Het aantal gewonden bij de bomaanslagen dinsdagmiddag bij de Big C in Zuid Thailand is inmiddels opgelopen naar 61 waaronder veel kinderen. De politie onderzoekt camerabeelden om de vier daders te identificeren. 

De eerste bom ontplofte: bij de ingang van het terrein naast de Nong Chik Road. De tweede bom ontplofte in een voor de hoofdingang geparkeerd staande pickup truck.

De politie is nog op zoek naar de eigenaar van de pickup truck. Volgens zijn echtgenote was hij naar Pattani gegaan om canvas  te verkopen, maar ze heeft sindsdien niets van hem gehoord. De politie gaat ervan uit dat de wagen gestolen is.

Voor de voortgang van de vredesgesprekken met de zuidelijk opstandelingen heeft de aanslag geen gevolgen. Wel zullen de veiligheidsmaatregelen in het Zuiden worden aangescherpt.

Reis niet naar de vier zuidelijke provincies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken adviseert toeristen om niet naar de vier zuidelijke provincies te reizen (Yale, Narathiwat, Pattani, Songkhla).

Sinds 2004 zijn er in de 4 zuidelijke provincies regelmatig aanslagen. Het gaat om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders van het land. Steeds vaker zijn ook burgers het slachtoffer. Sinds 2011 neemt het aantal aanslagen toe. Er vallen bijna dagelijks (dodelijke) slachtoffers. Sinds 2004 zijn er al meer dan 7.000 mensen omgekomen. Een klein deel van deze mensen komt uit het buitenland. Indien u toch reist in deze provincies, vermijd dan de trein.

Bron: Bangkok Post

24 reacties op “Explosies Big C Pattani: Aantal gewonden opgelopen tot 61”

 1. Sjaak S zegt op

  Het is toch verschrikkelijk… wat moet dat toch met die bloedbaden. Onschuldige mensen vermoorden, kinderen nog wel. Moet altijd alles met geweld gedaan worden?
  Ik vind het in en in triest dat dit gebeurt. Niet alleen in Thailand, maar op de hele wereld, waar zulke in mijn ogen zinloze geweldplegingen gebeuren.
  Bah…

  • Jan.belg zegt op

   Heel eenvoudig, dat zijn moslim provincies
   Geef ze weg.

 2. Jacques zegt op

  Verschrikkelijk weer dit te vernemen in het nieuws. Ondanks dat er nog veel onduidelijk is zou het gaan om vier daders die worden gezocht. De voortekenen doen vermoeden dat het weer gaat om moslim extremisten. Waarschijnlijk zullen we het wel in die hoek moeten zoeken. Hun doel is om angst te verspreiden en dit kan ten koste gaan van een ieder. De wereld moet een moslim land worden volgens vele moslim fanaten en daar kan alles voor worden ingezet. Ook en vaak zie je dit gebeuren, zijn andere moslimmensen het slachtoffer. Alles voor het goede doel is hun motto. Er zijn al zoveel, incidenten geweest met gewonden en doden dat het in mijn optiek verstandig is ook in die getroffen gebieden weg te blijven. Wij buitenlanders en niet moslims hebben daar zeker niets te zoeken. Alhoewel er wel weer mensen zullen zijn die mij tegenspreken en daar ook vriendin,, familie etc woonachtig hebben en die stellen dat ze zelf nooit wat merken of meemaken. Gelukkig denk ik dan maar, maar ik ga daar niet naar toe. Ik ben best wel mild gestemd maar krijg steeds meer mijn buik vol van die moslimfanaten. Deze groep aanpakken is een van de belangrijkste zaken op de wereld willen we nog rededelijk gevrijwaard worden van dit soort aanslagen of erger. Je ziet ook de verharding in Indonesië waar die gouverneur voor twee jaar werd veroordeeld ivm het feit dat hij had gezegd dat ook moslim mensen op niet moslim mensen, zoals hij mochten stemmen en dat er geen verbod hiervoor was te vinden in de koran. Dit zou mede zo grievend geweest zijn dat er een volksopstand kwam en zodoende werd deze straf uitgedeeld. Kerken sluiten, mensen monddood maken, allemaal vormen van indoctrinatie en dat wordt alleen maar erger. Lang leven het (moslim ) geloof en allen die er onder zullen lijden.

