Drie Thaise families – Chearavanont, Chirathivat en Yoovidhya – zijn dit jaar opgenomen op de lijst van rijkste families in Azië, gepubliceerd door Forbes Magazine.

De Chearavanont-familie (CP-groep het grootste particuliere bedrijf in Thailand) staat zelfs vierde met een nettowaarde van US $ 36,6 miljard, een stijging van bijna $ 9 miljard ten opzicht van vorig jaar.

Volgens Forbes wordt de familie geleid door Dhanin Chearavanont. Drie broers en andere familieleden maken ook ondereel uit van de directie.

De familie Chirathivat (Central Group), staat op nummer 10 met $ 19,3 miljard. De Yoovidhya-familie is dit jaar een nieuwkomer op de lijst en staat op plek 22, met een totaal vermogen van $ 13,1 miljard.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Drie Thaise families op nieuwste Forbes lijst ‘rijkste’ van Azië”

 1. Gerard zegt op

  En CP maar hongerloontjes uitkeren tegen lange uren oa bij 7_Eleven

  • Antonio zegt op

   Dat zou kunnen, met als gevolg dat men de marge wil handhaven, en dus men gaat kijken om de FTE effectiever in te zetten door beter te automatiseren waardoor er mensen hun baan gaan verliezen.

   Ik ben er van overtuigd dat een laag of normaal loon wat in verhouding staat met de kosten beter is voor de werkgelegenheid (en dat zie je in Thailand overal) dan wat we in Nederland zien, want daar word de kloof tussen lager opgeleiden en hoger opgeleiden ook steeds groter, met als gevolg een verhoging van prijzen voor diensten en producten.

   Daarnaast is het geschat vermogen, dit beteken dat men de waarde schat van het bedrijf, niet wat de beste man aan geld prive op de bank heeft.

  • Ger zegt op

   Hulde voor deze families, zij hebben bereikt waar de meesten van dromen. Dankzij ondernemersgeest zijn dit de mensen die zorgen fat vele anderen een baan hebben. En daarnaast zij dragen bij aan de maatschappij door belastingen welke worden geheven over hun persoonlijke inkomsten, hun bedrijfsinkomsten , hun ongetwijfeld persoonlijke uitgaven waar ze dan weer BTW over afdragen, hun filantropische bijdragen. Dank zij deze ondernemers, en kleinere natuurlijk, wordt een economie draaiende gehouden en verhogen ze het inkomen en levensstandaard van velen.
   En nu kun je wel gaan beweren dat ze hun personeel weinig betalen maar dat doet bijna elk ander bedrijf in Thailand ook. Zelfs in Nederland worden jongeren ingezet om tegen minimale lonen het werk te doen. Het minimumuuron in Nederland voor een 18 jarige is Euro 3,93

 2. quillaume zegt op

  Als ze nu eens de helft af staan aan de armsten in Thailand die drie keer niets hebben dan houden ze
  er zelf nog zat van over zonder pijn te hebben.

  • rentenier zegt op

   zo werkt dat niet. Dat hadden de armen verwacht toen ze op Thaksin gingen stemmen, dat hij zijn weelde zou gaan delen maar hoe worden rijke steeds rijker? door slimmer te handelen en niet vergeten ‘steekpenningen’, belasting ontduiking en vooral over de rug van een ander dus, de armen zullen alleen maar armer worden (in verhouding)

 3. Dr. Janki Prasad zegt op

  https://www.forbes.com/sites/gracechung/2017/11/14/asia-richest-billionaire-families-2017-ambani-lee-kwok/#1fb08cc62655

  Hier de volledige lijst van de rijken in Azie.

  Dan blijkt Ambani de lijst aanvoerder te zijn met 44.8 Milliard USD.

 4. peter zegt op

  ik vraag me werkelijk af hoe lang het nog zal duren dat dit soort rijken nog getolereerd wordt door de arme massa zonder geld en zonder perspectief? Er zal toch ooit een moment komen dat er wereldwijd een revolutie komt, naar analogie van de metoo-actie, die ook te lang heeft geduurd maar die niet meer te stoppen is.

 5. pw zegt op

  “Kijk, zo doen we dat”‘.
  “540 miljoen plastic zakken per dag in de zee? So, what??”.
  “Het gaat ons allemaal om de poen, de wereld van de volgende generaties interesseert ons geen flikker.”

  Lang even de lol.

  Maar hún poen vergiftigt ónze wereld!

  • Henk zegt op

   PW ,sorry ik snap je reactie niet helemaal ,wil jij de producenten de schuld gaan geven dat alle Thaise viespeuken alle rommel maar overal her en der neergooien . Denk dan dat je toch een verkeerde mening hebt of gaan we de bommerproducenten ook de schuld geven dat er zoveel doden vallen . De brouwerijen dat er zoveel alcoholisten zijn ?? Denk dat dan het einde zoek is en je op een onbewoond eiland moet gaan wonen als je het water tenminste niet de schuld geeft als je eens zou verdrinken of de zo’n als je uitdroogt !

