Waar zijn alle Thaise mannen gebleven?

Door Hans Bos
Geplaatst in Maatschappij
Tags: ,
13 juli 2011

Wie zijn ogen in Thailand goed de kost geeft, komt in shopping malls en op kantoren over het algemeen louter vrouwen tegen. Dat is een fundamentele verandering in twintig jaar. Wat is er met die mannen gebeurd? In de Bangkok Post probeert Sethaput Suthiwart-Narueput, chef-econoom bij de Siam Commercial Bank daar een verklaring voor te vinden.

Onlangs meldde iemand op dit blog dat Thailand een gigantisch vrouwenoverschot had. Het zou de neiging van Thaise vrouwen verklaren om met een buitenlander te trouwen. Dat is volgens de statistische gegevens niet juist. Het gaat in Thailand om een verhouding van 50,5 vrouwen tot 49,5 mannen. Dat wil zeggen: een vrijwel evenwichtige opbouw. De vrouwen zijn echter sterk oververtegenwoordigd in de kringen van jonge, hoog opgeleide en gekwalificeerde professionals. Er lopen in Thailand gewoon meer gekwalificeerde vrouwen rond dan mannen.

Als we kijken naar de tien belangrijkste faculteiten op de tien Thaise universiteiten waar het moeilijk is om binnen te komen, hadden alleen accounting en vrije kunsten in 1974 meer vrouwen dan mannen binnen de muren. In 2004 telde echter alleen de technische faculteiten meer mannen dan vrouwen. In 1974 was de verhouding daar 99 mannen tegen één vrouw, in 2004 was dat al 75 tegen 25. Ook uit eigen waarneming is me het grote aantal vrouwelijke studenten op de universiteiten opgevallen.

En het ziet er naar uit dat de vrouwen het in Thailand nog meer voor het zeggen krijgen. Over tien jaar is de verhouding mannen tegenover vrouwen gedaald tot 49 tegen 51. Dat wil zeggen dat in dit land dan 1,5 miljoen meer vrouwen rondlopen dan mannen.  Voor alle duidelijkheid: de meesten zijn dan boven de zestig. Als er één punt is waarop mannen meer geschoold zijn dan vrouwen, dan is het sneller de pijp uit gaan…

Tussen 1994 en 2007 is het aantal werkende vrouwen van 30 tot en met 50 jaar met zes procent gestegen. Hun arbeidsparticipatie zal nog verder toenemen. Dat levert dus steeds meer vrouwelijke bazen en chefs op, zowel  in de particuliere sector als bij de overheid. Vrouwen zijn er nog lang niet in geslaagd om in overgrote mate de bovenste echelons te bereiken, al is hun aantal in topfuncties bij de overheid gegroeid van 5 procent in 1995 tot ruim 20 procent nu. En in het Thaise parlement is hun aandeel gestegen van meer dan 3 procent in 1990 tot 13 procent in 2010. Ook zonder wetgeving zal hun aandeel naar verwachting verder stijgen. Er is gewoonweg geen alternatief.

De vraag luidde: waar zijn alle mannen gebleven? Die blijven hangen in enkele beroepen die vrijwel uitsluitend bestemd blijven voor het mannelijk geslacht (uitzonderingen bevestigen de regel). Dan gaat het om taxichauffeurs, bromfiets-boodschappers en bewakers. Sethaput Suthiwart stelt voor deze beroepen wettelijk voor mannen te reserveren omdat toch iemand die toekomstige vrouwelijke artsen, advocaten en andere beroepsbeoefenaren moet rondrijden en hun pakjes bezorgen.

No votes yet.
Please wait...

35 reacties op “Waar zijn alle Thaise mannen gebleven?”

 1. ThailandGanger zegt op

  Quote : “Het gaat in Thailand om een verhouding van 50,5 vrouwen tot 49,5 vrouwen. Dat wil zeggen:” Dus 100% vrouwen als ik het goed lees?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Excuses, een typefout. Het gaat om 50,5 procent vrouwen en 49,5 mannen. Is in de tekst aangepast.

 2. ThailandGanger zegt op

  Quote “Wie zijn ogen in Thailand goed de kost geeft, komt in shopping malls over het algemeen louter vrouwen tegen. ”

  Is dat hier in Nederland anders dan?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   De quote van Thailandganger is niet compleet, hoe leuk ook. Ik schreef shopping malls én kantoren.