 3. Bert Schimmel zegt op

  Dit soort aanslagen zijn verwerpelijk. Het is jaren lang betrekkelijk rustig geweest in zuid-Thaland, maar door het arrogante en vooral hardhandig optreden van Thaksin Sinawatra is de zaak, zo rond 2004 behoorlijk geëscaleerd.
  Zie: http://www.nytimes.com/2004/10/28/opinion/thaksin-and-the-south-thailand-only-feeds-muslim-discontent.html?_r=0
  https://www.wsws.org/en/articles/2004/11/thai-n26.html

 4. bona zegt op

  Heden ten dage, ben ik ergens bang het nieuws op t.v. te kijken of de krant te lezen.
  Dergelijke zaken zijn gewone dagelijkse kost geworden, en in 99% der gevallen, steeds van dezelfde bevolkingsgroep. Persoonlijk ben ik tegen het veroordelen van een of andere groep omwille van, zij het ras – huidskleur – taal – sexuele geaardheid – geloof – afkomst of wat dan ook, doch indien respect niet wederzijds is, gaat het ballonnetje niet op. Zwarte Piet verbieden, Burkini opdringen en onschuldigen de dood injagen is weerzinwekkend !!!
  Indien ik door deze mening als Islamofoob aanzien zou worden, weze het zo !
  Mijn medelijden en sympathie gaan uit naar de al te talrijke slachtoffers van deze fanaten.
  Bona.

 5. Danzig zegt op

  Ik reed de dag daarvoor op mijn scooter nog langs de Big C. Vreselijk dat zo’n publieke en populaire plek om te shoppen een dag later in een bloedbad verandert.

 6. Tino Kuis zegt op

  Verschrikkelijk wat er al jaren zo niet al vele tientallen jaren in het Diepe Zuiden gebeurt, duizenden doden en tienduizenden gewonden. Geen zicht op een oplossing. Het heeft alleen niets of heel weinig te maken met moslim fundamentalisme of terrorisme en veel meer met een verlangen naar een eigen staat of autonomie. De Thaise staat (Thaksins optreden bijvoorbeeld) speelt daar ook een heel bedenkelijke rol in en beide partijen hebben veel boter op het hoofd.
  Zie:

  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/conflict-opstand-het-zuiden/

  Ook de link die Bert Schimmel hierboven noemt geeft goede informatie.

 7. corretje zegt op

  Taksin mag hier geen rol meer in spelen.
  De eigenaar van de pick up is gevonden: Verschrikkelijk. Vershrikkelijk Handen op de rug gebonden, voeten aan elkaar gebondeb en zonder hoofd. Zijn ID card en verdere persoonlijke bezittingen is door een gemaskerde man ergens uit een auto gegooid..
  Zijn vrouw en verdere familie zjn uiteraard compleet van de kaart, Ze hebben constant medische hulp nodig.
  Een getuige minder!
  Er is een persoon gearresteerd die verdacht wordt.

  Bron Thai TV alle nieuwszenders,

 8. Huub zegt op

  Het advies om de trein te vermijden is m.i. voor reizigers die goedkoop en zonder te vliegen van/naar Maleisie willen onvolledig. Alternatief is dan namelijk de bus of minivan en die hebben (voor zover ik weet/heb ervaren) allemaal een transfer op de Hat Yai (Songkhla) bus terminal. Hier pakken Maleisische voertuigen het over van de Thaise (of vice-versa) en dat is altijd uren verzamelen en wachten. Op en rond die bus terminal zijn al diverse aanslagen geweest in het verleden. De trein daarentegen rijd of door of heeft een vrij directe overstap.

  • Danzig zegt op

   Vanaf Hat Yai rijden – Thaise, geen Maleisische – minivans naar de grensplaatsen Padang Besar, Dannok, Ban Prakob (allen Songkhla) Betong (Yala) en Sungai Kolok (Narathiwat). Hat Yai is zelf geen grensplaats, maar je kunt ook per boot naar Maleisië, of bij Wang Prachan (Satun) over land door “veilig” gebied Maleisië binnen komen.

 9. Khun Peter zegt op

  Nog niet zo lang geleden maakten katholieken en protestanten elkaar ook af, o.a. in Noord-Ierland. Ik vind niet dat vreedzame katholieken of protestanten zich daar continu voor moeten verantwoorden door het af te wijzen. Ieder normaal denkend mens wijst dit geweld af. En vergeet niet de meeste slachtoffers van de bomaanslagen in het zuiden zijn zelf onschuldige moslims. Denk je dat die nu staan te juichen?

