(Pavel V.Khon / Shutterstock.com)

Ruim 800.000 Thai zijn vorig jaar onder de armoedegrens gezakt door de Covid-19-pandemie, zo blijkt uit een onderzoek van het Thailand Development Research Institute in opdracht van Thailand Science Research and Innovation (TSRI).

De onderzoekers komen ook met voorstellen om de armoede door de crisis te bestrijden en adviseert noodmaatregelen voor degenen die het hardst worden getroffen door de pandemie. De bevindingen werden besproken op een forum dat werd bijgewoond door onderzoekers en experts.

Somchai Jitsuchon van het Thailand Development Research Institute vertelde dat het onderzoek is toegespitst op kwetsbare groepen zoals vrouwen, kinderen, ouderen, gehandicapten, daklozen en migranten die erg te lijden hebben onder de huidige crisis.

De daling van het inkomen, mede door werkloosheid, heeft de armoede doen toenemen. De Wereldbank liet eerder al weten dat het aantal Thai in armoede, vorig jaar met 780.000 is gestegen. De derde Covid-19 golf begin april lijkt de armoedesituatie verder te hebben verergerd.

Het zwaarst getroffen zijn laaggeschoolde werknemers van 40 jaar en ouder die ook, technisch gezien, analfabeet zijn. Ze zijn het minst in staat zich aan te passen aan de eisen en veranderende arbeidsvoorwaarden, aangezien de crisis de manier waarop bedrijven functioneren  heeft veranderd. Zo kunnen arbeiders, anders dan kantoorpersoneel, niet thuiswerken.

Tegelijkertijd hebben huishoudens met lage en middeninkomens meer schulden en heeft de pandemie de weinige financiële zekerheid die ze hadden totaal weggevaagd, aldus de onderzoekers. Somchai zegt dat de regering moet kijken naar de sociale gevolgen van de crisis voor kwetsbare groepen en zij moeten geholpen worden met flexibele maatregelen die passen bij de omstandigheden van deze groep.

Daarnaast pleit Somchai voor een snelle beschikbaarheid van het vaccin voor deze groepen.

Bron: Bangkok Post

13 reacties op “Covid-19 crisis zorgt voor armoede bij honderdduizenden Thai”

 1. Gerard zegt op

  Dat is het (waarschijnlijk) geschatte aantal van vorig jaar, het echte aantal zal waarschijnlijk wel het dubbele, plus het aantal van dit jaar erbij, hoeveel zullen het dan nu wel zijn, en het eind is nog lang niet in zicht.

 2. Johnny BG zegt op

  Dit zijn wel typische Somchai opmerkingen en Sombat had het niet anders kunnen verwoorden met bla bla en de doelgroep zou gevaccineerd moeten worden.

  Volgens dezelfde krant moeten we in Thailand maar leren leven met Covid en ik mag hopen dat ze dat laten zien door volgende week weer de meeste winkels open te laten gaan. Gevaccineerd of niet maar iedereen zal een keer besmet gaan raken en dan is het maar afwachten wat de klachten zijn en hoe ernstig die zijn. Het kan vervelend zijn voor degene die ziek worden maar de groep waarover gesproken wordt en miljoenen anderen krijgen dan tenminste wel weer een kans om zelf bahtjes bij elkaar te sprokkelen. Collateral damage om de economie van de ondergang te redden komt steeds dichter bij.

 3. Han zegt op

  Welk inkomen wordt voor thailand als de armoedegrens beschouwd?

 4. Tino Kuis zegt op

  De armoedegrens in Thailand ligt op 3.000 bath per maand.

  Het percentage Thais onder de armoedegrens nam van 2015 t0t 2018 al toe van 7.2 naar 9.8%.

  Zie: https://www.thailandblog.nl/achtergrond/armoede-neemt-toe-in-thailand-lagere-inkomens-dalen/

  • Han zegt op

   Zou dat percentage niet veel hoger liggen? Al die kleine zelfstandigen die geen pensioen opgebouwd hebben zoals bv mijn schoonvader. Zelfstandig bouwvakker geweest en hij krijgt nu een overheidspensioen van 600 baht per maand.

