Thailand moet op een andere manier de handel en doorvoer van illegale drugs bestrijden. Het aanhouden van criminelen alleen is onvoldoende zo menen experts.

Ter voorbereiding op een grote anti-drugs campagne in 2019, zei vice-premier Prajit dat geen enkele provincie drugsvrij is. Uit recent onderzoek is gebleken dat de handel en doorvoer van drugs weer aan het toenemen is. Thailand wordt beschouwd als belangrijke producent en doorvoerland.

Zowel in het Noorden als in het Noordoosten worden drugs over de grens gesmokkeld, zei Pajit. In het Zuiden worden drugs via de Golf van Thailand naar het land gesmokkeld en via de Andaman zee naar Myanmar.

Het beruchtste gebied is de Gouden Driehoek, een bergachtig gebied van 950.000 vierkante kilometer, waar de landen Thailand, Laos en Myanmar bij de rivier Mekong, bij elkaar komen. De Gouden Driehoek is volgens Prajin zelfs het tweede grootste productiegebied ter wereld.

4 reacties op “Bestrijding drughandel in Thailand onvoldoende”

 1. Wim Wuite zegt op

  Enkele jaren geleden een nederlander ontmoet die in de gouden driehoek woond. Hij vertelde ons dat het Thaise leger grote gebieden in beheer heeft waar de drugs verbouwd word . De overheid moet dus eerst bij zich zelf beginnen en ja dan gaat het niet zo snel. Gr Wim

 2. Christiaan zegt op

  Inderdaad Wim. Zo is het.
  Politie en leger pakken alleen de kleine mannen zoals vervoerders en verkopers. Maar het is al tientallen jaren zo, dat de leiding zit bij de overheid, politie en leger.Heel af en toe wordt er eens een hogere functionaris gepakt.

 3. fred zegt op

  Zoals overal is een war on drugs zinloos. Drugs dienen te worden gedecriminaliseerd. Drugs zijn een probleem voor de gezondheidsdiensten en niet voor justitie. Het is sinds de politiek drugs is gaan gebruiken voor allerhande motieven die er niet zijn dat de problemen met drugs in feite zijn geëxplodeerd. Voor de rest is het nogal heel hypocriet om softdrugs te gaan bestraffen en de zowat gevaarlijkste en meest verslavende harddrug zijnde Alcohol te gaan promoten.
  Wereldwijd zijn er miljoenen doden ingevolge Alcohol (mis) bruik. Thailand kan over dat Alcohol gebruik wel een woordje meepraten denk ik. In de Isaan halen sommige de 40 niet opdat ze gewoon kapot zijn gezopen. Maar blijkbaar vinden mensen alcohol misbruik nog altijd kunnen. Een dronkaard zorgt nog altijd voor de nodige hilariteit. Hij kan of mag zich heel veel veroorloven.Maar wie een jointje rookt en daar wat door begint te giechelen is een junk en hoort te worden opgesloten.
  Het huidige drugbeleid is totaal niet efficiënt. Wel is het nu een goudmijn van jewelste voor criminelen en allerhande dubieuze transacties. Misschien is het net wel daarom dat men drugs zo graag in de criminele sfeer wil laten hangen.
  Toch zijn er ook nu momenteel op de Thai TV verschillende mensen die stilaan ook beginnen opteren voor een andere aanpak. Zo zou er werk worden gemaakt om cannabis voor medicinale doeleinden vrij te legaliseren wat een goed begin is. Ook over de andere drugs wordt stilaan het debat gevoerd.

 4. jacques zegt op

  Het probleem zit hem in een groot aantal mensen die geen weerstand kunnen en of willen bieden aan het drugsgebruik. Zij zorgen niet alleen maar voor problemen voor hun zelf, maar betrekken er ook anderen in waaronder mijzelf, die hier niets mee van doen willen hebben. Ik kan mij hier mateloos aan ergeren en laten we wel wezen, de nadelen weggezet tegen de voordelen die er aan het drugsgebruik kleven, zijn toch mijlen ver van elkaar verwijderd. Dus geen vrijblijvendheid, want de mensheid kan de weelde niet aan. Maar ja hoe je de zieke mens weer geest gezond krijgt, zodat het nemen van de juiste beslissingen de boventoon gaat voeren heb ik ook niet zo panklaar. Dit probleem is er niet als er geen gebruik van wordt gemaakt, dat is toch voor een ieder duidelijk, de medicinale toepassing hierbuiten gelaten natuurlijk. Mensen die dit nodig hebben zijn niet te benijden en verdienen een aparte behandeling, want voor hen is dit kennelijk wel een middel dat helpt hun ziekte te bestrijden, dan wel te verzachten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website