 3. schuurtjesman zegt op

  Wat men in Thailand nodig heeft is mensen met een Beta opleiding. Dit om enigszins mee te kunnen komen met landen als India, Korea en China. Vrouwen zijn hier traditioneel overal ter wereld in ondervertegenwoordigd. Ook in Thailand. Vreemd is het ook dat ondanks het klaarblijkelijke vrouwenoverschot nog steeds eenvoudig blijkt te zijn voor een Farang dame die trouwt met een Thai om de Thaise nationaliteit aan te vragen.
  Dit in tegen stelling tot manlijke farangs

  Is het trouwens iemand opgevallen (hoevelen van u beheersen eigenlijk het Thai)
  dat men altijd zegt FARANG en niet KHON FARANG.
  Duidt op gebrek aan respect. Farang mai shai khon Ha Ha KHON=mens. De farang is dus eigenlijk geen mens.

  • ThailandGanger zegt op

   Ik heb ook altijd het gevoel dat Farang een negatieve bijsmaak heeft. Het betekent toch niet meer dan Westerling. Maar de toon bevalt me soms echt niet als ze het uitspreken. Maar is dat niet inherent aan het gedrag van de Farang in plaatsen zoals Phuket en Pattaya etc etc?

   Hoe noemt een Thai een afrikaan?

   ps. in goed Nederlands is het “mannelijk”. 🙂

   • Zelfs als ze je naam weten, blijven ze je farang noemen. Ik heb er ook eerder een negatief dan positief gevoel bij.

    • schuurtjesman zegt op

     Wat het nog verdachter maakt: Jaren terug reisde ik Thaise vriend door Cambodja (Nee schuurtjesman is geen flikker, al dachten de meeste farang toeristen daar ter plaatse er mogelijk anders over) Hoewel hoogopgeleid en met een goede baan was hij nog nooit buiten Thailand geweest. Nog zie ik zijn genoegzame en wat spottende grijns en hoor ik dat lachje toen hij concludeerde: Hier worden jullie dus ook al farang genoemd.
     Mijn wraak was overigens zoet.
     Hij sprak behalve Thai en Lao geen enkele andere taal.
     Kwam er dus plots achter dat de wereld groter is dan Thailand en niet iedereen
     Thais verstaat. Was dus plots volkomen van mij afhankelijk in alles.
     Was zijn tolk en reisleider
     “Als ik terug ben in Bangkok ga ik weer engelse les nemen”
     Nooit iets van gekomen

     • @ schuurtjesman Een aantal reacties plaats ik niet omdat deze niets met het onderwerp te maken hebben. Dit artikel gaat niet over de betekenis van het woord farang. Ik heb daar al een wat over geschreven dus dan moet je het daar bij plaatsen. Daarnaast verzoek ik je om normaal taalgebruikt te hanteren, dus geen flikker.
      https://www.thailandblog.nl/taal/farang-een-buitenlander-thailand/

    • francky zegt op

     Vreemd, mij noemen ze altyd bij mijn voornaam. Zelden noemt men mij farang,. Na een paar ontmoetingen vragen ze altyd mijn naam. !!!

     • Lieven zegt op

      Inderdaad, in Khon Kaen noemen ze mij ook bij de voornaam. Een Thaise kreeg zelfs haar “bak” vol omdat ze “farang” zei. Die farang heeft een voornaam was de reaktie!

   • schuurtjesman zegt op

    Bij mijn weten worden ook de Afrikanen farangs genoemd. “Farang see dam” zwarte farangs. Ik bevind mij momenteel niet in Thailand maar in de smerige vrieskou dus kan het niet navragen. Volgens mij is iedere niet aziaat een farang. Voor indiers en pakistanen heeft men weer iets anders bedacht: Khon keck.(denigrerend bedoeld) Opvallend is dat hier dan wel weer heel beleefd “Khon” voor wordt geplaatst.
    Men heeft het ook over khon Holland. Waarom dan niet khon farang?
    Zoals gezegd: “Het plagerige antwoord dat ik in Thailand kreeg was”Pro war farang mai shai khon , kao chai? Dus “Omdat farangs geen mensen zijn,begrijp je?

    • ThailandGanger zegt op

     Nou ik weet bijna zeker dat ze een Afrikaan geen Farang Si Dam noemen maar ben even kwijt wat het wel is.

     • Willem Heutink zegt op

      Volgens mijn vrouw noemt men een Africaan een “NIGRO “en zij kan het weten ze is Thaise.