   • Tino Kuis zegt op

    Nu is 10 procent van de Thaise bevolking 65 jaar of ouder. In 2040 zal dat 25 procent zijn. 30-40 procent van de ouderen heeft een vorm van pensioen, los van die 600-1200 Bath maandelijks.

  • Johnny BG zegt op

   Dan is het mij duidelijk waarom de kinderen tegen hun ouders nu zeggen dat 2000 pp per maand wel voldoende is. Alles wat ze hadden (100 rai eigen bezit) is vergokt. Als je zo egoistisch als ouders kan zijn dan verdien je een wat sobere oude dag. Wie niet goed doet zeg maar.

   • Mark zegt op

    Van horen zeggen Johnny???
    Ook ik heb weet van enkele drankorgels en een paar gokverslaafde dames die daardoor aan lager wal geraakt zijn. Maar dat zijn wel de uitzonderingen die de regel bevestigen, athans in het dorp dat ik goed ken.
    De meeste Thaise mensen in ons dorp werken lange dagen in het vochtig en hete klimaat. Ze combineren vaak meerdere jobs om de eindjes aan mekaar te kunnen knopen. Als ze land moeten huren scheuren ze menigmaal hun broek omdat de baten onder de kosten liggen na de oogst.
    Als er een woning gebouwd wordt staan ze aan te schuiven om funderingsputten te mogen graven voor de “olifantenpoten”. Tarief voor het graven van een put van anderhalve meter diep en 1,20 meter op 1,20 meter, is tussen 300 tot 500 thb. Meestal graven ze ’s nachts omdat het dan koeler is.
    Ga daar zelf maar eens aan staan.
    Heb ik niet van horen zeggen. Met mijn eigen ogen gezien.

    • Johnny BG zegt op

     Het zijn mijn schoonouders die 100 rai land hebben vergokt dus de keuze die zij hadden is hun keuze geweest. Dat ze daarna terugvallen op een minimum hebben ze helemaal aan zichzelf te danken en daar moet je dan niet zielig over doen. Ieder volwassen persoon moet zijn verantwoordelijkheid nemen en daar kan en mag je je kinderen niet op afrekenen als het door eigen falen fout is gegaan.

     • Chris zegt op

      Ja, dit is een echte Westerse manier van denken die niet opgaat voor Thailand.
      Verantwoordelijkheid nemen voor eigen gedrag: moeiijk want dat is toegeven dat je fouten maakt (en er niet van leert, of zelfs verslaafd bent)
      Kinderen erop afrekenen: kinderen voelen zich verantwoordelijk voor familie (ouders en kinderen maar ook broers en zussen). Als een familielid een ongeluk krijgt door dronken te rijden is er altijd nog het vangnet van de familie. Gelukkig maar. Mijn indruk is dat je het wel erg bont moet maken voordat de familie haar handen volledig en deffinitief van je aftrekt. Dat betekent niet dat men gelukkig is met onverantwoord gedrag.

 5. Co zegt op

  De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter
  Maar als ik hier in nongbualamphu zie hoeveel huizen er gebouwd worden en hoeveel winkels er bij zijn gekomen dan vraag ik mij toch nog wel eens af waar halen ze dat geld vandaan.

  • Johnny BG zegt op

   De middenklasse en iets minder heeft het helemaal niet slecht.
   Er is volk in het buitenland dat zand in de ogen strooit om het allemaal dramatisch uit te laten zien,maar er zijn er velen die in Bangkok leven in een hok van amper 2500 baht maar wel een huis neerzetten in hun heimat. Het mag 10 jaar of 20 jaar duren maar als het klaar is dan genieten ze van een vrij van lasten huis en een oude dag. Ze kweken er wat bij en de wel opgevoede kinderen dragen 6000 baht per maand bij voor de onkosten. De discipline die mijn ouders na de oorlog hadden is er ook bij menig Thai voor hun eigen kinderen. Kijk vooral niet naar de buitenkant zou ik zeggen.

  • janbeute zegt op

   Gewoon lenen net als ieder bij de bank.
   Wie dan leeft die dan zorgt.

   Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website