In Thailand draait alles om een lichte huidkleur. Hoe witter hoe mooier. Al eerder schreef ik een artikel over de huidskleur obsessie bij Thaise vrouwen.

In CNNGo.com stond een blogposting van Dwight Turner een afro-amerikaan. Vijf jaar geleden kwam hij naar Thailand, onder de indruk van de prachtige toeristische beschrijvingen van ‘het land van de glimlach’.

Turner leerde al snel een andere kant van Thailand kennen. Deze was minder positief. Niet alleen de voorkeur voor een lichte huidskleur verbaasde hem maar ook de discriminatie van mensen met een donkere huid.

Een westerse vriend had een sollicitatiegesprek geregeld op een prestigieuze school in Bangkok. Zonder blikken of blozen kreeg hij te horen dat hij te zwart was om daar les te geven. “U zult de kinderen bang maken,” kreeg hij te horen van de interviewer.

Een humoristisch bedoelde advertentie in de BTS Sky Train, met de tekst : “Deze zetels zijn gereserveerd voor mensen met een blanke huid” – liet hem wederom huiveren.

Tuner kijkt terug op de afgelopen jaren in Bangkok en besluit zijn artikel met deze quote:

“I guess in the instances of flaky fairy godmothers and cheeky catfish, there’s always the Buddhist belief in reincarnation. Better start crossing your fingers now if you hope to be reborn into a designated seat on the sky train speeding toward an anorexic, glow-in-the-dark after-life.

So when I fantasize about the idea of Thais waking up and having a brown renaissance, I’m not bloated with the expectation that Thais will consider teaching their youth to be proud of their appearance no matter how they look.”

Het volledig artikel lees je hier: Dwight Turner: Thailand, land of smiles. But only if you’re white | CNNGo.com

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Dwight Turner: aanklacht tegen huidskleurdiscriminatie in Thailand”

 1. colin de Jong zegt op

  Dat is waar de echte problemen ontstonden omdat de donkere mensen uit Isaan altijd werden gediscrimineerd en dom gehouden. Thaksin wilde daar verandering in brengen en dat wordt tot op vandaag nog gewaardeerd want hij is een halfgod in dit land voor alle thais die zich gedicrimineerd voelden door het rijke en arrogante Bangkok. Kom niet uit Isaan maar voel me ook regelmatig gediscrimineerd en onbeschoft behandelt, maar ondanks dat dit niet leuk is heb ik hier meer leren leven. Je wordt nog nauwelijks met respect of vriendelijk behandeld en je moet vaak als eerste een waai geven voordat er iets terugkomt.Ongemanierd en ongekent 10 jaar geleden waar de mensen toen nog heel anders waren en vooral de dames want die zijn veranderd in lopende ATM machines. Erg commercieel en steeds duurder en nooit genoeg.En nogmaals opgepast want verliefd is verloren. Ach ze was zo lief meneer ja in het begin wel, lees goed was !!!

 2. Chang Noi zegt op

  Wel eens bedacht dat Thailand helemaal niet zo “vrij” is, maar dat er een klasse maatschappij heerst?

  Een eeuwen oude (met opzet ontstane) maatschappij van “neer kijken” op andere. 90% van de rijkere Bangkokianen ziet de Isaan als een jungle en ALLE mensen uit de Isaan zijn lui en dom. Door deze instelling van Bangkokianen hebben de Isaan mensen precies het omgekeerde (maar dus hetzelfde) beeld van Bangkokianen.

  Mensen met een donkere huis kleur werken op het land (buiten) en zijn dus bijvoorbaar dom en zeer waarschijn uit de Isaan.

  Maar het gaat nog een stapje verdere …. volgens veel Thai zijn Burmezen gevaarlijk en Cambodian’s levensgevaaarlijk. En Lao zijn allemaal bergstammen.

  @ Colin … Heeft de T niet ook eens gezegd dat de Isaan een bodemloze put is waar je geen geld in moet investeren? (nadat een groot gedeelte van een provincie niet op hem gestemd had)

  Chang Noi

  • Frans zegt op

   wat is discriminatie…..als ik blanke zo wit als wat…iets gaat bezoeken waar betaald moet worden…dan betaal de Thai, maakt niet uit wat voor kleur ze hebben, zegt maar 100 bath dan moet de gekke toerist 500 bath betalen,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website