Premier Prayut, heeft het leger opdracht gegeven hulp te verlenen de bewoners in gebieden die lijden onder grote droogte. Het heeft in een aantal delen van Thailand al weken niet of nauwelijks heeft geregend en er is inmiddels sprake van een crisissituatie. 

Vooral in het Noorden en Noordoosten snakt men naar regen. De hulp die het leger biedt, bestaat uit het sturen van tankwagens met water. Verder wordt er getracht kunstmatig regen op te wekken bij waterreservoirs met een laag waterpeil, maar dit kan alleen bij bepaalde weersomstandigheden.

Athit Phanasun, van een milieugroep in Nong Khai, maakt zich ernstig zorgen. Het heeft er al meer dan een maand niet geregend, alhoewel het normaal een drijfnatte periode had moeten zijn. In het district Muang loopt een deel van de rivieroever inmiddels tot het midden van de rivier.

In Chiang Rai staat het water zelfs lager dan wat gebruikelijk is in het droge seizoen, zegt On Usaeng, die een rondvaartboot exploiteert.

Nog meer droogte nieuws:

 • Het waterpeil in de Mekong bij Nakhon Phanom bedraagt 1,5 meter, mogelijk het laagste in 100 jaar.
 • In Phitsanulok zijn eendenfokkers ernstig gedupeerd door de droogte, de eenden leggen minder en kleinere eieren.
 • Het waterpeil Pasak Jolasid stuwmeer in Lop Buri staat op slechts 4,82 pct, maar moet water blijven lozen voor consumptie en de landbouw.
 • Wanneer het niet gaat regenen, kan de rijstoogst op 200.000 rai in Phimai (Nakhon Ratchasima) als verloren worden beschouwd.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Droogte in thailand houdt aan, leger gaat hulp bieden”

 1. ruud zegt op

  Ik denk niet, dat tankauto’s veel zullen helpen, als er geen water is.
  De distributie van water in een stad zal ook lastig zijn, want er zullen weinig opslag mogelijkheden voor water in de woningen aanwezig zijn.

  “Verder wordt er getracht kunstmatig regen op te wekken bij waterreservoirs met een laag waterpeil, maar dit kan alleen bij bepaalde weersomstandigheden.”

  De belangrijkste voorwaarde zal de aanwezigheid van regenwolken zijn.
  Die zie ik echter niet, dus die kuntmatige regen zal wel even op zich laten wachten.

  Ik ben bang, dat ik me over een tijdje met een vochtig doekje zal moeten wassen, in plaats van een douche nemen.

 2. Herbert zegt op

  Maar ze blijven volgens thais gebruik nog steeds de straat voor het huis nat sproeien.
  Oftewel gewoon doorgaan met wat we altijd doen want er komt nog steeds water uit de kraan dus het zal wel meevallen.

 3. teun zegt op

  En intussen groeien beken en rivieren dicht met planten. Dus als het dan gaat regenen op enig moment dan stroomt de hele zaak weer onder. Maar ja, dat gebeurt niet vandaag en dus doen we daar niks tegen. Pas als de overstroming daar is, gaan we voor de TV-beelden met draglines op pontons aan de gang. Net zoals we nu met tankwagens aan de gang gaan.
  Kortom: symptoombestrijding. Geen planning.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website