt, maar in de praktijk vaak faalt. Immers als iedereen meer BTW betaald en al die inkomsten worden gebruikt om de minima te helpen, zou er netto onder de streep voor de minima meer over moeten blijven. Degene met hogere inkomsten dan de minima kopen over het algemeen meer en betalen dus ook een groter deel van de BTW.

  Net zoals dat communisme in theorie geweldig kan zijn, er het in de praktijk vrijwel alleen maar werkt voor degenen met macht en/of geld en niet de mensen die er baat bij zouden moeten hebben. Zo blijkt ook in de praktijk dat het ‘gewonnen’ geld door dit soort maatregelen vrijwel nooit compleet wordt besteed aan de bedoelde doeleinden. Vaak blijft het onder de streep hetzelfde of zelfs slechter voor de minima. Daarom ben ik er ook meer een fan van om te bezuinigen op aspecten van de overheid die geen of weinig impact hebben op degenen voor wie de maatregel genomen wordt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website