   • T zegt op

    Nee maar ze zouden wel eens kunnen stoppen met bij ieder product van meer als 10 cent wat ze verkopen een plastic zak erbij doen.
    Als diezelfde zak nu eens 20 bth ging kosten moet je eens kijken hoeveel Thai dan die zak nog nodig hadden.

   • pw zegt op

    De verpakkingsindustrie zou inderdaad veel minder plastic kunnen en moeten verbruiken.

    Wat mij stoort is dat er helemaal niets gedaan wordt om de verspreiding van onnodig plastic te voorkomen. En de rijke heren zijn inderdaad vaak verantwoordelijk voor het beleid van hun winkelketens die dat plastic ongevraagd aan klanten opdringen, maar helemaal niets daartegen ondernemen en alleen hun centen tellen.

    Of dat de Thai (en wij ook) die plastic meuk in de afvalbak gooien of gewoon in de berm doet er helemaal niet toe. Honderden-miljoenen plastic zakken komen dagelijks onnodig in het milieu. Deze moeten geproduceerd worden wat energie en grondstoffen kost. En vroeg of laat moeten ze, op welke manier dan ook, weer aan kun eind komen.

    Ga eens een uurtje voor een 7-11 staan Henk. Dan snap je wat ik bedoel.

    • Henk zegt op

     Wij hebben hier zelf een winkel dus het is niet nodig om bij de 7-11 te gaan staan kijken .
     Wij zijn zeer superzuinig met het uitdelen van plastic zakken en de meeste mensen moeten er zelfs om vragen .
     Dit hou niet in dat wij de rijke mensen de schuld gaan geven voor het milieu WIJ zelf zijn de consumenten !
     Moeten die heren ook achter jou aan rennen om te kijken waar je je lege fles of blik of wat dan ook heengooit ??
     Ik voel me in elk geval niet verantwoordelijk dat de vetzakken overal alles achteloos weggooien .Laat het duidelijk zijn dat ik zeker niet achter deze opvoeding sta maar het is in Thailand toch dweilen met de kraan open ,kijk maar naar de sloten en de afvoerputten langs de weg ,gewoon kijken en het hoofd omdraaien en snel doorrijden ,waar maken wij ons druk om en we komen hier niet om opvoeding te geven !!

 6. Henk zegt op

  Ik zie hier 5 reacties waarbij ik er bij 4 een bittere smaak krijg ,proef alleen jaloezie .niet dat het normale bedragen zijn hoeveel geld deze mensen bezitten Doch het zijn allemaal zakenmensen die hun bedrijf zo hebben opgebouwd dat ze er een aardig centje aan over hebben gehouden .Geld afgeven aan de minder bedeelde heb ik nog nergens ter wereld meegemaakt .Ook mensen die voor een minimum loontje daar gaan werken is hun eigen keuze .Ook zullen er geen mensen tegenin gaan omdat ze het geld niet hebben van criminele activiteiten of iets dergelijks .Helaas sta ik zelf ook niet op deze lijst dus zal nog even moeten doorweken of doorsparen .

  • Tino Kuis zegt op

   ‘Geld afgeven aan de minder bedeelde heb ik nog nergens ter wereld meegemaakt’ , zeg je. Dan vergis je je toch.

   Heel veel zeer rijke mensen geven heel veel geld aan goede doelen, velen zullen bij hun overlijden bijna alles nalaten aan liefdadige doelen. Maar het kan best wat meer natuurlijk. Ze moeten ook meer belasting gaan betalen.

   • Hugo zegt op

    Pw wil waarschijnlijk zeggen dat deze zakenmensen geen bal intresse hebben in wat hun producten aanrichten aan het milieu .
    Hetzelvde voor de personen die op positieve manier reageren op dit soort publiciteit .
    Deze zakenmensen geven geen zier om Thailand ook niet deze die niet op de lijst der rijken staan.
    Het land Thailand word zoals vele andere mooie landen gewoon leeggeroofd .
    Spijtig voor het land , spijtig voor de bevolking.

  • chris zegt op

   “Helaas sta ik zelf ook niet op deze lijst dus zal nog even moeten doorweken of doorsparen.”
   Ik ken een aantal zeer rijke personen in dit land en ik zou voor geen goud met ze willen ruilen. Velen van hen zijn bang voor aanslagen, kidnappingen (van hun kinderen) en zij (en ook hun kinderen en kleinkinderen) worden daarom rondgereden in geblindeerde vans met body-guards. De ouderen onder hen blijven bijna altijd thuis en ja, dat huis is erg comfortabel. Maar je kunt maar in 1 huis tegelijk wonen.
   Onderzoek wijst ook uit dat geld gelukkig maakt tot op zekere hoogte. Boven een bepaald, comfortabel inkomen neemt het geluk nauwelijks toe maar wel de zorgen over je geld (verkeerde vrienden en vriendinnen, verkeerde connecties) en over de veilgheid van jezelf en de mensen die je lief hebt.
   Laat mij maar een gewoon salasris verdienen en met de fiets naar kantoor gaan in Bangkok. Ik hoef niet de hele tijd over mijn schouder te kijken.
   Zie de erg leuke speech van Harvard professor Dan Gilbert:
   https://www.youtube.com/watch?v=BwQFSc9mHyA

  • l.lagemaat zegt op

   Bill Gates is een van de rijken, die een stuk van zijn vermogen voor goede doelen gebruikt!