 10. Gerrit zegt op

  Tja

  7000 doden en dan het aantal gewonden……… waarom, waarom waarom.
  Alleen maar, omdat ze willen dat die provincies bij Malaysia moeten.

  Mocht de regering van Thailand dit besluiten, dan komen er weer nieuwe provincies met bomaanslagen, want die zouden ook bij Malaysia moeten, tot uiteindelijk ook Chang Rai is ingelijfd.

  Ooit hebben India en Pakistan een schifting gemaakt, moslims naar Pakistan en Hindoe’s naar India.

  Misschien hier ook maar een doen.

  • Rob V. zegt op

   Bij Maleisië? Het gaat om autonomie of terugkeer naar de grenzen van wat het Sultanaat Pattani was, heden verdeeld over Thailand en Maleisië. Dat de zuiderlingen heel Thailand zouden willen hebben is net zo inzinnig als beweren dat de Basken straks heel Spanje beheersen of de Koerden heel Turkije en Irak. Met de Islam heeft het ook zo goed als niets te maken.

   Bert en Tino geven wat achtergrond info in hun reacties. Of dit eerdere stuk op TB:

   http://www.thailandblog.nl/achtergrond/conflict-ops

   ——-
   (…)
   Niemand wordt gespaard, niet de boeddhisten, niet de moslims en niet de veiligheidstroepen. Het geweld is chaotisch en er lijkt geen einde in zicht ondanks de vele troepen en militia-eenheden in Yala, Pattani en Narathiwat. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat zijn de eventuele oplossingen?

   Pattani was een machtig rijk
   Het koninkrijk (later sultanaat) Pattani gaat terug tot de 13e eeuw toen het een machtig, op handel gebaseerd rijk was en een centrum van islamitische wetenschap. Een trotse natie. Het bestond uit de drie zuidelijke provincies van Thailand en de drie noordelijke provincies van wat nu Maleisië is. Sinds de 15e eeuw betaalde het schatting aan de Siamese koning, hoewel Siam het gebied nooit werkelijk bestuurde.

   Vanaf de 16e eeuw werd het gebied een speelbal van commerciële belangen van Nederlanders, Engelsen en Siamezen en verloor het veel van zijn aanzien. Zo plunderde Siam in 1786 Pattani. In 1909 werd het gebied bij een Brits-Siamees verdrag opgesplitst: de al genoemde drie noordelijke provincies kwamen bij Siam en de drie zuidelijke provincies werden deel van toen Brits-Maleisië.

   Pas nadat in 1932 in Siam een eind was gekomen aan de absolute monarchie, en in toenemende mate tijdens het ultra-nationalistische bewind van Plaeg Phiboensongkraam (1938-1944), begonnen Thai-Boeddhisten zich in het zuiden te vestigen. Het Thais werd gepromoot, het Maleis en de plaatselijke kledingdracht werden actief ontmoedigd en de locale elite werd vervangen door Thai-Boeddhisten, een proces dat ook wel “interne kolonisatie” wordt genoemd en werd voortgezet onder de daarop volgende monarchie.
   (…)
   ——

   • Marianne zegt op

    Leuk stukje geschiedenis maar wie zich een beetje in de islam verdiept zal al snel to de ontdekking komen dat het de moslims niet zo zeer gaat om zich hier en daar een stukje land toe te eigenen, nee, zij willen van de hele wereld één groot kalifaat maken waar de sharia alle facetten van het leven bepaalt. Dus zowel extremistische als gematigde moslims streven één en hetzelfde doel na!

    • chris zegt op

     Als je Spanje eens bezoekt kun je in de geschiedenis van een aantal grote steden (Cordoba, Sevilla, Granada) tegenkomen dat er katholieken, moslims en joden decennia lang naast elkaar in vrede leefden. Nog afgezien van de recente geschiedenis in Nederland waar hetzelfde het geval is sinds de jaren 60 van de vorige eeuw. Je luistert teveel naar roeptoeters als Wilders maar bent absoluut niet kritisch. Je redenering is gewoon onzin.