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       De discussie gaat de verkeerde kant op. Het onderwerp is de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in Thailand en niet hoe we Aziaten, Europeanen en Afrikanen noemen.

       • ThailandGanger zegt op

        Nou ja zeg waarom mag dat nu niet?. Het gaat over het onbehagelijke gevoel dat je krijgt wanneer een Thai het woord “Farang” uitspreekt. We hebben het zo vaak op dit blog over het respect dat je als Farang moet tonen naar alles wat met Thai en Thailand te maken heeft. Maar hoe zit dat nu werkelijk omgekeerd?

       • Hans Bos (redactie) zegt op

        Beste Thailandganger,
        Zoals met alle discussies moeten ze op het onderwerp slaan. Dat is nu eenmaal de afspraak. Anders begint straks iemand over de vreemde verkeersregels of het omhakken van bomen. Het respect van en voor farang is een interessante discussie, maar niet op deze plek. Schrijf er zelf eens een posting over.

       • niek zegt op

        Klopt en we hebben het toch al eerder uitgebreid gehad over wie farang wordt genoemd en hoe andere nationaliteiten worden genoemd.

   • Maarten zegt op

    Afrikaan=khon damdam (persoon zwart zwart). Sorry Hans 🙂

    In het begin vond ik het woord farang ook niet prettig. Echter, hoe langer ik hier woon (nu bijna 4 jaar) des te minder ik het idee heb dat het negatief bedoeld is. In het Nederlands heeft het woord buitenlander soms ook een negatieve associatie, maar niet per definitie. Thai begrijpen oprecht niet waarom ‘wij’ het woord farang wat beledigend vinden.

 4. chris zegt op

  op de huwbare leeftijd (en ouder) zijn er meer vrouwen dan mannen.
  Mannen vallen weg vanwege:
  – homosexualiteit;
  – intrede in de kloosters van het boedhisme;
  – verkeersongvallen met brommers, motoren en auto’s.

  De verhouding is op latere leeftijd dus veel schever……
  In de Bangkok Post stond laatst een officiele prognose dat in 10 jaar tijd, het aantal vrouwen dat ongetrouwd is (tegen de wil in) zal oplopen tot 33 %.

  • ThailandGanger zegt op

   quote “In de Bangkok Post stond laatst een officiele prognose dat in 10 jaar tijd, het aantal vrouwen dat ongetrouwd is (tegen de wil in) zal oplopen tot 33 %.”

   Dat biedt perspectief… de reden stond die er ook bij? Kan me moeilijk voorstellen dat die arme Thaise mannen allemaal door verkeersongelukken om het leven komen…

   • Maarten zegt op

    Vrouwen trouwen niet graag met een man die een lagere sociale status heeft. Ik denk dat dat een belangrijk deel van de verklaring is. Gelukkig voor hun zijn er nog Nederlandse mannen voorradig. Graag opstellen in rijen van tien 🙂

 5. Cor van Kampen zegt op

  Dat verhaal is voor mij heel herkenbaar en ik weet wat de oorzaak is van het feit dat
  zoveel vrouwen meer deelnemen aan het arbeidsproces (met diploma) dan mannen.
  Ik heb les gegeven op een aantal scholen in de Engelse taal. Om de kinderen te
  helpen met het spreken en het goed uitspreken van die taal. Het belangrijkste was
  om ze vertrouwd te maken met het spreken tegen een buitenlander.
  Het is al meer op het blog aangegeven dat de kinderen daar moeite mee hebben.
  Wat mij opviel is dat de “meiden” heel leergierig waren en de jongens alleen maar
  speelden. Iedere keer moest ik ze weer om aandacht vragen. Soms werd ik er moe van.
  Je moet maar denken, ze zijn goed in neuken, om daarna alles in de steek te laten.
  Pay back time come. Het geld natuurlijk niet voor allemaal, maar eens komt de tijd
  dat die kerels ( en dat duurt niet lang) door het stof moeten en van hun hegemonie
  niks overblijft.

 6. schuurtjesman zegt op

  Misschien biedt deze ontwikkeling dan de gelegenheid om eens een advocate of arts aan de haak te slaan met een mooie rollende RRRRRRRR in plaats van een boeLin zonder poen

  • Nok zegt op

   Ik ken verschillende mooie vrouwelijke artsen of advocates en die hebben dan ook nog in de USA gestudeerd, maar de rollende RRRR kan je echt vergeten. Mag al blij zijn als je er normaal mee kunt communiceren in het engels.

