Sigaretten worden het hardst getroffen door accijnsverhogingen die gisteren in Thailand zijn ingegaan, maar ook alcohol en suikerhoudende dranken worden duurder. Door deze extra belasting hoopt de overheid 12 miljard binnen te halen.

Directeur-generaal Somchai van het Excise Department zegt dat verkopers niet onmiddellijk de prijs hoeven te verhogen omdat ze nog voorraden hebben.

Vreemd genoeg denkt Somchai ook dat de nieuwe tarieven niet zullen leiden tot een verhoging van de winkelprijzen. De doelstelling van de accijnsverhoging is vooral om producenten van bijvoorbeeld suikerhoudende dranken te bewegen om het suikerniveau terug te brengen. Daarnaast hoopt hij dat producenten van sterke drank het alcoholpercentage gaan verminderen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Accijnsverhogingen bekend: Tabak, sterke drank en suikerhoudende dranken duurder”

 1. willem zegt op

  Vreemde ideeën hebben die Thais. T.I.T.

  Het alcohol percentage verlagen. Goed idee.

  Maak je van een heerlijke wijn een lekkere druivensap.

 2. Koos zegt op

  Lachen.
  Voor de verhogingen zijn de prijzen al opgeschroeft.
  Als ik vroeg waarom was het antwoord nieuwe tax en dit was 2 weken geleden.

 3. geert zegt op

  Ik betaalde gisteravond hier in de Isaan al 10 bath meer voor een blikje chang bier.
  Ik heb het vermoeden dat deze verkoper verkeerd is ingelicht of wil er een slaatje uit slaan.

  • FrancoisNangLae zegt op

   De accijnsverhoging is gisteren ingegaan, dus logisch dat je biertje meer kostte.

   • Jasper zegt op

    In plaats van prijsverhoging van 50 satang betaalt Geert 10 baht meer.per blikje. Dat is dus 19 x duurder dan zou hoeven.

    De verkoper slaat dus een slaatje, eruit.

 4. Hans zegt op

  Vanmiddag 2 dozen van mijn favoriete bier gekocht bij de Macro maar de prijs is nog hetzelfde als voorheen.

 5. Ruud 2.0 zegt op

  Natuurlijk is accijns een aardige melkkoe. Echter het zal op den duur menig expat aan het denken zetten of Thailand nog wel zo aantrekkelijk is.
  De Thaise baht blijft sterk tav de euro om voor mij onverklaarbare redenen.
  De Filippijnse pesos heeft wel een behoorlijke daling laten zien.
  Daarnaast zijn de accijns en invoerrechten veel lager.
  Dit resulteert dat een fles JW red label whisky 1 liter in Thailand 25 euro kost en in de Filippijnen 15 euro.
  Een verschil van 10 euro per fles en deze verschillen zijn ook op bier van toepassing.
  Je kunt jezelf voornemen om 35% minder te gaan drinken, maar op mijn favoriete drank wijn gaat Thailand 2,75 euro aan accijns opleggen, terwijl dit in de Filippijnen slechts 0,50 euro per liter is.

  Ga er vanuit dat de Thaise ondernemers hiervoor een niet nader toe te lichten oplossing voor hebben.
  Het is alleen maar een attentiepunt

  • Rob E zegt op

   Als je alleen naar de prijs van de drank kijkt san is de filipijnen gunstiger. Echter de veiligheids situatie is daar zo slechts dat zelfs filipijnen niet graag naar huis toe gaan, daar bang over straat gaan en blij zijn dat ze weer buiten de filipijnen aan het werk kunnen.

  • Sjaak S zegt op

   Dat vind ik nou telkens weer een prachtige reactie: de expats verlaten Thailand omdat alcohol en tabaksartikelen duurder geworden zijn.
   In de eerste plaats, als je daarvoor in Thailand blijft, ziet het er triest uit in je leven.
   Ten tweede, de grootste drinkers die ik ken (Scandinaviërs) zullen zich daardoor niet laten afschrikken…. ik denk dat het nog steeds vele malen goedkoper is om in Thailand zich te bezatten dan in Noorwegen… dus die zullen wel blijven vrees ik…

 6. John Chiang rai zegt op

  Vele handelaren zullen nu de kans grijpen om hun voorraden reeds duurder te maken.
  De meeste Thais die graag alcohol drinken,hebben helemaal geen interesse aan een product wat alleen goedkoper wordt,omdat het minder alcohol heeft.
  De duurdere dranken zullen hoogstens blijven voor die Thais die het zich financieel veroorloven kunnen, zodat ik vermoed dat een groot deel van de landbevolking vermeerd zullen terug grijpen op de illigale stokerij.

  • chris zegt op

   beste John,
   Vele onderzoeken in vele landen wijzen uit dat de mesnen nauwelijks minder gaan roken en/of drinken. Als het om deze categorie produkten gaat is van rationeel koopgedrag blijkbaar nauwelijks sprake.
   In Thailand geldt neganoeg hetzelfde want het is niet de eerste accijnsverhoging op rookwaren en alcoholische dranken in de laatste jaren.
   Zeuren over zo’n prijsverhoging duurt – schat ik – een week of twee en dan gaat iedereen weer over tot de orde van de dag.