    • Rob V. zegt op

     ‘dé islam’ bestaat net zo min als ‘hét christendom’ of ‘dé Nederlander’. Niet voor niets zijn er allerlei stromingen in de religies. Alle met hun eigen interpretatie van wat de juiste weg is. Een klein deel van de moslims heeft er inderdaad de eigenaardige interpretatie op na dat er een kalifaat moet komen maar ook daar zie je weer verschil van mening of dat ‘slechts’ moet zijn waar we nu IS zien of dat op termijn alles en iedereen tot moslim moet bekeren onder een mondiaal kalifaat. De doorsnee moslim heeft geen snode plannen om de wereld aan zich te onderwerpen. Ze zouden het misschien niet verkeerd vinden als de hele wereld moslim zou zijn, net zo min als een christen het erg zou vinden als de hele wereld christen is. Dat een deel van moslims in een moslim staat geloof, en een deel van de joden in de joodse staat etc. is evident. Maar het is te bizar voor woorden dat door te trekken naar overheersen van de wereld.

     Of zouden de gematigde christenen en gematigde joden en gematigde boeddhisten ook stiekem op absolute onderwerping van de mens aan het ware (eigen) geloof zijn? Denken in termen als ‘extremistisch en gematigd’ is te zot voor woorden. Religies kunnen behoorlijk irritant zijn, zelfs ongewenst, indien zij hun levenswijze willen opleggen aan anderen. Ik wordt niet vrolijk van gematigde christenen die wel eventjes willen zien dat het homohuwelijk niet mag want hun god zou het niet op homo’s hebben om maar een zijstraat te noemen. Alle religie heeft in potentie een risico dat andersdenkende de pineut zijn, maar gelukkig kennen de meeste mensen enige humane waarden zoals tolerantie/respect jegens andere religies. Het is zeker geen koek en ei in de meeste ‘moslimlanden’ met rare overheden maar om dat door te trekken naar wereld overheersing???

     Maar ik dwaal af. De inwoners rondom Pattani hadden even goed gefrustreerd geweest als het hindoes, joden, christenen of wat ook geweest waren. De overheid staat in het zuiden nu niet bepaald ongedwongen vrijheid van religie toe, dat mensen zichzelf mogen zijn zolang ze een ander maar niet hinderen. De moorden in het zuiden onder Thaksin S. helpen ook bepaald niet. Als je de achtergronden leest dan gaat het er gewoon om dat men meer over hun eigen regio en dagelijks leven te zeggen wil hebben. Met degradaties tot in hoever dat dan zou moeten gaan of welke middelen geoorloofd zijn die doelen te bereiken. Nee, ook deze mensen geen moslim zouden zijn hadden we dezelfde taferelen gezien in deze regio.

  • Danzig zegt op

   De rebellen willen helemaal geen aansluiting bij Maleisië maar óf een eigen staat, Patani genaamd, óf een vorm van autonomie binnen Thailand. De wens die ze delen is om gehoord te worden. Dat betekent ondermeer dat het Maleis tot officiële taal wordt verklaard en de bevolking zijn eigen leiders mag kiezen, in plaats van de bureaucraten uit Bangkok die daar nu zitten als gouverneurs, burgemeesters, etc. en die geen enkele feeling hebben met de moslims.

   • chris zegt op

    Niet het Maleis als officiele taal maar hun eigen taal, het Yawi.

    • Danzig zegt op

     Hun taal is het Maleis, Yawi/Jawi is slechts een dialect hiervan. Waar er Maleis gegeven wordt op school, is dit standaard-Maleis.

 11. willem zegt op

  Wat ik vreemd vind,is dat big c voornamelijk moslim personeel hebben,en dat big c voornamelijk bezocht word door moslims.Mijn vrouw zij altijd,,waar de moslims boodschappen doen is het veilig.Dit was onze supermarkt en waarom ze 2 bommen af laten gaan bij hun eigen geloofsgenoten is voor mij een raadsel

  • Rob V. zegt op

   Vreemd? Het gaat niet om de islam maar op meer autonomie of zelfstandigheid. Aanslagen waren dan ook vooral op de overheid en wat daar voor staat gericht: soldaten, leraren etc. Of die ambtenaren moslim zijn of wat anders zal niet echt meespelen in de beslissing om om bloedige wijze verzet (of ‘verzet’) te plegen. Kan me wel voorstellen dat bij twee potentiële vergelijkbare doelen je degebe neemt met de minste moslims als pluspuntje maar niet meer dan dat.