   Een thai met een rollende RRRR en die niet steeds de fout maakt van room-loom of blouse-brouse is echt heel zeldzaam.

   Toch hebben thaise mannen het mooi bekenen, ze leven als in een hotel als ze thuis zijn en doen niets zinnigs. Buiten de deur doen ze waar ze zin in hebben en hard werken willen ze ook niet. Wij farang hebben een zwaar leven vergeleken met de thai men.

   • Bacchus zegt op

    Gestudeerd in USA, maar niet mee te communiceren in het Engels? Dan vind ik het knap dat ze daar een bachelor of wat dan ook gehaald hebben. Of hebben ze daar ook Thaise universiteiten?

    • Ferdinant zegt op

     Goed opgemerkt. Sommigen denken echt, dat Thaise mensen niets kunnen. Geen Engels kunnen spreken, terwijl ze in de States hebben gestudeerd, wat een giller. Ik denk eerder, dat het Engels van Nok wat te wensen overlaat..

 7. Cor van Kampen zegt op

  Zijn naam is hetzelfde als mijn naam. Misschien ergens familie.
  Het is net of ik het zelf geschreven heb. Ook ik heb les gegeven op Thaise scholen en
  de meiden waren altijd veel meer bij de les dan de jongens. Ik had altijd moeite om ze
  in het gareel te houden.
  Toen dacht ik al (ongeveer 5 jaar geleden) het zal niet lang meer duren of de president
  van Thailand is een vrouw en er komt ook een koningin.
  Groetjes aan mijn naamgenoot.
  Cor van Kampen.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Cor, je hebt het zelf ook geschreven, maar een half jaar geleden….

  • Japio zegt op

   Hij is leuk. Zo zie je maar weer, leven in Thailand houd je scherp ;-). Moet wel bekennen dat ik na het lezen van Hans zijn reactie ook pas zag dat het een eerder gepubliceerd artikel betreft.

 8. hans zegt op

  Volgens mij heeft het ook grotendeels te maken met de opvoeding.

  De thaise meisjes worden veel meer discipline bijgebracht door de ouders dan vaak die ettertjes van jongens die alles mogen. Denk dat dit later ook doorwerkt naar verdere scholing, als ze de kans krijgen.

 9. Marcus zegt op

  Het verschil tussen de Thjaise man en Vrouw is er latijd al geweest. Ik bedoel dus de echte Thai, niet de Chinezen die net doen alsof ze Thai zijn. Ook 30 jaar geleden zaten veel Thaise mannen lodderig op street corners met een fles mekong terwijk de vrouw op de markt bezig was. Je ziet nog steeds de makkelijke banatjes , i.e. taxi driver, de man. Werk en heet, i.e. de market , de vrouw. Slap lullen en niets doen de man, werken (en ook flink kletsen) de vrouw. En altijd weer die slappe verhaaltjes om geld uit je zak te kloppen , je wordt er niet gioed van. Ik heb altijd gedacht dat het in de genen zit. Ik zie het ook in mijn Thaise familie, er zit geen fut in de mannen maar wel in de vrouwen. Geen wonder dat zo veel vrouwen na een ongelukkige encounter met de Thaise man (die zich het bed ingepraat heeft) gaan ze alleen met een kindje door het leven tot ze een onnozele farang tegen het lijf lopen waar dan alle slampamperige familie leden zich op storeten , wel, niet op hem maar zijn portemonaie

  • Hans G zegt op

   Volgens mij was je al vroeg dronken Marcus

   • Peter@ zegt op

    Maar goed dat het hier geen NRC is want dan zou het niet geplaatst worden.

 10. Gerrit zegt op

  Soms denk ik dat ik in een ander land woon.

  Alsof alle Thaise mannen niet werken. Wat een onzin. Alleen wel vaker in simpele banen omdat ze inderdaad de school niet hebben afgemaakt en omdat ze inderdaad na
  het werk in de avond teveel whiskey van slechte kwaliteit drinken.
  Maar ik zie dagelijks vele mannen hard werken. Vooral ook in de bouw. In de bosbouw
  in de big shops en ga zo maar door,Chauffeurs van de vele bussen taxi’s en vrachtwagens. En vooral ook in banken en niet te vergeten het leger/politie !! visserij en ga zo maar door.
  De tendens dat de vrouwen betere positie veroveren doordat ze wel de opleiding afmaken is hetzelfde als in de Europese landen. Ook daar veroveren steeds meer vrouwen topposities. En vaak tereccht.
  Gerrit


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website