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Chris, zo ik het begrepen heb,is deze accijnsverhoging in eerste instantie gedacht om producenten tevens te laten omdenken, met welk percentage aan alcohol en suiker ze hun product in de toekomst nog op de markt gaan brengen.
    Een product met minder alcohol en suiker blijft goedkoper in vergelijk tot die producten met een hoger percentage aan deze laatstgenoemde stoffen,en zal dus theoretisch ook voor een groter publiek betaalbaar blijven. Anders als de overheid toegeeft,is de eigenlijke doelstelling niet dat de gemiddelde Thai nu opeens gezonder gaat leven,maar gewoon dat er meer geld in het laadje van de overheid moet komen.
    Geen enkele Thai zal nu,en in de toekomst op eens een Whisky gaan zoeken die goedkoper is,omdat er minder alcohol in zit,en mocht hij het niet meer betalen kunnen,zal hij overgaan op het alternatief wat illigale branderijen te bieden hebben. Het zelfde geld overigens ook voor rokers,die zeker niet minder roken gaan,maar misschien het alternatief zoeken in het zelf draaien van hun sigaretten. De van de overheid genoemde doelstelling die deze accijnsverhoging bewerkstelligen moet,raakt op deze manier kant nog wal,en zal zelfs bij de mogelijkheid van alternatief zoeken,meer schade als baat tot gevolg kunnen hebben.

    • John Chiang rai zegt op

     Chris@dat ze nu opeens minder gaan roken en drinken,heb ik ook in mijn eerste reactie niet geschreven. Alleen de bestaande mogelijkheid dat mensen een goedkoper alternatief gaan zoeken, om toch nog aan dat percentage te komen,wat ze denken nodig te hebben, is volgens mij bij een deel van de landbevolking erg rieel.

 7. chris zegt op

  alles is hier vandaag,zondag 17 september, in dewijk nog gewoon te koop tegen de oude prijzen….

 8. ruud zegt op

  Vreemd genoeg stijgt de belasting op goedkope sigaretten meer, dan die op dure sigaretten.
  Zouden ze bang zijn, dat de rijken zich het roken niet meer zullen kunnen veroorloven?
  Of is roken alleen slecht voor de armen?

  De grote fles energydrink stijgt ook minder dan de kleine hoeveelheden.
  Zou dat zijn om de bevolking een energyboost te geven door ze een grote fles te laten kopen?

 9. TH.NL zegt op

  Opvallend is toch de forse verhoging van geïmporteerde wijnen terwijl de verhoging van lokale wijnen nog geen kwart daarvan zijn.

 10. T zegt op

  Ook voor de toeristen blijft Thailand op deze manier alleen duurder worden, ik voorzie voor de gewone huis tuin en keuken west-europese toerist binnenkort een gigantische plus weer in de Carribean.
  Als je ziet voor hoeveel je tegenwoordig in o.a. de ABC eilanden zit of bijvoorbeeld all inclusive in Mexico of de Dominicaanse republiek zit denk ik dat qua prijs geen verschil is met Thailand.

  • Henk2 zegt op

   We zijn jaren naar Zweden geweest voor vacantie.
   De prijs van sterke drank is hier exceptioneel hoog. Geen reden om niet te gaan.
   Er wordt nu gesuggereerd dat door deze verhoging men zou uitwijken. Echter die toerist die hierdoor uitwijkt gaat niet voor het land en de cultuur.
   Thailand is en blijft relatief goedkoop.
   En het percentage wat dus wegblijft zal te verwaarlozen zijn.
   Voor de Thai is het lastiger. Maiar ook die redt zich er wel uit.
   En waar zie je nog dat er bv 2 sigaretten verkocht worden.

   • Bert zegt op

    Bij ons toch nog op verschilllende plaatsen, 5 sigaretten in een (wederom) plastic zakje.
    Koop ze ook wel eens, omdat ik maar 4-5 sigaretten per maand rook.

 11. Jasper zegt op

  Op de eilanden betaal je nu al Leidseplein prijzen voor je drankje. Als het zo door gaat wegen de lage kosten van de thaise maaltijden er niet meer tegen op.

  Gecombineerd met de steeds vervelender visumbepalingen is het land druk bezig zichzelf uit de markt te prijzen.

 12. Joost J. zegt op

  Het valt allemaal best mee met de prijsverhogingen in het uitgaansleven, het is weer een storm in een glas water, afgelopen zaterdagavond hier op de Lively Market, in een druk bar/restaurant met live muziek, nog een paar biertjes gedronken en ze hadden nog steeds een aanbieding, drie grote flessen Chang bier voor 199 baht.

 13. lung addie zegt op

  Gisteren, zondag, bij Lung Oo in Saphli, naar zondagse gewoonte gaan “socialen”. De prijs van een kleine Leo was nog steeds, net als voorheen 38THB. Op mijn vraag hoe het zat met de prijsverhoging kreeg ik als antwoord: als mijn oude voorraad op is en ik nieuwe inkoop zal ik berekenen hoeveel ik moet vragen. Wat me echter meer boeit is wat ze gaan doen op plaatsen hier, Thung Wualean Beach, waar het vroeger reeds 60THB voor een kleine Leo was. Hun zelfde grotere winstmarge trachten te behouden en bv 5THB per kleine fles meer aanrekenen of zich tevreden stellen met een iets kleinere winstmarge? Hun verkoop van bier en andere alcoholische dranken is daar reeds laag wegens de hogere prijzen … wat gaan ze doen? Ik zoek het wel uit een dezer dagen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website