   Ken het gezegde: “Geef de mensen een vis en ze hebben 1 dag te eten! Geef ze een hengel en zij kunnen een jaar vooruit!”

   • chris zegt op

    Hoe raar dat ook klinkt maar niet iedereen is blij met al die donaties van Bill Gates. Het belangrijkste bezwaar is dat HIJ en HIJ alleen uitmaakt wie voor deze donaties in aanmerking komen. En daarop is geen enkele controle, zeg democratische controle, mogelijk. En daar is niet ieder land of iedere regering blij mee.

    • Ger zegt op

     Waarom zou er controle moeten zijn ? Het is toch zijn geld. Typisch Nederlandse argumentatie namelijk inspraak , referendum , controle. Iemand die het krijgt zal blij zijn en voor zover ik heb begrepen steunen ze goede doelen. En ja de meeste doelen krijgen niets dus die gaan klagen, maar ja de middelen zijn dan toch beperkt als je velen wilt helpen.

     • chris zegt op

      Niet typisch Nederlands want er zijn in meer landen steeds vaker kritische geluiden te horen over dit soort donaties. Het gaat niet zelden om heel veel geld en soms om goede doelen die niet altijd als goede doelen worden gezien in het land waar het geld naar toe gaat (is ondersteuning van cooperaties van arme boeren een goed doel? Is politeke bewustwording van arme mensen een goed doel? Is steriliseren van straathonden een goed doel? Is een organisatie die prostitutees een ander bestaan geeft een goed doel?) en soms naar doelen die in het betreffende land geen prioriteit hebben. Goede doelen zijn niet per definitie a-politiek.

     • chris zegt op

      http://www.bbc.co.uk/ethics/charity/against_1.shtml

 7. Petervz zegt op

  De Thaise economie is vorig jaar met ruim 6 miljard dollar toegenomen. Het vermogen van 1 familie met maar liefst 9 miljard. Wat zegt dat dan over de rest van de bevolking?

  • Bert zegt op

   Dat is wat velen al roepen, voor d ebuhne gata het goed, maar achter de schermen is het vaak bittere armoe voor velen. Kan ook niet anders met het huidige prijspeil in vergelijking met het huidige minimumloon.
   Dan kan een tweeverdiener amper rondkomen.

  • Tino Kuis zegt op

   De rest van de bevolking wordt relatief, en misschien wel werkelijk, armer.

   Ik heb even het bezit van de 10 rijkste personen in Thailand opgeteld, en daar hoort natuurlijk ook de allerrijkste Thai bij die hierboven niet staat genoemd. Deze 10 personen bezitten samen 25 procent van het gezamenlijk bezit van alle Thais. Wat zegt dat over de toekomst van Taailand?

   • Bert zegt op

    Wat ik volgens mij al eerder zei Tino, voor de buhne gaat het goed, mooie propaganda over hoeveel mensen wel niet op vakantie komen in TH etc. De bittere waarheid is echter anders als je de forums leest. Thailand 4.0 is een mooie kreet, maar de uitvoering zal toch heel wat voeten in aarde hebben en tot die tijd zal de rijke rijker worden en de arme armer. Helaas is dat niet alleen in TH, maar bijna de gehele wereld.

   • chris zegt op

    antwoord: niks

  • Henk zegt op

   Een toename van 6 miljard betekend dat Thailand het goed heeft gedaan en een vermogensverbetering van 9 miljard betekend dat hij het nog beter heeft gedaan .Dat zegt totaal niks over de rest van de bevolking .

   • chris zegt op

    Inderdaad want CP heeft ook grote financiele belangen buiten Thailand.

    • chris zegt op

     vergat de link en zie: ook CP belangen in Heineken…..
     https://en.wikipedia.org/wiki/Charoen_Pokphand

  • Ger zegt op

   Er is een verschil tussen inkomen van een land, en het vermogen vsn zijn inwoners. Kun je dus niet naast elkaar zetten want dit zijn verschillende begrippen.

 8. TheoB zegt op

  Ik vind het jammer dat wederom het vermogen van de familie van de man van onbesproken – want dan riskeert men in Thailand 3 tot 15 jaar per bespreking – gedrag niet vermeld wordt.
  In 2014 werd dat vermogen door de academicus Porphant Ouyyanont (พอพันธ์ อุยยานนท์) op US$59,4 miljard geschat, waarmee deze familie zelfs dit jaar de ranglijst van Forbes met een ruime marge aanvoert.
  http://newsinfo.inquirer.net/825265/show-me-the-money-thailands-mega-rich-monarchy
  Al in 2011 schatte Forbes het vermogen op minimaal US$30 miljard en dat geeft al recht op een 6e plek op de Forbes ranglijst van dit jaar.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_royalty_by_net_worth
  En vermogens van deze grootte orde worden in het algemeen alleen maar groter met het verstrijken der jaren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website