   Als Limburg meer autonomie of onafhankelijk wil en men dit niet op democratische wijze kan krijgen en er verzet komt kun je je denk ik wel voorstellen dat dan doelen die representatief voor die nare Hollanders het doelwit zullen zijn: Nederlandse soldaten, politiebureaus etc. Je gaat je als Limburger dan niet druk maken of die mensen katholiek zijn of niet. Dat katholieke geloofsgenoten sterven is dan bijzaak, ‘collateral damage’.

 12. Danzig zegt op

  Ik vermoed dat de mate van beveiliging ook een rol speelt in de keuze van het doelwit. Hoe meer beveiliging bij een object, des te aantrekkelijker om een geslaagde aanslag te bewerkstelligen. Per slot van rekening willen de opstandelingen vooral het onvermogen van de Thaise overheid het gebied te beheersen bewijzen. Denk bv. niet dat je het terrein van Big C Pattani zomaar oprijdt. Voordat er geparkeerd mag worden, moeten auto’s een verhoging oprijden waarna de auto handmatig wordt gescand met een soort detector. De bestuurder moet zijn id-kaart laten fotograferen en de kofferbak openen. Motorrijders moeten allemaal hun zadel optillen en de benzinetank openen voordat ze op een apart gedeelte mogen parkeren. Nee, het terrein wordt zeer goed bewaakt. Blijkbaar was men te zelfgenoegzaam geworden en glipte deze bewuste pick-up er doorheen. In ieder geval tot 1 juni blijft het supercenter gesloten voor onderzoek en reparatiewerkzaamheden. Daarna zal er nog meer dan voorheen op veiligheid worden gehamerd. Dat weet ik wel zeker. Per slot van rekening was dit al de derde keer dat er een aanslag plaatsvond en tegenwoordig haalt dit de internationale media.

 13. chris zegt op

  Volgens mij zijn er een aantal zaken van belang in een mogelijke oplossing van het probleem in het zuiden:
  1. tot nu toe stelden alle Thaise regeringen zich tamelijk arrogant op, als bazen waarnaar men te luisteren heeft. Dat is een verkeerd uitgangspunt voor onderhandelingen. Er was nooit sprake van gelijkwaardigheid en ook geen echt begrip voor de wensen van de moslims;
  2. de gesprekken werden altijd in het Thais gevoerd en nooit in de eigen taal van de zuiderlingen, het Yawi. Er is zeer waarschijnlijk ook niemand op regeringsniveau die Yawi spreekt en dus een voor beide partijen acceptabele tussenpersoon/onderhandelaar is;
  3. allerlei beloften aan de zuiderlingen werden voortdurend geschonden en men heeft nooit verontschuldigingen aangeboden voor hetgeen men de moslims heeft aangedaan;
  4. waren er pakweg 10-15 jaar geleden nog maar een paar organisaties die de moslims vertegenwoordigden (en in principe met de regering wilden praten), momenteel is dit veld volkomen gefragmenteerd. Met name (gefrustreerde) jongeren hebben de aloude organisties de rug toegekeerd en vertrouwen niemand uit Bangkok meer. Leiders van de gemeenschap (de vaders van deze jongeren) verwerden volgens Bangkok daarmee tot ’terroristen’ en ‘communisten’. Niemand vertrouwt niemand;
  5. De situatie is een beetje vergelijkbaar met de situatie van de Molukkers in Nederland waar ook de regering van de Molukken in ballingschap geen vat meer kreeg op de radicaliserende jongeren.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is een goede samenvatting, Chris. Ik zou er aan toe willen voegen

   6. vrijwel alle leidinggevenden (gouverneurs, hogere ambtenaren, militairen, politie) komen uit het boeddhistische Noorden en regelmatig mensen die wegens onvoldoende capaciteiten naar het Zuiden worden overgeplaatst.

   7. op grote schaal worden maatregelen genomen voor Thai-isering: taal en andere zaken.

   8. een aantal boeddhistische tempels in het Zuiden lijken meer op militaire kampen.

   Als je al deze punten op je laat inwerken dat moet je concluderen dat de Thaise Staat een grote verantwoordelijkheid heeft voor het conflict. Wat niet wil zeggen dat het doden van onschuldige burgers goedgepraat moet worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website